The Death of Superman Animasyonu Mercek Altında

The Death of Superman Animasyon Film İncelemesi

DC ve Warner Bros için 2017-2018 sezonu iyi bir yıl, iyi bir dönem olmadı. Önce Adalet Birliği filminde batırdı. 2018 yılına girdikten sonra ise animasyon film olarak sırasıyla Batman: Gotham by Gaslight , Suicide Squad: Hell to Pay ve Batman Ninja filmleri gelmişti ve hepsi rezalet idi. 2018 yılı içerisinde DC Animasyon Evreni adına kurtarıcı olması beklenen ve de fragmanları ile epey pohpohlanan yapım ise The Death of Superman idi. Hemen hemen 1993 yılında yayınlanmış aynı adlı efsanevi çizgi roman hikayesinden esinlenilerek yapılmış bir işti. Zira 2006 yılında yapılmış Superman: Doomsday adlı animasyon vede 2015 yılında gelen Batman V Superman: The Dawn of Justice filmi de bu hikayeden esinlenilmiştir.

Nitekim kimsenin yabancı olmadığı hatta yer yer sıkıldığı bir hikayeyi yeniden yorumlama söz konusu. Tabi izleyici için daha önceki uyarlamalardan fazla ne kattığı ya da hangi eksiklikleri giderdiği önemli hale geliyor ister istemez.


Önce spoilersız incelememi yapayım;

  • Filmin epey kan ve vahşet içermesi Doomsday‘in ne denli bir canavar olduğunu, neden bu denli korkunç olduğunu anlamımızı sağlamış ve bunu anlamak demek Superman‘in dünyayı nasıl bir tehlikeden kurtardığını yani dünyanın (nüfus olarak) yok oluşu ile arasında duran tek bariyer olduğunu gösteriyor bu da fedakarlığını daha da anlamlı ve inanılmaz yapıyor.
  • Fakat işte sorun tam da burada çünkü Superman tek bariyer değil. Orijinal 7 kurucu üye + Cyborg ile Hawkman‘in olduğu 9 kişilik oldukça güçlü (olması gereken bu diyim en azından) bir Adalet Birliği var. Ve bunların tıpkı Justice League filmindeki gibi “Superman’in ayak işlerine bakanlar” muamelesine maruz kalması hiç hoş olmamış Size tek bir şey söyleyeyim Bu kadroda Superman olmasa ve dünyaya iki Doomsday inse yine Adalet Birliği onları yener. Oradan anlayın filmin ne denli yanlış bir şey yaptığını. Çünkü bu Superman’e ters tepiyor “Superman çok ayrı tutuluyor, Superman çok güçlü, Superman sıkıcı” oluyor ondan sonra ve evet haklılar da… Sen bu karakteri bu şekilde reklam etmeye devam ettikçe esasen yersiz olan bu eleştiriler (çizgi romanlar bazında yersiz) doğruluk payı ediniyor !
  • Animasyon ekibi sadece Superman Vs Doomsday dövüşünün 2. yarısında iş başındaymış geriye kalan film boyunca vasat bir animasyon var. Oyuncak kutudan arabalar, mimik yapamayan suratlar, ağzı sürekli açıkken ya da sürekli kapalıyken yine de konuşabilen insanlar.. Yani tembelliğin, gider tasarrufunun bu kadar ucuzu artık. Superman: Doomsday animasyonu 2006 olmasına rağmen bundan çok daha akıcı.
  • Müzikleri beğendim, kullanıldığı yerlerde hoşuma gitti ancak biraz daha domine edebilirdi ve etki olarak olumlu olurdu diye düşünüyorum. Bakınız All Might Vs All For One dövüşü.
  • Filmin en büyük şansızlıklarından biri bu filmden 2-3 hafta önce bu filmin vaat edebileceği “ultimate battle” yani nihai savaş hissini zaten herkes My Hero Academy animesindeki fenomen olmuş All Might Vs All For One ile tattığı için buradaki dövüş beklentinin altında kalacak. Yabancı forumlarda “Its not like All Might’s fight !” gibi yorumlar gelmeye başlarsa bu kardeşinizin kulağını çınlatırsınız.
  • Belli ki Superman’in Ölümü dediğimiz hikaye ile başlayan doksanlardaki Return of Superman hikaye örgüsünü ele alan bir devam filmi gelecek gibi duruyor. Ve bu bana hiç umut vermiyor. Çünkü Adalet Birliği hafızalarda çok taze iken ve herkes mutsuz iken sen neden Sinematik Evrenin iz düşümüymüş gibi bir animasyon evreni peşindesin be adam ?
  • Lex Luthor ile ilgili her şey ve seslendirmeni rezalet. Şu adamla ne yapacağınıza artık karar verin. Anti-Villain mı Anti-Hero mu, Fırsatçı mı , Übermensch mi, Dahi mi , Sosyopat mı ? Artık karar verin her yeni üründe farklı bir yorumunu görmekten bıktım. Gördüğüm en iyi Lex Luthor tasvirleri ise

Justice ve All-Star Superman çizgi romanlarında ve de Young Justice çizgi serisinde diyebilirim oralardan biraz ders alın derim.

  • Hem orjinal çizgi romandan bu kadar farklı bir iş yapacaksın hemde jenerik sonrası sahneye ancak çizgi romanını bilenlerin anlayabileceği bir sahne koyacaksın. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu arkadaş !
  • Superman Vs Doomsday kısmı ile ilgili en sevdiğim şey ise dövüşü koreografisi ve şehre nasıl yayıldığı idi ancak öyle berbat bir sonu var ki. “Taskete Ichigo” vol. 2 gibi hissettim (Bleach okuyan ya da izleyenler bunu daha iyi anlarlar.). Yani esas kızın gazıyla öyle bir son oluyor ki. Sen de diyorsun ki bilader madem bunu en baştan beri yapabiliyordun neden şehrin ve milyonlarca insanın hayatını kaydırdın !
  • Flash ve Hal jordan‘ın filmin başlarında yaptıkları bazı şakalar gerçekten çok komikti. Bir de Barry’nin Superman’e evlilik tavsiyesi sahnesi gerçekten iki karakter arasındaki kişilik farkını güzel belirliyordu.

Neyse spoilerlı kısma gelince de çok uzatmayacağım bir kaç şey ekleyeceğim;

  • Lois-Clark-Diana üçgeni olayını en güzel harmonize eden ve bağlayan işlerden olmuş bunu sevdim. Lois’i de gerçekten güzel yansıtan bir eser olmuş ancak final sahnesi ?! Ok feministiz, kadın gücü yihuu falan da … Aynı Justice League filminde eleştirdiğim gibi Superman’i öyle bir yansıtıyorlar ki ; Superman’in öncelik sıralaması Lois > Tüm Kainat imiş gibi… Ve bu doğru değil, doğru olmadığı gibi karakteri bazı kesimler için iticileştiren bir olay. Ayrıca Lois kendisine gelince iş yerinde ilişkiyi gizli tutalım deyip sonra Clark’a “Benden bir şeyler saklıyorsuni tamamen açık değilsin…” vs demesi de oldukça iki yüzlü bir tavırdı neden buralara girilmiş bilmiyorum.
  • Flash‘ın hızına ayak uyduran adamın 1 saat Batman kovalaması ve de Lois’e ağır ağır yürüyüp, yanında durup ona uzun uzun bakıp, yavaaaaaşça elini havaya kaldırması vs.. Yani Doomsday bir broadway müzikali oyuncusuymuş da Superman’in antresini bekliyormuş gibi… Şunu yapmayın artık.. ŞUNU YAPMAYIIN ARTIK ! .

Benzer bir sahne Superman: Doomsday animasyonunda var orada da Doomdsday bir çocuğu öldürmeye yöneliyordu. Ama orada aksiyon ve reaksiyon süresi hem kısa hem Superman’in dövüşü noktalandırış biçimi çok daha hoştu. Tekrar ediyorum.
Şunu yapmayın işte lan…

  • Flash çer çöp zaten, sivilleri taşımaktan başka iyi olduğu bir şey yok. Yeşil Fener ancak ışın atar ve kalkan açar başka halta yaramaz. Martian Manhunter alev gördü mü ciyaklar. Cyborg parçalarına ayırırsın öyle kalır. Aquaman‘in nasıl yenildiğini göstermesen bile olur. Bu nasıl bir tavır yahu !

Yani bu Batman-Superman-Wonder Woman üçlüsünü diğerlerinden bu kadar ayıklamanın, ayrıştırmanın hiç bir manası yok. Ne karakterizasyon olarak ne güç olarak bu tutum çizgi romanları yansıtmıyor. Ama böyle film ve çizgi filmler arttıkça prim yapsın diye Çizgi Romanlar da bir yerden sonra buna ayak uyduruyor. Şunu yapmayın. On binlerce karakteri ve yüzlerce namı bilinir, adı sayılır kahramanı olan bir evren de her şey Superman ve Batman olamaz.

Bak Marvel Sinematik Evrenine adam ellerinde X-Men ve Spider-Man‘in hakları olmadan başladı. Bu iki şey Marvel’ın ekmeği bildiğin ekmeği. Amiral gemileri…Ne yaptılar? Iron-Man‘i dünya markası yaptılar. Diğer karakterlerinden faydalandılar

Sen ne yapıyorsun ? Herkes için Batman ve Superman’i daha itici yapıyorsun. Yeter artık !

Martian Manhunter o Doomsday’i evire çevire döver. Flash güçlerini sınırlamasa içinden geçer. Hal Jordan, adam evren polisi ! EVREN polisi , bunlar supernovalarla falan ilgileniyor öyle bir yumrukta bayılmaz. Hawkman NTh Metali sayesinde çok çabuk iyileşebilen ve tehlike sezgisi olan biri bir yumrukta gitmez, öyle sürpriz yumruk da yemez.

DC, üç ana karakter ve dekor arkadaşları politikasını sürdürdükçe her platform da mahvolmaya mahkum.


Sonuç:

Zaten son 10-15 yıl içerisinde 2 kere işlenmiş bir şeyi tekrar masaya yatırmışlar ve 18+ gerçekçi şiddet hariç hiç bir şey ekleyememişler. 1.5 saatlik filmin 20 dakikasında çok sağlam bir animasyon kalitesi ve akıcılığı var geriye kalanı ekonomi modda çekmişler. Klişe bir film, bilinen bir senaryo, bilinen bir sonuç. Ve mirasın üzerine eklediği çok fazla bir şey yok. Üstelik Wonder Woman‘ın DD ile olan dövüşü Superman’in dövüşüne oranla çok çok daha kısa olmasına rağmen daha güzel olmuş böyle de bir abukluk olmuş. The Trinity hariç (Supe, Bat ve WW yani)

Boş zamanda izlenebilir, seyirlik bir iş (Killing Joke ya da Batman & Harley Quinn ayarında kötü bir iş değil çünkü) ama özel zaman ayırayım şu saatimi de bunu izlemeye ayırayım denilecek bir şey değil.  Size yine esnek olması açısından net bir puan değil bir aralık veriyorum;

Notum: 55-58/100


 

Başka incelemelerde görüşmek üzere…

Yazıyı izin alınmadan vede orijinal linki paylaşılmadan üstlenenler hakkında hukuki yaptırım uygulanacaktır. Tüm hakları saklıdır. @kahramanbaykus.com

 

Utkan Aktaş Yazar:

2 Temmuz 1987 doğumlu olan Utkan genç görünümlü bir ihtiyar olarak iki üniversitede bulamadığı aidiyet ve de yaratıcılık hissini dans, yazarlık, kurgu gibi pek çok diğer sanatsal uğraşıda buldu. Şimdilerde ise Kahraman Baykuş olgusunun kurucularından ve de yazarlarından biri olmaktan son derece memnun bir adam olarak tanınmakta ...

2 Yorum

  1. Kerem
    1 Temmuz 2018
    Yanıtla

    Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık…Kesinlikle katılıyorum koskoca Justice League’de tek iş gören kişi Superman gibi davranmışlar WW biraz işe yarıyo Batman biraz Geri kalanı çöpçü…Flash ne oluyor burda,MM ne oluyor ,GL ne oluyor ?

    The Flash Superman kadar kuvvetli değil ama onun kadar belkide daha fazla iş görür orda

    Martian Manhunter :Superman e yakın kuvveti var nerdeyse onun kadar hızlı ama superman gibi hiç bişey yapamadı

    Green Lantern: Adam Dc evreninde willpower konusunda tepe karakter ama nası oluyosa Hawkman ı kurtarmaya gidiyor dayak yiyiyor Flash kurtarıyor

    En gıcık kaptığım şeyde Flash’a hiç değer vermemeleri Flash en iş görücek kişi belkide takımda ama sadece bi yerde kapışmışlığı var doomsday ile Dediğiniz gibi güçlerini sınırlamasa içinden geçer…

    • Kerem
      5 Temmuz 2018
      Yanıtla

      Orda superman gibi hiç bişey yapamadı demişim yanlışlıkla 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir