Bİlgilendirme: 2024 Yaz dönemi itibariyle, okurlarımızdan birinden gelen bir hatırlatma sonrası kontrol ettim ve gördüm ki Bozita Kitten, Acana First Feat, Acana Kitten ve Sanabelle Kitten formülleri değişiklik göstermektedir. Yeni formülleri tabloya ekleyip, tüm “en iyi” sıralamasını baştan değiştirecek vaktim maalesef iş sebebiyle yok. Ancak bu makalede mama içeriği nasıl okunur sizlere öğrettik, bunu kullanarak mamaların tablolardaki linklerine tıklayarak yeni güncel tariflerine bakın.
Bozita hala iyi bir mama ancak artık “kitten” kategorisinde f/p kralı değil. Sanabelle hala parasının tam karşılığı değil ancak artık nispeten daha güvenli ve daha tercih edilebilir bir mama ancak alerji hassasiyeti olan kedi aileleri uzak dursun derim. Acanalar artık taze et yerine, et bulamacı kullanıyorlarmış yeni şirkete geçtiklerinden beri, içerik olarak hala standartların üstündeler ancak eski dokunulmazlıklarında değiller, çok yüksek fiyatlara almayınız.
Ayrıca daha önce belirtmiştim yazıda fakat tekrar hatırlatayım. Makaledeki prochoice ve Dr. Sachi formülleri negatif olarak değişmiştir. Profine da ufak tefek formül değişiklikleri yaptı ancak Profine için esas kötü durum anormal pahalı olması eskisi kadar iyi bir f/p alternatifi değil maalesef.
Bu sitede bu yazının ne işi var diyebilirsiniz. Aslında bu yazıyı sitemizin forumunda paylaşmak istiyordum ancak sonra daha çok insana ulaşabilmek adına belki de burada paylaşmalıyım diye düşündüm.
Ben bir hayvanseverim. Çocukluğumdan bu yana pek çok kedi ve köpek besledim ya da yakınlarımda beslenildi. Ve şu an güncel olarak 8.5 aylık Ragamuffin-Tekir kırması erkek bir sarmanım var. Aman nazar değmesin, kendisi pek bir afiyetteler efenim. Çocukluğumda ya da gençliğimde sadece bir-kaç kere evde hayvan besledim. Genelde köy evimizde ya da babamın arılığında besliyordum. Kırsalda, açık alanda köpek beslediğinizde genel besini yal ve et oluyor. Mama pek almıyorsunuz. Kedi ise köy yoğurdundan tutun, peynir altı sularına ,farelere ve de ev artıklarına kadar keza aynı şekilde.
Ancak evinize bir tüylü dost aldığınızda işte o zaman gerçekten hazır mama ihtiyacı doğuyor. Neden kediler kendileri için hazır gıdaları tüketirler ve de tüketmelidirler. Bununla ilgili forumumuzda ufak bir yazım var. Buraya koyuyorum ve bu kısmı geçiyorum.
Öğrenciliğimde kedi beslerken(Tarçın), ev arkadaşım veteriner idi o yüzden o bir şekilde hallediyordu. Diğer kedimiz ise ablamların kedisi idi (Röfle) ona açık mama alıyorlardı (ve bu sorundan başka bir şeye yol açmadı) . Ancak şimdi kendi kedim (Alıç) için onu bulduğum ay olan Temmuz ayında (2020 yılı) derin bir araştırmaya girdim . Kedi mamaları hakkında ve ülkemizde internetin çok ama çok fazla yanlış bilgi ile dolu olduğunu gördüm.
Elimden geldiğince gerek arkadaş ortamımda gerekse de türlü hayvan dostlarımıza adanmış forum ve bloglarda bu yanlışları düzeltmek adına çokça konuştum-yazıştım. Nitekim, tek tek tek tek laf anlatmaktan yoruldum. Ben de zaten liste yapmaya, skalalar yapmaya bayılan biri olarak (tierlist kafası işte) dedim bir faydam dokunsun ve güncel bir Türkiye’ye getirilen, bulunabilir tüm kuru kedi maması markalarının bir çizelgesini çıkartayım dedim. Açıkçası tüm firmaların, tüm markalarının tüm kuru mama türlerini almak çok çok çok zor olacaktı. O yüzden bizi bir mama markası ile tanıştıran ilk mama türü ile başladım. Yani Yavru Kuru Kedi Mamaları ile.
Ayrıca şunu da belirtmem gerek Kedi ve Köpekler için hazır gıda sektöründe üç tür tüketim türü hakimdir. Çiğ/Bütün Gıda, Yaş Gıda ve de Kuru Gıda. En çok çeşitin ve haliyle en çok rantın döndüğü ve bizimde en çok karşı karşıya geldiğimiz tip kuru gıda yani kuru mamalardır. Ancak aslında bu üç tip arasında nispeten en sağlıksızı ve haliyle en ucuzu Kuru Gıdadır. Ve en şaibeli içerik barındırmakta Kuru Gıdalara özgüdür. Çünkü bir hamur tanesi içinde zibilyonlarca bileşen var ve bunu dışlardan anlayamazsın ancak Çiğ/Bütün Gıda ve Yaş/Konserve Gıda’da anlarsınız. Nitekim Kuru Gıda en ulaşılabilir olduğu gibi en şaibelidir de.
Peki neden diğer iki tüketim tipi daha iyidir (Çiğ ve Yaş) ? Çünkü onlar kedinin doğal hayattaki beslenme şekline en yakın deneyimi en pür haliyle sunar. İşte bu sebeple bu pürlüğe, bu saflığa, bu sanki bütün bir gıda veriyormuşsunuz tecrübesine en çok yaklaşabilen kuru gıda içerikleri en pahalı kuru gıdalar olmaktadır. O yüzden Acana ve Orijen bu kadar pahalı. O yüzden gerçek et, et unundan daha iyi. O yüzden tahılsız ya da az tahıllı, tahıllı mamadan iyi. Bunu bir anlamamız gerek öncelikle.
Fakat bundan daha önemli ve hayati olan şey şudur: Bir mama tahılsız diye bu hemen düşük karbonhidratlı olduğu anlamına gelmiyor. Öncelikle biz tahılı neden istemiyoruz ve tahıl ne içerir onu anlamak lazım. Tahılı istemiyoruz çünkü bir kedi doğasında öğün başına sadece %2 karbonhidrat tükettiği gösterilmiştir. Bu da avladığı avının midesindeki yarı sindirilmiş tahıllardan ve de kemikteki karbonhidrattan gelmektedir. %56 protein %40 küsür yağdır doğada kedinin öğünü. Ayrıca kediler köpekler gibi omnivor yani hepçil gıda tüketimi uygulamazlar. Köpeklere nazaran çok çok daha yüksek protein diyetleri var. Ayrıca köpekleri ehlileştirmemiz ve pişmiş gıdaya, tahıla vs alıştırmamız on bin küsür yıl öncesine dayanırken. Kediler bunun yarısına yakın bir süredir bizim himayemiz altındalar. Ve Kuru Mama denen şeyin en babasının tarihi en fazla 100-120 yıl öncesine gidiyor. Nitekim kedilerin ev yemeklerine hele de kuru mamalara ve tahıllara adapte olabilmek için daha az bir zamanı vardı. Nitekim adapte falan değiller. Bu yüzden tahıl istemiyoruz ancak neden tahıl ? Aslında istenmeyen şey gıdanın türü değil içeriği; tahılda nişaşta ve karbonhidrat ağırlıklı olur ve bunların kedi diyetinde yeri yok hali ile sindirim sistemleri buna hazır değil. Nitekim, tahılsız mama aldım karbonhidrattan kurtuldum diye bir şey yok. Zira pek çok önemli tahılsız kuru mama firması (misal N&D) formülünde kabak, patates, bezelye koyuyor. Nitekim bunlarda karbonhidrat zaten. Pek çok firma direkt olarak mama üzerinde bir karbonhidrat oranı vermez (çünkü işlerine gelmez) ancak bunu öğrenebilmemizin bir yolu var. Şurada bu hesaplama verilmiş. Burada denilene göre 100 – (protein oranı + yağ oranı + lif oranı + kül oranı + nem oranı) = Karbonhidrat yüzdesi olacaktır diyor. Ancak daha sonra 100- (nem yüzdesi) diyip toplam kuru gıda içeriği yüzdesini bulacağız ardından (ilk formülde bulduğunuz karbonat yüzdesi x kuru gıda içeriği )yüzdesi / 100 yapacaksınız işte tam o zaman kuru içerikteki karbonhidratı bulabileceğiz. Ha %100 doğruluk veren bir formül değil bu ancak bir fikir verebilir. Ve bu formüle göre %40-35 arası yetersiz, %35-30 arası nispeten kabul edilebilir minimum, %30-%25 arası makbul bulunabilir azami oran, %25 – %20 arası kabul edilebilir nispeten iyi bir seviye %20 – % 15 arası oldukça iyi/süper, % 15 altı ise mucize diye değerlendirebiliriz. Nitekim az tahıllı bir mamada karbonhidrat oranımız %25’in altında iken tahılsız bir mamada bu %30’un üstü ise hala o tahılsız mama daha az riskli mama diyemeyiz. Maalesef bu yazıyı ilk yazarken bu bilgileri es geçmişim. Daha sonra unuttuğumu fark edince makaleye eklemeden önce araştırıp emin olayım dedim.
Elbette düşük karbonhidrat oranı = iyi mama değil. Karbonhidrat oranının düşmesi için yukarıda formülde yer verdiğimiz oranların yüksek olması gerekmekte (yağ, protein, lif vs gibi) şimdi bu oranlarda yüksek rakamı yüksek yağ yüzdesinden ve kül yüzdesinden mi alıyor yoksa yüksek nem, protein ve lif içeriğinden mi alıyor ? Buna göre karbonhidrat oranımızın düşüklüğünün değerliliği değişecektir. Ayrıca o protein ve yağ değerleri yüksek diye içerikleri de iyi demek değil. %38 Proteini unlar, adressiz proteinler, tahıl proteinleri ve glutenler ile elde eden bir mamadan ise %32 Proteini gerçekten hayvansal proteinlerden ve gerçek et ürünlerinden elde eden bir mama daha yeğdir. Yani bu karbonhidrat yüzdesi ancak benzer et/protein, kül/mineral, sebze/meyve içeriklerine sahip mamalar arasında ayırt edici özellik görevi görebilir. Önem sıramızın en üstünde falan değil.
Bu tahıllı vs tahılsız karşılaşmasında çok ağızlarda dolanan bir diğer konuda şu; “Tahılsız mamalar yüksek proteinli olduğu için hareketsiz ev kedilerini böbreklerini yaşlandıkça aşırı yükleme yapar ve hastalandırır ancak tahıllılar bundan korur.”
Bu yaklaşım tamamıyla yanlış. Çünkü her tahılsız mama yüksek proteinli ve her tahıllı mama düşük proteinli olacak diye bir şey yok. Tahılsız ve yüksek hayvansal içeriğe sahip Acana ve Orijen gibi mamalarda %36 ila %39 arası Protein görüyoruz ancak bazı tahıllı ProPlan ve Royal Canin ürünlerinde %41 ve %42 protein oranları görmekteyiz. Neden ? Çünkü toz labratuvar proteini ve tahıl proteinleri ile Royal Canin ve ProPlan’da genel protein oranı yükseliyor. Ve şunu da unutmayalım söz konusu kedinin sağlığı olunca yüksek oranda bitkisel protein, yüksek oranda hayvansal proteinden daha zararlı. . Nitekim bir mamanın tahılsız ve yüksek oranda hayvansal içerik barındırması demek otamatikman böbrek hastalığı riski demek değil. Hatta örnekte gördüğümüz gibi tahıllı ve düşük hayvansal içerikli olan daha fazla risk teşkil ettiği de olabiliyor. Nitekim hepsinden önemlisi kedinize ihtiyacından fazla mama vermem, yeterli su içtiğinden emin olma, lif için kedi çimi ya da yeşillik yedirtme ve et proteini için yaş mama, çiğ/kuru bütün gıdalar ve de ev yapımı sulu mamalarla onu desteklemek. Sürekli kuru mamaya mahkum etmek en iyi mamayı da alsanız yeterli olmayacaktır.
Tüm bu bilgiler ışında Çizelgeyi güncelleyeceğim ve de içine Protein-Yağ-Karbonhidrat yüzdeleri, hayvansal gıda içerik yüzdesi, bitkisel gıda içerik yüzdesi, kimyasal gıda içerik yüzdesi sütunlarını da eklemeyi düşünüyorum bu geliştirmeler heme gelmeyebilirim ancak yakın zamanda gelecektir.
Çizelgeyi hem bu bloğa ekleyeceğim. Hem de pdf, excel ve de html dosyaları olarak yükleme linklerini de paylaşacağım. Yapabilirsem büyük boy .png halini de paylaşabilirim. Bir şekilde çizelgeyi görebilmenizi sağlamayı umuyorum.
Şimdi çizelgeye geçmeden önce, açıkçası çokça zaman ve emek aldı o yüzden sonlara doğru artık bazı şeyleri es geçtim. Misal bir mamada kolin klorür (Choline Chloride) içeriğini adres gösterdim ancak bu içeriği başka 7-8 mamada daha gördüm ancak adres gösteremedim. Fakat tüm mamaların orijinal internet linklerini paylaştım. Eğer Türkiye distribütörlerinin sağladığı türkçe içerik varsa, anlaşılmasının kolay olması için onu paylaştım. Eğer web sitesi bilgileri eksik ya da olmayan bir mamaya denk geldiysem o zamanda en detaylı içeriği vermiş olan site hangisi ise (tercihen Türkçe) onu kullandım. Nitekim ben her etken maddeyi adres gösteremedim. Ancak saatlerce mamaların içeriğini alışveriş sitelerindeki eksik-gedik, yalan-yanlış bilgilerde araştırmanıza gerek olmasın diye, ben tüm Mama Modellerinin isimlerinin yazdığı yere orijinal içerik sayfalarının linklerini giydirdim. Yani benim atladığım bir şey varsa bile , ya da verdiğim bilgilerden şüpheniz olursa her halükarda resmi sayfa linkini kullanarak kendiniz de görebilirsiniz.
Ayrıca bazı terimleri ingilizceden çevirirken kendi kanaatimce en uygun bulduğum türkçe karşılıkları kullandım. Mesela “meal” tabiri. Bu tabir bir kaç anlamı olan bir kelime ancak Türkçe karşılığı sadece “öğün” olarak kullanılan “meal” için var. Bir de “meal” tabirinin hayvancılıkta-kasaplıkta (hayvansal gıda sektöründe diyelim kısaca) kullanılan bir tabiri var bu da mevzu bahis gıda ürününün, adres gösterilen hayvanın herhangi bir yerinden ya da her yerinden (tüy,deri,kemik,sakatat, sindirim ve boşaltım sistemi elemanları dahil) faydalanılarak elde edilen ürün demektir. Ben bunu “bulamaç” olarak çevirdim. Nitekim bu tabire denk gelince bilin ki bu kalitesiz, her haltın dahil olduğu bir hayvansal gıdayı temsil etmektedir. Bir de bazı yabancı sitelerde görebileceğiniz bir tabire karşı sizi uyarayım (orijinal linklere bakmak isteyebilecekler için söylüyorum). Meat by Products diye bir tabir var. Buda gıda tüketim sektöründe kullanılabilen her şeyi temsil eder. Yani tüy, kemik, deri ve sakatat olmayan sindirim ve boşaltım sistemi elemanları (pankreas, safra,öd vs gibi) şeyler hariç hayvanın her yeri kullanılmışltır demek. Ve “Meat” yani “Et” ise hayvanın direkt olarka etinin kullanıldığına işaret eder.
Nitekim hayvansal gıda kalite sıralaması şöyledir;
Meat (Et) > Meat by Products (Kasap reyonunda bulunabilecek her türlü parça) > Kurutulmuş Adres Gösterilmiş, Katkı Maddesiz Hayvan Proteini > Meal (Yani bulamaç) > İşlenmiş Adres Gösterilmemiş, yüzdesiz Proteinler > Hayvansal Gıda Unları (tavuk unu vs gibi) .
Zaten bu ifadelerin fiyatlara nasıl etki ettiğini anlayınca sıralamanın bu şekilde olduğunu anlayacaksınız.
Tahıl konusuna gelince, mümkünse “tahılsız” (Grain Free / No Grain) ya da en azından “az tahıllı” (Low Grain) ibareleri ürünleri tercih etmeliyiz. Aşırı tahıl özellikle arpa, buğday, mısır gibi yüksek glisemik değerde ve de alerjen oluşturabilecek Tahıllardan mümkünse uzak duracağız. Tahıl tercihi olarak genellikle Pirinç (hele esmer pirinç), Kinua, Mercimek, Yulaf (olmazsa daha iyi) tercih edeceğiz. Ve de bu tahıllarının hiç birinin glutenini barındırmamasına özen göstereceğiz. Hele Mısır Gluteni ve Mısır Proteini ya da Buğday Gluteni içeriyorsa kaçacağız zira bunlar klinik çalışmalara göre kuru kedi mamalarındaki en alerjen maddelerin başında geliyor. Soya, Soya Proteini, Soya Gltueni ibareleri ise diretmen o ürünü çöp sınıfına sokacaktır. Uzak durunuz.
Zeolit bir kaç mamada adres göstersem de hepsinde edemedim. Ancak uzun kullanımı zararlıdır. Zira Zeolit esasen, inşaat, yapı, maden ve kimyasal sektörlerde arındırıcı olarak kullanılan bir mineraller topluluğu formülünün adıdır. Hayvanlarda da hızlı büyüme gibi olumlu etkileri olsa da uzun zaman zarfında zararları daha çok göze batmakta. Doğal yollarla elde edilen Zeolit gene bir nebze tamam ancak Sentetik Zeolit’den uzak durulmalı. Kediniz çok hareket eden, dışarı çıkabilen ve çok fazla su tüketen bir kediyse tuzlu mamalar sorun değil ancak genellikle içeri kedisi olan kedilerde tuzlu mamaya pek gitmeyin. Pek adres etmedim ancak linklerden bakarak, tuz, sodyum klorür ve benzeri tuz içeriklerini gördüğünüz mamalara dikkat edersiniz.
Mamalarımızda lif, selülöz ve de vitamin kaynağı olması için konulan meyve-sebze-yemişler, bunların kurutulmuş haller, tozları ya da özütleri (ekstratı özüt diye çevirdim). Kedimiz için çok önemli ancak bu nokta da Hindiba Küspesi, kuru hindiba kökü, kuru pancar kökü, şeker pancarı küspesi gibi tabirler iç açıcı değiller. Öte yandan patates, yuka, kızılcık, deniz yosunu, türlü kurutulmuş meyveler, böğürtlen ailesi özütleri, biberiye, nar ve bal kabağı gibi şeyler de çok ama çok makbule geçen lif ve vitamin kaynakları.
Kediler ciğer başta olmak üzere, sakatat ürünlerini çok severler çünkü Taurin adlı enzimi en çok bulabildikleri gıdalar bunlardır ve kedilerin sindirimi için Taurin şarttır. Ve kediler bunu dışarıdan alır. Doğada yedikleri avların sakatatlarından alırlar. Kuru mamada ise, içeriğinden. Taurin için minimum içerik 1000mg olmalıdır. Bazı çok yüksek saf et içerikli mama üreticileri bu miktarı 900mg-400mg lara kadar düşürebilmekteler ancak bunun sebebi zaten verdikleri etin kendi içindekinin yetebilme durumudur. Nispeten kaliteli bir mamadan bahsedebilmek için ise mümkünse 2000mg üstü olmalıdır. Bazı firmalar 4000mg ile şov yapsa da Taurin için yapılan araştırmalara göre ne kadar yüksek o kadar iyi diye bir gaye olmadığını göstermiştir. Nitekim minimum 1500 max 3000 arasında olması size yetecektir.
Ancak tek sindiri enzimi bu değil L-Karnitin (L-Carnitine) adlı bir enzim böbrek yolu ve idrar yolu üzerinde çok olumlu etkiye sahiptir. Genelde böbrek-idrar yolu hastası kedi mamaları ve de kısırlaştırılmış kedi mamaları üzerinde görmek istediğimiz bir şeydir. Peki neden yavru mamasında bulunması fark yaratsın ? Günümüzde kısırlaştırma ameliyatı yavrular 6 aylık olduktan sonra yapılabilir durumda. Çok erken yapılabiliyor (elbette özellikle erkekler için en azından 10 ayı görme çok önemli) . Ancak kedi hala büyüme çağında olduğu için pek çok veteriner o kadar küçükken kısırlaştırılmış kedi mamasına geçilmesini önermiyor haliyle. Nitekim bir kaç ay daha kısır kedimize yavru maması verdiğimiz oluyor. İşte bu nokta da özellikle erken kısırlaşan erkek yavrular için L-Karnitin bulunması çok önem arz edecektir.
Daha böyle pek çok enzim, vitamin ve de kimyasal karışımlar var ancak hepsini adres gösteremedim çizelgemde. Şu haliyle bile evlere sığmaz bir çizelge oldu zaten. Siz çizelgeyi geliştirmek ya da bir şeyler eklemek isterseniz sorun etmem aksine mutlu olurum. Yeter ki şu bilgi kirliliği yok olsun.
Ayrıca mamalarda gluten, gdo(GMO), renklendiri, koruyucu içermemesi de önemli ya da en azından bir kaçını içermemesi bile iki denk fiyattaki ve içerikteki ürün arasında seçim yapmanıza sebep olacak olan etmen olabilir.
Bir diğer önemli içerik de bira mayası. Kedimizin sakinliği ve de gerekli bağırsak fonksiyonları için etkili bir içerik, çizelgemde özellikle adres göstermedim çünkü belli bir kalitenin üzerindeki hemen her mamada var. Ancak bir iki mama arasında seçimde zorlandığınızda belirleyici faktörlerden birisi de maya içeriği olabilir. Mutlaka göz önünde bulundurun.
Seçtiğim mamaların hepsi, Türkiye pazarında bulunabilirliği olan, ülkemizde üretilen ya da ülkemizde distribütörleri olan mamalardır.
Mamaları fiyat gruplarına göre 9 gruba ayırdım. Bu grupların kendi arasında en iyilerini ve en kötülerini en sonunda da Fiyat/performans olarak en iyi 10 mamayı sizlerle paylaşacağım. Ancak önce sizlerle çizelgeyi paylaşıyorum. Çizelgenin hemen altına da türlü formatlarda indirilebilir linklerini paylaşacağım. Bilmeyen, görmeyen kalmasın efenim.
Listelerdeki fiyatlara gelince. Fiyatlar esnek çünkü, piyasada bir mama çok farklı fiyatlarda bulunabiliyor ayrıca çok farklı boylarda da bulunabiliyor. Gramaj düştükçe, gramaj başı fiyatı artıyor. Gramaj büyüdükçe daha ekonomik oluyor.
Nitekim ben her mamanın en büyük boy ve de orta boy paketlerinin internet üzerinden en yüksek ve en düşük fiyatlarını buldum ve bunları gramajına böldüm. Daha sonra da orta boy ile büyük boy arası ortalamasını aldım. Her mama için bu formülü uyguladım. Bunu uygulayamadığım yegane mamalar ya tek paket çeşidine sahip mamalar ya da büyük boyu olmayan mamalar oldular. Nitekim fiyatlar 2021 yılının Şubat ayı için geçerlidir. Ülkemizin enflasyonu ve ekonomisi ortada her an her şey olabilir. Nitekim fiyatlar bir kesinlik değil bir aralık vermektedir. Her mama için alt sınır fiyat ve üst sınır fiyat belirledim. Bunlar zaman içinde alaçabilir ya da yükselebilirler elbette. Ayrıca her mamanın menşei ülkeyi de sizle paylaştım. Nitekim yerli üretim ortalama bir mamanın, ithal edilen kalite bir mamadan daha pahalıya satıldığını görüyorsanız o yerli mamayı aforoz edin ve almayın böylece paşa paşa fiyatlarını düşürmek durumunda bırakınız. Maalesef Yerli Üretimimiz yeterince idealist değil bir çoğu kopyala yapıştır içerik kullanıyor ve sürümden kazanıp zengin olma derdinde. LiderPet ve Hermos Gıda grubunun mamaları biraz daha diğerlerinden sıyrılıyorlar o kadar.
Şimdi çizelgeyi sunuyorum. Çizelgenin altında ve üstünde de indirilebilir linkler olacak onun altında da değerlendirmelerimi ve de her bir grup hakkında konuşacağım.
Çizelgeyi yön tuşları ya da telefon, tabletinizde basıp yana çekerek yana doğru kaydırabilirsiniz. Yani Çizelge sadeec ekranda göründüğü kısımdan ibaret değildir. Elbette dilerseniz daha rahat görüntülemek için farklı formatlar için bıraktığım indirme linklerinden faydalanabilirsiniz.
Linkler:
Drive PDF
Web Sayfası
Excel Dosyası
Google OpenDocument Dosyası
İmaj Linki (.png)
Eğer tüm bunlara rağmen yine de çizelgeyi göremiyor ya da ulaşamıyorsanız. Bana mesaj yoluyla ulaşınız.
Yavru Kedi Mamaları | 02/2021 | ||||||||||||||||
KG Başı Fiyat | Mamalar | Mama Listesi | by Utkan Aktaş | ||||||||||||||
Ücretler | Mama Adı | Hayvansal Protein İçeriği (Hayvansal Yağlar Eklenilmedi) | Tahıl İçeriği / Tahılsız Mı ? | Gluten ve GDO Durumu | Taurin Miktarı | L-Carnitine Durumu | Sebze-Meyve- Selülöz İçeriği | Mısır , Soya ve Küspe Durumu | Ekstra Özellikler | Renklendirici /Koruyucu Durumu | 1Kg’ı kaç güne gidiyor | Menşei | Popülaritesi | Bulunma Durumu | Memnuniyet | F/P PUANI | Sağlık Puanı |
1. Grup | Alt Sınır: 10 TL altı Üst Sınır: 15 TL Grubu | ||||||||||||||||
8-12 TL | Pawpaw Kitten | Yüzdesi ve Kaynağı Belirsiz İşlenmiş Kanatlı Proteini | Buğday-Mısır-Pirinç | Belirsiz | 1200mg | Yok | Keçi Boynuzu Unu ve Küspe | Mısır ve Küspe Var | Belirsiz | 18-20 Gün | Türkiye | Düşük | Orta Kolaylık | Belirsiz | 0/10 | -2/10 | |
9-12 TL | Jungle Kitten | Yüzdesi ve Kaynağı Belirsiz İşlenmiş Protein (Balık Proteini adres gösterilmiş) | Buğday, Kepek Mısır,Bonkalit | Var | belirsiz | Belirsiz | Keten Tohumu-Yüzdesiz | Hepsi var | —————– | Var. | Belirsiz | Türkiye | Düşük-Orta | Kolay | Belirsiz | 0/10 | 0/10 |
9-12 TL | Goldi Kitten | Kurutulmuş Tavuk Proteini, Kurutulmuş Kuzu Proteini, Balık Unu (yüzdesiz-kaynaksız) | Pirinç-Mısır | Gluten Var GDO Yok | Belirsiz | Yok | Belirsiz | Mısır | Belirsiz | Belirsiz | Türkiye | Düşük | Nispeten Kolay | Belirsiz | (+)4/10 | -2/10 | |
9-15 TL | Micho | Tavuk Proteini ve Hamsi Unu (ancak bilgiler resmi sitede belirtilmemiş) | Pirinç-Mısır | Belirsiz | belirsiz | belirsiz | Belirsiz ancak yeterli miktarda maya var | Belirsiz | —————– | Belirsiz | Belirsiz | Türkiye | Oldukça Yüksek | Çok Kolay | Orta | (+)3/10 | (+)1/10 |
2. Grup | Alt Sınır: 10 TL Üst Sınır: 20 TL Grubu | ||||||||||||||||
11-14 TL | Energy Kitten | İşlenmiş Hayvansal Protein(Tavuk Etli), Ciğer Aroması | Bonkalit-Mısır-Pirinç -Belirsiz Yüzde | Var | 1000mg | Yok | Yuka | Mısır ve Küspe Var | Belirsiz | 18-20 Gün | Türkiye | Market Maması | Kolay | Belirsiz | -1/10 | -2/10 | |
11-15 TL | Reflex Kitten | Yüzdesi ve Kaynağı Belirsiz İşlenmiş Protein | Buğday-Mısır Ağırlıklı- Belirsiz Yüzde | Var | 1650mg | Yok | Kuilaya-Yuka – Yüzdesiz | Mısır çok | —————– | Var. | 14 gün | Manisa/Türkiye | Market maması | Kolay | Belirsiz | (+)1/10 | 0/10 |
11-16 TL | Honey Kitten | İşlenmiş hayvansal protein(Tavuk Etli), Ciğer Aroması | Pirinç,Mısır-Buğday-Kepek | Var | 1000mg | Yok | Kuru Pancar-Keten Tohumu-Yüzdesiz | Mısır ve Küspe Var | Belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | Düşük-Orta | Orta Kolaylık | Belirsiz | 0/10 | -4/10 | |
12-16 TL | Appetite Kitten | Yüzdesi ve Kaynağı Belirsiz İşlenmiş Protein | Tahıllı ama içerik belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | —————– | Belirsiz | Belirsiz | İtalya | Düşük-Orta | Nispeten Kolay | Belirsiz | 0/10 | 0/10 |
13-17 Tl | Econature Kitten | Yüzdesi ve Kaynağı Belirsiz İşlenmiş Protein ve Aromalar | Mısır-Buğday-Kepek-Pİrinç | Var | Belirsiiz | Yok | Belirsiz | Mısır ve Küspe Var | Var. | Belirsiz | İtalya | Belirsiz | Nispeten Kolay | Belirsiz | -5/10 | -5/10 | |
13-18TL | MyCat Mojo Black | Kurutulmuş tavuk ve kanatlı proteinleri (yüzde yok) | pirinç-mısır-buğday türevleri ? | Var | Belirsiz | Yok | keçi boynuzu Unu, Küspe ve Yuıka | Mısır ve Küspe Var | Var. | Belirsiz | Türkiye (?) | Oldukça Düşük | Epey Zor | Belirsiz | -3/10 | -5/10 | |
14-19 TL | Trendline Kitten | Yüzdesi ve Kaynağı Belirsiz İşlenmiş Protein | Buğday-Mısır-Pancar | Var | 1000mg | Yok | Şeker Pancar-Keten Tohumu | Mısır ve Küspe Var | ——— | Var. | 18-20 Gün | Türkiye | Market Maması | Nispeten Kolay | Kötü | -1/10 | -1/10 |
15-18 TL | Catty Kitten | Kurutulmuş tavuk proteini (%35), Deniz Ürünleri Unları, Hidrolize Ciğer | %20 Pirinç-%9Mısır-%6 Bezelye | Belirsiz | 1200mg | Yok | Doğal Bir İçerik Yok | Mısır ve Küspe Var | Belirsiz | 20-23 Gün | Türkiye | Düşük | Orta Kolaylık | Belirsiz | -1/10 | -2/10 | |
13-20TL | Bonnie Kitten | İşlenmiş Tavuk Proteini-Ciğer Aroması (yüzde yok) | Buğday-Mısır | Var | Belirsiz | Yok | Pancar-Keten Tohumu-Yuka | Mısır ve Küspe Var | Var. | 18-20 Gün | Türkiye | Market Maması | Kolay | Belirsiz | -4/10 | -5/10 | |
3. Grup | Alt Sınır: 15 TL Üst Sınır: 25 TL Grubu | ||||||||||||||||
14-21 TL | Royalist Kitten | Yüzdesi ve Kaynağı Belirsiz İşlenmiş Hayvansal Protein | Buğday-Mısır-Bonkalit-Pirinç (yüzdesiz) | Var | 1500mh | Yok | Pancar Küspesi, Keten Tohumu | Mısır ve Küspe Var | Var. | 16-20 Gün | Türkiye | Düşük-ORta | Nispeten Kolay | Kötü | -5/10 | -7/10 | |
14-22 TL | Proline Kitten | Yüzdesi ve Kaynağı Belirsiz İşlenmiş Protein | Kepek-Buğday-Mısır-Pirinç | Var | 1000mg | Yok | Pancar + Keten Tohumu | Mısır ve Küspe Var | Var. | 18-20 Gün | Türkiye | Market Maması | Kolay | Çok Kötü | -3/10 | -4/10 | |
14-23 TL | Mystic Kitten | Kurutulmuş ve taze tavuk eti (%50), hidrolize tavuk ciğeri | esmer pirinç,bezelye, nohut | Gluten Yok, GDO Belirsiz | 2600mg | Belirsiz | patates, kabak,nar,yuka, havuç,deniz yosunu,pisilyum, zerdeçal, avize ağacı özütleri | Yok | FMIS Teknolojisi + İnsan Üretimine Uygun Gıda Türünde | Yok | 18-22 Gün | Türkiye | Orta | Kolay | ORta-İyi | (+)8/10 | (+)6/10 |
15-25 TL | ProArt Kitten | Kurutulmuş Tavuk ve Hindi Proteini (%40), Buharla kurutulmuş Hamsi, Krill Proteini ve Yağı, Hidrolize Tavuk Ciğeri | Pirinç %8 + Bezelye Proteini | Gluten yok gibi GDO Belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | Kimyasal Lif Ve Selülözler | Yok | Belirsiz | 16-18 Gün | Türkiye | Düşük | Orta Kolaylık | Belirsiz | (+)5/10 | (+)4/10 | |
16-20 TL | Dr. Sacchi | Kurutulmuş Sığır ve Kuzu Eti (Burada kurutulup toz haline getirilmediği net değil ancak ibare “et” diyor) | Bezelye-Esmer Pirinç | Belirsiz | 1000mg | Belirsiz | Patates, Zerdeçal Kökü, Yosun, Yuka, vs | Yok | —————– | Belirsiz | 20-22 Gün | Türkiye | Düşük-Orta | Nispeten Kolay | Orta | (+)7/10 | (+)5/10(?) |
16-21 TL | Bestpet Kitten | Kurutulmuş Tavuk Proteini(%40+) + Hamsi-Karides Unları. Kanatlı Yağları, Hidorlize Ciğer | Pirinç-Mısır | Gluten Yok-GDO Belirsiz | 2600mg | Yok | Avizeağacı, Yosun ve Kızılcık Ekstraktları | Mısır | ——————— | Belirsiz | 15-18 Gün | Türkiye | Düşük-Orta | Kolay | Belirsiz | (+)5/10 | (+)3/10 |
16-24 TL | Cat Chow Kitten | Tavuk Bulamacı, Balık Bulamacıi, Kümes Hayvanları Proteinleri, Ciğer Aroması | Soya-Mısır-Pirinç-Küspe | Var | Belirsiz | Yok | Küspe | Hepsi Var | Var. | 16-18 Gün | Amerika (Çoklu) | Market Maması | Kolay | Düşük-Orta | -6/10 | -7/10 | |
16-25 TL | Bonacibo Kitten | Kurutulmuş Tavuk Proteini + Hamsi-Krill Unları | Pirinç-Mısır | Belirsiz | 2600mg | Yok | Avizeağacı, Yosun ve Kızılcık Ekstraktları | Mısır Var | —————– | Belirsiz | Türkiye | Yüksek | Çok Kolay | Orta-İyi | (+)4/10 | (+)3/10 | |
17-21 TL | Miss Cat Kittens | Tavuk ve tavuk ürünleri (en az %28),Tavuk Yağ | Türlü Tahıllar | Belirsiz (olası) | Belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | Belirsiz | Türkiye-İsrail | Düşük | Düşük-Orta | Belirsiz | -10/10 | -10/10 | |
17-22 TL | Champion Kitten | Tavuk Eti Proteini ve Hayvansal Yan Ürünler | Türlü Tahıllar | Belirsiz | 1000mg | Yok | Belirsiz | Belirsiz | Sadece 300gr ve 2kg paketleri olması sebebiyle kg başı fiyatı pahalı | Belirsiz | 16-18 gün | Türkiye | Düşük | Düşük-Orta | Belirsiz | -9/10 | -9/10 |
17-26 TL | VanCat Kitten | Kurutulmuş Kuzu ve/veya Dana Proteini (%30), Kemiksiz Kuzu Proteini.(%12), Hamsi Unu, Krill Unu, Hidrolize Tavuk Ciğeri | Baldo Pirinç (%14), Mısır | Gluten Yok, GDO Belirsiz | 2600mg | Belirsiz | Deniz Yosunu, Avizeağacı Özütü, Kızılcık Tozu, Pisilyum | Yok | Resmi sitesinde fediaf, aafco ve dga onaylarını gösteriyorlar. | Belirsiz | Belirsiz | Türkiye | Orta | Kolay | Orta | (+)6/10 | (+)4/10 |
18-25 TL | Molly Kitten | Kurutulmuş tavuk proteini %46, Deniz Ürünü Unları (Hamsi), Hidrolize Ciğer | Pirinç (%14)-Bezelye-Mısır | Belirsiz | 2600mg | Yok | Avizeağacı, Yosun ve Kızılcık Ekstraktları | Mısır | Belirsiz | Belirsiz | Resmi Sitesi Kapalı | Düşük | Orta Kolaylık | Belirsiz | (+)3/10 | (+)2/10 | |
4. Grup | Alt Sınır: 20 TL Üst Sınır: 35 TL Grubu | ||||||||||||||||
18-29 TL | Golosi Kitten | Et ve Et Ürünleri (%36 Tavuk Eti) Midye Unu | Pirinç (%8) | Yok | 1730mg | Belirsiz | Hindiba ve Kimyasal Lifler (FOS) | Yok | Arbocel Selülözleri | Yok | Belirsiz | İtalya | Orta | Nispeten Kolay | İyi | (+)6/10 | (+)4/10 |
18-36 TL | Goody Kitten | Türlü Tahıllar. Min %30 Tavuk olmak üzere Her Türlü Et İçeriği Bulamaç Ve Tozları (min %45) (??? şaibeli ifadeler) | Türlü Tahıllar | Var | Belirsiz | Yok | Küspe | Hepsi olası | Sadece 500gr ve 2.5 kg paketleri var o yüzde kg başına fiyatı içeriği için çok pahalı. | Var. | 20-22 Gün | Türkiye | Market Maması | Kolay | Epey Kötü | -10/10 | -9/10 |
19-25 TL | Croque Yavru Kedi Maması | İşlenmiş Tavuk Proteini, İşlenmiş hayvansal Protein, Ciğer Aroması | Mısır-Buğday-Pİrinç | Var | Belirsiz | Yok | Belirsiz içerik | Belirsiz | Sadece 1.5 kg paket var bu sebeple kg başı fiyatı kendi sınıfı için fazla pahalı. | Koruyucu var, renklendirici Belirsiz | Belirsiz | İtalya | Market Maması | Düşük-Orta | Belirsiz | -10/10 | -10/10 |
19-27 TL | Petline Kitten | İşlenmiş Tavuk Proteini-Ciğer Aroması (yüzde yok) | Pirinç-Bonkalit-Mısır | Var | Belirsiz | Yok | Pancar Lifi Yuka | Mısır ve Küspe Var | Glukozamin – Peynir Altı Suyu | Var. | Belirsiz | Resmi Site Yok | Düşük-Orta | Orta Kolaylık | Kötü | -5/10 | -4/10 |
19-27 TL | Alice Kitty Yavru | Kurutulmuş Tavuk Proteini, Balık ve Krill Unu | Pirinç-Mısır-Bezelye | Belirsiz | 2600mg | Yok | Avizeağacı, Yosun ve Kızılcık Ekstraktları | Mısır ve Küspe Var | —————– | Belirsiz | Belirsiz | İstanbul/Türkiye | Düşük-Orta | Kolay | Düşük | -1/10 | 0/10 |
20-27 TL | Felicia Kitten | Kurutulmuş Tavuk Proteini(%40+) + Hamsi-Karides Unları. Kanatlı Yağları, Hidorlize Ciğer | Pirinç-Mısır | Gluten Yok-GDO Belirsiz | 2600mg | Yok | Avizeağacı, Yosun ve Kızılcık Ekstraktları | Mısır | ———————- | Yok | 15-18 Gün | Türkiye | Yüksek | Çok Kolay | Orta | (+)4/10 | (+)5/10(?) |
21-28 TL | Prochoice 38 | Kurutulmuş Kuzu Proteini (%30), Hidrolize Kemiksiz Kuzu Proteini (%18), Hamsi, Krill Unu, Hidrolize Ciğer | Pirinç-Mısır | Belirsiz | 2600mg | Belirsiz | Avizeağacı, Yosun ve Kızılcık Ekstraktları | Mısır | ———– | Belirsiz | 15-18 Gün | Türkiye | Orta | Çok Kolay | Orta-İyi | (+)4/10 | (+)4/10 |
21-30 TL | LaVital Kitten | İşlenmiş hayvansal protein, somon balığı unu (%10),hayvansal yağ(?), kurutulmuş yumurta ürünler (?) | mısır,pirinç,patates proteini,bezelye unu | Var | 2200mg | Belirsiz | Pancar ve Hindibağ Küspeleri, Yuka | Mısır ve Küspe Var | Belirsiz | 18-22 Gün | Türkiye | Yüksek | Oldukça Kolay | Düşük-Orta | -4/10 | -4/10 | |
23-29 TL | Whiskas Junior | Et ve hayvansal yan ürünler (%38, kahverengi parçacıklar %4 tavuk içerir) | Belirtilmemiş Tahıll İçeriği | Var | 4040 (?) | Yok | Belirtilmemiş Sebze – Lif İçeriği | Büyük ihtimal | Var. | 16-18 Gün | Amerika | Market Maması | Aşırı Kolay | Çok Kötü | -5/10 | -4/10 | |
??? (Bekleniyor) | Myfood Kitten | Kurutulmuş tavuk eti(%50), hidrolize hayvansal proteinler, ciğer aromaları | Pirinç (%25), Buğday | Gluten yok, GDO Belirsiz | 1750mg | Yok | bezelye, yuka,keten tohumu özütü,patates, pancar küspesi | Pancar Küspesi | Belirsiz | 18-22 Gün | Türkiye | Yok Gibi | Henüz Sürülmedi. | (+)4/10 | |||
26-33 TL | Happy Cat Minkas Kitten | Kanatlı Hayvan Proteini (%31) , Balık Unu | Mısır, Buğday,Soya | Belirsiz | 1000mg | Yok | Pancar Küspesi, Elma Posası | Mısır ve Küspe Var | Belirsiz | 20-22 Gün | Almanya | Orta | Nispeten Kolay | Belirsiz | -5/10 | -5/10 | |
26-34 TL | Benefit Kitten | Kurutulmuş Tavuk (%50), Taze Tavuk (%15) (et) | Pirinç (en az %15),Bezelye, MısırBuğday | Yok | 2000mg | Yok | Yuka, Pancar | Pancar Küspesi | (-) büyük boy paket yok. Sadece 1.5kg | Belirsiz | 16-18 Gün | Türkiye | Düşük | Zor-Orta | Ortaİ-İyi | (+)5/10 | (+)5/10 |
5. Grup | Alt Sınır: 25 TL Üst Sınır: 50 TL Grubu | ||||||||||||||||
26-36 TL | Friskier Junior | et ve hayvansal türevler (% 4 tavuk), bitkisel protein ekstraktı, balık ve balık türevleri, yağlar, katkı maddeleri | Tahıllar (En az % 20) | Var | 1100mg | Yok | sebzeler (%1) ?? | Belirsiz | Büyük Boyu Yok | Koruyucu Var, Renklendirici Yok | 18-22 Gün | Amerika (çoklu) | Çok Yüksek | AŞırı Kolay | Düşük-ORta | -7/10 | -7/10 |
27-35 TL | Foxy Kitten | İşlenmiş Hayvansal Protein, Ciğer Aroması | Buğday-Mısır-Pirinç | Gluten Var, GDO Belirsiz | 1650mg | Yok | Küspe ve Keten Tohumu Özütü | Küspe ve Mısır Var. | Sadece 2kg paketi olduğundan kg başı fiyatı kendis sınıfı içinde pahalı kaçıyor. | Belirsiz | Belirsiz | Türkiye | Orta-Düşük | kolay | Belirsiz | -9/10 | -9/10 |
27-38 TL | Brit Premium Kitten | %40 Tavuk (%22 Kurutulmuş Tavuk Eti %18 Tavuk Eti Bulamacı) + %4 Somon Et Suyu % Tavuk Ciğeri Et Suyu | Pirinç | Yok | 2200mg | Var | Pancar ve Hindiba Posası + Karanfil, Zerdeçal,Turunç,Biberiye,Yuka Özütleri | Küspe | Biberiye ve Zerdeçal Ekstraktı | Belirsiz | 16-18 Gün | Çek Cumhuriyeti | Orta | Kolay | Orta-İyi | (+)7/10 | (+)6/10 |
30-42 TL | Spectrum Kitten | Kurutulmuş tavuk proteini, kurutulmuş balık proteini (yüzdesiz) + krill (unmu, kendisi mi belirsiz)+hidrolize ciğer | esmer pirinç-buğday-mısır (yüzdesiz) | Gluten yok gibi GDO Belirsiz | 1500mg | Belirsiz | keçi boynuzu unu, yuka, quilaka, Turunç,Üzüm,Zerdeçal ve Biberiyer Özütleri | Mısır | Biberiye ve Zerdeçal Ekstraktı | Belirsiz | 22-25 GÜn | Türkiye | Orta | Oldukça Kolay | Orta-İyi | (+)1/10 | (+)4/10 |
32-42 TL | Profine Kitten | Tavuk eti %42 (tavuk unu %26, kurutulmuş tavuk eti %16), hidrolize tavuk karaciğeri %2, karides %1,5 | Pirinç-Mısır | Gluten Yok, GDO Belirsiz | 2200mg | Var | kurutulmuş elma, deniz yosunu, yuka özütü, fesleğen, hindiba, rezene, adaçayı | Mısır | Adaçayı+Rezene+Bira Mayası kombosu ile Kedimizi oldukça yatıştıran ve onun stresini azaltan bir formül sunuluyor. | Belirsiz | 18-20 Gün | Çek Cumhuriyeti | Orta | Kolay | Orta-İyi | (+)7/10 | (+)5/10 |
33-45 TL | Applaws Kitten — (Tr) | Kuru Tavuk eti (% 62), Tavuk Kıyma (% 17),, Tavuk Et Suyu, Kurutulmuş Yumurta | Tahılsız | Gluten Yok, GDO Belirsiz | 2000mg | Yok | Patates, Pancar Küspesi, Selülöz Lifleri, Deniz Yosunu,. Yaban mersini, Turunç ve biberiye özütleri | Küspe var. | Belirsiz | 18-20 Gün | İngiltere | Düşük | Epey Zor | İyi | (+)/1010 | (+)8/10 | |
35-42 TL | Happy Cat Junior Geflügel | Kümes hayvanları proteini (% 29), et bulamacı (%?), somon unu (% 4), kurutulmuş bütün yumurta | Mısır, Pirinç, Soya | Belirsiz | 1000mg | Belirsiz | elma posası, yosun , keten tohumu , yucca, hindiba özüt , kurutulmuş devedikeni, enginar, karahindiba, zencefil, huş ağacı yaprakları, ısırgan otu, papatya, kişniş, biberiye, adaçayı, meyan kökü, kekik | Hepsi Var | Belirsiz | 15-18 Gün | Almanya | Orta | Orta Kolaylık | Belirsiz | -7/10 | -4/10 | |
36-43 TL | Matisse Kitten | Suyu Çekilmiş Tavuk Eti (%36), Suyu Çekilmiş Balık (%6), Suyu Çekilmiş Bütün Yumurtalar, Sulandırılmış Hayvan Proteinleri | Pirinç (%20), Mısır | Gluten Var, GDO Belirsiz | 2900mg | Yok | pancar kökü küspesi, kimyasal lifler | Mısır ve Küspe Var | Belirsiz | 18-20 Gün | İtalya | Orta-Yüksek | Kolay | İyi | (+)6/10 | (+)2/10 | |
38-62 TL | Bozita Kitten | %29 Tavuk (%25 Kurutulmuş Tavuk Eti + %4 Tavuk Et Suyu), %13 Kemik İliği, Taze Hazırlanmış Somon %10, Kurutulmuş Et Proteini %7, Kurutulmuş Domuz Proteini %4 | Tahılsız | Yok | 2000mg | Var | kurutulmuş patates, bezelye nişastası, kurutulmuş pancar küspesi, hindiba lifleri, FOS-MOS lifleri | Küspe Var | Yüksek doğal hayvansal protein + eşit miktarda tauırin ve metiyonin var. Dengeli bir diyet. Kemik iliği de nadir bulunan ancak değerli bir içerik. | Yok | 18-20 ün | İsveç | Orta-Düşük | Düşük-Orta | İyi | (+)9/10 | (+)9/10 |
39-48 TL | Sanabelle Kitten | Kümes Hayvanları Eti (%25 Taze), Kurutulmuş Kanatlı Hayvanları Proteinleri, %5 Taze Ciğer, %5 Kanatlı Ayağı, Ciğer ve Et Bulamacı | Pirinç + Pirinç Unu | Belirsiz. | 2000mg | Yok | Pancar Küspesi, Bezelye Lifleri, turna yemişi, yaban mersini özütleri, kadife çiçeği, hindiba, midye tozu | Küspe Var | Önemli Miktarda Kolin Klorür var. Kısa vadeli çok iyi bir şey ancak aşırı tüketim de sıkıntı. Mamayı kolin klörürü olmayan, tuzsuz bir mamayla dönüşümlü kullanın | Belirsiz | 18-20 Gün | Almanya | Yüksek | Kolay | İyi | (+)5/10 | (+)4/10 |
39-49 TL | Happy Cat Kitten Geflügel | Kümes hayvanları proteini (% 31), et bulamacı (%?), somon unu (% 4), kurutulmuş bütün yumurta | Mısır, Pirinç, Soya | Belirsiz | 1000mg | Belirsiz | elma posası, yosun , keten tohumu , yucca, hindiba özüt , kurutulmuş devedikeni, enginar, karahindiba, zencefil, huş ağacı yaprakları, ısırgan otu, papatya, kişniş, biberiye, adaçayı, meyan kökü, kekik | Hepsi Var | En Büyük Boyu 4kg. Yani KG başı pahalı | Belirsiz | 15-18 Gün | Almanya | Orta | Düşük-Orta | Belirsiz | -8/10 | -4/10 |
??? (Bekleniyor) | Klicker Kitten | Taze ve kurutulmuş tavuk eti (%55 kurutulmuş tavuk, %20 taze tavuk, %5 hidrolize tavuk), Hidrolize Ciğer, Kurutulmuş Hamsi | (Tahılsız) | Yok | 2000mg | Var | elma,havuç,papatya,fesleğen kuruları, yaban mersini ve nar tozları, deniz yosunu, patates | Yok | FMIS, İnsan Üretimine Uygun Gıda Türü, glukozamin,sızma zeytin yağı | Yok | 18-20 Gün | Türkiye | Düşük | Henüz Sürülmedi. | (+)8/10 | ||
6. Grup | Alt Sınır: 40 TL Üst Sınır: 70 TL Grubu | ||||||||||||||||
40-75 TL | Brit Care Kitten | Kurutulmuş Hindi (%30), Taze Tavuk Eti (%26), Kümes Hayvanları Yağı %12, Hidroliz Tavuk Ciğeri %2, %0.5 Ağız Sütü | Tahılsız | Yok | 2800mg | Var | Nohut %8, keten tohumu (%2), Sarı bezelyeler %12, kurutulmuş papatya (%0.5), Kurutulmuş Böğürtlenler, Yuka, yalancı iğde | Yok | Brit Care’in eski yavru kedi mamasının formülünün adı “Crazy” idi ve tahıllı idi. Maalesef eski paketi bulmak şu an daha kolay. Yeni formülün 7kg’lık paket henüz yaygınlaşmadı ancak yaygınlaştığında Crazy’den bir 70-100 TL arası fazla olabilir. | Yok | 18-20 Gün | Çek Cumhuriyeti | Orta | Biraz Zor | Orta-İyi | (+)9/10 | (+)9/10 |
44-65 TL | ProPlan Original Kitten | Tavuk (%20) (???), Suyu Çıkarılmış Kanatlı Proteini, kurutulmuş yumurta | Buğday, Mısır (hem Nişaşta hem Un olarak) | Gluten (2 tip) var GDO Belirsiz | Belirsiz | Yok | Konsantre Bezelye Proteini | Mısır var Gerisi de Belirsiz | Koruyucu var, Renklendirici Belirsiz | 15-18 Gün | Amerika(Çoklu) | Çok Yüksek | Aşırı Kolay | Orta | -9/10 | -7/10 | |
45-65 TL | Nature’s Protection Kitten | %44 Kümes Hayvanı Eti (Kurutulmuş ve Öğütülmüş), Krill Bulamacı, Balık Bulamacı | Pirinç-Mısır | Gluten Var GDO Belirsiz | 1375mg | Yok | pancar ve hindiba küspeleri, biberiye özütü, yuka özütü ve keten tohumu | Mısır ve Küspe Var | Sadece 2KG seçeneği var o sebeple KG başı fiyatı pahalı. Zengin Zeolit. Ayrıca bazı sitelerde mamanın içeriği kafaya göre sallanmış. Bunlar resmi sayfasının rakamları. | Belirsiz | 20-22 Gün | Litvanya | Düşük | Biraz Zor | Belirsiz | -6/10 | -6/10 |
45-70 TL | Advance Kitten | Tavuk %28 (??), Kurutulmuş Domuz, Balık ve Kümes Hayvanları Proteinleri, Kurutulmuş Yumurta, Hayvansal Yağlar | Pirinç %16, Mısır, Mısır Proteini | Belirsiz | 1400-1500mg | Yok | Pancar Küspesi, Çeşitli lifler (??) | Mısır ve Küspe Var | Belirsiz | 16-18 Gün | İspanya | Yüksek | Kolay | Orta-İyi | (+)3/10 | (+)4/10 | |
46-62 TL | Amity Kitten | Kurutulmuş et proteini% 50 (tavuk% 20), hidrolize tavuk proteini, kurutulmuş bütün yumurta | Buğday-Pirinç-Türlü Hububatlar (??) | Belirsiz | 1200mg | Yok | Pancar ve Hindiba Küspeleri, Yuka Lifleri, Keçiboynuzu, Bakla | Küspe Var | Sadece 1.5 kg paketi olduğundan kg başı fiyatı kendi sınıfı için pahalı. | Belirsiz | 16-18 Gün | İspanya | Oldukça Düşük | Biraz Zor | Belirsiz | -5/10 | -5/10 |
49-63TL | Happy Cat Junior Tahılsız | Kanatlı Proteini (%24.5), Ördek Proteini %8 | (Tahılsız) | Gluten yok GDO Belirsiz | 1000mg | Belirsiz | elma posası, yosun , keten tohumu , yucca, hindiba özüt , kurutulmuş devedikeni, enginar, karahindiba, zencefil, huş ağacı yaprakları, ısırgan otu, papatya, kişniş, biberiye, adaçayı, meyan kökü, kekik | Küspe Var | En Büyük Boyu 4kg. Yani KG başı pahalı | Belirsiz | 15-18 Gün | Almanya | Orta | Düşük-Orta | Belirsiz | -9/10 | (+)4/10 |
?-65 TL | Unique Kitten Tavuklu | İşlenmiş Tavuk Proteini (%47), Hidrolize Tavuk Ciğeri, Ciğer Aroması | Pirinç (%15), Mısır | Gluten Var GDO BElirsiz | 1500mg | Var | Şeker Kamışı Lifi, Keten Tohumu, Yuka Özütü | Mısır Var | Sadece 2kg paketi var. O yüzden kg başı pahalı | Koruyucu var, Renklendirici Belirsiz | Belirsiz | Türkiye | Düşük | Orta Kolaylık | Belirsiz | -10/10 | -7/10 |
50-65 TL | Unique Kitten Somonlu | İşlenmiş Hayvansal Protein (%30), İşlenmiş Somon Proteini (%14), İşlenmiş Hamsi Proteini, Balık Aroması | Pirinç-Yulaf-Mısır (yüzdesiz) | Gluten Var GDO BElirsiz | 1500mg | Var | Şeker Kamışı Lifi, Keten Tohumu, Yuka Özütü | Mısır Var | Markanın bu modelinin 7kg versiyonu var ancak tavuklu 2kg ile sınırlı. O yüzden bunun kg başı fiyatı daha ucuz olacak. | Koruyucu var, Renklendirici Belirsiz | Belirsiz | Türkiye | Düşük | Orta Kolaylık | Belirsiz | -10/10 | -7/10 |
7. Grup | Alt Sınır: 50 TL Üst Sınır: 90 TL Grubu | ||||||||||||||||
50-75 Tl | Purine One Bifensis Kitten | %17 Tavuk (Deri, Kemik, Et Dahil)(yani bulamaç), Kurutulmuş Kümes Hayvanları Proteini, | Buğday, Yulaf, Soya, Mısır Ve bunların proteinleri | Var (hem mısır hem buğday gluteni) | 750mg | Yok | Hindiba Küspesi ve Kimyasal Lifler | Hepsi Var | Sadece 200gr ve 800gr halleri var nitekim kg başlı pahalı oluyor. Ayrıca eski tarifi de yeni tarifi de ortalıkta dolaşıyor. | Var. | 16-18 Gün | Amerika (çoklu) | Market Maması | Nispeten Kolay | Orta | -10/10 | -10/10 |
50-80 TL | Spectrum Az Tahıllı Yavru | İşlenmiş tavuk ve hindi proteini (min. %40), peynir altı suyu tozu, hidrolize tavuk proteini | Pirinç, Yulaf, Mısır (Az Tahıllı Etiketi) | Belirsiz | 1500mg | Var | şeker kamışı lifi, keçiboynuzu unu, bezelye, yaban mersini, chia tohumu, keten tohumu, kızılcık, zerdeçal, enginar, zeytin, kırmızı soğan, böğürtlen, domates, karpuz, nar, kekik, biberiye, zencefil özütleri | Yok | Sadece 2Kg paketi var o sebeple kg başı fiyatı çok yüksek | Belirsiz | 16-20 Gün | Türkiye | Düşük | Orta Kolaylık | Belirsiz | -9/10 | (+)2/10 |
55-80 TL | Hill’s Kitten (Tavuklu) | Tavuk ve hindi unu (???), | Esmer Pirinç, Buğday Gluteni, Yulaf, Arpa | Gluten Var, GDO Belirsiz | 2100mg | Yok | Pancar Küspesi + Keten Tohumu | Mısır ve Küspe Var | Belirsiz | 18-22 Gün | Amerika | Epey Yüksek | Oldukça Kolay | Orta | -10/10 | -10/10 | |
60-72 TL | Naturea Somonlu Kitten | Hiç şoklanmamış kılçığından arındırılmış taze somon %40, Sıvısı alınmış Somon %30, Sulandırılmış Somon %5 | Tahılsız | Yok | 970mg | Yok | Keçi boynuzu, Kurutulmuş Patates. Domates, Elma, Yaban Mersini ve Böğürtlen, Yuka | Yok | Yok | 20-22 Gün | Portekiz | Düşük-Orta | Zor | İyi | (+)9/10 | (+)9/10 | |
60-72 TL | Naturea Tavuklu Kitten | Hiç şoklanmamış kemiksiz taze tavuk %40, Sıvısı alınmış Tavuk %30, Sulandırılmış Tavuk %5, Hidrolize Tavuk Ciğeri | Tahılsız | Yok | 900mg | Yok | Keçi boynuzu, Kurutulmuş Patates. Domates, Elma, Yaban Mersini ve Böğürtlen, Yuka | Yok | 20-22 Gün | Portekiz | Düşük-Orta | Zor | İyi | (+)8/10 | (+)8/10 | ||
60-85 Tl | MERA Kitten | %33.5 Kısmen kurutulmuş ya da hidrolize edilmiş Kanatlı Proteinleri, %15 Taze Kümes Hayvanı Eti, %1.1 Hidrolize Ciğer | %18 Pirinç, Mısır Gluteni, | Gluten var, GDO Belirsiz | 2000mg | Yok | %2.7 Pancar ve Hindiba Küspeleri, Kimyasal Selülözler, %2 Keten Tohumu, Yuka Unu, Kurutulmuş böğürtlenler ve yaban mersinleri | Mısır ve Küspe Var | 16-20 Gün | Almanya | Düşük | Zor | Belirsiz | -9/10 | -9/10 | ||
60-90 TL | Royal Canin Kitten | kurutulmuş kümes hayvanları proteinleri, hidrolize hayvansal proteinler | Buğday-Mısır-Pirinç-Kepek (yüzdesiz) | Var | Belirsiz | Yok | pancar küspesi, fsilyum kabukları, kadife çiçeği özütü | Hepsi Var | sodyum silika alüminat(E554), sodyum alüminyum silikat (E173) gibi aşırı kullanımı zararlı koruyucu katkı maddeleri içermektedir Resmi sitesinde ürün sadece 2 Kg olarak tarif edilmekte yani internette 4 kg ve 10 kg olarak satılanlar nedir çok dikkat edin. | Var. | 18-22 Gün | Fransa | Aşırı Yüksek | Aşırı Kolay | Orta | -10/10 | -8/10 |
62-85 TL | Taste of the Wild – Rocky Mountain Feline Formula | Tavuk Bulamacı, kavrulmuş geyik eti, somon füme, okyanus balığı bulamacı (Toplamı %42 ediyor) | Tahılsız | Gluten Yok, GDO Var | en az 1500mg | Yok | Bezelye, Tatlı patates, kuru hindiba kökü, domates, yaban mersini, kızılcık, yuka özütleri | Yok | Hormon ve Antibiyotik kullanılmamış et garantisi var (Bozita gibi). Ancak üründe GDO garantisi yok. GDO’suz ürünleri türkiyeye gelmediler.ÜRün tüm yaşlar için deniliyor. Büyük boyda bulunabilen tek ürünü bu.Bir de arındırılmış su kullanılmıştır. | Koruyucu yok, Renklendirici belirsiz | 18-20 Gün | Amerika | Orta-Yüksek | Biraz Zor | Orta | (+)6/10 | (+)7/10 |
62-90 TL | N&D Prime Kitten | %30 Kemiksiz Tavuk, %28 Kurutulmuş Tavuk Proteini, Kurutulmuş Yumurta, Ringa Balığı, Kurutulmuş Ringa Balığı Proteini, | Tahılsız | Yok | 4000mg | Var | tatlı patates, bezelye lifi, kurutulmuş havuç, yonca, nar, elma, ıspanak, fisilyum kabuk ve tohumları, kurutulmuş tatlı portakal, kurutulmuş yaban mersini, zerdeçal, aloe vera ekstraktı.Biberiye + Yeşilçay | Yok | Yok | 20-22 Gün | İtalya | Çok Yüksek | Çok Kolay | İyi | (+)7/10 | (+)8/10 | |
8. Grup | Alt Sınır: 65 TL Üst Sınır: 110TL Grubu | ||||||||||||||||
66-82 TL | Dr. Clauder’s Kitten | Suyu Çıkarılmış Kümes Hayvanı Proteini (%26), balık proteini %5, ciğer bulamacı, kurutulmuş yumurta (%3) | Pirinç %22 | Gluten Yok, GDO Belirsiz | 1500mg | Yok | Pancar Küspesi, bezelye, hindiba, keten tohumu | Küspe Var | Belirsiz | 18-22 Gün | Almanya | Düşük | Orta Kolaylık | Belirsiz | -9/10 | -6/10 | |
68-100 TL | Acana Wild Prairie (Tüm Yaş GruplarI) | Taze tavuk eti (9%), taze hindi eti (9%), taze tavuk ciğeri (9%), suyu alınmış tavuk eti (8.5%), suyu alınmış hindi eti (8%), suyu alınmış ringa balığı (8%),taze gezen tavuk yumurtası (4%), serbest avlanmış çiğ beyaz balık (4%), | Tahılsız | Yok | 400mg | Yok | bütün pinto fasulyeleri, bütün bezelye, bütün kırmızı mercimek, bütün nohut, bütün yeşil mercimek, mercimek lifi, taze bütün kabak, taze bütün balkabağı, taze kara lahana, taze ıspanak, | Yok | En büyük boyu 4.5 kg – 11.4kg ya da 5.4kg olan paketler eski formülden. Güvenmeyin derim. | Yok | 15-18 Gün | Kanada | Yüksek | Orta Kolaylık | Orta-İyi | (+)9/10 | (+)9/10 |
Wild Prairie devamı | serbest avlanmış gökkuşağı alabalığı (4%), taze hindi sakatatları (karaciğer, kalp) (2%),taze tavuk kalbi (1%), tavuk kıkırdağı (1%), dondurularak kurutulmuş tavuk ve hindi karaciğeri (0.5%), | taze salgam yaprakları, taze havuç, taze elma, taze armut, taze bütün kızılcık, taze bütün yaban mersini, hindiba kökü, zerdeçal kökü, devedikeni, dulavratotu kökü, lavanta, hatmi kökü, kuşburnu. | |||||||||||||||
70-120 TL | Acana Grasslands (Tüm Yaş Grupları) | Taze ördek eti (11%), taze tavuk eti (11%), taze gezen tavuk yumurtası (8%), suyu alınmış tavuk eti (7%), suyu alınmış hindi eti (7%), suyu alınmış gölbalığı (7%),taze hindi eti (6%),çiğ bıldırcın eti (4%), taze tavuk yürek ve ciğeri (2%), | Tahılsız | Yok | 400mg | Yok | bütün pinto fasulyeleri, bütün bezelye,bütün kırmızı mercimek, bütün nohut, bütün yeşil mercimek,mercimek lifi,kurutulmuş yosun, taze bütün kabak, taze bütün balkabağı, taze kara lahana, taze ıspanak, | Yok | En büyük boyu 4.5 kg – 11.4kg ya da 5.4kg olan paketler eski formülden. Güvenmeyin derim. | Yok | 15-18 Gün | Kanada | Yüksek | Nispeten Kolay | Orta-İyi | (+)8/10 | (+)9/10 |
Grasslands devamı | taze hindi yürek ve ciğeri (2%),, suyu alınmış ördek eti (1%), ördek karaciğeri (1%), ördek kıkırdağı (0.5%), dondurularak kurutulmuş tavuk ve hindi karaciğeri (0.5%), | taze şalgam yaprakları, taze havuç, taze elma, taze armut, taze bütün kızılcık, taze bütün yaban mersini, hindiba kökü, zerdeçal kökü, devedikeni, dulavratotu kökü, lavanta, hatmi kökü, kuşburnu. | |||||||||||||||
74-110 TL | Orijen Cat & Kitten (Yavru ve Yetişkin) | Taze tavuk eti (18%), taze hindi eti (7%), taze tüm yumurta (5%), taze tavuk ciğeri (5%), taze bütün pisi balığı (4%), taze bütün ringa balığı (4%), taze hindi ciğeri (4%), taze tavuk kalbi (4%), taze hindi kalbi (4%), taze tavuk boynu (4%), tavuk (suyu alınmış, 4%), hindi (suyu alınmış, 4%), | Tahılsız | Yok | %2 (5.4 kg için 1080mg) | Yok | taze bütün kabak, taze bütün balkabağı, taze yeşil kabak, taze yabani havuç, taze havuç, taze bütün kırmızı lezzetli elma, taze bütün bartlett armudu, taze kara lahana, taze ıspanak, taze ıspanak, | Yok | Resmi sitesinde en büyük boyu 5.4 kg olan. Diğerleri eski formül ya da sahte olabilir dikkat edin. | Yok | 18-20 Gün | Kanada | Yüksek | Nispeten Kolay | Orta- İyi | (+)9/10 | (+)9/10 |
Cat & Kitten devamı | Taze uskumru (suyu alınmış, 4%), bütün sardalya (suyu alınmış, 4%), bütün ringa balığı (suyu alınmış, 4%), tavuk yağı (3%),tavuk kıkırdağı (suyu alınmış, 1%), ringa balığı yağı (1%), tavuk ciğeri (dondurularak kurutulmuş), hindi ciğeri (dondurularak kurutulmuş), | taze şalgam yaprakları, esmer su yosunu, bütün kızılcık, bütün yaban mersini, bütün saskatoon meyveleri, hindiba kökü, zerdeçal kökü, boğa dikeni, dulavratotu kökü, lavanta, hatmi otu kökü, kuşburnu. | |||||||||||||||
9. Grup | Alt Sınır: 80 TL Üst Sınır: 150TL Grubu | ||||||||||||||||
80-95 TL | Bravery Kitten | Suyu Çekilmiş Tavuk Eti, Sulandırılmış Tavuk Proteini, Hidrolize Tavuk Ciğeri, Kurutulmuş bütün yumurta | Tahılsız | Gluıten Yok, GDO Belirsiz | 1200mg | Var | Pancar Küspesi, Tatlı Patetes, Konsantre Kavun Suyu, Yuka, doğal selülöz | Küspe Var | Sadece 2kg paketi olduğundan kg başı fiyatı kendis sınıfı içinde pahalı kaçıyor. | Belirsiz | 18-20 Gün | İspanya | Epey Düşük | Biraz Zor | Belirsiz | -8/10 | (+)4/10 |
80-100 TL | Acana Pacifica (Tüm Yaş Grupları) | Çig bütün pasifik ringa balığı (14%), çiğ bütün pasifik uskumru (13%), Çiğ bütün pasifik berlamı (9%), suyu alınmış ringa balığı (8%), suyu alınmış mavi mezgit (8%), suyu alınmış uskumru (8%), serbest avlanmış çiğ pisi balığı (5%), dondurularak kurutulmuş morina ciğeri (1%), | Tahılsız | Yok | 400mg | Yok | bütün pinto fasulyeleri, bütün bezelye,bütün kırmızı mercimek, bütün nohut, bütün yeşil mercimek, mercimek lifi, taze bütün kabak, taze bütün balkabağı, taze kara lahana, taze ıspanak, | Yok | En büyük boyu 4.5 kg – 11.4kg ya da 5.4kg olan paketler eski formülden. Güvenmeyin derim. | Yok | 15-18 Gün | Kanada | Çok Yüksek | Nispeten Kolay | İyi | (+)9/10 | (+)9/10 |
Pacifica devamı | taze salgam yaprakları, taze havuç, taze elma, taze armut, taze bütün kızılcık, taze bütün yaban mersini, hindiba kökü, zerdeçal kökü, devedikeni, dulavratotu kökü, lavanta, hatmi kökü, kuşburnu. | ||||||||||||||||
80-100 TL | N&D Ocean Kitten | morina balığı (%32), kurutulmuş morina balığı proteini (%30), kurutulmuş karides (%5), kurutulmuş ringa balığı proteini, | Tahılsız | Yok | 4000mg | Var | Tatlı Patates, Yonca,kabukları ve tohumları. Kurutulmuş İçerik: Balkabağı, Kavun, Elma, Ispanak, Elma. Özüt İçerik: Yeşil Çay, Biberiye, Aloe Vera, Zerdeçal | Yok | En büyük boy paketi 5kg olduğundan kg başı fiyatı, diğer N&D’den daha pahalı | Yok | 20-22 Gün | İtalya | Çok Yüksek | Çok Kolay | İyi | (+)6/10 | (+)8/10 |
80-100 TL | True Instinct Original Kitten | %23 Tavuk (%4 Tavuk But, %18 Tavuk Bulamacı), %10.5 Domuz Bulamacı, %5 Domuz İç Yağı, | Mısır Proteini, Yulaf(%4), Esmer Pirinç(%7), Arpa | Gluten Yok, GDO Belirsiz | Belirsiz | Yok | Kurutulmuş elma,bezelye, havuç,brokoli kırmızı meyveler. Pancar Küspesi | Küspe ve Mısır Var. | Sadece 300gr ve 1.25 kg paketler halidne var. Haliyle kg başı fiyatı pahalı. | Belirsiz | Belirsiz | Amerika | Orta-Düşük | Biraz Zor | Belirsiz | -8/10 | -3/10 |
80-110 TL | Acana First Feast Kitten | Taze tavuk eti (19%), suyu alınmış tavuk eti (13%), suyu alınmış ringa balığı (13%), suyu alınmış hindi eti (5%), Çiğ bütün ringa balığı (4%), taze gezen tavuk yumurtası (4%) çiğ bıldırcın eti (1%), taze tavuk sakatatları (karaciğer, kalp) (1%), tavuk kıkırdağı (1%), | Bütün Yulaf, | Yok | 400mg | Var | bütün bezelye, bütün yeşil mercimek, bütün nohut, bütün kırmızı mercimek, mercimek lifi, kurutulmuş yosun, taze bütün balkabağı, taze bütün kabak, taze bütün kızılcık, taze bütün yaban mersini. | Yok | Tek paketi var o da “1.8 kg nitekim kg başı fiyatı pahalı | Yok | 16-18 Gün | Kanada | Yüksek | Nispeten Kolay | İyi | (+)5/10 | (+)8/10 |
83-110 TL | Orijen Six Fish (Tüm Yaşlar İçin) | Taze bütün sardalya balığı (26%), taze bütün pasifik barlam balığı (9%), taze bütün pasifik uskumrusu (8%), taze bütün pasifik pisi balığı (5%), taze bütün kaya balığı (5%), taze bütün dil balığı (5%), Taze uskumru (suyu alınmış, 5%), bütün ringa balığı (suyu alınmış, 5%), | Tahılsız | Yok | %3 (5.4kg için 1620mg) | Yok | bütün kırmızı mercimek, bütün yeşil mercimek, bütün yeşil bezelye, mercimek lifi, bütün nohut, bütün sarı bezelye, bütün pinto fasulyeleri,taze bütün kabak, taze bütün balkabağı, taze yeşil kabak, | Yok | Resmi sitesinde en büyük boyu 5.4 kg olan. Diğerleri eski formül ya da sahte olabilir dikkat edin. | Yok | 18-20 Gün | Kanada | Yüksek | Nispeten Kolay | İyi | ||
Six Fish devamı | bütün mavi mezgit (suyu alınmış, 5%), ringa balığı yağı (5%), Alaska morina balığı (suyu alınmış, 5%), bütün sardalya (suyu alınmış, 1,5%) Morina balığı ciğeri (dondurularak-kurutulmuş) | taze yabani havuç, taze havuç, taze bütün kırmızı lezzetli elma, taze bütün bartlett armudu, taze kara lahana, taze ıspanak, taze ıspanak, | |||||||||||||||
Six Fish devamı | taze şalgam yaprakları, esmer su yosunu, bütün kızılcık, bütün yaban mersini, bütün saskatoon meyveleri, hindiba kökü, zerdeçal kökü, boğa dikeni, dulavratotu kökü, lavanta, hatmi otu kökü, kuşburnu. | ||||||||||||||||
90-122 TL | Orijen Regional Red (Tüm Yaşlar İçin) | Taze angus sığırı (8%), Taze yaban domuzu eti (4%), taze çayır bizonu eti (4%), taze veya çiğ romney kuzu eti (4%), taze yorkshire domuz eti (4%), taze sığır ciğeri (4%), taze yaban domuzu ciğeri (4%), taze sığır işkembesi (4%), taze būtün ateş balığı (4%), taze tüm yumurta (4%), | Tahılsız | Yok | %2 (5.4 kg için 1080mg) | Yok | bütün kırmızı mercimek, bütün yeşil mercimek, bütün yeşil bezelye, bütün nohut, bütün sarı bezelye, ayçiçeği yağı. mercimek lifi, bütün pinto fasulyeleri,güneşte kurutulmuş yonca,taze bütün kabak, | Yok | Resmi sitesinde en büyük boyu 5.4 kg olan. Diğerleri eski formül ya da sahte olabilir dikkat edin. | Yok | 18-20 Gün | Kanada | Orta-Yüksek | Orta-Kolaylık | Belirsiz | (+)10/10 | (+)10/10 |
Regional Red devamı | kuzu (suyu alınmış, 4%), bütün ringa balığı (suyu alınmış. 4%). bütün ringa balığı (suyu alınmış, 4%), bütün sardalya (suyu alınmış 4%), koyun eti (suyu alınmış, 4%), taze sığır böbreği (4%), taze sığır kalbi (3,5%), domuz (suyu alınmış, 3,5%), kömür balığı yağı (3,5%), | taze bütün balkabağı. taze yeşil kabak, taze yabani havuç, taze havuç, taze bütün kırmızı lezzetli elma, taze bütün bartlett armudu, taze kara lahana, taze ispanak. taze ispanak, taze şalgam yaprakları, | |||||||||||||||
Regional Red devamı | taze domuz ciğeri (1,5%),taze kuzu ciğeri (1,5%). Alaska morina balığı (suyu alınmış. 1,5%), kuzu işkembesi (1%). sığır kıkırdağı (suyu alınmış. 1%),sığır ciğeri (dondurularak-kurutulmuş), kuzu ciğeri (dondurularak-kurutulmuş), kuzu işkembesi (dondurularak-kurutulmuş), | esmer su yosunu, bütün kızılcık, bütün yaban mersini, bütün saskatoon meyveleri, hindiba kökü, zerdeçal kökũ. boğa dikeni, dulavratotu kökü, lavanta, hatmi otu kökü, kuşburnu. | |||||||||||||||
92-130 TL | Orijen Tundra (Tüm Yaşlar İçin) | Taze keçi eti (5%), taze yaban domuzu eti (5%), taze karaca eti (5%), taze kutup alabalğı (5%), taze ördek eti (5%), taze koyun eti (4%), taze çelikbaş alabalığı (4%), taze ördek ciğeri (4%), taze yaban domuzu ciğeri (4%), taze yaban domuzu böbreği (4%), taze uskumru (suyu alınmış, 4%), | Tahılsız | Yok | %2 (5.4 kg için 1080mg) | Yok | bütün kırmızı mercimek, bütün yeşil mercimek, bütün yeşil bezelye, bütün nohut, bütün sarı bezelye, bütün pinto fasulyeleri, mercimek lifi,bütün etiyopya fasulyeleri,taze bütün kabak, taze bütün balkabağı. | Yok | Resmi sitesinde en büyük boyu 5.4 kg olan. Diğerleri eski formül ya da sahte olabilir dikkat edin. | Yok | 18-20 Gün | Kanada | Yüksek | Orta-Kolaylık | İyi | (+)10/10 | (+)10/10 |
Tundra devamı | taze bütün ateş balığı (4%), kuzu (suyu alınmış,(4%), koyun eti (suyu alınmış, 4%), Alaska morina balığı (suyu alınmış. 4%), bütün mavi mezgit (suyu alınmış, 4%), ördek yağı (4%), bütün ringa balığı (suyu alınmış, 4%).taze koyun işkembesi (1.5%). ringa balığı yağı (1%), taze keçi yüreği (1%), | taze yeşil kabak, taze yabani havuç, taze havuç, taze bütün kırmızı lezzetli elma, taze bütün bartlett armudu, taze kara lahana, taze ıspanak, taze pancar yaprakları, taze şalgam yaprakları, | |||||||||||||||
Tundra devamı | taze keçi böbreği (1%), taze keçi ciğeri (0,5%), taze geyik yüreği (0,5%), taze karaca eti ciğeri (0,5%), taze koyun ciğeri (0,5%), taze yaban domuzu yüreği (0,5%).keçi ciğeri (dondurularak-kurutulmuş), karaca ciğeri (dondurularak-kurutulmuş) | esmer su yosunu, bütün kızılık, bütün yaban mersini, hindiba kökü, zerdeçal, saparna kökü, ebegümeci kökü. kuşburnu, ardıç meyveleri. | |||||||||||||||
100-160 TL | Hill’s Kitten (Tahılsız) | Tavuk Unu, Yumurta Bulamacı, Tavuk Bulamacı, Tavuk Ciğeri Bulamacı (yüzdesiz) | Tahılsız | Belirsiz | 2200mg | Yok | Sarı Bezelye, Bezelye Proteini, Yeşil Bezelye, Elma, Yemişler ve Küspe | Küspe var. | Sadece 1.5 kg paketi var zira kg başı fiyatı pahalı | Belirsiz | 18-22 Gün | Amerika | Orta | Orta Kolaylık | Belirsiz | -10/10 | -10/11 |
Linkler:
Drive PDF
Web Sayfası
Excel Dosyası
Google OpenDocument Dosyası
İmaj Linki (.png)
Eğer tüm bunlara rağmen yine de çizelgeyi göremiyor ya da ulaşamıyorsanız. Bana mesaj yoluyla ulaşınız.
Çizelgemiz elimizde olduğuna göre artık incelemeye geçelim.Makalenin kalanını daha iyi anlamak ve de rehber içerik olarak maksimum fayda sağlamak için muhakkak, çizelgeye şöyle göz ucuyla da olsa bir göz gezdirmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Öncelikle ilk 2 grubun mamalarını kimseye ancak kimseye önermiyorum. Çok fazla sokak kedisi besliyor ya da kişisel, çıkar gütmeyen ufak bir barınak projesi falan yürütüyorsanız belki o zaman. Ancak öbür türlü bu 2 grup gerçekten de çok kötü. Fakat yine de sizler için yorumumu yapayım. İlk grubun kazananı Goldi. Çünkü resmi web sitesi en bilgilendirici olan kullandığı hayvansal proteinin hangi hayvan olduğunun adresini gösterebilen ve de GDO bulundurmaması garantisi verebilen tek mama. Hemen hemen ilk 3 grupta bunları yapabilen çok az mama var. Yani bu durumda kötünün iyisi Goldi oluyor. ISO onaylarını da paylaşmışlar sayfada. Bu kadar ucuz sınıf mama için bu kadar iyi web sitesi de cabası. Belli ki işlerini ciddiye alıyorlar izlenimi uyandırdı bende.
Güncelleme (09.05.2022): Goldi kedi maması piyasadan çekilmiş ve de web sitesi tamamıyla kapanmış gibi görünüyor iyisi mi bu gruptan uzak durun.
2. Gruba gelecek olursak;
Açıkçası bu grupta hiç biri bir diğerinin önüne geçebilecek bir özellik barındırmıyor hepsi kopyala-yapıştır gibi. Ancak illa da seçmem gerekirse, en şeffaf ve bilgilendirici içerik Catty Kitten‘da idi. Resmi bir web sitesi olmasa da, ana dağıtıcı firmanın sitesindeki bilgilere göre, Mamanın şeklinden, günlük besleme gramajına kadar her bilgisini verebilen tek mama bu (o grup içinde). Ayrıca kullandığı hayvansal un ve proteinleri adres gösterebilmiş. Kesin bir Taurin miktarı verebilmiş. Yani illa da bu gruptan bir mama alınacaksa bu Catty gibi duruyor. Ayrıca kendi grubunda ciğer aroması yerine gerçek hidrolize ciğer verebilen tek mama da gene bu.
Bu grubun popüler çocukları diyebileceğimiz Reflex, Bonnie, Trendline gibi market mamalarının da oldukça kötü olduklarını görmek zor değil. Bu mamaları lütfen kapıdan içeri sokmayınız.
Gelelim işlerin çokça kızışmaya başladığı ilk grubumuza yani;
3. Fiyat Grubu
Açıkçası bu grupta çok sürpriz iki yerli ürün var. Bunlar Mystic Kitten ve Dr. Sacchi Kitten. Bunlar çok sürpriz çünkü ikisi de pazarda sadece bir kaç yıldır varlar ve ikisi de bu grupta gerçek et içeriği sağlayan yegane mamalar. Öyle ki bir üstlerindeki grupta bile gerçek et sunabilen sadece iki mama var (onlarda Hermos Gıda’nın mamaları) . Fakat hem Mystic hem de Sacchi bu fiyat grubunda bu kaliteyi sundukları için şu sıralar piyasada aşırı sorgulanan ürünler. Ancak neyse ki iki mamanın da üreticileri yerli, yani nispeten ulaşıp, bilgi almamız daha kolay olacaktır. Mystic, Benefit, MyFood, Klicker mamaları için Hermos Gıda ve Dr. Sacchi içinde Şadanlar Pet ile görüşüp daha içeriden daha kesin bilgiler alabilirsiniz. Ve duyduklarınız hoşunuza giderse bu iki mamayı kesinlikle kaçırmayın tam bir f/p canavarı ikisi de ancak dediğim gibi maalesef şüpheler hala var. Bu iki ürün ayrıca mısır, küspe ve gluten içermemesi ile de öne çıkıyorlar ve sebze-meyve içerikleri de kendi fiyat grupları için çok kaliteli.
Bu ikisinin ardından bir 3. seçmem gerekirse bu VanCat Kitten olur. Resmi sitesinde en şeffaf bilgileri paylaşan ve de kemiksiz kuzu proteini adres göstermesi ve de ağırlıkla kırmızı et barındırması ve de Gluten, Küspe gibi içerikler olmaması da cabası. Aslında ProArt Kitten‘da dikkate alınabilir ancak resmi sitesinde “Hakkında” ve “İletişim” sekmeleri pasifleştirilmiş yani üreticiye ulaşım kesilmiş o yüzden şüpheliyim.
Diğerleri ise kayda değer mamalar değiller bence.Bu grubun popüler isimler Bonacibo, Proline, Cat Chow gibi markalar ise açıkçası sınıfta kalıyorlar. Çünkü grubun içinde rakiplerinden kendilerini ayırt ettirecek bir yanları yok gibi. Yine de 2. grup için bir liste yapsam şöyle olurdu.
F/P Seviyeleri | 3. Grup Kedi Mamaları |
---|---|
S Seviye | Mystic Kitten ve Dr. Sacchi |
A Seviye | VanCat Kitten |
B Seviye | Bonacibo, Molly, Bestpet |
Geriye kalan mamaları bahsetmeye değer görmüyorum. Yine de çok önerebileceğim bir grup değil. Ancak bir üst grupta (fiyat) olarak buradaki mamalardan farkı olmayan pek çok mama olduğundan bence Mystic, Dr. Sacchi ve VanCat değerlendirilebilir.
4. Fiyat Grubu
Evet işte işlerin gittikçe kızıştığı, kedi sahiplerinin en çok kullandığı orta-segment diyebileceğimiz mamalara geldik. Ayrıca aralarında pek çok popüler seçenek de mevcut. Hadi bakalım grubumuza;
Bu grubun kazananını belirlemek zor çünkü birbirine yakın seviyede birden fazla mama var. Öncelikle gerçek et içeriği sunabilenlere bir bakalım. Bunlar Golosi Kitten ve Benefit Kitten. Golosi’nin eksi yanı açıkçası web sitesi tam bir rezalet ve pek çok link ölü. Türkçeleştirme kısmı da pek iyi değil ve yeterince açık, anlaşılır değil. Benefit’in kötü yanı ise deneme sürecinde olan bir ürün olduğundan piyasaya sadece 1.5 kg olarak sunuldu. Ayrıca iki ürününde; lif,vitamin kaynakları yeterli çeşitliliğe sahip değil maalesef. Ancak öte yandan iki üründe de GDO ve Gluten yok. Ayrıca Golosi, renklendirici ve koruyucu madde içermediğini de belirtiyor. Yani tüm eksilerine rağmen bence yine de bu grubun en iyi maması bu ikisi.
Bu ikisinin ardından ise bu grubun oldukça popüler iki ismi olan Felicia ve ProChoice geliyor. İki ürün birbirine çok çok yakın içeriklere sahip. Ve benzer kalitedeler, müşteri memnuniyeti olarak da benzer gibi bir izlenimim var ancak birini illa seçecek olsam Prochoice derdim. Çünkü kırmızı et içerikli ve proteinlerini daha şeffaf adres gösterebilmiş (misal kemiksiz hidrolize kuzu proteini gibi). Bir diğer iyi içerik sahibi mama olan MyFood Kitten ise henüz piyasaya sürülmedi. Bu mamalar haricinde de grubun kalanına çöp demek istiyorum.
Grubun en popüleri Whiskas‘ın içeriğine göre ne kadar pahalı ve ne kadar yetersiz bir mama olduğunu umarım şimdi görebiliyorsunuzdur. Vazgeçin şu market maması sevdanızdan. Kedim sevdi, ellemeyin yesin kafasını bırakın. Evde çocuklarınız sabahtan akşama cips ve dondurma yiyorlar mı ? Sırf seviyorlar diye tüm gün sarelle mi yalıyorlar ? Hayır ! İşte bu da öyle bir durum. Abur cubur ile gerçek besini birbirine karıştırmayın. Ayrıca grubun diğer bir popüler, websitelerinde yalan yanlış öve öve bitirilemediği, pazarlama harikası maması da La Vital ve onunda pek de matah bir şey olmadığını böylece anlamış oldunuz.
F/P Seviyesi | 4. Grup Mamaları |
---|---|
S Seviye | Golosi Kitten ve Benefit Kitten |
A Seviye | Felicia ve ProChoice |
Bu eğer imkanınız varsa bütçenizi biraz daha zorlayabiliyorsanız bu grubu da pas geçmenizi öneririm. Ayrıca bir üst grupta daha ucuza, VanCat, Mystic ve Dr. Sacchi varken bu grubun pek de matah bir yanını göremedim.
5. Fiyat Grubu
Yüksek miktarda gerçek et ev et kaynağı içeren, tahıllı ya da az tahıllı olan mamalar görebildiğimiz ilk gruba geldik. Tam bir geçiş grubu aslında. Nevi bariz bir alt gruptan (istisnalar hariç) üstün bir grup olmak ile beraber bir üst sınıftan da bariz geride (istisnalar hariç bknz; Bozita). Yani çok matah bir şey yok bir alt grupta kalayım da diyebilirsiniz ya da yav biraz daha korum bir ust gruba da çıkabilirim diyebilirsiniz. Şahsen 5. Grubun sonları ve de 6. Grubun başları benim şahsi ekonomik grubumdur (Bozita ve Brit Care kullanıyorum. İlk başlar Hill’s deneyimlemiştik). Ve sanılan kanının aksine bu grubun bir üst gruplardaki pek çok mamayı darma duman edebildiğini göreceğiz.
Bu grubun kazanını belirlemek zor ama çok zor değil. Zira bu grupta hem tahılsız olup hem de gerçek et içeriği olan sadece 3 marka var. Bunlardan biri henüz proje aşamasında, henüz pazara sürülmedi (sürüldüğünde müşterisi olmayı umuyorum Klicker‘ın). Bir diğeri olan Applaws ise sadece bir satıcısı olan çok zor bulunan bir mama. Türkiye de nispeten yaygın dağıtımı olan ve ulaşılabilir tek bir tane kalıyor geriye o da benim favori markam. İsveç ürünü Bozita. Bana kalırsa Bozita bir üst grubun bile fatihi olabilir. Hatta ve hatta 7. grubun pek çok ürününü bile sönük bırakır.
Nitekim haliyle bu grubun kazananı Bozita Kitten. Bozita firmasının tarihi ve de üretim tekniklerinden kısaca forumumuzdaki bir mesajda bahsetmiştim. Onu şuraya bırakıp devam ediyorum. Küspe hariç geriye kalan çizelgedeki tüm olumlu kriterleri karşılıyor.
Olay sadece içerik olsaydı Applaws kesinlikle 2. olurdu ancak konumuz Fiyat/Performans ve bir mamanın bulunabilirliği, güncelliği, stoklarının tazeliği de bir performans unsuru ve maalesef Applaws bu konuda şu an sahipsiz. Ancak, yetkili dağıtıcı aranıp bilgi alınabilir.
Grubun en popülerleri ise Friskies, Matisse, Sanabelle diyebiliriz. Bu üç ithal mama içerisinde ününün hakkını veren tek ürün Matisse. Ancak Matisse’in de pirinç (tahıl) oranı çok yüksek ve yeşillikler diyebileceğimiz lif-selülöz-vitamin kaynakları yeterince çeşitli değil. Hem mısır hem de küspe var. Yani kimi kesimlerce orta kesimin şampiyonu Matisse diye ilan edilse de görüldüğü üzere öyle bir durum yok. Friskies zaten Purina adı altında TV popülaritesini kullanan aslında 1. ya da 2. grupta olması gereken berbat bir mama. Sırf alman malı diye bazı yerlerde elit mama, N&D alternatifi gibi lanse ettirilen Sanabelle‘in ise f/p olarak grubun kötülerinden biri olduğunu görebiliyoruz.
Grubun çok iyi f/p ürünlerinden birisi de Brit Premium. Spectrum gibi içeriğine göre çok yüksek fiyatta satılan yerli üretimimize göre ithal bir ürün olmasına rağmen daha iyi bir içerik ile daha ucuz. Yerli üreticilerimiz bence 2. grupta örneğini verdiğimiz Mystic ve Dr. Sacchi gibi mamalarda olduğu gibi kaliteli içerikleri daha ucuza satabilirler. Gümrük Vergisi + ÖTV + Yol Masraflarına takılan elin ithal ürünü bile senden daha hesaplı ve sağlıklı ise bu işte bir iş var demektir. Çok güçlü bir Spectrum hayran kitlesi var farkındayım ancak mama kötü olmamakla beraber bu grubun maması olmadığı da ortada. Bunu alacağıma bir önceki gruptan Prochoice ya da Golosi’ye atlarım. Ya da dediğim gibi bu grubun en uygun fiyatlı mamalarından olan mısırsız, glutensiz ve gdo’suz Brit Premium’a atlarım.
Grubun bir diğer güzel ürünü de Profine. Yıllardır orta sınıfın bel kemiği mamalarından biri olan Profine bu durumu sürdürüyor. Glutensiz ve Küspesiz bu gerçek et ürünü barındıran mamanın tek negatif noktası Mısır. Ancak çizelgede de not düştüğüm gibi oldukça sakinleştirici güzel bir formül yapmışlar.
Klicker ise söylendiği içerik ile gelirse eğer değil sadece bu grubun iki üst grubunda en iyisi olabilme potansiyeli var ancak onu henüz değerlendirmeye almadım.
Gelelim bu grubun F/P seviye listesine;
F/P Seviyeleri | 5. Grup Mamalar |
---|---|
S Seviye | Bozita Kitten |
A Seviye | Brit Premium, Profine |
B Seviye | Applaws, Matisse |
C Seviye | Sanabelle |
D Seviye | Spectrum |
6. Fiyat Grubu
Açıkçası 6. grup çok garip bir grup çünkü f/p, sağlık ve kalite olarak 5. Grubun gerisinde bir grup ancak tuhaf bir şekilde daha pahalı. Öncelikle bu gruptaki tek yerli üretimimiz olan Unique mamalarına değineceğim. Açıkçası Unique’in web sitesinden tutun logo tasarımına, ambalaj tasarımına her şey çok kaliteli. Bence içeriği biraz daha zenginleştirsinlerirlerse ve daha büyük paketler üretip gramaj başına düşen fiyatı düşürüp 4. ya da belki 3. gruba düşürebilirlerse. O grupta çok çok etkili ve tercih edilir olacaklardır. Ancak bu grupta bu içerikle yerleri yok. Dediğim gibi 6. grup bir tuhaf. Bu çizelgede yerli üretim mamayı son gördüğümüz nokta. Açıkçası, Türkiye gibi, dünyanın her yerinde sokak hayvanlarına bakış açısı, yaklaşımı ile benzersiz bir yerde olan. Sokak hayvanları ile turist çekebilen. Ülke içinde de kendine ait has dünyaca ünlü pek çok evcil hayvan türü barındıran (Van Kedisi, Ankara Kedisi, Sivas Kangal, Aksaray Malaklı, Tarsus Çatalburun vs gibi) bir ülkede bence elit mama üretebilmeliyiz. Maalesef listeye baktıysanız ne kadar merdiven altı gibi duran sağlıksız mama varsa yarısından çoğunun menşei Türkiye idi. Valla bu konuda bir tek Hermos Gıda’yı biraz idealist gördüm son bir kaç yıldaki atılımlarına bakarak ve buna bakarak liderpet gibi gruplarda oyunlarını bir kademe daha yükseltir iseler. Neden elin almanının, italyanının yaptığı avrupanın en iyi mamaları listelerinde bizim mamalarımızın adları olmasın ?
Evet bu serzenişimden sonra gruba dönersek. Bu grubun sevdiğim yanına gelelim. Bu grupta “Veteriner Maması” diyebileceğimiz. Pazar payı çok büyük olduğu için çok popüler olan sürekli tavsiye edilen deli gibi satan ancak işlev olarak pekde bir numarası olmayan mamalardan ikisi var.
Herkesin sevgilisi ve kaçış yeri olan ProPlan ve vet dostu Advance. Yani ProPlan’ı şu haliyle 3 grup düşürsek gene düştüğü grupta onun üstünde seçebileceğim mamalar olması acı değil mi ? Gluten dolu, Taurin miktarı belirsiz, lif ve vitamin içeriği hiç adres gösterilmemiş. Tamamen laboratuvar içeriği. Eti içeriği deseniz gülünecek halde. Vazgeçin şu ProPlan sevdasından. ProPlan, Purina’nın maması olmasa ve Purina’yı da Nestle almış olmasa bu dandik içerikle bu fiyatta bunu kimse burada barındıramazdı.
Gelelim Advance, pek çok veterinerin, N&D, Brit Care falan gibilerinin üzerine tercih etmemiz için bizi zorladığı marka. Advance hadi ProPlan’a göre biraz daha çaba göstermiş. Ancak o da ProPlan’ın yetersiz kaldığını işaret ettiğim hemen her alanda acı çekmiş.
Bir alt grupta Bozita, Matisse, Applaws, Profine, Brit Premium varken ben bu ikisinin yüzüne dahi bakmam.
Bu grupla ilgili bir liste yapmayacağım. Zira bu grubu rahatlıkla tokatlayan ürün Brit Care Kitten oluyor. Brit Care tıpkı Bozita gibi, bir üst grubu bile patlatacak cinsten. Yeni tahılsız formülü gramaj başı fiyatını biraz arttırmış olsa da, hala iyi bir f/p ürünü olmayı sürdürüyor. Tahılsız. Gerçek ve yeterli miktarda et içeriği. Küspesiz, lif içeriği. Gluten, Renklendirici, Koruyucu, Gluten içermeme garantisi veren bir mama kendisi.
Şu ProPlan’a şimdi dönün de bir daha bakın bakalım.
7. Fiyat Grubu
Bir önceki grupta ProPlan ve Advance ‘in düştüğü içler acısı hallere burada da diğer süper popüler veteriner maması olan Royal Canin ile Hill’s düşüyorlar. Ayrıca market maması Purina ONE‘ın bu içerikle bu grupta olabilmesine de hayret ediyor Purina ve Nestle’nin dolandırıcılık boyutundaki pazarlama becerilerini gıpta ile izliyoruz.
Royal Canin bu fiyatı ile tahılsız bile değil, hatta gerçek bir et içeriği bile yok hatta protein içeriği için net bir adres dahi gösteremiyor (genelleme kullanıyor) her şeyi şaibeli. Ayrıca Gluten, Küspe, GDO’lu içerik, Koruyucu (Hem de E173 ve E554 gibi tehlikeli olanlarından) barındırıyor. Üstüne üstlük soya da var ve Taurin miktarı belirsiz. Yani şu içerikle fiyat olarak 4 grup daha düşse gene almam sanırım.
Hill’s tarafında ise işler çok iç açıcı değil. Her türlü tahıl var (Glutenleri ile beraber), küspe var. Tavuk içeriğinin adam akıllı yüzdeleri, türü falan da yok. ProPlan ve Advance bu ikisinin hallinden daha iyiydi yahu.
Nitekim pazar olarak üç büyükler diyebileceğimiz Hill’s, Royal Canin ve ProPlan ne sağlık ne kalite ne de f/p olarak tercih edilesi ürünler değiller. Bu ürünleri almayın ki satışları düşsün, ve satışlar düşsünki bu fiyata çok daha kaliteli mama formülleri ile çıkagelsinler, hak etsinler paralarını. Hill’s mamalarının hastalıklar için özel üretilen serisi için gene bir nebze eyvallahım var ancak ProPlan ve Royal Canin şu formüllerle ve de bu fiyat aralığı ile kapıdan sokulur gibi değil.
Grupta olmasına şaşırdığım ve “Ulan biz bunu niye ithal ettik ola ki ?” diye sorduğum MERA bile içerikleri konusunda bu iki dev firmadan daha spesifik ve daha çeşitli.
Purina One, Royal Canin ve Hill’s açık ara bu grubun en kötü mamaları hemen arkalarından MERA geliyor. Bu dört mamayı fiyat olarak çizelgemizde 3-4 grup düşürsek bile hala f/p (fiyat/performans) olarak iyi mamalar olabilirler miydi ? Emin değilim.
Gelelim grubun kazananına; tabi ki de Farmina‘nın elit markası N&D‘nin N&D Prime serisi yavru maması bu grubun en iyi ürünü. Naturea‘nın mamaları, Taste of the Wild ise grubun diğer yüz akları. Bir sıralama yapacak olsaydım;
F/P Seviyeleri | 7. Fiyat Grubu Mamaları |
---|---|
S Seviye | N&D Prime Kitten |
A Seviye | Naturea Somonlu ve Naturea Tavuklu |
B Seviye | Taste of the Wild |
8. ve 9. Gruplar
Artık çok elit bir seviyedeyiz o yüzden bir kazanan belirlemem imkansız. Zira N&D, Acana ve Orijen üçlüsü ülkemiz sınırlarında ulaşımımızın olduğu mamalar arasında bir kutsal üçlü muamelesi görmekteler ve çok da haksız sayılmazlar. Nitekim, kazanan bir mama seçmeyeceğim ancak kaybedenleri söyleyeyim.
Hill’s tahılsız formülü, Bravery ve True Instinct kesinlike buranın mamaları değiller. Hele Hill’s ile True Instinct fiyat aralığı olarak bir 5 grup düşürülseydi bile hala iyi der miydim emin değilim. Sağda solda True Instinct’i ülke sınırlarından içeriye giren en iyi mama falan diye tanıtanlar var. Bu biraz gizeminden ve de ithal oluşundan geliyor. Aslen yok öyle bir şey. Hiç başınızı ağrıtmayın. Bravery biraz daha insaflı ve kaliteli ancak yine de bu içerik için çok pahalı. Yani Bozita’yı taaa 5. Fiyat Grubumuzda bırakmışken şunlara bu fiyatlar verilmez.
Şimdi de F/P, Kalite ve de Sağlık açısından bu 90 küsür mamayı içeren çizelgedeki en iyi 15 mamayı sıralayacağım;
Bu sıralama da Kalite, mamayı yapma sürecinde kullanılan malzemelerin kalitesi, çiftliklerinin, fabrikalarının ve de distribütörlerinin durumu. Mamanın ne kadar elit ürün ile ne denli yetkin ortamda üretildiğine bakıyoruz. Sağlık’da ise, kedi sağlığı için barındırılan içerikler, şikayet azlığı ve de ürünlerin saflığına bakıyoruz. Fiyat/Performans’da ise Optimum Sağlık ve Kaliteyi Optimum Fiyata alabilme durumuna bakıyoruz.
Bu çizelge sadece yavru kedi mamaları için yapılsa da genelde bir ürün gamında ne kadar kaliteli ise diğerlerinde de durum aynı oluyor (istisnalar hariç) . Hatta köpek mamaları markaları için bile bu liste referans olabilecektir çünkü bir markanın kedi maması bölümünün kalitesi genelde (istisnalar hariç) köpek maması departmanında da aynı oluyor. Nitekim ben listemi, bu çizelgeye göre belirliyorum. Yani aslında En İyi 15 Yavru Kedi Kuru Maması listesi bu ancak En iyi 15 Kedi Kuru Mama markası listesi de bundan çok farklı olmayacaktır diye düşünüyorum. Mamaların yanlarına bulundukları fiyat grubunu parantez içinde iliştireceğim. Soru işareti ise içerik ile ilgili şüphe olmasını ifade etmektedir.
Sıralama | KALİTE | SAĞLIK | Fiyat/Performans |
---|---|---|---|
1. | Acana ve Orijen(8-9) | N&D Tahılsız Ürünleri(7-9) | N&D Tahılsız Ürünleri(7-9) |
2. | N&D Tahılsız Ürünleri(7-9) | Acana & Orijen(8-9) | Bozita(5) |
3. | Bozita(5) | Brit Care(6) | Brit Care(6) |
4. | Brit Care(6) | Bozita(5) | Naturea(7) |
5. | Taste of The Wild(7) | Naturea(7) | Acana(8-9) |
6. | Naturea(7) | Profine | Orijen(9) |
7. | Applaws(5) | Applaws(5) | Profine(5) |
8. | Profine(5) | Profine(5) | Brit Premium(5) |
10. | Matisse(5) | Brit Premium(5) | Applaws(5) |
11. | Brit Premium(5) | Matisse(5) | Matisse(5) |
12. | Bravery(9) | Bravery(9) | Mystic(2) (?) |
13. | Mystic(2) (?) | Mystic(2) (?) | |
14. | HappyCat Tahılsız(6) | HappyCat Tahılsız(6) | Benefit (3) |
15. | Benefit (3) | Benefit (3) | Golosi(3)(?) |
Onursal Aday 1 | True Instinct (9) | Golosi(3)(?) | Sanabelle(5) |
Onursal Aday 2 | Spectrum(5) / Dr. Sacchi (2) (?) | Spectrum(5) / Dr. Sacchi (2) (?) | Prochoice(3) |
Firmalar formüllerini değiştirtikçe , pazara yeni markalar girip eski markalar çekildikçe ya da döviz kuru ile enflasyon değiştikçe bu ürünlerin içerikleri ve fiyatları değişecektir. Bu durumda haliyle bu listede öyle. Ben listeyi dönem dönem güncellemeye çalışırım yine de her zaman her daim doğruyu yansıtacağını garanti edemem.
Ancak eminimki ülkemizdeki en kapsamlı kuru mama incelemesi bu olmuştur. Umarım bir yerlerde birilerine bir faydası dokunur. Dediğim gibi en komplike inceleme değil belki ve belki de pek çok önemli şeyi adres gösterememiş ya da parmak basamamış olabilirim. Bu durumda sizlerden gelecek yardımlara açığım. Aynı şekilde sorularınıza da…
Bu blogun altına soracağınız sorulara cevap vermeye çalışırım. Eğer çok fazla soru gelirse bir Discord grubu açıp hepinizi orada ağırlayabilirim.
Neyse lafı fazla uzatmayayım. Herkese ve de evcil dostlarımıza sağlık ve esenlik diliyorum. Ve de bu yazıyla birlikte bu sağlık ve esenliğe hayırlı bir katkım olmasını umut ediyorum…
Kaynaklar: Markaların resmi web siteleri , Resmi ya da Olası Dağıtıcıların Web Siteleri
Derleyen &Hazırlayan: Utkan Aktaş
Çok güzel bir yazı, teşekkürler
Harika bir çalışma olmuş. Emek yoğunluğu ve cömertçe paylaşımınız için teşekkür ederim. Bende benzer bir çalışmayı almayı düşündüğüm beş altı mama arasında yapmıştım. Bu tarz akıllıca yapılan karşılaştırmaların aynadan bakmak ve resmin bütünü görmek adına yararlı olduğunu düşünüyorum. Kendi adıma tekrar teşekkür ederim. Artık kedi besleyen ve hangi mama diye düşünen tüm tanıdıklarımla referans olarak paylaştığım bir tablo var.
Bu güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Bir faydamız dokunduysa ne mutlu…
Gerçekten harika bir tablo olmuş. Günlerdir hem kaliteli hem uygun fiyatlı mama araştırması yapmaktan gözlerim çıkmıştı, yazınız bana ilaç gibi geldi. Çok teşekkürler, emeğinize sağlık
Güzel geri dönüşünüz için teşekkürler. Umarım yardımcı olmuştur.
Ellerinize sağlık, çok güzel bir çalışma olmuş. Kedi sahipleri için son derece önemli ve bir o kadar da harika bir çalışma olmuş. Her kedi sahibi bu makaleden yararlanabilir. Gerçekten çok bilgilendirici bir içerik olmuş, ciddi, titiz ve detaylı bir çalışma. Bu makaleye baya emek harcanmış. Emeğinize sağlık, teşekkür ederim.
Güzel yorumlarınız için ben teşekkür ederim.
Hocam helal mama var mi, kediye yancı olurduk ya 😀
Hahahha 😀 Yani incelediklerim arasında elbette bazı yabancı mamalarda domuz içeriği var 😀 Ancak zaten insan tüketimine de uygun gıda üretimi fabrika koşullarında üretilmiştir sözü verebilen az 😀 Mystic ile Bozita’yı geveleyin isterseniz 😛
günlerdir mamaları ve mamaların içeriklerini oradan buradan arıyorum, buluyorum. keşke bu yazı ilk gün karşıma çıksaydı da bu kadar uğraşmasaydım. mükemmel bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık.
Çok teşekkürler. Açıkçası çizelgeye yeni bir girdi eklendi o da mamaların karbonhidrat seviyesi ilk 5 grubunkini ekledim tamamı 1-2 güne biter. Tekrar göz atın derim.
Önce forumdaki yazınızı okudum, hatta ona da başka bir sayfada mama tavsiyeleri okurken kaynak göstermeniz sonucu ulaşmıştım. Son olarak da buraya ulaştım. O kadar emek dolu ki yazılarınız. Özellikle bu son çalışmanız küçük bir tez niteliğinde olmuş. Çok faydalandım, çok çok teşekkürler.
Çok teşekkürler. Hala eklenecek değerler var çizelgeye %100 bitmedi ancak yine de yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
Oncelikle emekleriniz icin size cok tesekkur ediyorum.Yavru bebekken bulduğum kediyi ailemin bahçesine saldım.kisirlatirdim,karma,ic paraziti var.ona en iyi şekilde beslemek istiyorum.ama burda kalmayacağım için kuru mama almak zorundayım.mystick ve dr.sandi icerigi fena değil ama yuzdesi yuksek miktar tavuk eti içerecek ve kilosu 35 falan olacak imkansız. Guvenmiyorum mamanin uzerinde yazanlara burasi Tufkiye.butun tavugun kilosu zaten 32 falan.zaten denetim yok Turkiyede ve üç kağıtçı bir milletiz.insan yiyeceğine bile neler koyuyoruz.bozita ve brid care de çok pahalı.hangi mamayi onerebilirsiniz .kedim çok kocabogaz kısırlaştırildiktan sonra bile kilo almadı. hareketli bir kız.yavrulugundan veri obur ve kilolu değil.mamalar zamlanmadan almak istiyorum.
Gerçekten , gerçek et içeriği yesin istiyorsanız Brit Care, Bozita zaten en düşük fiyatlar gibi maalesef. İsterseniz Brit Premium Sterilised (kısırlaştırılmış) deneyebilirsin. Mystic, Dr.Sachi gibilerden çok daha iyi Brit Care, Bozita, ND gibilerden bir kaç tık düşük.
Birçok mama incelemesine baktım fakat hiçbiri sizinki kadar beni tatmin etmedi. İyi ki sizin incelemenize denk geldim , çok teşekkür ederim , bütün şüphelerimi ortadan kaldırdınız 🙂 Ayrıca kullandığınız üslup ve aralara serpiştirdiğiniz kıymetli eleştiriler de çok hoşuma gitti. Özellikle ‘büyük’ markaları yerden yere vurduğunuz kısımları tebessümle okudum. Umarım yazınız daha büyük kitlelere ulaşır ve bu eleştirileriniz bir şeylerin değişmesine katkıda bulunur.
Çok teşekkürler. Bu tarz geri dönüşller almak gerçekten çok kıymetli benim için.
Merhabalar,yazınızı keyifle okuyup 2 aylık kedime Bozita aldım afiyetle yiyor.Benim sorum biraz gelecekle alakalı,bizimki biraz pisboğaz ve sanırım fazla yiyor.10KG mama alsam bile çok uzun süre gideceğini sanmıyorum bu böyle yedikçe.Üniversite öğrencisiyim,olabildiğince ailemden yardım almak istemiyorum kedinin ihtiyaçları konusunda,aşılarını bir şekilde kendim hallettim ve ayı KYK kredisinden gelen parayla geçiriyorum.Kedim büyüdüğünde 10KG sanırım 3-4 ay civarı yetecek ve benim 3-4 ayda bir 400TL verecek gücüm sanırım yok özellikle okul başladığındaki masraflarımı da göz önüne alırsam.Bir tık düşük kalitesi olarak ne önerirsiniz? 10-15KG’si 300TL civarı olsa sanırım benim için daha uygun olur.Araştırırken Promama diye bir marka keşfettim,fiyatı benim bütçeme uygun ve sanırım içeriğinde de gerçek et var.Reklam olmayacaksa linki aşağı bırakıyorum.İçeriğini inceleyip bana buradan dönüş yapmanız mümkün olursa çok sevinirim,onaylarsanız kedimin yetişkinliğinde bu mamayı alacağım.
https://www.promama.com.tr/urun/promama-kuzu-etli-gurme-kedi-mamasi-15-kg
Promama’yı pek bilmiyorum ancak websitesini çok özensiz buldum .Oranlar yazmıyor hangi metal,mineral,vitamin,protein ne kadar var bilmiyoruz. Evet gerçek et içeriği var gibi duruyor ancak bilgiler bana yetersiz geldi. Ayrıca 10 Kg bir mama çok uzun süre gidemiyorsa bundan kedinizi yanlış beslediğiniz kanısına varabilirim. Zira ben bir ay kadar önce 10Kg mama depoladım, 4kg’sini sokak kedilerine verdim ve kalanının hala yarısına yakını duruyor.
Ara sıra evde yapabileceğiniz ev tipi püre ve yaş mamalar ile sağlıklı ev yemekleri ile ve de yaş mamalar ile diyetine değişiklik katmalısınız. Ve kuru mama olarak da günde 70-80gr’ı aşmamalısınız bu şekilde uzunca gitmeli.
Açıkçası yazıyı incelediyseniz. Aslında Söylediğiniz fiyat grubunda şu aralar 8Kg’ı 260 ile 290TL arasına satılan Brit Premium bence ideal. Yok ben biraz daha ekonomik düşünüyorum derseniz. Mystic ve Golosi diyeceğim. Ancak Mystic’in dışkıyı yumuşattığı ve kokuttuğu biliniyor muhakkak ek gıda da almalı. Fakat f/p olarak içerik iyi.
Bu arada yazımın faydalı olduğunu görmek beni çok sevindiriyor. Geri dönüş yaptığınız için çok teşekkür ederim.
Şu anda 3 aylık kilosu da 2.2 civarı, Bozita mamanın arkasındaki yönergeye uydum.2kg üstü kediler için yanlış görmediysem 35-40gr önerip örnek olarak bir fincan resmi koyup 0.8 yazmış.Ben bir pet bardağı ölçü olarak alıp bardağın %80ini doldurup sabah uyanınca mama kabına koyuyorum,ertesi gün uyandığımda bitirmiş oluyor.4-5 günde bir de Schesir yaş mama veriyorum,bir 85gr lık konservesini 2 seferde olacak şekilde.Sizce bu doğru bir plan mı? Cevabınız ve emeğiniz için tekrardan teşekkürler.
3 Aylık ve 2.2 kilo mu ? Maşallah 😀 Standart bir pet su bardağı 180 ml eder yalnız. Ve bunun %80 i 140-150 gram eder hocam. Çok yani. bence günü sabah ve akşam şeklinde ikiye bölün ve 40-40 ya da 50-50 verin maksimum.
Konserve normal.
Ancak elbette son kararı veteriner söyler. Fakat tek öğün 100+ gram çok. Yani Misal 2200 gram kediniz bir oturuşta 120 gram yese vücut ağırlığının %5’inden biraz fazlasını yemiş olur. Bunu misal benim gibi 78 kilodaki birine vuracak olursak benim bir oturuşta 12-13 kg yememe benzer.
Yok hocam 1 öğün değil tüm günü bardağın %80i ile geçiriyor.Ama bundan sonra sanırım çay bardağı veya kahve fincanına doldurarak deneyeceğim,obez olmasın bizim öküz 😀
Mamaların paketlerindeki tablolarda yazan gramajla gidin bence, aslında basit minik bir mutfak tartısı çok güzel iş görür. En garantisi 🙂 Benim kedim de birazıcık:) şişman da, senelerdir tartıyorum öyle. Kapla ayarlama işine hiç girmedim, kimi mama daha iri, kimisi minik, kiminin tanesi daha ağır. Bardaklarda kapladığı hacimler de farklı tabi. o mamaya/markaya özel üretilmiş kap lazım, onu da bulmak genelde zor.
He sen tartmışsın ama kedin şişman, demekki fazla vermişsin tartmak işe yaramamış diyebilirsiniz ama bir takım geçirilen hastalıklar diyelim 😀
Bilgilendirici tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Merhabalar, mükemmel bir çalışma. Elinize emeğinize sağlık. Yetişkin, kısır olmayan bir kedim var. Sanabelle markası için belirtmiş olduğunuz kolin klorür notuyla ilgili içeriklere baktım. Fakat çoğunda yazmıyor, acaba piyasada bulunan paketlerde yok mu? Ya da sadece kittenda mı mevcut bir bilginiz var mı?
İyi sözleriniz için çok teşekkürler. Valla yetişkin ürününde olmayabilir orada yavru mama formülü için söylemiştim. Bir de yazıda da belirtmiştim firmalar yıldan yıla formüllerini değiştirebilir bu hususta gelişebilir ya da kötüleşebilir. Dediğim gibi o yazı 2020 Yavru Kedi Mamaları içindi.
Kedinize aldığınız mamanın tam ismini yazın bir bakarım olmazsa ancak tüm ürünlerinde olacak diye bir şey yok.
Emeğinize sağlık, oldukça ayrıntılı güzel bir çalışma olmuş.
Ben sokak kedilerini elimden geldiğince beslemeye çalışıyorum, fakat son zamanlardaki kriz ve işsizlik bunu yapmamı çok zorlaştırıyor. Geçen seneye kadar Dr. Sacchi kuzu etli yavru maması alırdım(10 kg indirimde 90-120 tl ye), ama her mamada olduğu gibi bu da çok zamlandı ve içeriği de kötüleşti. Sonra econature geçtim, 2 ay öncesine kadar 15 kg yetişkin tavuk etli 130 tl ye bulabiliyordum. O da 170tl lere çıktı. Beano 15 kg 130 tl ye geçen ay aldım, sonra piyasada bulunmaz oldu. Şimdi ne alacağım bilmiyorum, enjoy gibi çöp mamalara boşuna para vermem, kaç tanesini gördüm torbayla koymuşlar sokak hayvanları için, bir tanesi bile yenmeden çöpe gidiyordu.
Selamlar, sevgiler..
Şimdilik yumurta haşlayıp veriyorum, arada da bim den kilosu 6.90 tl ye satılan çorbalık tavuk alıp haşlıyorum. Sokaktakiler için kuru mama önerilerine açığım.
Açıkçası, özveriniz ve de çabanız için öncelikle teşekkür edeyim. Tavsiye ve önerilere gelecek olursak yazıdaki ilk 2 fiyat grubunun kazananı olarak belirlediğim mamaları deneyebilirsiniz.
Goldi ve Catty mamalarına bir bakabilirsiniz.
Çok özenli ve çok emek verilen bir bilgilendirme yazısı, araştirması olmuş teşekkür ediyorum tam da yetiskin kedilerimin kilo problemlerinden ötürü yavru kedi mamasi ararken şahane oldu tesadüfi buldum burayi diyeceğim fakat tesadüf diye bi “şey” yoktur da desteklendi 🙂 4 +1 olarak teşekkür ederiz sevgiler…
Esas ben teşekkür ederim. Çok teşekkürler.
Yalnız yavru kedi mamaları daha çok protein ve yağ içerir. Kilo problemi olan kediye yavru kedi maması almayınız. Aksine hamile olacak olan kedilere yedirirler yavru kedi mamasını.
Bende kedimi shaiplendikten sonra yaşadığım mama kaynaklı problemden sonra yaptığım araştırmalar sonucu Acana, ND ve Bozita dönüşümlü olarak kullanmaya başladım. Ve sonuçlarından çok memnunum. Bozita’nın yaş maması ise açık ara piyasanın en iyisi. ( Ren Geyikli olnano kadar güzel kokuyor ki, ben bile yebilirim.)
Not: mama önerisi isteyenlere Royal Canin, Proplan, Hills diyenlerin, ağızlarının ortasına terlikle vuraaım var 🙂
Benim de o üç büyük firma ile aklını bozmuşlara gıcığım var. Hele de Royal Canin. Bildiğin dolandırılıyorlar haberleri yok. Bozita iyi bir marka gerçekten ben de şu sıralar ekonomik sıkıntılarım sebebiyle Brit Premium ile Bozita karıştırıyorum. Orta Segmentin ucuz tarafında en çok Brit Premium’a güveniyorum. Bozita ise f/p kralı zaten. Yalnız tek bir tavsiyem var eğer kediniz genelde ev içinde takılan ve hareketsiz bir kediyse acana, orijen kadar yüksek protein içerikleri o proteini yakamayan kedilerde böbrek taşı yapabiliyormuş. Nasıl vücut geliştiriciler protein tozu alınca o ekstra proteini hemen kas yapmaları gerekiyor aksi halde kilo alıyorlar ise kedilerde de benzer. O yüzden kediyi bol bol oynatın. Mamaların kalitesine bir lafım yok bu tamamen kedinin yaşam tarzıyla alakalı. Olmadı biraz daha az proteinli, az tahıllı bir örün ile haftada 1-2 dönüşümlü kullanarak o aşırı protein rakamlarını biraz nötrleyebilirsiniz. Ancak kedilerin bu mamalara tepkileri de türden türe değişiyorlar efenim. Yani sorun yoksa, iyi geliyorsa sizin ufaklığa o zaman hiç bozmayın. Benim ki sadece böyle bir ufak not geçmek.
Geri dönüş yaptığınız, yorum attığınız için çok teşekkürler.
Merhaba öncelikle yazınız çok güzel olmuş elinize sağlık. Acaba Fitmin Kitten Tahılsız mamayı da incelemeniz mümkün mü? Bozita ile Fitmin arasında gidip geliyoruz da.
Çok teşekkürler. Şu aralar başka şeyler ile meşgulüm yakın bir tarih veremem ancak bir ara bakmaya çalışırım.
Kedim 6 aylık oldu şu anda 5-6kgye yakın Bozita Kitten mamam duruyor bittiğinde muhtemelen kedimi çoktan kısırlaştırmış olacağım.10KG si en en fazla 350TL’ye kısırlaştırılmış mama olarak ne önerirsiniz? Bozitanın tavuklu kısırlaştırılmış maması var fiyat kriterime uygun ama bazı yerlerde sürekli tavuklu mama vermenin zararlı olabileceği yazıyordu,o yüzden biraz şüpheye düştüm.Önerilerinizi bekliyorum yazı için çok teşekkürler 🙂
Aslında yazı bu sorunuzun cevabını veriyor. Ancak o fiyat grubunda genellikle ürünler tavuklu olacaktır zira kendisi en ucuz protein besini. Sürekli tavuk ya da sürekli her hangi bir besin yani tek tip elbette iyi değil. Ana siz Bozita Kitten’ı alın. Evde ciğer, sakatat, yoğurt vs ile bu tavuklu mamayı tekel besin olmaktan çıkarır ve onu destekleyebilirsiniz.
Ekonomik düşünüyorsanız (gene tavuklu ama) 8 kilosu 260 ila 300 TL arasında satılan Brit Premium Sterilised var. Fena değildir.
İçindekiler: Kurutulmuş Somon Eti (%28), Baldo Pirinç (%18), Mısır, Hamsi Unu (%10), Hamsi Yağı (%7),Karides Unu (%9), Bira Mayası, Nükleotid Maya Proteini,Mineraller,Prebiotik Mannan Oligo Sakkaritler,Deniz Yosunu (%0,01) , Avize Ağacı Özütü (%0,01),Kızılcık Tozu (%0,01).
Analitik Bileşenler:Protein (%30), Yağ (%12), Ham Kül (%7), Ham Selüloz (%3), Omega 6 (%3,6), Omega 3 (%0,65).
Beslenmeye Bağlı İlaveler:Vitamin A (3a672a) 25000 IU/kg Vitamin D3 (3a671) 1500 IU/kg Vitamin E (3a700) 150 mg/kg Vitamin C (3a312) 25 mg/kg Taurin / Taurine (3a370) 1800 mg/kg Niyasin / Niacin (3a314) 50 mg/kg, Bakır (Sülfat olarak) 18 mg/kg, Çinko (Sülfat olarak) 95 mg/kg,Çinko (Şelat olarak) 20 mg/kg,Manganez (Sülfat olarak )30 mg/kg ,Selenyum (Selenit olarak) 0,30 mg/kg
Şöyle bir içeriğe sahip 6KG’sı 245TL’ye Obivan marka mama var,ne dersiniz? Kısır kedi maması.
Öncelikle şahsi tavsiyem bir mamayı almadan önce resmi web sitesini bulun. Misal ben Obivan’ın resmi web sitesini bulamıyorum. Yani alışveriş sitelerinde verilen içerik her zaman doğru çıkmayabilir misal ben başka bir sitede baktığımda Obiwan içeriği böyle yazılmamıştı. Resmi websitesini bulduysanız paylaşınız biraz da oradan bakayım.
İçerik eğer böyleyse Biraz et az, un çok durumu var. Karides ve Hamsi un olarak var sadece Somon et olarak var( o da doğru ise)= gerisi de tahıl zaten. Taurin biraz düşük ama çok değil yani 1500 üstü olması genelde ideal. L-Karnitin var mı yok mu ona dair bir şey görmedim. Magnezyum da keza aynı şekilde.
Yani 6KG’ı 245 TL demek yaklaşık kilosu 41 TL demek. Kilosu 41 TL’lik bir içerik değil bence.
https://www.trendyol.com/bozita/feline-indoor-sterilised-tahilsiz-geyik-etli-kisirlastirilmis-kedi-mamasi-10-kg-p-40250814?boutiqueId=575273&merchantId=269810
Bakın bununda kilosu 41 TL. Ancak https://bozita.com/cat-food/bozita-indoor-sterilised-grain-free-reindeer/
İçeriğinde %40 löp et + %5ilik/kemikyağı var. Sırf biri balık diğeri tavuk diye otomatikman balık daha iyi demek değil çünkü birinde sadece %28 et var gerisi un. Diğerinde %32 Tavuk %8’i Geyik olmak üzere %40 var. Tahıl yok, un yok.
Daha da ekonomik düşünüyorsanız kilosu 29-30TL’ye gelen Brit Premium Sterilised var. https://www.n11.com/urun/brit-premium-sterilised-tavuklu-kisirlastirilmis-kedi-mamasi-8-kg-1128106?magaza=petmamasi&utm_source=comp_akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=akakce_genel#unf-info
İçeriği de burada https://brit-petfood.com/en/products/45571-brit-premium-cat-sterilised
Evet full tavuk ancak %32 löp et.
Bu attığınız Mama’dan daha iyi bir mama demiyorum ancak ona oldukça yakın ve çok daha ucuz ve de menşei, kaynağı, değerleri, rakamları vs net belirgin önemli bir markanın ürünü.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler.
Öncelikle emeğinize sağlık hem analizler hem kendi yorumlariniz buram buram emek olan bir makale olmuş bende Dünyadaki tüm Lepistes varyeteleri yetiştirme ve bakım üzerine bir çok makaleler yazdım balık uzmanlık alanım olduğundan kediyi pek bilmiyordum en iyisi ile beslemeyle çıktık yavrularımızı kendimce araştırmalarım doğru tespitler olduğunu gördüm sizin yazınızla sectigim markalar besin değerlerine göre bakmıştım. Lepistes genetik çalışmaları yaparken İngiliz bir prof ile tanışmıştım kediler ile ilgili çalışmaları vardı ve söylediği bir söz aklımda kalmış kedileri tek bir mama ile beslemeyin mümkünse 3 veya 4 ayrı mama karışımı yapıp besleyin demişti balıklardada bunu yapıyoruz. Orijen kitten Acana kitten Nd ocean kitten satın aldım ve Royal canin kitten hediye gelmişti bu 4 mamayı karistirirak veriyorum yavrulara 1 buçuk aydır ve severek yiyorlar ama Royal ile devam etmek istemiyorum içeriğini ve sizin tablodada geride kaldığını gördüm altarnatif olarak sizin tablolara bakarak Naturea somonlu düşündüm ama 2 kilosu acana nd ile aynı para hatta dahada pahalı klicker düşündüm oda daha satışa çıkmamış bozita düşündüm oda inanılmaz pahalanmis o paraya değecek sınıfta değiller Mycat kitten eklemeyi düşünüyorum hiç inceleme şansınız oldumu acaba orijen acana nd tahilsiz proteine dönük mamalar tahıllı mama eklemeyi düşündüm ileride böbrek rahatsızlıkları aşırı proteinden kaynaklanmasın diye doğrumu düşüncem öncelikle bunu sormak istiyorum tahıllı bir mama eklersek en faydalı tahıl mama içerisinde hangisi acaba veya sizin öneriniz ne olur son olarak ta nd paket acilimindan 1 ay sonra mama alırken nemini ve elime yağlı bir nemlilik bıraktığıni fark ettim agizi kapalı kuru ve güneş görmeyen yerde acana Orijen royalde böyle birşey olmadı ama nd mama kaplarına koyarken elime yağlı bir nemlilik gelince bozuldumu acaba dedim sizede sormak istedim tekrardan emiginize sağlık şimdiden cevabınız için çok tesekur ederim saygılar selamlar.
Çok çok sağolun. Ben de mama karıştırma taraftarıyım. Özellikle dışarıda değil de tamamıyla içeride, izole bir şekilde beslenen kedilerde yüksek protein, yakamadıkları için böbrek taşı ya da safra taşı oluşturabildiği için daha düşük ham proteinli, biraz tahıllı orta seviye mamalarla, yüksek protein tahılsız yüksek seviyeleri karıştırarak kendimce optimum dengeyi bulmaya çalışıyorum. Yani aynı fikirdeyiz. Ben Bozita ya da Brit Care Tahılsız Ürünleri + Brit Premium kullanıyorum şu an. Ekonomim ölçüsünde. Ancak bu tabi ki Orijen + ND Tahıllı da olabilir. Neden olmasın.
ND paketindeki yağlılıktan kastınız. Tavuk ve Balık ürünlerinde yağ oranı yüksek olabiliyor. Bazen yapar onu. Ancak böyle boncuk boncuk damlacık şeklinde bırakmışsa o iyi değil. Ama hafif bir cipse dokunduğunuzdaki yap bırakma varsa, aşırı olmaması ile birlikte bence normal.
Ayrıca evde de dengeleyici besinler sunmak, arasıra vitamin takviyesi vermekç. Muhakkak yeterli miktarda çim ve yeşillik yedirmekte diyetinin olmazsa olmazları.
Tekrardan çok teşekkürler yorumlarınız için.
MyCat Kitten’a bir kaç soru üzerine internet üzerinden içeriklerini ve üretimlerini araştırdım ama canlı bir şekilde denemedim. Bana çok etkileyici gelmedi açıkçası f/p olarak.
Merhaba
Köpek mamaları için de bir çalışmanız var mı?
Maalesef yok. Belki ileride olur ancak bir söz ya da tarih veremem. Ancak şunu diyebilirim istisnalar hariç bu kedi listesinde iyi olarak andığım mamaların genelde köpek ürünleri de iyi oluyor. Nitekim markanın iş ahlakı ve mama formülleri kedi pazarında iyiyse istisnalar hariç köpekde de durum aynı olabiliyor. En azından bu şekilde bir yardımım olsun.
Merhaba, bu aralar yeni bir mama araştırmasındayken yazınız karşıma çıktı, harika bir tablo yapmışsınız çok teşekkür ediyorum. Bozita mamaya geçmeyi düşünüyorum fakat erkek kısır kedim için endişeleniyorum 2 sene önce üriner bir problem yaşamıştık fakat tedaviden sonra bu problem tekrar etmedi. Bozita indoor geyik etli mamasının içeriği Tavuk %32 (kuru tavuk %21, taze tavuk* %7, tavuk suyu %4), kuru patates*, bezelye nişastası, ren geyiği (taze hazırlanmış %8), kemik yağı* %5, kurutulmuş sığır eti proteini %4, lignoselüloz * %4, kurutulmuş domuz proteini %4, kurutulmuş yumurta* %2, balık unu* %2, mineraller, kurutulmuş pancar lifi*, hindiba inülin* (FOS %0.63), mannan oligosakkaritler* (MOS %0.2), maya* ( ß-1,3/1,6-glukanlar %0,1). * Doğal içerik, Katkılar Besin katkı maddeleri: Vitamin A 25000IU, vitamin D3 1800IU, E vitamini 650mg, L-karnitin 50mg, taurin 2000mg, DL-metionin 2000mg, bakır(bakır(II)sülfat, pentahidrat) 10mg; manganez (manganez(II)oksit) 7mg; çinko (çinko sülfat, monohidrat) 70mg; iyot (kalsiyum iyodat, susuz) 0,5 mg; selenyum (selenyum mayası) 0.2mg. Teknik katkı maddeleri: Antioksidanlar.
ANALİZ:
Protein %32, Yağ %14, Lif %3.7, ham karbonat %7.1, nem %10
İçeriğinde bulunan bazı şeyler beni kararsız bırakıyor bir yerde yağ oranı %10 seviyesini geçmemeli diye okumuştum, ayrıca büyük bölümünü kuru tavuk oluşturuyor. Kararsız kaldım 🙁 müsait bir zamanınızda fikrinizi söyleyebilirseniz çok sevinirim, yeniden teşekkürler.
Çok teşekkürler. Açıkçası bence Bozita çok temiz ürünler kullanması ve de çok özel bir çiftlikten çıkması sebebiyle f/p olarak güvenilir bir marka. Ancak bu durum keşfedildi keşfedileli maalesef bizim türk taşaronlar fiyatını artırıyorlar.
İçinde bulunan şeylere gelince maalesef bu gelir meselesi. Daha da fazlasını verebiliyorsanız elbette N&D ya da direkt Acana-Orijen grubuna geçilebilir. Ancak kısır ve sadece içeride beslenen hiç dışarıya çıkmayan bir kedi için çok yüksek protein ve düşük yağ = böbrek ve safra yolu taşı demektir. Nitekim full protein ancak ve ancak onu parçalayabilecek ATP yani enerjiyi üretecek kadar hareketli kedilere verilebilir ve ev içinde bu denli bir hareket sağlanamaz.
Nitekim, evet düşük yağ ve yüksek protein iyidir ancak kime ve hangi kediye göre buna da bakmak gerekiyor.
Kuru tavuk zaten bildiğimiz tavuğun dehidre edilmiş hali. Yani öyle toz, un ya da işlem görmüş bir şey değil.
Çok ayrıntılı ve emek dolu açıklamanız için öncelikle teşekkür ederim. Bizim kedimiz kısırlaştırma operasyonundan sonra sürekli kustu ve 1,5 kilo zayıfladı, safra kesesi tıkanıklığı teşhisiyle antibiyotik tedavisi uygulandı. Ölümden döndü diyebilirim. Böbreklerinde de kistler varmış. Çok hareketsiz bir kedi. Sizden ricam hangi markaları alıp karıştırmalıyım, öneride bulunursanız çok sevinirim. Fiyat önemli değil. Sağlıklı olsun toparlansın da..
Özel durumu olan bir kedi için herhangi bir şey öneremem ancak L-Karnitin içeriği yüksek, az tahıllı ve aşırı yüksek protein’i olmayan bir mama tercih edilebilir ya da veterinerden farmakolojik bir mama önerisi alınabilir.
Güzel sözleriniz için teşekkürler.
Merhaba, bu verdiğiniz bilgiler o kadar güzel ki çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık, faydalı ve yararlı bilgilerle dolu bir yazı. Benim size sormak istediğim ve bu mamalar arasında dikkatimi çekmeyen bir mama hakkında, Manisa’da üretiliyormuş, Mycat mama hakkında bir bilginiz, araştırmanız var mı acaba ? İçerik olarak iyi duruyor ancak Türk üretimi olması , soru işaretlerine sebep oldu acaba içerik denildiği gibi mi ?
Bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Mycat ile ilgili detaylı bir incelemem yok ancak sanırım listeye ekleyeceğim çünkü çok soru geliyor. Ancak çok da bulunmaz hint kumaşı gibi bir durumu var gibi gelmemişti bana. Ayrıca yorumunuz için çok teşekkürler. MyCat için ileride daha detaylı bişiler eklemeye gayret edeceğim ancak çok yoğunum şu aralar.
Sanabelle’nin içinde %30 taze et var, taze et> kurutulmuş et olduğunu biliyoruz ve içeriği de gayet yalın görünüyor, peki Bozita’nın sağlık puanı 9 iken Sanabelle nasıl 4 gibi diplerde bir puan oluyor, onu bu kadar kötü yapan ne? Gerçekten gözümden kaçan bir şey mi var diye soruyorum, öğrenmek için soruyorum. Ayrıntılı inceleme yazınız için de teşekkür ederim. İyi akşamlar.
Güzel yorumlarınız ve de geri bildiriminiz için teşekkürler.
Taze Et > Kurutulmuş et her zaman için geçerli bir şey değil. Yanında gelen bileşenler de önemli onu da geçtim. “Kümes Hayvanları Eti” diyor Ve %30 değil %25 diyor. Kümes hayvanları eti demek. Ortaya karışık Allah ne verdiyse demek. Rafine bir besin değil.
Kaldı ki eğer önem vereceğimiz şey taze et olacaksa Bozita da %10 Taze Somon Balığı Eti var. Balık > Kümes Hayvanları.
Ayrıca sağlık=et içeriği diye bir şey yok. Bozita Tahılsız iken Sanabelle tahıllı. Bozita da Gluten ve GDO yokken Sanabelle’de belirsiz. Bozita daha tuzsuz ve daha az kimyasal içeren bir formüle sahipken Sanabelle fazla tuzlu. Bozita da koruyucu ve renklendirici yokken, Sanabelle de bu belirsiz.
Bozita, İsveç’de bir çiftlikde açık arazide gezen evcil ve yabani hayvanlardan üretiliyor ve İsveç hayvancılıkta antibiyotik kullanımının en düşük olduğu ülke. Deli Dana, Kuş Gribi gibi hayvansal virüslerinde en az gözlemlendiği ülke ayrıca. Nitekim İki firmanın kullandığı tesisler ve de iki ülkedeki hayvancılık için gerekli olan dayatmalar çok farklı.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Bir sorum olacaktı size, 6 aylık kısır erkek kedi için siz olsanız hangi mamayı kullanırdınız ve bir üriner takviye kullanmak gerekir mi?(biofeline’e iyi diyorlar ama emin olamadım)
Gerçekten piyasada kısır yavru kedi maması yok bir tek advance’i biliyorum onun da içeriği hiç hoş değil ve internette de hiç bilgi yok bu konuda, kısır mama kullanırsam gelişmesi geride kalır mı, yavru mama verirsem ağır gelir mi böbrekler için, vs. Gerçekten iki vet.e danıştım ikisi de tam tersini önerdi, siz de bu konuda bir yazı yazabilir misiniz işleriniz uygun olduğunda, çok makbule geçerdi gerçekten. İyi çalışmalar.
En az 10 aylık olana kadar eğer durumunda sıkıntı olmazsa hatta yaşını görene kadar yavru maması verin. Kısırlaştırılmış mamaya yetişkin olunca geçiniz.
Bu konuda yazı yazamam çünkü ben veteriner değilim. Ancak veterinerlerden şimdiye kadar aldığım direktif. Yavru mamasını kullanması yönündeydi. Tek dikkat etmeniz gereken şey. Kediye iç ortamda bakılıyor. Dışarıya tamamen izole ise çok yüksek proteinli mamaları şu sıralar vermemeniz.
Hangi mama derseniz Bence karıştırın derim. Bir tane düşük proteinli az tahıllı ve daha ekonomik bir mama ile daha elit, daha yüksek proteinli bir mamayı karıştırın. Hatta biri kısır maması biri yavru maması da olursa daha da istediğiniz dengeyi bulabilirsiniz.
Merhaba,
Sayfanıza yer işareti koydum. Ara ara girip okuyorum. Evdeki kediler için(bahçeli evimizde 12 kedimiz var) sizin araştırmanızdan sonra golosi almaya başladım. Ve gayet memnunuz. En kötü haftada bir bol su içinde havuç, patates(ama 1 bütün tavuk için sadece 1 tane) ve tavuk haşlama ile tavuk ciğeri (ki içinde yürek de var)dönüşümlü veriyorum. Sayı fazlalığı ve baktığım sokak kedilerinin fazlalığı dolayısıyla gücüm bu kadarına yetiyor açıkçası.
En zorlandığım konu sokak beslemesi için kullanacağım mamaydı ki bu mamayı evdeki kedilerimizde koyduğum belli başlı yerleri bildikleri (büyük bir site içerisinde yaşıyoruz ve site içindeki sahipsiz canlar için mama bırakıyorum) için yiyiyorlar. Uzun süre temizmama dan mito veya micho mama aldım. Ancak gözlemlediğim, bu markayı yediklerinde su tüketimi inanılmaz artıyor. Hatta eve de Bonacibo almıştım bu yüzden vaz geçtim. Çünkü anladığım kadarıyla yüzdesi belirtilmiyor olsa da hiçbir markada tuz içeriği yüksek bu markanın. Bahçemize gelen ve evdeki çocuklarımızdan birini böbrek yetmezliği nedeniyle kaybedince bırakmıştım temizmamayı. Fakat yüksek fiyatlarda belimizi büktü. Sizin araştırmanızdan sonra dışarıdaki çocuklar için artık dr sacchi marka mama alıyorum. O yüzden çok kıymetli, tez gibi üzerine titizlikle eğilinmiş çalışmanız için kendi adıma çok teşekkür ederim. Umarım fiyatlar biraz düşer de evdeki ve dışardali çocukları ayırt etmeden kaliteli mamalarla besleyebiliriz(şimdilik uzak bir hayal ama).
Esas ben bu detaylı ve içten geri dönüş için teşekkür ederim ve de ayrıca tüylü dostlarımıza ilgi ve alakanız için de teşekkür ederim.
Gözleminiz de çok iyi Micho’dan sonra çok su içmeleri normal çünkü çok tuzlu. Ve Tuz bir kedinin bir mamayı yemesini sağlamak için en kolay yoldur. Dr. Sachi benim için şüpheler barındıran ancak içerik olarak iyi bir f/p ürünü idi. Memnun musunuz ? Golosi tüketenler genelde memnunlar.
tekrardan çok teşekkürler.
Dr sacchi yi yiyorlar mı peki?
Arka arkaya iki yorum olacak ama virbac markası konusunda bir fikriniz var mı? 14 yaşındaki kızım için alıyorum bu mamayı ama inanılmaz pahalı. Veteriner grubu mama olarak geçiyor. Zaten veteriner önerisi ile alıyoruz. Kısırlaştırılmış Kedi mamaları 3 grup markada: junior kısırlaştırılmış, adult kısırlaştırılmış, senior kısırlaştırılmış şeklinde. Biz senior olanı alıyoruz.
Vibrac’ı araştırdım. İçerik konusunda barındırdığı hammaddeler açısından pek iyi değil ancak farmakolojik ve de kimyasal bileşenleri sağlam bir ürün. Yani bir mamadan çok bir ilaç gibi. Özel ihtiyaç mamaları. Kızınızın hangi ihtiyacı için bu alınıyor ki ? Bir hastalığı falan mı var ? Çok belirgin bir hastalık yoksa gerek yok. Ayrıca marka türkiyede pek bilinen ve kolay bulunabilen bir şeye benzemiyor. Eğer özel bir rahatsızlığa yönelik veteriner grubu mama istiyorsanız. Advance ve VetLife de kullanılabilir.
Ekonomik durumunuzun Golosi ve Dr. Sachhi civarlarında olduğunu düşünürsek. Özel olarak yaşlı kediler için mama üretebileceklerini sanmıyorum o grubun. Belki daha hafif olduğu için kısır mamaları düşünülebilir. Dr. Sacchi içeriklerini değiştirmiş kontrol ettim. Az Tahıllı grubu harici çok da iyi gelmedi bana. Ama gene de Bonacibo’lardan falan iyidir gibi.
Virbac senior böbrek sağlığı için önerildi veterinerimiz tarafından. Son yapılan tahlillerde kreatin bun değerler üst sınırda idi.
https://tr.virbac.com/products/petfood/yal-kedi-mamas
Şuradan anladığım kadarıyla. Kullanılan protein ve et içeriği güzel değil ancak kimyasal olarak oluşturulan ve eklenen ekstra maddeler, mineraller ve de enzimler yetişkin kısır kedi için ideal. Böbrek içinde zaten boılca L-Karnitin var içinde. Ama daha iyi gıda içeriklisi , daha ideal müadili bulunabilir mi onu tam olarak bilmiyorum çünkü çok spesifik ihtiyaca özel bir mama bu. Hem senior olacak kedi hem de kısır hem de böbrek hassasiyeti. O açıdan alıp az biraz denemekte yarar var diyorum. Vet Life, HilL’s, Advance markalarında da alternatifleri olabilir ancak onların da çok aşırı fark yaratacağından emin değilim.
Ama Virbac pahalı ise elbette o dediğim alternatiflerine yönelinebilir.
Dr sacchi çok sevilerek tüketilmiyor. Ama aç kalmıyorlar. Su tüketimleri ve genel sağlık durumları iyi. Mevsim geçişi dolayısıyla hafif hafif üşümeler başladı ama yakalayabildiğim her çocuğun karma aşılarını da yaptırdığım için çok sorun yaşamıyoruz kışın. Bu aralar veteriner hekim tavsiyesiyle vitamin ve immun sistem destekleyicileri de kullanıyoruz haftada bir.
Golosiyi evdeki çocuklar seviyor. Tüy ve deri sağlıkları iyi dışkılarında xa sorun yok. Kısaca f/p ürünü denilebilir. Bonaciboya göre su tüketimi azaldı ama şu an normal tüketiyorlar suyu.
Bonacibo, Micho falan bunlar aşırı tuzlular. Ondan çok su içiliyordu büyük ihtimal.
Dr. Sachi’nin formülü değişti falan diye bir şey çalındı kulağıma ancak buna dair bir kanıt da bulamadım. Ancak”et” dedikleri her şey löp et değilmiş sanırım onu sanki anladım biraz. Ancak hala düşük ekonomi grubunda düşünülebilir. Golosi’yi ben kendim denemedim ama deneyenler genelde memnun. Sizde de işe yaramasına çok sevindim.
Selam Patisever dostum,
Yazınızı heyecanla okudum ve sizi tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş, sizden rica etsem tablonuza JOSERA markasını da ekleyip bir değerlendirmede bulunabilir misiniz?
Zira kedimiz yeni , royal canin kitten ile başlanmış bize vet arkadaş pro plan tavsiye etti , yavaştan ona geçeceğiz ama kuzen ısrarla ( hiç bu sektör içinde değil) JOSERA al diyor, bende bir uzman tavsiyesi arıyorum. Rica etsem kedi mamaları kategorisinde JOSERA yı bir değerlendirir misiniz?
Merhabalar. Markayı bilmiyordum şu anda resmi sitesinden bakıyorum. Birim fiyat olarak bana içeriğine oranla çok pahalı geldi. Hem türkçe hem de kendi resmi sitesinden ingilizce olarak baktım ve marka çok ekonomik seviye bir mama. Ve de firma hiç şeffaf değil. Hiç bir içeriğe dair ve bunların oranlarına dair bilgi yok. Josera’yı, yazıya ekler miyim emin değilim. Ancak şu an söyleyebileceğim şey o paralara çok çok çok daha iyi mamalar olduğu.
Öncelikle bu özenli çalışmanız için teşekkür ederim. Ben de kedimi yeni kısırlaştırdım. 7 aylık british erkek. Şu an nd kitten mamadan nd balkabaklı bıldırcınlı mamaya geçiş yapıyorum. Mamayı daha önceden satın almıştım. Veterinerimiz %46 protein oranına sahip mamanın problem yaratma ihtimali olabileceğini mümkünse tahıllı bir mamaya geçmemiz gerektiğini söyledi. Ben de tahılsız daha iyi değil mi dedim. O da farminanın veteriner serisi olan vet life içeriğine bakın içi tahıl dolu dedi. Tahıllı mamaya da bu kadar öcü gibi bakmamam gerektiğini söyledi. Veterinerimiz kendi elindeki mamayı satmakla ilgili bir teklifte bulunmadı. Bu noktada da samimiyetine de güveniyorum. Ama şimdi hangi marka kısır kedi maması almalıyım ona karar veremedim.
Tahıllı mama elbette öcü değil. Yazıyı tam okuduysanız buna değiniyorum zaten. Ev içinde beslenen hareket alanı kısıtlı ve de hareketsiz karakterdeki kediler için yüksek oranlı protein içeren mamalar sıkıntı yaratabilir çünkü o protein yakılamaz, kasa çevrilemez, parçalanamaz.
O yüzden full protein mamaların yanı sıra daha düşük proteinli, biraz tahıllı mamalarla karıştırılma yoluna elbette gidilebilir.
Örnek vermek gerekirse ben şu an Bozita ya da Brit Care’in tahılsız kısır mamalarının yanı sıra Brit Premium’un tahıllı kısır mamasını karıştırarak veriyorum. Daha 2 hafta önce muayene oldu hiç bir idrar ya da böbrek yolu sorunu ya da kristalleşmemiz yoktu. Ancak cinse göre değişir tabi. Böyle bir karışım yolu izleyebilirsiniz. Ancak kediniz çok harektliyse, evde oyun parkuru varsa ya da dışarı çıkıyorsa yani gerçekten çok aktif ve enerjikse o zaman yüksek protein mamalar çok sorun olmayacaktır.
Merhabalar öncelikle güzel yazı olmuş elinize emeğinize sağlık benm bi bilgim olmadığı için oranlardan hiçbişey anlamadım bana yardımcı olabilmeniz için bilgılerınıze dayanarak durumu açıklayım ıkı gün önce british shorthair cinsi iki yaşında erkek 5 kilo 700 gram bı kedi sahibi oldum kedımın benden oncekı yedıgi mama properformance mamaymıs bız aldığımız ilk gün pro line dıye bı mama verdık sevmedi ardından petshopta en iyi marka proplan kuzu etlisi dedıler onu aldık yiyor ama iştahla değil ara ara gıdıp acıktıkça tırtıklar gbı hayvanın yer değişikliği kaynaklı bir stresmıdir mama degısıklıgı kaynaklı bıseymıdır bilmıyorum tuy dokumu var baya ve göz akıntısı başladı sureklı evde ve oyunu oyuncağı sevmeyen cok hareketlı sayılmayan asi bi kedi yazıdan anladığım kadarıyla en iyisi nd mama dıye görüyorum yaş kılo ve tuy dokumu olarak baz alırsak bana onerebılcegınız nd mamamıdır ve onun hangi ürününü almalıyım sizce
Öncelikle göz akıntısı mama ile alakalı değildir. Alerjik olabilir yani mevsim geçişleri yaşıyoruz ya da mikrop kapmıştır. Çay suyuna pamuk bandırıp gözüne sürün ya da bildiğimiz teramisini göz kapağının içlerine yedirecek şekilde dış kıvrımdan içe doğru yavaşça sürerek halledebilirsiniz.
Tüy dökme de mevsimsel olabilir, ama tabi stress de olabilir. Ev değiştirmiş, mama değiştirmiş. Kediler çok kendi rutinlerine, kendi olağanlarına düşkün hayvanlar pek değişiklik sevmiyorlar o yüzden her şey olabilir.
Ancak bence ProPlan parasının hakkını veren bir mama değil. N&D genel olarak en ideal mamalardan biri. Ancak özellikle Ocean denilen balıklı tarifini tavsiye ederim çünkü tüyleri için en çabuk etkiyi o gösterebilir. Fakat N&D gibi yüksek hayvansal protein içeren mamalar, evde yaşayan, dışarı görmeyen ve hareketsiz kediler için uzun soluklu kullanımda problem olabilir. Bunu şey gibi düşünün. Bİr vücut geliştirici ya da profesyonal sporcu protein tozu alırsa bu ona katkı olur çünkü vücudu o protein’i parçalayacak kadar ATP üretiyor zaten. Proteinler yağa değil kas lifine dönüşüyor.
ancak gündelik yaşayan sıradan birine o tozları versek çok geçmeden iç organları yağ bağlar, idrar yolları kristal dolar ve bir yerden patlak verir. BU yüzden o ürünler sadece sporcular için. Aynı mantık ile , eğer dediğiniz gibi kedi biraz miskin, oyun ve oyuncak sevmeyen bir kedi ise. N&D OCean yanı sıra N&D’nin az tahıllı “ancestral grain” falan diye geçen az tahıllı bir mama serisi var. Bİr ondan bir ondan alın karıştırın derim.
Ya da ikisi birden çok pahalı gelecekse, tahıllı mama hakkınızı biraz daha ucuz bir mamadan kullanabilirsiniz zira tahıllı mamalar biraz daha ucuz. Misal ben kendi kedim için Brit Care + Brit Premium kullanıyorum. Bazen de Bozita + Brit Premium oluyor. Yani bir tahılsız, yüksek proteinli kaliteli bir mama yanı sıra bir tane de orta segmentten tahıllı bir mama veriyorum. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.
Bu da böyle ufak bir tavsiyem olsun. Sizin durumunuz daha iyiyse benden siz elbette hem tahıllısını hem tahılsızını N&D olarak kullanabilirsiniz.
Ha yok derseniz ki, fiyatlar aldı başını gidiyor, daha da gidecek gibi görünüyor. O zaman Brit Care + Brit Premium kombosunu öneririm. Aynı firmanın tahılsız ve tahıllı kombosu oluyor böylece. Ha eğer olur da kediniz sevmez ve yemez ise gene buraya yorum atın. O zaman başka bir şey önermeye gayret ederim.
Oğluşunuzu da allah bağışlasın. Nice mutlu ve sağlıklı seneleriniz olur inşallah diyorum.
Çok değerli bir çalışma olmuş teşekkürler
Merhaba,
Öncelikle yazınızı okumaya başlayınca bu kadar detaylı ve içerik yönünden zengin araştırma yaptığınız için teşekkür ediyorum.
2.5 yaşında british shorthair oğlumuz var. İlk olarak felicia tavuklu yavru kedi maması ile başladık. 1.5 yaşında oğlumuzu farklı sebeplerden dolayı kısırlaştırmak durumda kaldık. O arada kısırlaştırılmış kedi maması ararken felicia mamasının içeriğinde bozulma olduğunu fark edince arkadaşımızın tavsiyesi ile advance kısırlaştırılmış somonlu mamasına geçiş yaptık. Oğlumuz halinden gayet memnun diye düşünürken çizelgeniz bizi advance markasının fazlaca uzaklaştırdı. Yaş mamaları olabildiğince evde kendimiz hazırlamaya çalışıyoruz. Şuan kuru mama almak için araştırma içerisindeyiz. Hem fiyat hem sağlık açısından en uygununu sizin tavsiyeleriniz üzerine almaya karar verdik. Bu zamana kadar hiç iki mama karıştırarak vermedik.( Farklı mamaya geçiş süreci hariç. ) Marka ve içerik olarak Bize özel bi karışım önerebilir misiniz?
Advance kesinlikle “çok kötü” ya da “alınmaz” bir marka değil. Hatta bazı farmakolojik ürünleri kendi fiyat gamı için yeterli sayılır. Ancak, gerçek bir f/p ürünü de sayılmaz.
Açıkçası benim de 1.5 yaşını biraz aşkın, kısırlaştırılmış bir oğluşum var ben Brit Care Tahılsız Kısırlaştırılmış Ürünü ile (2Kg paket) Brit Premium Tahıllı Kısırlaştırılmış ürününü (8kg lık) karıştırıyorum. Bazen Brit Care (tahılsız ve az miktarda olan yani) yerine Bozita ya da N&D alıyorum. Şimdiye kadar da oğluşumun gerek tüy ve deri sağlığı gerek de idrar ve sindirim yolları sağlığı açısından bir sorunu olmadı. Ancak elbette her mama her kedide aynı reaksiyonu vermeyebiliyor. Ancak benim şu an kullandığım bu şekil. Böyle nispeten ekonomik de oluyor. Ha ekonomik durumunuz biraz daha düşük bir birim fiyatı kaldırıyorsa. direkt Brit Premium paketini alıp devam da edebilirsiniz. Ortalama ekonomi sınıfında bence en iyisi şimdilik.
Yok daha da ekonomi yapayım derseniz. Brit Premium + Golosi ya da Brit Premium + Mystic ya da Brit Premium + Prochoice (gerçi formülü değişti diyorlar) yapılabilir ekonominize göre. Maalesef Profine ben bu listeyi yaptığımdan beri çok zamlandı artık onu ekonomik seçenek olarak sunamıyorum.
Ben şahsen tahıllı ve nispeten pahalı mamaları 2Kg ya da uyguna denk getirirsem 3 ila 5kg civarında alıyorum, tahıllı daha ekonomik olan mamamı da 8-10 kg civarı alıyorum. Sonra neredeyse 1 yıl arkama dönüp bakmıyorum. Hatta sokak kedilerine de veriyorum
Ancak dediğim gibi benim kedime iyi olan her kediye iyidir diye bir şey yok. Önce bahsettiğim bu karışımın (Brit Care/Bozita + Brit Premium kısır mamaları karışımı) bence en ufak boylarını alın. bir deneyin (diğer daha düşük segment önerilerim için de aynı şekilde) baktınız oğluşunuz yiyor ve 1 hafta gibi bir süre içinde bir sorun teşkil etmiyorsa sonra büyük gramaj alışverişinizi yapınız.
Fakat tavsiyemdir, yıl başı öncesi alınız. Zira memleket nereye gidiyor ortada. Allah, mutlu, huzurlu ve sağlıklı ömürler versin oğluşunuza da sizlere de.
Merhabalar, değerli emeğiniz için çok teşekkürler.
Hazırladığınız bu yazı başlı başına bir bilgi seliyken üstüne yorumların-cevapların da bu denli faydalı olması harika.
Yukarılarda bir yorumda karışık beslemenin faydasından bahsedilmiş, siz de cevaplamışsınız. Acana Kitten ile beslediğim 4 aylık kedimi karışık beslenmeye başlatmayı planlıyorum. Bu yazıyı okuduktan sonra Bozita’yı inceledim ve denemeye karar verdim. Sizce Acana Kitten ile Bozita iyi bir ikili olabilir mi? Yoksa Acana Kitten ile Naturea Somonlu ya da Acana Pasifica daha garanti bir tercih mi olacaktır?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler, takipteyiz.
Bu güzel geri dönüşünüz ve hoş sözleriniz için çok teşekkürler.
Bence güzel bir ikili olurlar ancak kediniz çok aktif, çok oyuncu değilse, ya da siz her gün en az 30 dakikanızı onu tempolu bir biçimde yormaya ve hareket ettirmeye zorlamıyorsanız ya da dışarıda kendi kendine oynayıp, hoplayabileceği bir bahçeniz yoksa bu kadar yüksek ve ham protein ileride biraz sarsıntı yaşattırabilir. Şu an yavru bedeni her şeyi yakacak ve enerjiye çevirecek şekilde. Ancak ileride biraz daha az tahıllı ve az proteinli 2. bir mama ile acana’yı karıştırabilirsiniz. Ama şu an için ok gibi.
Naturea’nın formülü çok sağlam ancak şahsen hiç denemedim çok deneyene, bilene de rastlamadım önce ufak bir deneme boyu alıp denenebilir, mama resmi olarak paylaşılan formülünün hakkını veriyorsa, kötü değildir kesinlikle.
Merhabalar, yazınız için çok teşekkürler. Çok kapsamlı ve bilgilendirici oldu. Emeğinize sağlık.
3 yaşına yakın iki British Shorthair kedim var. Erkek olan 6,5 kilo çok iri bir kedi, dişi olan ise 3,5 kilo. Evden çıkmıyorlar ve genel olarak çok hareketli değiller. İkisi de kısır. Kuru mamaya geçtiklerinden beri N&D marka mama veriyorum. Kısırlaştırmadan önce kuzulu, kısırlaştırdıktan sonra ise tavuklu ve balıklı mamaları dönüşümlü olarak verdim. Şuanda da N&D düşük tahıllı tavuklu narlı kısırlaştırılmış mamayı yiyorlar. Ancak malum mama fiyatları çok yükseldi. Brit Care, Exclusion, Sanabelle gibi markalara baktım ama N&D ile kıyaslayınca içerik olarak çok temiz gelmediler. Şuanda bir sorun yok ancak bahsettiğiniz üzere özellikle mama kaynaklı erkek kedimde ilerleyen dönemde idrar yolu sorunları yaşamaktan korkuyorum. Ayrıca eklemek istediğim bir konu daha var. Bir kere pro plan aldığımda şu durumu fark ettim; evet mama N&D’ye göre kilo bazında daha uygun fiyatlı ancak erkek kedim N&D’den günlük 60 gram yiyorsa ProPlan’den 100-120 gram yemek istiyordu. Doyurmuyordu. Bunun içeriğinin kalitesiz olmasından kaynaklandığını düşünüyorum ve aslında N&D’den daha pahalıya geliyor. Bu nedenle mama seçerken kiloya göre kaç gram yemeleri gerektiğine de bakıyorum.
Kısacası hem içeriği temiz hem fiyatı N&D’ye göre nispeten daha uygun hem de düzenli kullanım sonucunda çocuklara negatif etkisi olmayacak bir mama arayışı içindeyim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Pro Plan gibilerine bağımlılık yapıcı şeyler ekleniyor ve mamalar çok tuzlu oluyor bu da kediye çok yedirtiyor. O dönem kesin çok su da içiyordur kediniz.
N&D Düşük Tahıllı + N&D Tahılsız karışımıyla gidebiliyorsanız gidebildiğiniz yere kadar gidin. Bu arada Brit Care’i Exclusion ya da Sanabelle ile aynı kademe de anmak haksızlık olur. Brit Care oldukça iyi bence. Kedinize günlük en az 20-30 dk yüksek enerji de oyun oynatmak. Kedi çimi, yoğurt ve ev yapımı et, ilik vs yedirmek de önemli böbrek sağlığı için.
Yazıya smöyledikleriniz için teşekkürler.
Uygun fiyatlı N&D alternatifi olarak; Brit Care, Bozita, Naturea diyebilirim.
Merhaba yazınızı ve yorumları uzun uzun okudum çok yararlı ve bilgilendirici olmuş. Öncelikle böyle bir araştırma yaptığınız için teşekkür ederim Benim sorum: British Shorthair kedi sahipleneceğim yavru 2 aylık, yazınızı gormadan önce bir kaç mama aldım bu yazıyı okuduktan sonrada daha dikkatli mama içeriklerine bakarak birkaç mama daha aldım bunların hepsini karıştırıp versem kedime sıkıntı olurmu ?
Aldığım mamalar;
Royal Canin Kitten Kedi Maması, 2 Kg
Pro Plan Original Tavuklu Kuru Maması 10 kg
Brit Care Tahılsız Tavuk ve Hindi Etli 2 kg Yavru Kedi Maması 2kg
Acana Fıst Feast Kıtten 340gr
şimdiden teşekkürler cevabınız için
Güzel sözleriniz için teşekkürler.
Acana First Feast, Acana’nın az tahıllı içeriği. Brit Care ise tahılsız. Bu ikisini karıştırıp verin. Ama acana paketi çok küçük o işinizi görmeyecektir.
Royal Canin’den direkt kurtulun yok edin yani. Pro Plan’ı da paketi açmadıysanız 2. el satmaya çalışın yok açtıysanız da.
Acana + Brit Care ile Pro Plan’ı karıştırarak verebilirsiniz. Ayrıca yavru kedinize 8-10-12-15 kg lık paketlerde mama almayınız. Çünkü bu yaşlar pek çok mama ile tanıştırmanız gereken, tek tip besine alışmamayı öğretmeniz gereken yaşlar. O yüzden 10 kg bir mamayı yavruya almak gereksiz. Ben kedim yavruyken hep 1.5-2.0-3.0-5kg lık paketleri kullandım.
dört ürünü de karıştırıp vermeyin bence o biraz fazla bulamaç olur. Ancak bir ikili seçip o verilebilir. Ya da Acana + Brit Karıştırılıp içine azar azar Pro Plan eklenerek verilebilir.
İncelemeniz çok değerli teşekkürler.Mycat %70 tahılsız ürününü değerlendirir misiniz?
Sanırım MyCat ile ilgili bir değerlendirme yorumlar içerisinde olacaktı tam hatırlamıyorum. Şimdilik ona bakmanız iyi olabilir. Ancak onun haricinde de ileride MyCat’i buraya eklemeye gayret ederim. Ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler.
Ben kızıma bilmeden kötülük ediyormuşum haberim yokmuş veteriner tavsiyesi Royal can kullanıyordum 3 aylık scotish fold kilosu 1500 şimdi nd premium sipariş versem olur değilmi ilk evcil hayvanımız hiç bilinçli değiliz gimcat yaş mama almıştım bide gimcat kedi macunu uygunmudur acaba mamayı eski mamasıyla karıştırarak mı alıştırayım çok soru sordum. İnanın okadar yararlı bi yazı olmuşki özet bi sayfa olsada tüm sosyal medya da hayvanseverler paylaşabilir
Çok teşekkürler. Anak bu içeriği nasıl özetleyebilirim bilmiyorum. Ama buna bir bakacağım. Şimdilik sizler bu yazının linkini paylaşsanız yeter gibi.Tekrardan çok teşekkürler.
ND bence güzel olacaktır. Gimcat fena değildir. Ancak ND’nin yaşmamasını da alabilirsiniz. Macun kedi tüy kusuyorsa ya da tüy takıldığı için yediğini kusuyorsa falan macun o gibi durumlarda olmazsa olmaz.
Eski maması ile 4/0 – 3/1 – 2/2 – 1/3 – 0/4 şeklinde geçiş yapabilirsiniz. Yani eski mamasını verin, sonra 1-2 gün 4’de üçü eski mama 4’de biri yeni mama şeklinde geçirin. Sonra yarı yarıya yapın. Sonra 4’de üçü yeni mama 4’de biri eski mama en sonunda ise tamamıyla yeni mama yapın.
Utkan Bey kolaylıklar dilerim. 2022 fiyatları malum o yüzden sizden yeni tavsiyeler almak isterim. Zira ben Proplan ve Hills mamalarını bilir onları alırdım ama sanırım durum öyle değil.
1 yaşına girmek üzere olan kısırlaştırılmış bir oğlum var. İlk günden beri sadece Proplan ile besledik. Kısırlaştırma yapmadan önce 10 KG proplan almıştım o yüzden operasyondan sonra da devam ettik bitsin diye. Şimdi mama bitmek üzere. Aklımda birkaç soru var. Tecrübeli arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum.
1-Oğlumda tüy dökme problemi var. Veteriner bunun Proplan kaynaklı olabileceğini söyledi bu doğru olabilir mi? Zira mamayı bayılarak yiyor.
2-Balıklı ürünlerin tüy sağlığına iyi geldiği söyleniyor tekrar Proplan balıklı mı almalıyım?
3-Araştırmalarım sonucu şuan Hills ton balıklı almayı düşünüyorum. Proplandan Hills’e geçmek doğru bir karar mıdır?
4- Bütçem 10 KG için max 750 TL. Bu fiyat bandında farklı bir mama önerisi var mı acaba?
Kusura bakmayın sitemizde bir yavaşlama sorunu olduğundan yorumlarınız biraz geç onaylandılar. Çok özür dileriz.
Ben bir otorite değilim ancak madem danıştınız “kendimce” fikrimi belirteyim efendim.
1. Evet olabilir. Mamayı bayılarak yemesi sağlıklı demek değil bunu zaten yazı içinde örnekleme ile anlatıyorum.
2. Balık ürünleri evet sağlıklı ancak bunu Pro Plan ile halledebileceğinizi sanmam çünkü içinde ne kadar balık var ? Ne kadar işlenilmiş ? Önemli olan bu, sırf etiketinde balık var diye otomatikman tüy problemini çözer diye bir şey maalesef yok.
3. Benzer bir içeriğe daha çok para ödeyeceksiniz. Bence çok bir fark oluşturmuyor. Ancak olabilir.
4. Yani yazıyı tam olarak okumamışsınız bence yani evet 2021 fiyatları daha ucuz ancak tüm mamalar paralel olarak artacağı için az çok hangi mamaların 750 TL barajının altında kaldığını anlayabilir ve de farklı para sınıflarında yazılarda önerilen markaların ürünlerine bakabilirsiniz. Marka olarak o sınırın altında kalanlar arasından Bozita, Brit Care, ND önerebilirim bunların yanına tahıllı ekonomik katık olarak Profine, Brit Premium, Golosi önerebilirim (ancak esas buranın en iyisi Brit Premium) …
Selam kimse Happy Cat için soru sormamış sanırım? Ben Happy Cat kullanıyorum kedimde sifir Tuy dokulmesi var Brithis cok ta memnunum 2 gun once kisirlastirdim 1 hafta nirmal mama kullanip sonrasinda Happy Cat kısır mama ile devam edicem. Ben epeyce araştırdım sizden kisaca zamninizi almadan degerlendirme alsam ? Tesekkurler. Yaziniz da harika
Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler.
Ancak Happy Cat zaten değerlendirme içinde var. Hatta Happy Cat’den üç farklı ürün inceledik yavru mama adıyla. Ve fiyatına oranla başarılı bir mama olmadığı kanaatindeyim. 4 tane kısırlaştırılmış mama ürünü var Happy Cat’in. Hepsine baktım kötü değiller ancak çok iyi de değiller. f/p olarak bakınca Happy Cat’in 4 kg’ı için gereken parayla neredeyse 8kg Brit Premium Sterilized alabiliyorsun. Bu açıdan bakınca f/p olarak önermem. Ancak kedinize iyi geliyorsa diyetiini bozmayın devam edin. En fazla şunu yapabilirsiniz 2. bir mamayla karıştırabilirsiniz belki. Ancak şart değil. Yine de kısa dönem fayda ile uzun dönem fayda arasında fark var. Şu an iyi geliyor olması daima öyle olacağı anlamına gelmez fakat aksi anlama da gelmez. Gözlemlemeye devam edin. İyi Günler
Fakat Brit Premium 4 kiloluk kisir kedi mamasi yok. Ayni zaman da Happy Cat 10 kiloluk kisir mamasi 460TL, Brit Premium 8 kilosu 580 TL ? Icerigine iyice bakicam 100-150TL dahi fark olsa alicam evimde 5 yavru bir Anne kedi birde kisir baba kedi oldu. Hepside british Bu arada aciklama ve yaziniz icin tekrardan tesekkurler
Referans aldığınız alışveriş sitesine göre değişecektir. Misal ben akakce ve cimri gibi fiyat arama motorlarımı kulandığımda en ucuz kısırlaştırılmış 10 kg’lık Happy Cat mama 580 TL iken Brit Premium 8kg 464 TL idi. Nitekim, nereyi referans aldığınızı bilmeden bir şey demem zor.
Ben teşekkür ederim. Ancak Brit Premium için 580 TL vermenizi tavsiye etmem 450-510TL aralığında buluyorsanız alın. yoksa 580TL ve üstüne çıktıktan sonra bi 70-80 TL daha koyup Bozita ve Brit Care alınabilir.
Merhabalar. 1 yaşında kısır bir kedim var.
https://mamasepeti.com/brit-premium-somonlu-yetiskin-kedi-mamasi-8-kg?gclid=CjwKCAiA4KaRBhBdEiwAZi1zzoRAwV1JERSZ5EvkZwx4ee2JrHfLRZwl2_8oA_B1uWOm6I8nrROWCxoCLb0QAvD_BwE
Ona bu mamayı alsam kilo sorunu yaşar mıyız? Şu an ideal kiloda bir sorun yok Promama somonlu kısır maması kullanıyorum fakat fiyatları biraz arttı ve bu mama olabilir mi diye düşündüm.
Merhaba, yani her mama her kedide aynı şekilde reaksiyon göstermiyor o yüzden denenmeden bir şey olup olmayacağını söyleyemem. Ancak Kısır kedi maması olmadığı için yeterince egzersiz yaptırılmıyor ya da kedi dışarı çıkmıyorsa bu mama kilo yapabilir. Mama ise kötü değil.
Merhaba, 2 british shorthair kedim var. biri erkek biri dişi ve ikisi de 3 yaşlarına basacaklar ve kısırlar. uzun süre n&d sterilised az tahıllı mamanın somonlusunu, tavuklusunu ve kuzulusunu dönüşümlü verdim. tüylerinde ve dışkılarında hiçbir sorun yoktu. yaklaşık 4 ay önce dişi olanı kısırlaştırmadan önce kan testlerinde amonyak oranı 120’lerde çıktı ve üst sınır da 70’lerde. bir veteriner sorun olmadığını 2-3 ay sonra rutin kan testinde tekrar bakabileceğimizi söylerken diğer bir veteriner ultrason çekilmesini vs söyledi ve diyet mama öncerdi. 1-2 ay önce mama fiyatları çok artınca sanabelle sterilised mama aldım. ancak iki kedimin de tüy sağlığı çok bozuldu. çok tüy dökmeye başladılar ve dişi kedimde ishal yaptı. kuma çok girmekten mi bilmiyorum ama göz akıntısı da yaptı. bu nedenle daha iyi bir mama arayışındayım. n&d’ye geri dönmeyi veya protein oranı sorun yaratmayacaksa acana indoor entree mamayı denemek istiyorum. veterinerler ısrarla pro plan, royal canin öneriyor ama içeriklerini bildiğim için almak istemiyorum. ayrıca içeriklerini kıyasladığımda acana’nın protein oranının önerdikleri mamalardan bir farkı yok ancak kaliteli protein olduğu için acana almak daha çok aklıma yatıyor. acana yemezlerse veya o da iyi gelmezse virbac sterilised olabilir diye düşünüyorum. incelemenizde acana indoor entree’yi göremediğim için bir de size danışmak istedim. ayrıca şunu da belirteyim mamalarını kaba doldurup kontrolsüz vermiyorum. her ikisine de her gün tartarak veriyorum.
Merhabalar, maalesef benim araştırmam “Yavru Kuru Mamaları” üzerine idi, o yüzden Acana Indoor Entree’yi görmemeniz normal. Çünkü genelde kedileri o yaşlarda sahipleniyoruz ve tecrübesiz, yeni kedi sahiplenenler için çizelgeyi, rehberi yavru mamalar üzerinden yapmak doğru geldiği için öyle yaptım. Fiyat sebebiyle ND’yi bırakıp Sanabelle’e geçmişsiniz ancak şimdi Acana alsam mı acaba ? Diye soruyorsunuz o yüzden fiyat aralığınızı tam anlayamadım.
Eğer Sanabelle civarı bir şey isterseniz Tahılsız olarak Bozita Indoor Sterilised Geyik Etli ya da Brit Care’in bir kaç farklı tahılsız sterilised mamasından alabilirsiniz. Yanına da karıştırıp aşırı protein oranını düşürmek için “az tahıllı mama” olarak Brit Premium Sterilised ya da Bozita’nın az tahıllı, tavuklu Sterilised olanını ya da ND’nin ancestral grain serisinden (az tahıllı) serisinden ekleyebilirsiniz. Karıştırıp verin derim ben.
Tüylü dostlarınıza sağlıklı ve uzun ömürler dilerim.
Ha yok acanalar gücünüz yetiyorsa Acana’nın az tahıllı serisi ile tahılsız serisini karıştırıp verin derim.
Merhabalar yazınıza bayıldım benimde 2 yaşında bir kızım var kisirlatirdim buarada Royal cen kullanıyordum yazinizdan sonra asla kullanmam dedim benim kızımda kusma ara ara oluyor ve kıl yumağı çıkariyor. Ve evde olmasına nazar hiç dışarı çıkmayan bir kedi olarak pirelendi boynunun altında yaralar çıkmaya başladı veteriner de tedavi gördü çok şükür şuan çok iyi ama pireden sonra çok aşırı zayıfladı bunun için acaba hangi mamayi almayım şimdiden çok teşekkür ederim
Çok aşırı zayıflamış ise o zaman yavru maması alın, zira en çok yağ ve protein içeriği onlarda. Ancak hala normal sayılabilecek bir kilodaysa normal bir kısırlaştırılmış kedi maması alın. Bir tahılsız bir tane de tahılsız ürün karıştırıp verim. Evden dışarı çıkmayan bir kedi olduğu için.
Yavru mama tavsiyelerim zaten yazı içinde var. Bakabilirsiniz bütçenize göre. Kısırlaştırmışa gelince ben kendi kedim için ya Brit Care Tahılsız + Brit Premium alıyorum ya da Bozita Tahılsız + Brit Premium alıyorum onları karıştırıp veriyorum. Tavsiye ederim kendisi tosun gibi maşallah, sağlıklı yani.
Elinize emeğinize sağlık. Çok detaylı çok bilgilendirici ve en önemlisi sıkılmadan okunabilecek bir paylaşım olmuş. Bu konuda benimde çok araştırmaktan kafam karışmıştı. Sizin bu güzel yazınızla netleşti diyebilirim. Edindiğim bilgilerle yazdıklarınız paralel sonuçlar verdi çoğunlukla. Detaylı marka ve f/p karşılaştırma tablonuz rehber niteliğinde. Çok teşekkür ederim.
Bu güzel geri dönüş için ben teşekkür ederim.
malum fiyat artışlarından dolayı sipariş edeceğim her mama öncesi sayfanızı ziyaret etmek alışkanlık oldu bi çok sayfada linkinize rastlıyorum duyarlı araştırmanızdan dolayı sizi tebrik ediyorum
Faydalı çalışmanız için teşekkür ederim. Net bir soru sormak gerekirse en düşük fiyata en ideal, güvenilir, erişimi kolay yavru kedi maması hangisini almalıyız.
Teşekkürler. Ancak bunun cevabı zaten makale de var. Farklı fiyat gruplarının farklı birincileri, ikincileri ve üçüncüleri var siz de bunlardan cebinize uygun olanı seçebilirsiniz elbette fiyatlar şu an aynı değil bu yazının son güncellenmesinden bu yana 1.5 yıl geçti ancak firmalar arasındaki fiyat farkı aşağı yukarı aynı. O yüzden önerilen mamalara bakabilirsiniz.
Merhaba henüz 4 aylık bir erkek kedim var brit premium 8 kglik paketten aldım ama bir hafta kullandıktan sonra aşırı bir koku problemiyle karşılaştım gerçekten tuvaleti aşırı kokmaya başladı mama boşa gitsin istemiyorum kedim severek yiyor. Başka bir mamayla karıştırarak versem sorun çözülebilir mi sizce neden böyle olmuş olabilir?
Ben de Brit Premium kısırlaştırılmışın 8kg paketini kullanıyorum ancak hiç koku sorunumuz olmadı. İşte kediden kediye reaksiyon değişiyor. ben şahsen karıştırarak kulanıyorum.
Merhabalar, daha önce sorduğum soruya verdiğiniz cevap için teşekkürler. Sayenizde Bozita’yı keşfettim ve aylardır kendi kedimi de arkadaşlarımın kedilerini de Bozita ağırlıklı olarak besliyoruz. Yavru ya da yetişkin farketmeksizin Bozita amiral gemimiz olmuş durumda.
Bana daha önce verdiğiniz cevapta karışık mama kullanımında eğer kedi çok hareketli değilse 2 yüksek proteinli mama kullanmayın demiştiniz. Bozita – Acana’dan vazgeçip bir süre Bozita – Mera Tavuklu kullandım ancak şimdi düşük tahıllı mama bulamıyorum Bozita ile karıştıracak. Bu konuda bir öneriniz olabilir mi? Kedim 8 aylık ve 3-4 ay içinde kısırlaştırılacak bir erkek.
Planım Bozita Kitten – Brit Care Kitten’a geçmekti ama Brit Care hakkındaki ishal konuları da kafamı karıştırdı.
Cevap ve emekleriniz için şimdiden teşekkürler
Yardımcı olabildiğime çok çok sevindim. Bozita Kitten – Brit Care Kitten a gelince ikisi de tahılsız ve yüksek protein mamalar aslında. Elbette bir acana değil ancak bir tahıllı ekonomik mama + bir tahılsız elit mama formülüne pek uymuyor.Ha burada ekonomik ve az tahıllı olarak Bozita’yı kullanıyorsanız o zaman farklı şahsen Bozita ve Brit Care karıştırmadım hiç ikisini ayrı ayrı başka mamalarla karıştırdım ve bence fiyat performans olarak Bozita ile Brit Care en iyi mamalar (eğer son dönem drastik bir değişiklik olmadı ise) o yüzden sorun çıkmaz gibi ancak ikisini ben şahsen hiç aynı anda denemedim, onu da belirteyin.Ayrıca Brit Care Kitten kullanmıştık ve hiç ishal sorunumuz olmamıştı. Yeni duydum bunu. Eski formülüdür belki, Tahılsız yeni paketlere geçmeden önceki Brit Care idi belki bilemiyorum.
Bozita ya da Brit Care’den birinin yanına daha ekonomik ve az tahıllı bir mama ekleme olayına gelince ben son 1 yıldır Brit Premium kullanıyorum. Profine’lar çok pahalılaşmasa ve de formüllerini geliştirmede başarısız olmasa onları da sayabilirdim. Ancak şu an Sanabelle, ND’nin ancient grain serisi yani az tahıllısı, Matisse, Bozita’nın gene az tahıllısı önerilebilir.
Selamun Aleyküm, Faydalı Makaleniz için teşekkür ederim. Net sormak gerekirse en düşük fiyata en ideal, güvenilir, erişimi kolay yavru kedi maması hangisini almalıyız.
Ben de teşekkür ederim. Ancak bu sorunun cevabı makalenin içinde var zaten. Evet fiyatlar güncel değil ancak firmalar arasındaki fiyat farkları hemen hemen aynı. Düşük fiyat gruplarında “kazananlar” olarak belirlediklerimize bakabilirsiniz. Ancak en düşük fiyatta “güvenilir” mama yok. En azından 2. ya da 3. fiyat grubundan almaya çalışın.
merhaba içeriğiniz oldukça başarılı en iyi kedi maması alısı insalarda fiyat en yüksek ise en iyi o dur algısı var bu içerikte güzel bir şekilde anlatmışsınız https://www.petzzshop.com/kedi-mamasi bu sayfadan alışveriş yapmayı düşünüyorum mystic kedi maması sizce sorun olur mu
Teşekkürler yorumlarınız için. Ancak “sorun olur mu?” kısmında söyleyebileceğim bir şey yok. Çünkü her mama her kedi de aynı reaksiyonları oluşturmaz. Birisine iyi gelir, bir diğerine yaramaz vesaire. Nitekim “hayır asla sorun olmaz” da diyemem “katiyen almayın çok sorun olur” da diyemem. Makale de Mystic’den de bahsediyoruz zaten. Fiyat/Performans ürünü olarak ülkemizde çok popüler olan yerli bir ürün. Hakkında memnuniyetle bahsedenler de vaaar, kedilerine zarar verdiği şikayeti ile gelenler de var. Her yeni mamada olduğu gibi önce ufak paket alıp bir deneme yapmanız lazım.
Kedinizi yeni mamaya geçirirken de 1 haftaya yayarak, eski maması ile karıştırıp, yeni mamanın gramajını hafta içinde giderek artacak şekilde ona sunmanız lazım. Hafta sonunda kedi de her şey normal ise mama alınabilir demektir.
Mystic genel olarak ekonomi grubu maması, elit bir mama değil ancak kendi fiyat grubunun iddialılarından sizin de ekonomik durumunuz elvermiyorsa (zaten şu son fiyatlandırmalar ile vermesi mümkün değil) elbette denenebilir. Ancak sorun olmaz diyemem. Maalesef bu işler biraz deneme yanılma.
Attığınız siteye gelince ; https://www.akakce.com/kedi-mamasi/en-ucuz-mystic-az-tahilli-kisirlastirilmis-somonlu-15-kg-yetiskin-kuru-fiyati,629800494.html burada daha ucuza satılan mağazaları bulabilirsiniz.
Merhabalar yazınızı okudum çokta beğendim fakat pek derinlemesine inceleyemedim yoğun calismalarimdan dolayı 2 kedi sahibiyim biri 5 biri 7 yaşında ikiside balıklı icerikleri tuketemiyorlar sanırım alerjileri var uzun yıllardır ND kullanıyorum bu bebeklere ama veteriner bir arkadaşım büyük kedim için senior mamaya geçsen iyi olur dedi bende sizlere danışmak istedim bu konuda fiyatı önemli değil en temiz ve en sağlıklı içerikle beslemek istiyorum dönüş yaparsanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler hoşçakalın 🙂
Teşekkürler.
Yani genelde (bazı istisnalar hariç) mama markaları 1 veya birden fazla kategori de iyi mama üretiyorsa (atıyorum iyi yavru ve kısır mamaları üretiyorsa) onların iyi Senior Mama üreteceği var sayılabilir. Yani bu yavru mama listesindeki firmaların yerleri çok şoke edici bir biçimde değişmeyecektir konu Senior mamalar olunca. O yüzden burada benim “ND Alternatifleri” olarak belirttiğim Bozita, Brit Care gibi markalara bakılabilir. Haa ND’den de pahalısını alırım diyorsanız Acana ve Orijen her zaman birer seçenek ancak o kadar yaşlı kedilere özellikle de dışarı çıkmayan, bahçe, sokak, çatı görmeyen ev dışında gezip tozmayan tüm zamanı evde geçen yani hareket alanı kısıtlı kedilerde ND, Acana, Orijen gibi aşırı yüksek protein mamaların uzun kullanımda zararı olabiliyor. Bunu şey gibi düşünün. Evden çıkmayan bir adamın vücut geliştirici proteinleri ile beslenmesi ancak bunları yakacak egzersizi yapmaması gibi düşünün.
Nitekim bu noktada biraz daha düşük kalitede daha az yüksek seviye protein içeren hatta biraz daha tahıllı (az tahıllı) daha karbonhidrat içeren bir mama ile karıştırılıp verilmesi doğru olabilir.
Nitekim 10 birimlik bir alım için 5 birimi acana 5 birimi ND’nin ancestral grain (az tahıllI) serisi olan bir karışım yapabilirsiniz.
Ya da ekonomik gitmek isterseniz yarısı Acana diğer yarısı Tahıllı Bozita olan, Brit Premium olan, Profine (gerçi gereksiz pahalandı bu firma kalitesine kıyasla anlamadım), Mystic olan bir yola gidebilirsiniz. Ya da Acana’yı tahıllı alıp yanına tahılsız Bozita falan çakabilirsiniz. Nitekim kombinasyonu anladınız gibi.
Bu arada Senior mamalar ile adult mamalar arasındaki en büyük fark daha çok nem ve lif içermeleridir yani sindirim kolaylığıdır nitekim, muadilleri yetişkin mamalardan daha çok lif ve nem içeren yetişkin mamaları da alabilirsiniz 7 yaş çok aşırı büyük bir yaş değil bence fakat elbette Veteriner Hekim bizden iyi bilir.
Ayrıca bu süreçte daha kolay sindirim ihtiyascı olduğundan daha çok lif ve nem gözetildiğinden siz bu nem ve lif ihtiyacını buna uygun yaş mamaları ara sıra vererek de giderme yoluna gidebilirsiniz.
Farklı kombinasyonlar deneyerek sizin için en doğru mamayı bulun.
Kedilerimiz artık büyüdü.Eğer sizi yormayacaksa kısırlaştırılmış kedi mamaları ile ilgili bir çalışma yapabilmenizi rica ediyorum.Sizin detaylı incelemenizi okuduktan sonra Brit care bozita mystic karışımı yapmaya başladım.O günden beri yiyorlar keyifleri yerinde.Anne kedimizi kısırlaştırmıştık ama yavru büyüyene kadar ikisini de yavru mamasıyla beslemeye devam ettim.Yavrumuz da erişkin oldu mecburen kısırlaştırdık.Artık yavru kedi maması vermeye devam edemem.Sizin kadar detaylı inceleyebilir miyim bilemiyorum.Eğer zamanınız olmaz ise aynı markaların kısır kediler için ürünlerinden devam edeyim diye bir düşüncem var.İlginiz ve çalışmanız için teşekkürler.
Çok teşekkürler. Aklımda kısır kedi mamaları çalışması var ancak inanın vakit olarak sıkıntılı bir dönemimdeyim. O yüzden sözünü veremiyorum. Fakat şimdilik evet aynı markaların kısır ürünlerine devam edilebilir. Şahsen ben şu aralar Brit Premium 8kg Kısırlaştırılmış Kedi Maması ile Bozita İndoor 2kg Geyik Etli Kısırlaştırılmış Kedi Mamasını karıştırıp veriyorum.
tabloda geçen seneki fiyatları görünce gözlerim yaşardı. bozita bile 10 kg 800 tl oldu. Fiyatı kaliteden çok da ödün vermeden ucuzlatmak için daha uygun fiyatlı bir mama arayışındayım. (üst sınıf marka ile karıştırmak için) sanırım mystic güzel bir pozisyonda görünüyor.
Sormayın fiyatlar korkunç bir halde.
Mystic olabilir evet.
Maşallah, baya detaylı bir yazı olmuş.
Acana ve Orijen mamalarda çok fazla böbrek ve mesane sorunu şikayeti var.
Premium bir mamada bu kadar fazla şikayet olup satılması hayret verici.
Makalelere göre içindeki minerallerden kaynaklı bir sorun varmış. Evden çıkan, kısır olmayan kediler de bile sorun yaşayanlar olmuş.
Evet, şikayetler geliyor. Ancak kedi mamaları firmaları neredeyse her yıl ya da bir kaç yılda bir formüllerini değiştiriyorlar. Acana ve Orijen aynı şirket çatısı altındalar. Ve tahmin ediyorum ki bir dönem ürettikleri bir mamadaki formül sanırım bu toplu sorunlara yol açmış ancak bu sürekli olmamış gibi. Yüksek ve saf proteinin kedilere zararı hala tartışmada, ancak şu biliniyor ki özellikle egzersiz eksiği olanlar için kesinlikle zararlı.
O yüzden Acana ve Orijen için bunu belirttim ben. Yani kediyi kuru mama hariç başka gıdalarla da besleyen, ona özel yemek hazırlayan, otunu bitkisini takip eden, ara sıra farklı mamalar ya da yaş mamalar ile dinlendiren bir aile için Acana ve Orijen belki daha iyi olabilir hele de bahçe kedisi ise.
Ancak ağırlıklı olarak sadece kuru mama verilecek bir apartman kedisi için evet Acana ve Orijen gibi yüksek oktanlı mamalar adına kötü bir ün var. Fakat öte yandan ömürleri boyunca pek çok kedi-köpek besleyip hepsinde Acana ve Orijen kullanıp memnun olanlar da var. Açıkçası mamanın kedinizde yaratacağı reaksiyon biraz piyango bir şey. Herkesin sevdiği sağlıklı bir mama başka bir kedi de kusma ve alerji yapabiliyor.
O yüzden gençken olabildiğince çok mama ve marka denemek lazım kediniz üzerinde.
mükemmelll… epey adlı siteye baktım belki böyle bir şey olabilir diye kimse yapmamış böyle bir çalışma.dedim bakalım ne çıkacak karşıma
bence abartmadan dünya çapında bi çalışma olmuş .kedim yok kokladı sırıtını döndü gibi saçma bir çalışma değil :)ellerinize kollarınıza sağlık.çoook teşekkür ederiz.
bozita düşünüyordum.sizde de görünce bozitada kesin karar kıldık.royal canin den geçiş yapacaüız bakalım :))
Bu güzel yorumunuz için çok ama çok teşekkür ediyorum. kedinize (ya da kedilerinize) de sağlık ve mutluluk diliyorum. Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
Ben bir keresinde köydeki kediler için Dr.Sacchi almıştım. Çin ile ilgili bir şeyler hatırlıyorum. Madem Şadanlar firmasının ürünü, yerli bir marka; öyleyse herhalde içeriğinin orijini Çin olsa gerek. Yani Çin’den getirdikleri ürünlerle üretmiş olabilirler mi? Yanılıyor muyum?
Marka, Şadanlar firmasının ürünü değil. Öyle bir şey demedim. Dağıtımcısı o. Ülkemizdeki peeeek çok marka dışarıdan geliyor ve burada paketleniyor, isimlendiriliyor zaten, hatta bazı yerli sandıklarımız bile. Bİr de bir şey Çin’den gelince otomatikman kötüdür diye bir şey de yok.
O kadar çok yavruya yardımcı olacak bir iş yapmışsınız ki önünüzde eğilmekten aşağısı az gelir. Bundan sonra sayfayı sürekli takip edicem. Benim sorum N&D nin dağıtıcısındaki değişiklikten sonra hakkındaki şikayetlerin giderek artması ile ilgili. Bu konuda bir fikriniz ve öneriniz varsa bizi aydınlatabilirseniz minnettar kalırım. Sonsuz teşekkürler..
Açıkçası ND’nin fiyatları o kadar çok arttı ki 1 yıldan uzun süredir dönüp bakmaz oldum o yüzden şikayetleri de takip edemedim. Ancak distiribütör değişimi mamanın formülüne etki etmez ancak fiyat ve dağıtım yani lojistiğini etkiler. Şikayetler oluşması doğal.
Övgüleriniz için de çok teşekkürler.
Yaptığınız faydalı çalışma için öncelikle teşekkür ederim. Arastirmalarinizda 80 yıllık Hills marka mamayı yerden yere vurmussunuz. Sanki biraz acımasız davranmissiniz gibi geldi bana. Bunca yıllık geçmişi ve ürünleri üzerinde büyük bir veteriner gurubu ile birlikte gelişmiş bir argesi olan bir firma, elinde imkanların en iyisi varken neden kötü bir mama üretsin? Eleştirim yapıcı olmak adinadir. Sağlıklı günler iyi çalışmalar dilerim.
Çok teşekkürler. Yapıcı eleştiriniz için de ayrıca teşekkürler. O konuya değinecek olursam eğer;
İşte tam da o “eski” olmanın verdiği bir tekel durumu da var. Bu mantıkla Royal Canin, ProPlan gibi markalarında kötü ürüm üretmesi mümkün olmamalı ancak bu ürünlerin üretimi diğerlerinden o kadar fazla ki. Sürüm arttıkça kalite biraz düşüyor.
Ülke genelinde 100lerce şubesi olan bir franchise lokantasında mı daha iyi yemekler olur. Yoksa lokal, yöresel, eşi benzeri olmayan , usta bir işletmenin mi ?
Sizin mantığınızla pekçok gastro-lokanta, Burger King, KFC’nin falan gerisinde olmalı.
Veteriner grubu ile gelişmiş argesi olması güzel zaten “farmakolojik” mama olarak öneminden bahsediyorum yazımdan. Advance , Vet Life, Hill’s farmakolojik olarak geliştiriliyorlar. Buna eyvallah. Ancak içerikler ortada. F/p ürünü değil. Hill’s e kötü ürün diyen yok, parasının ürünü değil diyorum sadece bunu da parametreleri ile inceliyorum.
Utkan Bey, merhaba,
Öncelikle araştırmanız için teşekkürler, 4 ay kadar önce yavru tekir kedime BOZİTA yavru kedi maması aldım, ilk 1 hafta zorlansa da sonrasında alıştı, güzel bir biçimde tüketti. Kedimiz şimdi sağlıklı bir yetişkin oldu ve kısırlaştırma ameliyatı yaptırdık. Artık yetişkin kısır kedi maması tüketmemiz gerekiyor.
Kısırlaştırılmış mamalar üzerine bir çalışmanız oldu mu ? Eğer oldu ise, hangi markaları tavsiye edersiniz? Hep aynı mamayı vermek istemediğimden dolayı BOZİTA yerine BRİT CARE düşünüyorum, Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Ya belli bir türde iyi olan mamalar genelde diğerlerinde de iyi oluyorlar. Elbette istisnalar oluyor ancak geneli böyle. Bozita + Brit Care karıştıradabilirsiniz. Ancak sek tek mama vermek isterseniz Brit Care de gayet iyidir.
Emeğinize sağlık. Acaba Fitmin isimli markayı da inceleme şansınız olur mu?
Yorumları okuyun sanırım mevzu bahsi geçmişti.
Merhaba
Bir süre araştırma yaptım ve Lavital somonlu kısır kedi mamasında karar kılmıştım..Fakat yaklaşık 3 yaşında olan kısır kedimiz oldukça kilo aldı.Bu mamayı yaklaşık 1 senedir kullanıyor olabilirim.Şimdi hem sağlıklı,hem formda tutan hem de ekonomik mama arayışındayım. Karıştırabilirim de iki mamayı. Hangi markaları seçebilirim hangi oranlarda verebilirim.Ayrıca tüy dökümü oldukça fazla.Daha önce bu kadar tüy dökmüyordu.Evin içinde çok hareketsiz kedimiz.Teşekkür ederim.
Yani bu bütçenize göre değişen bir konu. Ne kadar bir bütçe ayırabilirsiniz ?
Kilogramı 70 tl civarı olabilir.8-10 kg lık paketlerden alabilirm.Bu arada yazınız çok detaylı ve açıklayıcı ,emeğinize sağlık.
Güzel yorumlarınız için teşekkürler.
Bu durumda 10 kilosu 650-750 TL arası olan mamalar ya da 8 kilosu 450-550 TL arası olan mamalar limitiniz gibi bu durumda;
Brit Premium Sterilised serisi olabilir 8kiloluk paketlerde satılıyor ve paketin fiyatı 500-600 TL arası değişiyor.
Ya da 600-650 TL aralığında 7 kiloluk Tahılsı Brit Care Sterilised serisi alınabilir ancak burada tabi biraz fiyat/miktar sıkıntısı var fakat daha iyi bir mama.
Golosi’nin 7,5 iloluk paketleri de 380-440 TL arasına bulunabiliyor. Golosi denemedim ancak seven ufak bir grubu var firmanın denenebilir içeriği çok iyi değil ancak kötü de sayılmaz. Ekonomi açısından.
15 kg Az Tahıllı Kısırlaştırılmış Mystic kedi maması da 480 ila 570 TL arası bulunabiliyor bu da ekonomi grubunda tavsiye edebileceğim mama olur. Mama her kediye yaramıyor ancak totale vurduğunda iyi bir müşteri ağı oluşturdular.
Kilosu 70 TL değil de 80 TL der limiti artırırsanız da Bozita’nın Tahılsız Kısırlaştırılmış Mamaları 780-850 TL arası bulunabiliyorlar.
Bu kadar detaylı ,özenli cevabınız için çok teşekkür ederim. Bozita da karar kıldım.Çok teşekkür ederim..Genel olarak yazınız baş köşe kitabı gibi,emeğinize sağlık.İyi günler.
Çok çok teşekkür ederim. Bİr vakit bulabilirsem Kısır mamalar için de yapacağım ancak iş güç işte. Çok çok sağolun.
Merhabalar, gerçekten çok detaylı ve emek isteyen bir araştırma yapmışsınız kendi adıma teşekkür ederim. 3 aylık kedilerim için Proplan mama kullanıyordum ama yazınızı okuduktan sonra vazgeçtim. Şuan elimde 5 kilo daha mama var yetişkin dönemine geçene kadar başka bir mamayla karıştırıp vermeyi düşündüm sizce uygun olabilir mi? Yada hangi mamayla karıştırırsam en verimli sonucu alırım? Fikir verebilirseniz çok sevinirim
Karıştırmak iyi olabilir, ne ile karıştıracağınız biraz sizin bütçenize bağlı İrem Hanım.
Utkan Bey emeğinize saygım sonsuz çok teşekkür ederim öncelikle, yazınızı okuduktan sonra içim cız etti ve kullandığım mamayı değiştirmem gerektiğini anladım. Yaklaşık 2 yaşında erkek siyam kedim var, proplan somonlu mamasından kullanıyorum. Fiyat performans açısından benzer segmentte acaba Brit Care olabilir mi?
Şimdiden teşekkür ederim.
Esas ben bu güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Evet Brit Care gayet de olabilir.
Utkan bey elinize kolunuza sağlık. Mamaların etkisi ile alakalı dünyada bir tez bile yok iken sizin bu kadar matematiksel ve bilimsel olarak konuya yaklaşmanıza açıkçası çok mutlu oldu. Mama konusunda kafayı kıranlardan bir tanesi de benim . Hatta bir vetin yanlış mama başlatması nedeni ile evimizdeki anne kendimizin kalıcı olarak bağırsakları rahatsızlandı . Geri dönüşü yok malesef . Yavru 5 aylık bir kızımız var ayrıca . Virbac baby mama ile ilgili bir inceleme yapabilirmisiniz . Uzun süreden beri yavru kızımıza bu mamayı kullanıyorum . Anne kedi bu markanın gastro olanını ömür boyu kullanmak zorunda ne yazık ki . Tabi iki farklı mama kullanmak beni bir hayli zorluyor. Anne ve kızın mama saatleri aynı olmadığından peşlerinden kosmak zor oluyor. Şimdiden size teşekkür ediyorum .
Çok ama çok teşekkür ederim. Geç döndüğüm için de kusura bakmayın.
Virbac daha önce de soruldu o zamanda bakmıştım. Şimdi bazı mamalar sadece iyi bir öğünsel besin içeriği içermenin yanı sıra farmakolojik olarak geliştirilmiş oluyorlar bir nevi ilaç yani. Misal besin içeriği olarak Hill’s ve Advance çok matah mamalar değillerdir ancak Veterinerler ile beraber geliştirildiği için farmakolojik olarak iyidir. Vet-Life da keza öyle. Virbac da farmakolojik bir mama yani özel hassasiyeti olan kediler için farmakolojik mama yani bir bakıma yenebilir ilaç gibi olan bu mamalar mühimdir.
Ancak yavru kediniz için bu şart değil başka bir mama da kullanılabilir elbette. Sanırım kullanılan mama şu; https://tr.virbac.com/products/petfood/yavru-kedi-mamas
İçeriği fena değil ancak eminim farmakolojik bir firmanın maması olduğu için pahalıdır ve bence Kg başına 65TL’den daha fazla bir ödemeyi hak edecek bir yanı yok. Kimyasal girdiler iyi, taurin yüksek, L-Carnitin gibi özel enzimler var ve de mısır, yulaf, pancar küspesi gibi şeyler de yok.
Fakat; magnezyum oranı girilmemiş, içindeki kül/kil oranı da bana biraz yüksek geldi özellikle kül için kullanılan malzemelerin hamlığı (%0,5 Bentonit olması gibi), ayrıca en kalitesiz 2 protein tipi kullanılmış. Domuz ve Kanatlılar (Tavuk falan değil, Kanatlılar diyor) proteinleri var.
Mamanın formülün kimyasal dengesi gayet iyi gereken hemen her şeyi kitabınca konulmuş ancak dengeyi sağlatan birimlerin kalitesinden çok emin değilim.
Ama kötü bir mama kesinlikle değil. Sadece en ideali değil o kadar.
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için . Malesef domuz ve kanatlı içeriği benim de kafamı kurcalıyor . Dediğiniz gibi fiyatı çok pahalı . Kg fiyatı şu an eski fiyat 150 yeni fiyat ise 200 tl oldu. Kedimiz bu mamayı yerken aşırı kilo almıyor ,anormal miktarda dişkı da çıkartmıyor, bir anlamda iyi aslında . 6 aylık ve 1.8 kg şu an. Alternatif mama olarak 400 gr sanabelle kitten aldım fakat pek hoşlaşmadı . Mama çok sert idi aynı taş gibi . Islatmak gerekiyormuş . Virbac a alternatif arayışım devam edecek 🙂 Bozita mama ilk hedefim , bakalım bizim ki ne diyecek 🙂
Anladım, umarım sizinkine uygun ve ona değer bir mama bulabilirsiniz. Gelişmelerden bizi de haberdar edin. Tekrardan teşekkürler.
Merhaba Hakan bey, yorumlarınızı gördüm ve umarım bu yanıt size bildirim olarak gelir. Virbac’a iyi bir alternatif bulabildiniz mi? Ben de Van kedimi sahiplendiğimden beri 6 aydır Virbac kullanıyorum ama hem maliyeti hem de tek bir mamaya alışmaması için alternatifim olsun istiyorum. Yoksa mamanın kendisinden memnunum. Bayağı tüy dökülüyor bu arada, belki ona da çözüm olur.
Merhaba. Çok başarılı bir çalışma. Yurt dışında yayınlanan kedi maması analizlerini de sıklıkla okuduğum için çok faydalı buluyorum. Ara ara hatırlamak için girip okuyorum. Yakın zamanda bir güncelleme yapmanız mümkün olur mu? Yeni çıkan mama markaları fark ediyorum ve denemeye değer mi değil mi fikirlerinizi okumak isterim. Teşekkürler, kolaylıklar…
Çok teşekkürler açıkçası ciddi fark yaratabilecek f/p anlamında derde derman olabilecek yeni bir mama göremedim. Bir kaç yeni mama oldu evet My Food, My Cat, Fitmin ve pek çokları ancak hiç biri hali hazırda önerdiğim en iyi 10 f/p Mama’yı yerinden edebilen şeyler değildi.
Fiyat güncellemesi yapmayı düşündüm bir ara ancak fiyatlar o kadar hızlı değişiyor ki 5 ay sonra gene güncelliğini yitirecek:) Eğer bir sıkıntı olmazsa Kısır kedi mamalarını içeren yeni bir çalışma yapacağım. Umarım o zaman sizleri tatmin eder. Tekrardan teşekkürler.
Merhaba; Öncelikle yaptığınız çalışma için sizi tebrik etmek isterim. Evde baktığım 10, 9, 8 yaşlarında üç kısırlaştırılmış kedimiz var. Bir yıl önce sizin yorumlarınız ve kendi araştırmalarım sonucunda uzun süredir kullandığımız Proplan Somonlu mamadan, Orijen Cat&Kitten mamaya geçtik. Kedilerimizde müthiş değişim oldu. 9 Kg. lık bir obez olan erkek kedimiz üç dört ay içinde sağlıklı bir şekilde 7 Kg’a düştü. 5,4 Kg.lık paket üç kediye 27 – 30 gün yetmeye başladı (Kedi başına günlük 60Gr gibi) Hayretler içinde kaldık. Şimdi esas sorum? Malum mama fiyatları çok arttı, Geçen ay Orijen Cat&Kitten piyasadan kaldırılmış, yerine Oijen Orginal isimi yeni bir mama sürülmüş piyasaya ve 5,4 Kg yaklaşık 1250 TL. İçerik yaklaşık olarak aynı, fakat Kalsiyum oranı biraz daha fazla ve Yumurta yerine Balık konmuş içeriğe. Bu da yorumlarda kötü olarak geçiyor, çünkü Cıva artar deniyor. Mama aldığım site, F/P açısından sizin de beğendiğiniz Bozita Sensitive Diet Stomach Geyik Etli Tahılsız mamayı önerdi. Fiyat olarak tabii ki daha ucuz. Acaba riske girip bu mama ile devam mı etsek, yoksa bütçemizi zorlayıp Orijen’e devam mı etsek? Biraz uzun oldu, özür dilerim. Tecrübenize dayanarak ne tavsiyede bulunursunuz?
Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Sorduğunuz soru sağlıkla alakalı tabi ancak ağırlıklı olarak bütçe ile alakalı… Yani daha iyi bir Orijen (ya da Acana) modeline geçecek kadar durumunuz varsa ve kedilerinize de çok yaramışsa neden devam edilmesin. Ama işte giderek pahalılaşıyorlar şimdi 1250 TL dediğiniz paketin 3 ay sonra 1750 olmayacağının garantisi yok hatta gidişat o yönde.
Bozita da f/p olarak çok iyi bir mama sizi üzmez. Ancak hem biraz tasarruf yapayım hem de kaliteden vazgeçmek istemiyorum derseniz. Orijen ile Bozita beraber alın ve karıştırarak vermeyi deneyin. Böylece İki paket orijen aldığınız (yaklaşık 11 KG mama eder) 2500 TL’yi 10.8 KG mamaya vermek yerine 10 KG Bozitaya 700-850 aralığında bir fiyat verip üstüne de bir paket orijen alıp böylece 15,4 kiloya 1900 TL ya da 2000 TL verirsiniz.
Özür dilenecek bir şey de yok, tekrardan çok güzel yorumunuz için teşekkürler. Lütfen gelişmeleri bildirin meraklanırım 😀
Hocam merhabalar, bu ürün alınır mı bu fiyata sizce?
https://www.akakce.com/kedi-mamasi/en-ucuz-n-d-dusuk-tahilli-somonlu-10-kg-kisirlastirilmis-yetiskin-fiyati,643790111.html
Geçim durumunuza göre alınabilir gibi ancak iyi bir mağazadan alın. Ucuz diye düşük puanlı, bilinmeyen bir yerden alıp, paranız ile rezil olmayınız.
Çok teşekkürler, çok detaylı bir çalışma olmuş bizde 4 ve 3 aylik yavrarimiza Royal Canin kullanıyorduk ama mama içeriklerini araştırarak almak istedim. Aradığımin çok üstünde bir yazı sizinki, Şimdi Bozita almak ve sonrasında yoğun aşı dönemini bitirdikten sonra Orijene geçiş yapmak istiyorum. Tekrar teşekkürler
Ben teşekkür ederim. Sağlıklı yıllar dilerim tüylü dostumuza.
Emeğinize bir teşekkür etmeden okuyup geçmek büyük saygısızlık olurdu. İnanılmaz bir çalışma, çok büyük bir emek var. Elinize ve emeğinize sağlık. Sizin yazınızdan hareketle royal canin kitten’dan brit care, bozita yada n&d premium arasından birisini seçeceğim yavru britishimiz için.
Çok teşekkür ederim. Maalesef özellikle bizim internet kültürümüzde hazır bilgiyi al ve dışarıda sat mantığı işler o yüzden, emek sahibi nadiren yad edilir. Ancak siz ve sizin gibi pek çok arkadaş bu yazıyı pas geçmediler, çok güzel şeyler duydum. Demek ki emek karşılıksız değilmiş, ne mutlu bana.
Üstadım tekrardan merhaba , umarım iyisinizdir . Malum sonbahar mevsimi yaklaşıyor ve tüy dökme mevsimi başladı . Fakat evde bakılan her bir kedi nedense 365 gün çılgınlar gibi tüy döküyor . Mamalar hakkında dünyada eşi benzeri olmayan çalışmanız aklıma geldi , kedilerin tüy dökme nedenlerini araştırırsa ancak Utkan bey yapar dedim içimden 🙂 . Malumunuz sanayi ve tüketim mamaları nedeni ile aslında senede 2 kez taş çatlasın 2 ay tüy döken kediler şimdiler de oklu kirpi gibi tüy fırlatıyor . İyi bir kuru mama ve haftada bir iki kezde kaliteli bir yaş mama kullanıyoruz . Ekstra kaliteli olduğunu düşündüğümüz 3 adet vitaminli malt da isin cabası . Helali hoş olsun minik dostlarımıza , ancak bu kadar bakıma rağmen öbek şeklinde tüy dökmesi çok enteresan bir durum . Mesela stres kedide çok önemli bir faktör . Bizimkiler kendilerini o kadar güvende hissediyorlar ki devamlı sırt üstü ölü taklidi yaparak uyuyorlar 🙂 . Baytar pardon veteriner arkadaşlarımız halen mama tanıtımı peşinde olduğu için bir kapınızı çalalım dedim , şimdiden teşekkür ederim .
Öncelikle çok teşekkür ederim ve de estağurullah. Ne üstadım ne hoca ne de bilir kişi. Ben sadece biraz araştırma yapıp bunları makaleleştirip kamuyla paylaşmış bir hayvanseverim o kadar.
Tüy dökümüne gelince, hayvanın türünden tut, küçüklüğünde geçirdiği hastalıklara oradan tut mamasından mama dışı aldığı besinlere, evdeki sıcaklığa, cinsiyetine göre vesaire değişebilir. O yüzden net bir şey diyemem. Tüy Dökme Nedenlerine dair makale yapma fikrine gelince inanın bir çok farklı hem okul, hem iş hem hobi hem de bu blog anlamında projelerim var ve çok yoğunum. Zaten bir vakit bulsam bu yazının kısırlaştırılmış kedi mamaları için olanını güncel fiyatlarla yapma niyetim var. Açıkçası sizin istediğiniz daha akademik bir çalışma gerektiriyor. Yani Kedi-Köpek dermatolojisi ile uğraşan birilerini bulmak gerek onun için. Ancak vakit olursa , ne yapabileceğime bir bakarım.
Güzel sözler için çok çok teşekkürler. Maaleseff Veterinerlerimiz, hem hekimlik, hem esnaflık yapmaya çalışıyorlar keşke böyle bir düzen olmasa, o konuda da haklısınız.
Bilgileriniz den istifadeye devam. ND az tahıllı kısır kedi maması mı, yoksa brit care tahilsiz kısır kedi maması mı? İkiside fiyat olarak aynı, kg olarak ortalama 100 tl ye geliyor.
Teşekkürler ^^ . Ancak o ikisi aynı fiyat olmamalıymış gibi geliyor bana nereden aldıysanız iyi denk getirmişsiniz. Aslında zor soru çünkü biri az tahıllı biri direkt tahılsız.
Kediniz evde ise ve evden dışarı çıkmıyorsa, tek kediyse, oynadığı kedi yoksa kısacası aktivite aralığı düşük ve günlük enerji yakımı az ise az tahıllı alın çünkü Protein’i yakamayacak.
Bunların tersi durum varsa tahılsız derim. İyi Günler.
Merhaba, Bilgilendirme yazınız için çok çok teşekkür ederim. 4 yaşında kısır erkek british straight silver kedim var (cins kedi aşığı değilim, illa cins olsun diyene de çok kızıyorum, öyle denk geldi sahiplendim hikayemiz uzun) Bebekliğinde r.canin verdim vet. tavsiyesi ile sonra nd kısır mama ile devam ettik, Oğluşum kısır ve çok hareketli değil. Veterinerimizin tavsiyesi r.c, advanced, hills oldu ama bu mamalar gerçek et içermediğinden tercih etmedim biraz araştırdıktan sonra. Ancak içime sine sine verdiğim ND KISIR TAVUKLU- dönüşümlü olarak SOMONLU yüzünden şimdi maalesef idrar yollarında sıkıntı var ve artık ÜRİNER mama kullanmak zorundayız. Mama konusunu 4 yıldır araştırıyorum veterinerime de soruyorum r.c dolgu malzemesi dolu gerçek et te içermiyor niçin tercih etmeliyim beni ikna edin diyorum, faydalı içeriği var diyor. Sorumun cevabını bulamıyorum içerik okuyamıyorum, Ne iyidir ne kötüdür faydasızdır kedi için notlar alıyorum ancak komple içerik önüme gelince bütüncül bir değerlendirme yapamıyorum. Acana, orijen ev kedisine uyun değil bir ara yurt dışında ev kedilerinde kalp krizine yol açıyor şeklinde haber çıktı, royal canin yurt dışında marketlerde satılıyor, hills dandik nd parasını haketmiyor, ev yemeği kedi için uygun değil, Et al pişir olmaz yetmez ama sebze vitamin vs eklemen gerek. Ne vereceğiz içimize sine sine biz bu çocuklara!!! Üriner mama için tavsiyeler istiyorum rica ediyorum sizden. Dandik ama süper premium olarak geçen Urınary mamalara 2 kg için 650 tl ödemek istemiyorum. Verceksem de hakkını versin üriner mama. Acil tavsiye lütfen 🙁
Sizin yaşadığınız bu hüsrana benzer bir hüsran ile ben bu yazıyı 2-3 yıl önce kaleme almıştım zaten.
Geç döndüğüm için kusura bakmayın başım kalabalıktı biraz.
Sorunuza gelince, farmakolojik mamaların durumu karmaşık çünkü onlar et içeriğini, vitamin içeriğini, protein’i ve de lifi bazen çok istenildiği şekilde vermez ancak içinde öyle etken maddeler, öyle mineraller, elementler olur ki spesifik bir sağlık sorununa çok iyi gelir. Yani benim bir tahıllı, etli bir yahniden alacağım besin değeri ile bir ilaçtan ya da aşıdan alacağım besin değeri bir mi ? Değil ! Nitekim bu tarz mamalara ilaç olarak bakmak gerekiyor.
O yüzden Hill’s ya da Advance bu tarz farmakolojik mamalarda fena değiller keza Virbac ve VetLife’da öyle. Siz kedinize bir tane bu “farmakolojik” mamadan alırsınız. Bir de ana, genel-geçer beslenmesi için bir mama alırsınız ancak o mamayı da faydalı tahılları olan içinde muhakkak L-Carnitin bulunan magnezyumu düşük, lif oranı yüksek bir mama alırsınız. Zaten mama içeriği nasıl okunur yorumlanır bunu benim yazıdan az çok biliyorsunuz. Şİmdi bakmanız gereken kilit şeyleri de biliyorsunuz gerisi sizin bütçenize ve de oğluşunuza neyin yarayıp yaramadığına kalmış. Ha illa üriner bir mama tavsiye et dersen, inan bilmiyorum çünkü işin farmakolojik kısmı burası, etine, proteinine, vitaminine bakarak yorum yapma sınırının dışında ama şunu biliyorum. Advance’in Farmakolojik mamalarını alanların memnun olduğunu gördüm genel olarak. Ama gene diyorum Her kedi de mamanın etkisi değişir. Mama Endüstrisinde garanti memnuniyet maalesef yok.
Tekrardan, en iyi dileklerimi diliyorum umarım Oğluş iyileşir.
Maalesef Pet-Shop hatta genel olarak “PET” sektörü Türkiye’de çok sahipsiz ve denetimsiz garip bir kafasına göre at koşturmaca mevcut. Avrupa’da Türkİ’yenin Trendline’ı, Royal’ı, Felix’i falan olan bir mağaza markası olan Royal Canin domine ediyor ithal mama pazarını 😀 Şaka gibi.
Öncelikle merhabalar. Derinlemesine incelediğiniz yazınız ve tek tek cevap verdiğiniz için her bir yoruma teşekkür ediyor ve elinize emeğinize sağlık diyorum. Kedim şu anda 4 yaşında dişi scot uzun süredir Royal Canin kullanıyordum birkaç ay öncesinde benzer bir form sayfasını görüp (bu sayfa olabilir?) temiz içeriği ve üretim aşamasının içime sinmesiyle beraber Birit Care üriner sistem destekleyici mamasına geçiş yaptım yaklaşık 2 aydır. Sorun şu ki Royalde ara ara kabızlık problemi yaşayan kedim Britde fazla yumuşak ediyor(ishal değil) ve sürekli totosunda yapışmış bir şekilde kumundan çıkıyor her ne kadar içime sinmeyerek totosunu yıkasam da yıkayınca bu sefer fazla temizlenmekten kusuyor . Veterinere danıştığımda bir tanesi Brit için iyi derken ötekiler yok önermiyoruz Royal ya da Advance önerelim diyorlar. 2 saşe probiyotik toz aldım bağırsak florasını güçlendirmesi için ne kadar işe yarayacak bilmiyorum .Açıkçası kafam çok karıştı sürekli kendimi mama araştırırken buluyorum 1.sürekli mama değiştirerek kedime zarar vermek istemiyorum. Nd bütçemi aşıyor sınırım Britte 2.yarı tahıllı bir mamayla karıştırmayı düşündüm Briti onda kararsız kaldım Petlebiden alışveriş yapmaya başladım güvenilir diye orada bazı markalar mevcut değil Exclusion markası hakkında ne düşünüyorsunuz(karıştırmayı düşündüğüm marka)?
(: şu andaki modum)
Çok özür diliyorum çok geç döndüm. Exclusion piyasada yeni ve piyasada yeri daha oturmadıkça, formülü geliştirmedikçe önermiyorum şimdilik.
KEdinizin sorununa gelirsek. Öncelikle şunu bilmek gerek Scottish’ler çok hastalık hastası hayvanlar yani her kedi 1 hassas ise bunlar 5 hassas ve her mama her kediye gider diye bir şey yok. Brit eğer yaramadıysa başkasına geçin. Advance olabilir mesela. Ama şöyle bir olay var Üriner Sistem destekleyici mamayı, üriner sorunu olmayan kediye kullanırsanız zaten dışkı yumuşak olur çünkü zaten o mamalar bir nevi hafif müsli gibiler. Amaçları mesane ve bağırsaktaki yükü azaltmak. Hayvanın ihtiyacı yoksa bunu şu an almayın derim zira 4 yaş çok yaşlı bir yaş değil.
Bağırsak florasına gelince, hayvana muhakkak çim yedirin ve de ev yapımı yoğurt verin ara ara.
Umarım her şey daha iyi olacaktırç. Güzel yorumlarınız için de ayrıca teşekkür.
Merhaba
Değerli yorumlamalarınız için tşkler son fiyatlara göre hangi tahıllı ve tahılsız veya az tahıllı ürün önerirsiniz kaliteli ve orta sekmen olarak bu arada yedim 6 aylık
Dostum önerdiğim markaların fiyatları paralel olarak arttığı için fiyatları artsa da birbirleri arasındaki fark paralel kalıyor. Olay sizin bütçenizde bitiyor.
Merhabalar nasılsınız? Detaylı bilgilendirmeniz ve anlaşılır üslubunuz için teşekkür ederim. Ben mama konusunda çok araştırdım ama istediğim standarti hala bulamadım. Dişi scottish fold bir kedim var 1.5 yaşında. 6 aylıkken sahiplendim Royal canin kitten ile büyümüş, ben sahiplendikten sonra pro plan tavuklu ile devam ettim. Daha sonra araştırmalarım sonucunda Acana kitten’a geçtim ama mamalardaki aşırı fiyat artışı sonucu 1 yaşına geldiginde daha uygun bir mamaya geçmem gerekti. 6 aydır Brit Care haircare tavuk-somonlu kullanıyorum. İçeriği çok güzel fiyatına göre ama kendime yaramadı. Bu süreçte tüy dökümü çok fazlalaştı. Şuan yeni bir mama arayışındayım. Bozita geyik etli veya sanabelle alabalikli arasında kaldım ama eminde değilim. Sizin bu ikisi arasından öneriniz hangisi olurdu veya önereceğiniz başka mama var mıdır bu segmentte ? Kedim çok hareketsiz nadir oyun oynar miskin bir kedidir..
O ikisi arasında eğer aynı fiyat gamındalar ise elbette Bozita’yı öneririm. Benzer fiyat gamında Brit Care bir diğerim önerim olurdu ama onunla yürümedi diyorsunuz o zaman fiyatı biraz artırıp ND denenebilir eğer imkanınız varsa.
Merhabalar iki yıldır kedi besliyorum (hiç alakam yokken başladım bir evcil hayvan beslemeye) ilk defa bu kadar açıklayıcı ayrıntılı ve nesnel bir yazıya denk geldim çok geç kalmışım ama çok Sevindim bulduğuma. İki yıldır bilinçsiz kullanıyormuşum. Elinize emeğinize sağlık. Son bir yıldır petquitte somonlu kullanıyordum ama üretimi durmuş. Acaba sağlıksız olduğu için mi durdu bilginiz var mı? Bundan sonrası için ben de bütçem doğrultusunda sizin önerdiğiniz şekilde iki mamayı karıştırarak kullanacağım. Yazıyı kaydedip tekrar tekrar okumayı düşünüyorum. Çok teşekkürler
Çok teşekkür ederim. Faydası dokunduğuna da sevindim. Petquitte hakkında da bir bilgim yok maalesef
Emeğinize sağlık bilgilendirme için teşekkür ederim maltipoo köpeğim var. Hep kuru mama yediği için farklı olsun diye aynı mamayı almıyorum. İlk başlarda orijen ile başladım şu anda çok pahalı o yüzden Nd alıyorum daha makul fiyatı , hep aynı kuru mamayı vermek sağlık açısından sorun yaratır mı köpeğimde bıkkınlık isteksizlik yaratır mı yazılarınızı okuduğumda orijen acana nd köpeklerimiz için de uygun olduğu düşünüyorum
Merhabalar, bir köpek dostundan da yorum gelmesi bize renk katar. Açıkçası akademik bir çalışma ya da kanıksanmış genel bir kanı yok bu hususta. Yani sürekli aynı mama bayar mı diye. Ancak Köpeklerin kökenine kurtlara ve çakallara gidersek. Genelde içinde 4-5 farklı kaynak olan basit bir beslenme grubu görürüz. Kemirgenler, Leşler, Geyik-Antilop-Bizon grubu, çakallar ve de nadiren tuz, meyve, yeşillik, mineral, meybe, yemiş vesaire… Bunun dışına çok çıkılmaz. Köpekleri ise biz yıllar önce evcilleştirirken pişmiş etin çiğ et üzerindeki cazibesini kullanarak bunu başarmışız. Nitekim Köpekler uzun süre aynı şeyi yer ve bunu dert etmez kökenlerine bakıldığında. Ancak her diğer memeli gibi hatta canlı gibi o da yeni tatlar karşısında heyecan duyabilir, keşfetme dürtüsünden mütevellit mutlu hissedebilir.
Biyolojik olarak sürekli aynı öğün dert gibi durmuyor ancak belki psikolojik olarak olabilir o da “belki”. Bence sıkıntı olmayacaktır ancak endişeniz varsa başka kuru mamalar ile karıştırabilirsiniz. Evde yaptığınız et,balık,tavuk yenekleri ile mamasını karıştırabilirsiniz ya da bazen sadece pişmiş ürün ile günü geçirtebilirsiniz. Bazen temizinden çip balık ve et, ilikli kemik vesaire olabilir. Bazen yaş mama ile kuru mama karışabilir bazen de hali hazırdaki kuru mamasını ıslatarak verebilirsiniz hatta bazen et suyu/tavuk suyu ile ıslatarak verebilirsiniz. Böyle şeyleri arada sırada yaparak damak olarak hem hayvanı sıkmaz hem de sağlıklı beslemeye devam edebilirsiniz gibi geliyor.
Merhaba ilgi ve bilgi paylaşımı için çok teşekkür ederim .
Merhaba ben hemen hemen yeni piyasaya sürülen KİTO kedi maması markasını sormak isterim yerli ürün deniyor siz hakkında bilgi sahibi misiniz acaba F\P olarak nasıl görünüyor ufak bir yardım ederseniz alınır mı veya başka yetişkin ya da yavru kedi maması önerir misiniz lütfen?.. (iki mama daha var aklımda Babin, Anatolian bu ikisi tesadüfen karşıma çıktı isimlerini kimseden duymamıştım)
Merhabalar, dediğiniz mamaların hiç birini duymadım. Zira iyi bir mama buldum mu genelde çok değiştirmem. O yüzden yeni mamaları sizler bana öğretiyorsunuz.
https://kito.pet/kedi-yetiskin-kuru-mama/ Kito’ya baktım ancak büyük boy paketi olmadığı için net bir fiyat karşılaştırması yapamıyorum. Glutensiz, GDO’suz olması ve doğal tarım ürünleri barındırması içinde gerçek et belirtmesi hoş. Ancak hangi etten ne kadar var yüzdeler verilmemiş bu da bir soru işareti çünkü %45 Protein Tozu %5 et de olabilir. Tam tersi de, içerik sayfasını biraz baştan savma buldum. Ama kötü değil.
Babin Go’nun distribütörünün yaptığı Türkçe Web Sitesi korkunç derece de kötü ve de hiç birinde içerikler düzgün bir şekilde aktarılmamış. Resmi Siteyi de (yani fransız siteyi) bulamadım. Bu kadar yeni ve de oturmamış bir firmaya gitme derim.
Anatolian ise bayağı zayıf bir mama yani makaledeki 1.ve 2. grup mamalarla aynı kalitede.
Cevabınız için teşekkür ederim ben yorum gitmedi sanıp iki kez yazmıştım öteki yorumum bir kaç güne görünür orda aynı markalar harici bir marka daha sormuştum Nature’s Variety öteki yorum daha düşmemiş bu markadan için fikrinizi yazarsanız çok sevinirim
Bu firmanın True Instinct’ini incelemiştik. Açıkçası web sitesi tam bir rezalet. İçerikler kabaca güzel duruyor ama neyden ne kadar var belirsiz. Hangi mineraller, kimyasal kompozisyonlar var belirsiz. Bir de Amerika menşeili bir mamayı çok tercih etmem zira Avrupa’dan bile pahalıdır. True Instinct bunların avrupa mamaları idi zira ve onlar bile pahalı idi. Şimdi True Instinct adını kaldırıp Avrupa’ya da Amerika’daki şirket isimleri olan “Nature’s Variety” ile yola çıkmışlar. Yaş mamaları ve çiğ gıdaları fena değil gibi ancak kuru mamaların içerikleri çok belirsiz. Türkiye’de iyi bir distribütörün içeriğe açıklık getirirse tekrar bakarım. Şİmdilik zahmete değmez gibi.
Happy Cat hakkında fazla bir şey göremedim yazdıklarınızda alınırmı yani kalitelimi proplandan falan bir de thepet+ diye mama gördüm onun hakkında bir bilginiz varmı?
Happy Cat’in içeriği yaptığımız grafik/skala gibi dokümanda var. Yazının girişinde de ,mama içeriği nasıl okunur, neye dikkat edilir anlatıyoruz zaten. Oradan kendiniz çıkarabilirsiniz ancak her fiyat grubu için favorilerimi sunmuştum Happy Cat içlerinde yoktu. Oradan da durumu anlayabilirsiniz.
Dediğiniz markaya gelince bir fikrim yok. Ancak biraz araştırdım ve “The Brit” markası gibi Çek Cumhuriyeti menşei olduğunu gördüm. Brit kadar kaliteli ve de çok çeşitli olsa da kesinlikle kötü gibi gözükmedi mama. Eğer kg başı brim fiyatı “Brit Care” serisi ürünlerden 2-3TL aşağıya satılıyorsa , alıp bir denenebilir ancak piyasa da yeni gibi, oturması biraz zaman alır.Tedarik sorunu olabilir vesaire.
Exclusion Düşük Tahıllı Monoprotein Sığır Etli Ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 12 Kg almıştım ama yorumları okuyuncaN & D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg almaya karar verdim aynı fiyata öneriniz nedir ?
O fiyata ND’den daha iyisi pek yok gibi.
Merhaba,oncelikle bu dev hizmetiniz icin sonsuz tesekkurler.kedimiz evimize gelmeden kesfettim bu yaziyi ve cok faydalandim 1 yil boyunca.1 yasindaki british shorthair kedimizi yeni kisirlastirdik. Sahiplendigimizde proplan kitten kullaniyormus,once oyle devam ettik fakat sizin yaziniz sayesinde nd prime kittene gectik.acikcasi isteksiz tuketiyor ve belki yaşa bagli belki mamaya tuy dokumu asiri artti.elimizdeki yavru mamasi bitmek uzere.kusir kedi icin icerigi temiz nd ayarinda onerebileceginiz baska bir mama varmi?zira sanki nd yi sevmedi.buarada tavuk,balik,et hangisini secmem gerektigi cok kafami karistiriyor.fikrinizi paylasirsaniz cok mutlu olurum.cok tesekkurler
Çok çok teşekkürler, güzel yorumlar için.
ND Ayarında mama pek yok. ND’nin bir tık altı olan daha uygun fiyatlı mamalar var (Bozita, Brit Care gibi) ya da ND’nin 2 tık üstü olan ve oldukça pahalı mamalar var (Acana, Orijen gibi). Nitekim, olay bütçenize kalıyor. Tekrardan çok teşekkürler.
Öncelikle merhaba her bir soruya yanıt vermenize içtenlikle teşekkür ediyorum benimde aklıma takılan mamalar Alleva, Optimeal, Nutri Feline, Fitmin, Animal World, Nature’s Protection, josera, wildfull, Perfect, fazla olmuş olabilir bir anda bitsin kafasindayim habire sormaktansa ben affınıza sığınıyorum. Uzunca yazmasanizda olur 10 üzerinden 10/7 gibi fikrinizi merak etmekteyim alinabilir olanlar hangisidir danışmak istedim size iyi günler dilerim.
Ben teşekkür ederim. Evet biraz fazla olmuş o kadar mama ama bir yandan da direkt yaklaşımınızı anlıyorum. Eyvallah.
Açıkçası çoğunu duymamıştım bile, ancak baştan şunu söyleyeyim. Yukarıdaki soru cevaplara bakarsanız sanırım Fitmin ile ilgili konuşuldu onu tekrar yazmama gerek. Yok Nature’s Protection da konuşuldu sanırım, fiyatına oranla içeriği kötü demiştik gibi aklımda kalmış.
Alleva’nın üç grup maması var (Tahılsız olan Holistic, Az Tahıllı olan Natural ve de Tahıllı olan Equilibrium) ve bunlardan sadece ikisi kediler için (tahılsız ve de tahıllı). İkisi de kendi sınıfları için kötü değiller (resmi websiteleri cidden çok saçmaydı, biraz zor oldu okumak) gibi, fiyat bandı önemli burada. Bence Brit Care ve Bozita’dan pahalı ise alınmaz. Bir de resmi web-sitelrtinfr 400g ve de 1.5 kg olmak üzere iki paket var ancak alışveriş sitelerinde avella 12kg a satılıyor ? Bilemedim.
Nutri-Feline ise fena değil ve 10 kg’ı 900 ila 1300 TL arası satılıyor. O fiyatlara hala Bozita ve Brit Care tercih ederim ancak Nutri-Feline içeriği de fena değil. Ancak yorumlarda çok iri taneli, ağır kokulu, kediler yemiyor falan yazan olmuş. Kediniz çok seçici bişi ise dikkat edin.
Animal World anladığım kadarıyla bir mama markası değil bir mama dağıtım markası (bizdeki petmama, hazırmama, acilmama) vesaire gibi. O yüzden onu pek anlamadım.
Josera, websitesinden ve de genel içerik dokusundan yola çıkarak bana oldukça ucuz ve de basit bir mama gibi göründü. Pek düşünmeyin derim.
Wildfull’un resmi websitesine ulaşamadım o yüzden bir şey diyemeyeceğim.
Perfect ise hayvan proteini basılmış ucuz bir mama, pek tavsiye etmem.
Çok teşekkürler ediyorum yanıtlarınız için fakat ‘Optimeal’ markası o kalabalığın arasında kaynamış sanırım içlerinden benimde en beğendiğim Nutri Feline markasıydı ve size görede öyle olmuş anladığım kadarıyla Animal World diye marka bulunuyor ortalıkta fakat sizin karşınıza sitesini ararken başka yer çıkmış galiba yardımcı olmak adına buraya bağlantı eklemeye çalışacağım daha iyi olur ty üzerinden bulduklarım
https://ty.gl/blxvjnaemd
https://ty.gl/ls1jmew29v
https://ty.gl/4mfjz3u6mn
Ben alışveriş platformlarındaki bilgilere %100 güvenmiyorum. Eğer resmi web sitesi yoksa ya da var fakat ulaşılabilir/anlaşılabilir değilse o markanın üzerini çiziyorum. Yoksa biliyorum elbette google da aratınca satın alım linkleri çıkıyor. Ancak resmi web siteleri önemli. Optimeal’ı gözden kaçırmışım evet 😀
Şimdi araştırınca Animal World, Pro Performance, Nature’s Protection markalarının distüribitörünün Symrna Pet olduğunu buldum ancak hala Animal World’ün menşei belirsiz. Biz mi üretiyoruz yoksa alıyor muyuz belirtilmemiş. Tuhaf. Ayrıca Distribütör web sitesinde yani Türkçe sitesinde de hiçbir içerik paylaşılmamış. Çok acemice, çok oldu bitti bir websitesi olmuş. Arkadaşlar biraz daha profesyonelleşene kadar bir şey almazdım ben olsam. Tüketiciyi bilgilendirmek zorundalar, ben ya da siz trendyoldan okumak zorunda değiliz.
Pro Performance zayıf bir mama , Felicia, Pro Choice, VanCat, Mystic, Dr.Sachi gibilerinden ucuz ise ancak o zaman düşünülebilir düşük f/p olarak.
Wildfull, resmi websitesini bu sefer buldum. Ve ürün fena değil, tek üzüldüğüm şey kısırlaştırılmışlar için olan üründe L-Karnitin olmama talihsizliği idi onun haricinde iyi. Ancak Bozita’nın 500, Brit Care’in 300-400 TL üstünde alınacak kadar iyi mi ? Sanmıyorum. O 400-500 TL farka 6-7 tane 10 kg’lık kedi kumu alabiliyoruz sonuçta 😀 . Ama 10kg’ının Fiyatı 1.400 TL bandının altına indiğinde ya da Bozita ile Brit Care arasındaki fark 100-200 TL arası bir farka kadar gerilediğinde kesinlikle düşünülebilir bir alternatif olacaktır.
OptiMeal, fena değil. Resmi websitesi içerikleri paylaşmış ancak içeriklerin yüzdesi belirsiz o biraz sinir bozucu ancak içerik hoş. Fakat gene söylüyorum Bozita, Brit Care, Naturea gibilerle aynı fiyata satılıyor. Rakip olabilir mi ? Sanmam, alternatif olur ancak rakip değil gibi.
Fakat Wildfull ve Nutri Feline ikilisinden sonra attıklarınız arasında en beğendiğim 3. OptiMeal oldu. Ancak, OptiMeal Ukrayna malıymış, şu savaş sonrası teslimatının aksama ihtimalleri olabilir.
Şİmdilik bu kadar. Umarım şimdi yardımcı olmuştur.
Merhaba, petshop işletiyorum Optimeal marka da raflarımda bulunmakta. Hatta en çok sattığım mamalardan biri. Dönem dönem distribütör ile beraber Ukrayna’dan şirket yöneticileri gelir bize müşterilerin yorumlarını, yaşadığımız olumlu olumsuz şeyleri sorarlar. Mamayı petshopta rafa koymadan önce ise sizin mama inceleme yönteminize göre araştırmıştım. Firma Ukrayna’da ve üretimi de orada yapıyor. Direkt Ukrayna’dan Amerika’ya ihracat gerçekleştiriyorlar bu kriter de benim için önemli. En azından şundan emin olabiliriz; bu mama belirli standartlarda üretiliyor. 2 yıldır henüz bir tedarik problemi olmadı. Et oranı ahım şahım bir mama değil kemiksiz %20 et bulunuyor çeşitlerinde. Tahılsızları var onlarda da et oranı yüksek değil sadece tahıl yok. Kediler çok mu seviyor dersek onun da yorumunu yapamam genelde Royal Canin yiyen kediler seviyor Proplan yiyenler tercih etmiyor. Listeye eklemek isterseniz hepsinin içeriğine bakıp net yüzdeleri gönderebilirim.
Çok teşekkürler bana ulaştığınız için, listeye eklerim ancak ne zaman eklerim belirsiz, yakın zamanda yeni bir işe başladım o yüzden çok yoğunum bloğa ve yazılarıma eski vakti ayıramıyorum. Ancak siz yine de içeriğini yorum olarak buraya atın, en azından merak eden tüketiciler buradan görebilirler. Tabi fiyat grubunu da belirtirseniz daha iyi kıyaslama şansımız olur.
Az önce resmi websitesinden yavru ve kısır mamalarına baktım. Kısır mama fena durmuyor, yavruda ise çok fazla “meal” yani bizim makalede çevirdiğimiz haliyle “bulamaç” tabiri geçiyor. Yine de fena değil, fiyat olarak da uygunsa ekonomik f/p ürünü olarak düşünülebilir.
Optimeal’in Türkiye distiribütörü kim acaba ?
https://www.hepsiburada.com/kitsy-cat-kisir-kedi-mamasi-tavuklu-10-kg-p-HBCV00001SWG49?magaza=kudopetfood&url_src=and-product-detail
Bu mamanın içeriğini iyi dediler pek emin olamadım sizde karşıma çıkınca bir sorayım dedim benzer isimli KİTZY diye Amazon’un ürettiği bir marka daha varmış onun çakmasımı yoksa farklı bir markamı anlayamadım iyimidir sizce Kitsy Cat maması.
Biraz baktım bu markanın Amazon ile alakası yok. Bu http://www.erdenay.com üzerinde pazarlanan bir firma. Erdenay firması ya distribütör ya da üretici tam bilemiyorum ancak haklarında tek resmi web sitesi burası.
Kendi websitesi, hepsiburadadan 200 TL ucuza satıyor buda tuhaf.
Hepsiburadadaki fiyat içeriğine oranla fena değil. Ancak kendi sitelerindeki fiyata belki daha iyi şeyler bulunabilir. Ancak websitelerinde çok bilgilendirme eksiği var, iletişim kısmından arayıp önce bir konuşun derim.
Mrblar emeginize saglık sokakdan kedi sahiplendik ilk kez kedi bakıyoruz deneyimsiziz ortalama 45 gündür bizde ay olarak tahımını 6 -8 ay arası aldıgımızda 2.100 du suan 3900 çıkdı nutri kullanıyoruz bitinde nd yavru somonluya gecicez ama bu zaman kadar kafamıza göre verdik ama yanlıs yapıyormusum günde kaç kez beslememiz lazım ve her ögünde kaç grm vermeliyiz arkasında 60-70 grm yazıyo ama her ögündemi yoksa 24 saatlik zaman damı anlamadım
Yeni dostlarınız hayırlı olsun. Teşekkürler güzel sözleriniz için.
Beslenmeye gelince günlük 60-70 gram. Her öğünde değil. Ya tek öğünde hepsini verirsiniz. Ya da sabah akşam diye ikiye böler 30-40 ya da 40-30 şeklinde verirsiniz. 1.5 ayda 1.4 kilo alması biraz fazla. Evet büyüme çağında yani yaşını tamamlamak üzere en çok büyüdükleri zaman ancak 1.4 artış fazla. Dikkatli besleyiniz. Tekrardan iyi günler.
Merhabalar, yazınızı okudum ve internette bulabildiğim en iyi yazı olduğunu düşünüyorum. Ama çok okuduğum için galiba kafam çok karıştı. Bu nedenle size bir kaç soru sormak istemiştim. Kedim neredeyse 1 yaşında, temiz içerikli ve maalesef uygun fiyatlı mama arayışındayım. Bu arayış içendeyken karşıma “LEGEND” isimli bir mama çıktı. Firmasını bulamadım ama bir sayfada içerik bilgisine ulaştım. İçerik şu şekilde:
Kurutulmuş Sığır / Somon Balığı / Hindi Eti, İşlenmiş Balık / Hindi Proteini (min.%33), Mısır, Balık Yağı, Pirinç, Ciğer Aroması, Mineraller, Antioksidanlar, A, C, D ve E Vitaminleri, Taurin, Prebiyotik Mannan Oligosakkaritler.
Ham Protein: %36
Şimdi kurutulmuş et içeriği var ama yüzde olarak yazılmamış, ciğer aroması olması da iyi bir şey değil herhalde değil mi? Fiyat olarak kg 58 tl.
Ben sizin eski yorumlariniza bakarak brit care kullanıyorum şuan. Ona devam mı etmeliyim sizce? Sizin önerilerinize ekleyebileceğiniz yeni mamalar da var mı acaba?
Bir de sadece somonlu mama veriyorum arada değiştirmeli miyim? Yaş mama yemiyor kedim.
Teşşekkürler güzel sözleriniz için.
Çok fazla soru sorulmuş o yüzden böleceğim cevaplarımı.
1- Legend düzmece gibi duruyor.Satış sitelerindeki görseller bile paint ile yapılmış gibi, yapılmış bir ambalajın fotosu değil. Ayrıca resmi bir websitesi yok. Uzak durun derim. Formülü de kötü duruyor.
2- Brit Care ve Bozita gibi mamalar için bütçeniz yeterli ise başka arayışa girmenize pek gerek yok.
3- Farklı tatları ve aromaları da yedirmeniz iyi olur. Çünkü ülkemizde bazı mamalara ani zamlar gelebiliyor ve böyle durumlarda mama değiştirmek istediğinizde kediniz için geçiş sürecinin sorunsuz olmasını istersiniz. Bunun içinde pek çok aroma, tat ve markayı genç yaşlarda belli aralıklarla vermek iyidir. Ancak yine de temelde en fazla 2 adet mamayı merkeze alın ve her daim o mamayı düzenli olarak sunmaya çalışın. Ara sırada değişiklik yapın derim.
4- Yaş Mama olarak ne verdiniz ?
Ancak bazı kediler somon/balık mamaları haricindekileri yemeyebiliyorlar o durumda , gözlemlerinize göre o türde kalmaya devam edebilirsiniz.
Yanıtinız için çok teşekkür ederim.
Oğlumuzu 7 aylıkken sahiplendik. Kendisi beyaz renkli bir british. Çok fazla tüy dokme sorunu yaşıyoruz. Veteriner önerisi ile balik yağı da veriyoruz ama nafile. Mamaların önemli olduğu söyleniyor. Eski sahibi bonnie marka mama vermiş. Sizin yaziniza gôre içeriği pek hoş değil ama insan acaba tüy dökümü azalır mı ondan mı alsam, acaba o çok ünlü mamadan mı alsam diye düşunmeye başlıyor.
Brit care hair care kullanıyorum. Brit care in diğer mamalarına geçsem mi? Bu sorunu çözer mi?
Yaş mama olarak friskes ve felix almıstım,sevmedi. Sizin yazınızı okumadan önce. Yaş mama öneriniz nedir acaba?
Zamanınızı ayırıp ilgilendiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Hakkınızı helal edin lütfen. Selamlar
Ben “Hair Care” tarzı mamaların o işi başardıklarını sanmıyorum pek. Brit Care’in kısırlaştırılmış düzgün bir maması daha iyi olabilir.
Yaş Mama’ya gelince, yazı da bir mama içeriği nasıl okunur onu görüyoruz. Zaten hangi markalar kötü mama üretiyor bunu da görüyoruz. Oradan zaten Felix ve Friskies gibi mamaların berbat olduğunu anlamak kolay.
Yaş Mama tavsiyesine gelince alınabilecek en dandik yaş mama Sheba olmalı.
Ha biraz daha iyi bir şeyler alabilirim derseniz. Bozita, ND, Natura Feline gibilerine bakılabilir.
Bir veteriner teknikeri öğrencisi ve gönlüllü stajyer olarak bu yazınızın bana ne kadar yardım ettiğini anlatamam. Sayenizde kliniğe gelen hastalar için daha temiz içerikli mamaları önerebileceğim. Anlattıklarınızdan bazılarını kendi kedim için mama arayışına girdiğimizde öğrenmiştim. O az bilgimle içerik okuyabildiğimi vs sanıyordum ama şu yazıyı görünce anladım doğru düzgün bir şey bilmediğimi.. Saatlerdir ekranın başında yazınızı okuyup notlar alıyorum. Resmen bir aydınlanma yaşadım.
Gerçekten de dediğiniz gibi Royal Canin, Proplan, Hills asla bu parayı hak etmeyen mamalar. Bu mamaların bu kadar tercih edilemsine sebep olarakta kesinlikle klinikleri etken görüyorum. Bizzat çalıştığım klinkte de Proplan satılıyor hatta insanlar onu pahalı buluyor diye Purina’nın Cat Show mamalarını da ayrıca satıyoruz. Sizden aldığım bilgileri işe gittiğimde onlara da sunacağım. Belki, bir ihtimal Proplan reklamı yapmaktan vazgeçiririm onları ve temiz içerikli bir mama alırız. Yorumum çok uzun oldu farkındayım kusura bakmayın lütfen. Tekrardan bu yazı için için çok teşekkür ederim sevgiyle kalın.
Yani sektörün içinden birisinden duymak beni ekstra mutlu etti. Çok çok teşekkür ederim ben de bu harika geri dönüşünüz için. Harika haberler bunlar, çok teşekkürler.
Selamlar, yıllar önce yazını okuyup bozita ya geçiş yaptık ve çok memnunuz.çok teşekkür ediyorum. Artık herkese bozita tavsiye ediyoruz. Fakat fiyatlar malum yükseldi de yükseldi 🙂 brit care kitten fiyat olarak saha uyguna geliyor. İkisinin karşılaştırmasında brit care daha iyi olarak gözüküyor. Sence bozita dan geçmeli mi yoksa arada ki fark ödenip bozita ya devam mı etmeli?
Brit Care ile Bozita birbirine çok çok yakın işler. Benim için Bozita az farkla > Brit Care. Ancak Brit Care’e geçmekte hiçbir sakınca yok hatta şu an ben de Brit Premium + Brit Care beraber alıp karıştırdığım bir öğünü kullanıyorum.
Fiyat farkı 50 TL 75 TL falan ise Bozita’ya fazladan vermeye değer ancak 100TL ve üzeri her farkta Brit Care’e geçilebilir.
Ben de güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum.
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Sizin dediğiniz yöntem ile kg başına 30 lira fark ediyor. Ve kedimiz hamile yavruların gelmesi an meselesi. O yüzden sanırım sizin dediğiniz yönteme geçebiliriz 🙂 çok teşekkür ederim tekrardan 🙂
Önemli değil. Hadi bakalım manıklarınız da sapasağlam dünyaya gözlerini açarlar inşallah. Herkese sağlıklar diliyorum. İyi Günler.
Utkan bey tekrardan merhaba , brit care kullanıyorsunuz . Yavrunuzun tüy kalitesi nasıl ? Bizimki inanılmaz tüy döküyor , stressiz bir yaşam sürüyor. Çeşitli takviyeler somon yağı , vetoskin , biotin malt , multivitamin desteklerini sırası ile kullandık . Ancak fayda göremedik, dermatolojik ve biyolojik bir sorunu yok . Mama konusu ise bebeklikten beri virbac baby kullanıyordum, 8 aylıga kadar öbek öbek tüy bırakıyordu , sonrasında hiç haz etmeyerek bir kullanıcı önerisi ile natures lifestyle protection kullanmaya başladık , Tüy dökümü inanılmaz bir şekilde azaldı , kucağa alınca sadece 3 5 tüy dökuyordu. Fakat ciddi bir şekilde kilo kaybı yaşadı bu sırada. Yüksek proteinli bir mama idi. Sonrasında içeriğinden rahatsız olduğumuz için nd ocean serisine geçtik , tüy dökümü eskiye göre katlanarak arttı . Önlem olarak eski mamasını geri geçtik , ama mama arayışımız halen devam ediyor
Merhabalar. Bizim tosuna pek yavru denemez artık 😀 6 kiloluk bir dana o 😀 3 yaşını doldurmak üzere.
Açıkçası, Bizim Alıç çok şanslıyız ki çok tüy döken bir hayvan değil, üstelik çok da tüylü olmasına rağmen. Sene de iki kez mevsimsel tüy dökümü var onun harici zamanlarda normal miktarda döküyor. Kedinin genetiği, cinsi vesaire çok etken bu durumlarda. Ayrıca mama konusunda bazı kediye yarayan mama başkasına yaramayabiliyor. Ben Brit Care ile tüy döktüğünü görmedim. Ancak ND Ya da Bozita kullandığı zamanlara göre azıcık da olsa döküyordu gibi. Ama çooooook minik bir fark gibiydi.
Nature’s Lifestyle Protection’ı inceleyemedim çünkü resmi web siteleri patlamış.
Maşallah tosun kedinize . Brit hair care tüy destekli mama kullanmaya başladık Mamanın içeriği ve bileşenleri tek tek inceledim , gayet güzel . 15 gündür eski mama ile karıştırıp veriyorum. 3.cü günden sonra dışkı yumuşadı. 15 gün oldu umutla düzelir diye bekliyorum fakat düzelmedi Kontrollü probiyotik kullandım ara ara toparladı . Kullanıcıları da araştırdım memnun olmayan neredeyse yok gibi , fakat bazı kedilerde ishal ve yumuşama yaptığı seklinde ingiliz forumlarında geri dönüşler var . Brit Türkiye de besin destek danışmanlığı vermiyor , Bu da handikap oldu , keşke bu mamayı kullanmaya devam edebilseydik diyerek mama arayısi rallisine yeniden başlıyorum 🙂
Maalesef mama işi biraz piyango en iyi ürünü de kullansanız kediciklerde bir kalifikasyon gösterebiliyor. Hadi hayırlısı ne diyelim. Fakat ben kendim de son dönem Brit Care ve Brit Premium’a alternatif arar oldum çünkü paketlemelerinde sorunlara çok denk geldim bu aralar. Distribütörlere %100 güvenemiyorum. Ufak bir sorun ve şüphe, büyük bişi değil ama ne kadar çok alternatifin var o kadar iyi.
20 gün sonunda Brit hair care mama kullanımını kestik.Kızımızın koltuk altında yara buldum.Mantar teşhisi kondu .Allah’tan 5 6 günde iyileşti.Aslında mama alerji yapmış anladığım kadarı ile.Gerçek mantar olsa en az 1 ayda iyileşemezdi. Son 15 gündür ise Hills sensitive skin&stomach kullanıyoruz.Yumuşak dışkı hala devam ediyor.Son kullandığım 2 mama da tavuk ağırlıklı.Sanırım ya tavuk proteinli mama ya da hair skin formül ters tepki yapıyor bizimkine.Kedin mi var derdin var
Not: brit mamayı aldığım firma bu degişimin distribütor firma tarafından kabul edilmediğini söylemişti. Diğer satıcılarda aynisini söylemişti. Atlas pet ile uzun süren yazışmalardan sonra mama degişimini kabul etti
Mantarı mamanın yaptığını bilemeyiz. Koltuk altındaki mantar eğer kediyi yıkadıysanız iyi kurutmadığınız bir bölgeye de delalet olabilir, giydirdiğiniz bir hırka varsa o da yapabilir, hayvan başka bir şeyden de kapabilir. Mama da yapabilir tabi ancak bundan emin olamayız.
Atlas Pet, Brit Care distiribütörlüğü konusunda çok kötü bir iş yönetiyor maalesef ben Brit Care ürünlerine güveniyorum ancak Atlas Pet’e pek güvenemiyorum pek çok kez ambalajı değiştirilmiş ürün gönderdiler.
Kedin mi var derdin var gerçekten. İşte ha bebeğin var ha bu hocam 🙂 Umarım giderek iyileşir. Paylaşımınız için sağolun.
N & D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg almıştım bitmek üzere bunun gibi kaliteli f/p mama ne önerirsiniz ?
Biraz daha fazla para verebilirseniz. Acana ve Orijen yok daha aza almak isterseniz. Bozita ve Brit Care derim. Ancak Brit Care’in Türkiye Distiribütörlüğünde bazı zaaflar olabiliyor.
Merhaba tüm bu insanüstü çabanız, araştırma gayretiniz ve samimiyetiniz için çok teşekkürler. Kendimiz için bile bazen bu kadar detaylı düşünmezken beslenme konusunda, yavrucaklar için her zaman elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bizim 9 aylık oyuncu zıpır bir yavrumuz var, sizin bu yazınızla tanışarak sahiplendiğimiz andan itibaren bozita kullandık, bitmeye yakın farklılık olsun diye nd ocean kullandık, ardından şu an tekrar bozita aldık ve yine tavsiyenizle brit premiumu karıştırarak kullanıyoruz. An itibariyle 3,4 ay yetecek mamamız mevcut fakat bu ay içinde kısırlaşacak yavrucak ve sorum şu ki bu mamaları kısırlaştırma sonrası kullanmak uygun olur mu yoksa kısır mamaya mı geçiş yapmalıyız? Yine bu konuda tavsiyeniz ne olur; karıştırıp kullanmak ya da tek mama kullanmak konusunda? Bozita ya da nd kısır mama kullanmayı planlıyoruz, farklı marka öneriniz varsa alabiliriz, şimdiden çok teşekkürler.
Çok çok teşekkür ediyorum bu güzel sözleriniz için.
Henüz yaşı çok genç olduğu için bence var olan yavru mamalarını bitirin. Sonra kısır mamaya geçersiniz.
Bozita’nın geyikli Indoor kısırlaştırılmış mamasını ben oğluşuma uzun süre kullandım. Alabiliyorsanız tavsiye ederim. Onu da Brit Premium Sterilised ile karıştırabilirsiniz. Ancak şu aralar Brit’in distrbütörü olan Atlas Pet ile garip şeyler yaşadık o yüzden gelen ürünün ambalajını, gramajını kontrol edin fakat Brit Premium f/p olarak çok iyi bir yan mama . Az Tahıllı ND + Tahılsız Indoor Bozita karışımı yapabilirsiniz durumunuz müsait ise..
Cevabınız için çok teşekkürler, atlas pette ne gibi sorun yaşadınız acaba, ürünün orijinalliğinden mi emin olamadınız
Evet, bazı paket değişiklikleri vardı, sonrasında ürünün orijinalliğini garanti ettiler. Ancak, çok şeffaf çalışmıyorlar ya da Brit Care ürünleri, ülkemize farklı paket sınıfları ile yolluyor. Bilemiyorum.
Çok teşekkürler, kızımız kısırlaştı ve şu an yavru kedi mamasıyla devam ediyoruz. Şunu sormak istiyorum Virbac mama hakkında bir yorumunuz olur mu?
SAnırım Virbac daha önce sorulmuştu. Zahmet olmazsa yorumları bir kontrol edin, sanırım öncesinden fikirlerimi belirtmiştim. Hayırlı olsun bu arada, sağlıkla büyüsün ^^
Hocam selamlar, güzel çabanız için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.
Yazınızı yeni okudum ve gerçekten çok değerli bilgiler öğrendim. Yazınızın üzerinden neredeyse 2 yıl geçmiş. Şuan ki güncel bilgilere göre hangisi markayı tavsiye edersiniz.
Açıkçası, son dönemki meşguliyetlerimden dolayı piyasayı 2021’den beridir çok yakın takip etmiyorum ancak Acana, Orijen, ND üçlüsünün en üst 3 mama olması
bunların ardından da Bozita, Brit’s Care ikilisinin geliyor oluşu pek değişmedi.
DAha aşağılarda ise Brit Premium, Nature Feline, Sanabelle gibi idare eder işler var.
Benim yazı yazdığım dönem Profine f/p bir ürünken şimdi bence gereksiz pahalı, bir tek onu değiştirebilirim.
Hocam bu arada bozita nın yetişkin ev kedileri için Tahılsız maması yok galiba, güzel bu konuda outdoor mama var, british için uygun olur mu
Bozita’nın tahılsız indoor maması var. Ben kullandım şahsen. Hatta Geyik eti vardı içinde, bir daha araştırın derim. British için olur mu kısmına bir şey diyemem çünkü bir kediye dokunmayan şey bir diğerine dokunur o biraz kediden kediye değişir.
Merhaba. Detaylı ve faydalı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederiz. 1 yaşındaki kısırlaştırılmamış british kedimize “Brit Care Brit Grain Taze Hindili ve Somonlu Tahılsız Kedi Maması”nı kalite ve uygunluk açısından nasıl görüyorsunuz
Brit Care serisi bence çok iyi bir f/p serisi. Zaten yazımda da tavsiye ettim. İki eksiği var sadece;
1.si Distribütörü olan Atlas Pet bazen garip şeyler yapabiliyor. O yüzden paketlerinizin orijinalliğine, resimdeki ile aynı olmasına çok özen gösterin.
2.si Ben de o seriyi çok sık kullanıyorum ancak Bozita kullandığım zamanlara göre kedim sanki daha çok demir ihtiyacı hissediyor. Brit kullanırken arasıra toprak falan yaladığı oluyor çünkü, tabi bu başka bir şey sebepli de olabilir, direkt bir kanı ya varmış değilim. Ancak gözlemleyin siz de.
Teşekkür ederim, güzel sözleriniz için.
Merhaba,
Öncelikle bu sayfa için size teşekkür etmek isterim.Evimde 4 kedi besliyorum.İkisi 3 yaşında,ikisi 2 yaşında olmak üzere.İlk iki kardeşi sahiplendiğimde mama yorumu ararken sizin bu yazınıza denk gelmiştim telefonumda ana ekrana eklemiştim sayfanızı ara ara bakıp yeni yorumları okuyup ona göre mama tercih ediyorum.Evde 4 kedi olduğu ve çalışan insanlar olduğumuz için sabah akşam ayrı öğünler şeklinde bir beslenme programı uygulamıyoruz maalesef.Yedikçe üstten gelen bir mama kabını haftalık dolduruyoruz kediler canları istedikçe yiyorlar.Erkek kedim smokin cinsi 6 kilo, onun dışındakiler dişi tekirler ve 4- 5 kilo civarındalar.Sizin tablonuza göre pro choice, mystic,dr.sachi,la vital markalarını dönüşümlü aldım hep.Malum kedi sayısı çok olunca mamanın tüketimi de hızlı oluyor.O yüzden daha üst segment mama alamıyorum.Mama karıştırma yapmadım hiç.Sizden mama karıştırma için tavsiye rica edeceğim,tahıllı ekonomik + tahılsız elit karışımı demişsiniz üstteki yorumlarda ama açıkçası tercih yapamadım. Vakit ayırıp cevaplarsanız çok sevinirim.
Yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Ancak sorunuzu tam anlayamadım, yani tavisyelerim zaten yazının kendisinde var. Bu arada kediniz obur ise yedikçe devamı gelen mama kabları bence çok iyi bir fikir değil. Çalışıyor olsanız bile 70-80 gram mamanın 30 gramını sabah 50’sini de akşam işten gelince verseniz zaten yeterli. Kedinin kararına bırakırsanız sıkıntı olabilir. Kediler,ihtiyaçlarından fazlasını yemiyorlarsa o zaman sorun yok gerçi. Benim kine öyle bişi yapsam 1 kilo yiyeceği için ben korkuyorum 😀
Tavsiye verecek olursam eğer para durumunuz sıkışıksa Mystic + Uygun bir tahılsız mama alınabilir. Şu an piyasadan çok haberdar değilim ancak Tahılsızlar arasında Natura Feline ve Brit Care fiyatları fena değildi.
Fiyat olarak biraz daha üzerine çıkabilirim diyorsanız Brit Premium + Uygun tahılsız bir ürün bakılabilir.
Merhaba, bu yazınızın kısır kedi mamaları versiyonu da gelse süper olurdu. Ancak bir senedir ara ara girip bakıyorum, gerçekten çok yararlı olmuş, söylemeden edemeyeceğim.
Kedim 2 yaşına girmek üzere ve 1 yıldır kısır.
Ağırlıklı proplanla /bir dönem britcare ile beslendi. Proplanın kokusuz oluşundan ve kedimin iştahla yiyişinden bırakamadım. Kedim çok hareketli değil, evden dışarı çıkmıyor. British cinsinde. Dediğiniz gibi tahıllı+tahılsız karışımı düşünüyorum. Her halükarda proplanla karıştırarak devam edeceğim bir süre. Şuan bikaç sorum var
1-Tek başına N&D kısır mama önerir misiniz çok hareketli olmadığından?
2-Proplan + Brit Premium nasıl bir tercih olur?
Farklı bir öneriniz varsa açığım.
Çok teşekkür ederim.
Kısır mama içinde yazma niyetim var ancak çok meşgulüm ve bu yazı hiç de göründüğü gibi hazırlaması kolay bir iş değil. İnşallah yaparım ileride.
Sorunuza gelince;
1- ND’nin tarifi genelde oldukça dengeli olur. Acana ya da Orijen kadar yüksek ve saf protein olmaz. Ancak eğer paranız yetiyorsa ND’ye , ND’nin az tahıllı (ancestral grain gibi bişi idi o serisinin adı, kısır versiyonu da vardı sanırım) paketi ile tahılsız paketi beraber alıp karıştırırsanız çok iyi bir ürün elde edersiniz.
2- Proplan + Brit fena değil, ideal değil ancak kedinin alıştığı ve hiç bir şikayetiniz olmayan bir mama var elimizde onun yanına da Brit Care gibi f/p bir tahılsız mama bence iyi olur. Ama Proplan yerine daha ucuza Brit Premium (Brit’in tahıllı serisi) alınabilir.
Asıl ben teşekkür ederim.
Brit’in ürünleri çok kaliteli ancak Türkiye distribütörlüğü ile ilgili şüphelerim var ürünlerinizi alırken ekstra özen gösterin, doğru ürün mü geldi, tarihi doğru mu, üzerinde ürün barkodu var mı vs diye.
Öncelikle bu kapsamlı araştırmanız için teşekkür ederim. 2 aylık bir siyam kedisi sahiplendim ve daha çocuğu eve getirmeden bu mama konusu canımı sıkıyordu. Siyamların genetik böbrek rahatsızlıkları olduğu için ve henüz yavru olduğu için çok hassas bir seçim olduğunu biliyordum. Her kafadan ayrı bir ses çıkıyordu çıldıracaktım neredeyse, bu detaylı yazınız pek çok soruma cevap oldu emekleriniz için çok çok teşekkür ederim.
Yavruyu N&D’nin ocean serisine başlattım, içeriği çok zengin bi mama ancak evde çok durup yavruyu yoramıyorum bu yüzden ağır gelir diye korkuyorum. Dr. Sacchi’nin somonlu serisini aldım ve iki mamayı karıştırdım, N&D’yi yediği kadar iştahlı yemiyor ancak zorunda kalınca yiyor. Masrafına yetişemediğim için sürekli N&D alamam, daha uygun bir f/p mamayla karıştırıp kullanmayı düşünüyorum. Sizce bu ikisi nasıl bir karışım olmuş? Ya da neyi önerirsiniz 200-300 liralık ikinci bi mama için?
Bir de raw feeding hakkında ne düşünüyorsunuz? Yurtdışında baya tuttu bu beslenme şekli, Türkiye’de de birkaç marka var bu şekilde. Sizce Türkiyedeki markalar ile denenebilir mi?
Güzel sözleriniz için ben teşekkür ederim.
Raw Feeding, elbette ideal olanı zira doğal beslenme haline en yakın olanı. Ancak yurt dışında et ve balık bizdeki kadar pahalı değil 😀 Nitekim bizde Raw feeding en fazla arada bir ciğer haşlayıp vermek şeklinde olur.
Mama önerisine gelince 200-300 Liralık mama derken Kilogram başına 200-300 lira mı ? 5kg’ımı 200-300 lira mı ? Onu anlamadığım için bir şey diyemeyeceğim.
Fiyatlara gelince maalesef kendi kedimi, artan aşırı iş tempom yüzünden sahiplendirdim 🙁 O yüzden son 5-6 aydır fiyatlardan biraz bihaberim.
Bozita Indoor mamaları 1700 ila 2200 arası bulunabiliyor. Bunun yanına da 8kg lı Brit Premium Kitten 1200 TL’ye falan bulunabiliyor.
Yani 18kg mamayı toplam 3000 ila 4500 TL arasında alabilirsiniz. Bu da ortalama kilosu 222 TL’ye gelen bir karışım demek.
Normalde 2 KG’lık Bozita + 8 KG Brit Premium karışımı öneririm. Ancak bu enflasyon ve savaş ortamı ile fiyatlar daha da çıkacak. Bence 10kg lığını alıp stok edin derim eğer imkan varsa.
Bu karışımdan bir tık daha ucuz bir şey isteniyorsa Golosi + Mystic falan olabilir. Ancak biraz şaibeli olur.
İlla ND’nin yanına bir şey arıyorsanız bence Brit Premium orta sınıfın en iyisi gibi ama distiribütörü biraz garip işler yapabiliyor bazen. Maalesef eskiden zengin olan orta sınıf artık yok. Çünkü herkes aynı fiyattan satmaya çalışıyor çünkü satıcı da alıcı da bilinçsiz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Ay, yanıtınızı yeni görüyorum.. Aynı gün de cevap vermişsiniz. Lütfen kusura bakmayın.
Evet Türkiye’de Raw Feeding olayı zor gerçekten. Kendi başımıza et olayı zaten zor ama buradaki markalara da pek güvenemedim, daha çok köpeklere odaklanmışlar gibi.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. N&D yanına Dr. Sacchi karıştırarak vermeye başladım ancak yememeye başladı, sacchi’yi beğenmedi sanırım. Brit premium’un kittenlarına baktım ve geneli tavuk ya da tavuk ve somon karışımı. Tavuk içerikli bir şey vermekten çekiniyorum, uzak kalmaya çalışıyorum açıkçası. 1.5 kilosu 300-400 olacak şekilde ne önerirsiniz acaba? Ya da sizce N&D ile böyle bir karışım yapmak mantıklı mı?
Maalesef kedi küçük olduğundan ve çok değişim olacağından büyük miktarlarda mama almıyorum. Hiç belli olmuyor çünkü. Çocuk halsizleşti, hastalandı biraz. Gastro yaş mamaya geçtik. Durumu iyi gibi, baya hareketli ama bakalım nasıl olacak devamı. Karıştırınca N&D gibi severek yiyeceği bir mama bulsam keşke..
Estağfurullah ne kusuru 🙂 Karıştırmak ND ile başka şeyi bence sorun değil ancak ne ile karıştırdığınız önemli. Brit Premium’un balık ve kuzu içeriği de vardı gibi hatırlıyorum ama emin değilim. Ayrıca tavuk olanı , tavuk evet ama en azından temiz, düzgün bir formülü var gibi.
1,5 kilosu 300-400 TL olacak bir tahıllı mama gene ağırlıklı olarak tavuk olacaktır. Exclusion firmasının Mediterrano serisinin Noble Grain adlı bir yavru kedi maması var 1,5 kilosu 500TL ve fena değil gibi. Ancak gene tavuklu tabi ki.
Merhaba,
Öncelikle zahmetinize teşekkür ederim. Yavru bir sokak kedisi bahçemize takılınca eve almaya karar verdik; ilk etapta bahçe kapısına gelen sokak kedileri icin kullandığım Bonnies marka mamayı verdim bir hafta; fakat Petshop işletmecisi, youtuberlar ve çevremdeki ev kedisi besleyen arkadaşlarımın hepsi Royal Canin önerdi; neyse ki makalenize denk geldim ve Bozita yavru maması aldım. Yalnız içeriğinde domuz proteini olduğunu farketmemişim!.. Her ne kadar domuz kedilere caiz olsa da domuz katkılı olduğunu bildiğim herhangi bir ürünü evime sokmak istemediğimden ve domuz ürünlerine elimi sürmek istemediğimden Brit Care tavuk yavru mamasi aldım bu sefer… Bozita bitene kadar Brit care ile karıştırarak veriyorum; ama kedi, mama kabından Bozitayi seçip yiyerek Brit care olanları bırakıp yemiyor! Brit care olanı mama kabına çok az ekleyince yemeye başladı; lakin bu seferde Bozitayi tek başına 3-4 öğün yerken simdi 1-2 öğün ancak yiyor. Bu doğrultuda önerebileceğiniz mama veya yöntem varsa paylaşırsanız bir kez daha müteşekkir kalırım.
Yani hayvanın hali hazırda yediği başarılı bir mama varken ve kediyi bağlamayan bir dini akide sebebiyle mama değiştirmeniz ne kadar mantıklı ? Bozita yerine Brit Care tavsiye ederdim büyük ihtimalle onu da yemiyor diyorsunuz. O yüzden başka bir şey tavsiye etmem çok zor. Bütçeniz uygunsa ND’ye geçebilirsiniz.
Fakat bence buna takılmayıp Bozita’dan devam edin derim, %4 kurutulmuş domuz proteinin, sizin tüketmeyeceğiniz bir üründe bulunması bu kadar sorun olmamalı. Kaldı ki, domuz proteini olmayan mama bulmak da ayrı bir dert çünkü her birma Bozita gibi her bir protein tipini tek tek yazmıyor. “%bilmem kaç Hayvansal Protein” deyip geçiyorlar da ancak o hayvanların içeriği belirsiz.
Günde 3-4 öğün yemesine gerek yok zaten. O yüzden Brit Care’e zorla alıştırmaya da çalışabilirsiniz. Ancak, Bozita gibi sağlıklı bir markayı kedi hali hazırda sevmişken ve sizin de bütçeniz yetiyorken bence değiştirmeye gerek yok. Çünkü kedi doğada olsa, önüne domuz eti gelse yiyecek, “aman haram” deyip bedava proteini pas geçecek değil. O yüzden böyle bir şeye takılmaya pek gerek yok bence. Ancak tercihinize de saygı duyuyorum.
Merhaba,
İlginiz icin teşekkürler. Dedigim gibi kedi için caiz olsa da evimin içinde bile isteye domuz katkili mama dahi bulundurmak ve ona dokunmak istemiyorum. Aradan gecen süre zarfında Bozita ve Brit Care karışık verdim. Zorlama da olsa Brit Care alıştı; artık gunde 2-3 öğün rahat yer; yalniz Bozitayı tamamen kesip, sadece Brit Care vermeye başlayınca bu seferde ishal olmaya başladı! İshal icin Brit Care yanina karıştırmak icin sizce hangi mama daha uygun olur? Ishal için yüksek lifli ve düşük proteinli mama iyi geliyormuş; ND prime kitten tahilsiz tavuk ve nar alacaktım; ama onun lif oranı Bozitadan ve daha ucuz olan Brit Premiumdan bile düşük gözüküyor…
Yani kusura bakmayın ama, kedinizi bağlamayan ve bağlaması gerekmeyen dini takıntılar sebebiyle hayvanı hasta edeceksiniz mama deneye deneye zaten uygun fiyatlı ve hayvana iyi gelen bir mama var. Açıkçası Bozita, ND, Brit hariç de orta seviye de mama önermem çok zor. Profine ve Sanabelle kalitelerine oranlar çok pahalandılar belki onlara yönlendirebilirdim ama fiyatlarının karşılığı değiller artık. Belki Advance deneyebilirsiniz ancak ND seviyesinde fiyatları var ND’nin 1/3 ü etmez kalite olarak.
İmkanınız varsa daha da yukarı çıkıp Orijen ve Acana mamalar alıp onları Brit Premium ile karıştırıp vermeniz gerek ancak bu sefer de fiyatlar aşırı gelecektir.
Kedinize mama verirken mamaya dokunmanıza da gerek yok zaten. Kaldı ki dinimizde Domuz ve domuz ürününe dokunmak ile ilgili bir Kaide yok. Tüketmemek var sadece. Ki tekrar diyorum bu kedileri bağlayan bir şey değil yani.
Dini inançtan, batıl inanca doğru bir hareket oluyor bu maalesef. Bu durumda başka da tavsiye veremem yani. Arzuladığınız mama kombinasyonunu umarım bulursunuz.
Merhaba,
3 ay olmuş; ama bilgi vermek istedim. İshal olduğu Brit Care yanina Brit Premium aldım. Nihayetinde %50 oranlarında ikisini karıştırarak veriyorum sürekli… ishali hemen iyileşti ve hala bu şekilde devam ediyorum. Sizce kedişin ömrü boyunca bu şekilde gitmek mantıklı mi? Veya farklı lezzetlerle değiştirerek yeni maceralar mi aramaliyiz? 🙂
Ara sıra farklı kombinasyonlar yedirin, belli bir formülü (hele de tavuklu olanları) çok uzun sürelerde verirseniz alerjik reaksiyonlar ya da kuru mamaya küsmeler olabiliyor. Ha elbette bunlar hiç olmayabiliyor da, ancak şansa bırakmamak lazım. Brit Care + Brit Premium kombosu iyi geliyorsa o zaman ikisinin de farklı tarifleri / formülleri denenebilir. Ara sırada daha pahalı olan ND gibi mamalar alınabilir.
Ama bu değişiklikleri zırt pırt yapın da demek değil elbette. Yılın 8-10 ayı optimum kombo ile gidiyorsanız 2-4 ayı başka bir şey denemek gibi düşünün. Ve sürekli de kuru mama vermeyin, elbette bazen yaş mama verin, bazen kuru-yaş karıştırın, bazen evde ciğer, et, yanına haşlanmış sebzelerden falan bir şeyler hazırlayabilirsiniz vs vs.
7/24 kuru mama ve aynı kuru mama vermek çok doğru değil.
Ayrıca, düzelip sağlığına kavuşmasına sevindim, bilgilendirme için çok teşekkürler.
Değerli araştırmanız için çok teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık.
5. Grupta beğendiğiniz KLİCKER firması şu an piyasada bulunuyor sanırım. O grupta BOZİTA’ya alternatif olabilir.
Eğer aynı formülü koruyor ve 10 kg luk paketleri varsa, fiyatları da Bozita’dan ucuz ise kesinlikle çok iyi bir alternatif olacaktır.
Merhaba. Bu makale için elinize sağlık öncelikle. Brit Care yeni bir kısır mama tanıttı birkaç ay önce. Domuz etli Immunity Support. İçeriğini incelediğinizde nasıl buluyorsunuz? Kısır erkek 1 yaşında kedimin, içinde %50 oranda domuz eti olan bir mamayı devamlı tüketmesi hakkında ne düşünüyosunuz? daha önce bu kadar yüksek domuz etli bir mama görmemiştim. Bazı yabancı kaynaklarda bu kadar sık domuz eti tüketiminin kediye zarar vereceği yazıyor besin değerleri açısından. fakat mama çok ilgi çekici geliyor. Brit care ördekli hindili (kedim daha çok genç ve kilolu değil, bu durumda kilo kontrollü kısır mama almaya pek elim gitmiyor) ya da bu domuz etli yeni ürününü alıcam fakat karar veremedim, ne düşünüyosunuz?
Teşekkür ederim şimdiden.
Öncelikle ben teşekkür ederim ilginiz için. Ben de şimdi gördüm inceledim. %26 taze %24 kurutulmuş olmak üzere %50 domuz eti var bunun haricinde formülü diğer Brit Care mamalarının neredeyse aynısı. Şahsen domuz eti neden kediye zarar versin bilemedim. Ben domuz etinin kediye zararı gibi bir inceleme ya da makale göremedim. Genelde gördüğüm şey çiğ domuz etinin önerilmemesi. Ancak burada durum böyle değil. İçinize sinmeyecekse almayın ancak bana çok tuhaf gelen bir şey yok gibi.
Kilo kontrollü yani mama ben kullandım diğer kısır mamaları ile arasında çok ciddi bir fark yok. Sadece daha az yağlı. Yani kedi zayıf kalmayacaktır. Fakat domuzlunun fiyatı uygunsa denenebilir neden olmasın.
Geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Evet ” kilo kontrollü mama” nın çok da farklı olmayacağını ben de düşünmüştüm sonuçta içerik aynı sadece etin türü farklı. Domuz eti konusunda; sanırım domuz etinin diğer etlere göre biraz daha fazla yağ içermesiyle ilgili yazı okumuştum. Fakat zaten kısır kedi mamalarının yağ oranları da buna göre ayarlandığı için ben de pek bir problem olacağını düşünmüyorum. Denemeyi düşünüyorum. Değerli bilgileriniz için tekrar teşekkür ederim, İyi günler.
Teşekkürler, denedikten sonra tecrübelerinizi bizlerle paylaşırsanız hepimiz faydalanırız, umarım ufaklığın hoşuna gider ve ona yarar.
Merhaba, bilgilendirme için teşekkür ederiz. Makalenizi okuyana kadar 3 aydır bizde olan, Scottish fold 2 yaş erkek kedimize proplan dermocare, akabinde royal canin british shorthair aldık. Proplanda çok su içiyordu haklısınız. Bir sonraki maması N&D veya Brit Care olabilir. Az hareketli/Hareketsiz ve biz de onu yarım saat hergün oynatamadığımızdan Brit care mi tercih etmeli ? Bir de dışardaki 100 kadar cana Cat chow ve catschooise veya tavuklu temizmama 1-1 karıştırıp veriyordum. Evvelden fit 32 ile de karıştırıyordum. Obivan da kullandım fiyatı geçen ay yuzde 60 artana kadar. Bugün Mystic sipariş ettim, ikinci seçeneğim Catschooise mu, van cat mi, dr sacchi mi, ya da muadil fiyat aralığında (800 civarı) hangi mamaları önerirsiniz?
Kedi hareketsiz ise az tahıllı ND (Ancestral Grain gibi bişiydi serinin adı sanırım) denenebilir ancak o pahalı geliyorsa , Brit Premium Sterilised ile Brit Care’in her hangi bir kısır maması karıştırılıp verilebilir.
Dışarıdakilere gelince Goldi, Dr. Sacchi ve Catty formüllerini değiştirdiler o yüzden net bir tavsiyede bulunamam. Mystic + Vancat karışımı iyi olur gibi.
Merhaba cevabınızı beklemeden ikinci bir sorum olacak. Catschoice( Hermos Gıda) , Obivan markaları içğn ne söylersiniz? Sokak kedileri için Mystic, Catty, Goldi Vancat önerir misimiz? Dr Sacchi ve Goldi gbi 600/15 kg civarı mamalar yenebilir kalitede midir?
Hermos Gıda’nın resmi websitesine baktım ve Catschoice adlı ürünü göremedim. Zaten bu ürün yaş mama ve ödül maması olarak ağırlıkta gördüğüm kadarıyla, pek bulaşmayın derim. Obiwan’a gelince resmi web sitesi ya da distribütör web sitesi bulamadım. Bu obiwan sorusu sanırım daha önce de gelmişti, vaktiniz varsa yorumlarda hızlıca bir gezinebilirsiniz. İkisi hakkında da iyi bir izlenimim yok.
Dr. Sacchi formülüne baktım (az tahıllı kuzu etlisine) kulağa hoş geliyor (o fiyat bandı için) ancak hangi malzemeden yüzde ne kadar var belirsiz ve ifadeler de şaibeli “Yüksek kalitede kurutulmuş kuzu, hayvan proteinleri” diye ibare var mesela (ingilizceden çevirdim) ancak burada kuzu kurutulmuş et olarak mı var yoksa kurutulmuş protein mi belirsiz. Distribütörü olan Şadanlar Pet direkt “Kuzu Eti” demiş ancak orijinal istesinde “Lamb Meat” diye bir ibare yok.
Yani fiyatına oranla gene fena olmayan bir formül ancak Mystic ile Vancat kadar bilgilendirici gelmedi. Mystic ile Vancat’in yerli üretim olduğunu da hatırlatırım.
öncelikle size bu güzel değerler için bilgi aktarımı mücadelesine giriştiğiniz ve bu bilgi birikimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürü borç biliriz. makale ve tez niteliğinde olan çalışmalarınızı okudum ve bunun mamayla yetinilmeyip kum ve kum çeşitleri için de yapılmasını rica ederiz. çünkü toplumun(hayvan severlerin) bu bilgilere fazlasıyla ihtiyacı var. dikkatimi bir şey daha çekti mama markalarında benimde kedime aldığım barf kedi mamasının olmaması şaşırttı, size zahmet olmayacaksa çiğ mamada bu söylediğim marka yeterli mi veya önerebileceğin bir çiğ mama var mı. şimdiden teşekkür eder. kolaylıklar dilerim.
Güzel sözleriniz için sağolun. Kedi kumları böyle içinde çok fazla bileşen olan ürünler değil , maalesef onlar biraz daha deneme yanılma yöntemi ile anlaşılabilen ürünler. Çiğ mamaya çok eğilmedim açıkçası ayrıca barf bir marka adından çok bir mama biçimi diyelim. Ben yavru kuru kedi mamalarını incelediğim için bu makale de , barf tarzı ürünler olmaması doğal diye düşünüyorum.
Barf iki anlam taşıyor birincisi “Bİological Approprite Raw Food” yani “Biyolojik olarak uygun çiğ yemek” demek ikinci anlamı ise kusmuk anlamına gelen bir tabir, ve bu beslenme türü kedi ve köpek annelerinin (daha çok köpek) yavrularına yarı öğütülmüş besin yumağı kusarak onları beslemesinden gelmektedir. Bu mamalar bir nevi bunu taklit etmektedirler. Barf yapan farklı markalar var, barf tek bir marka değil.
Barf besleme tarzı, kuru gıdaya göre çok çok daha pahalı. Ayrıca uzun süre çiğ et yedirmek ne denli sağlıklı bilmiyorum. Çünkü biz kedilerimize bir ton aşı vurdurduğumuzda onların çiğ et üretmeye yarayan bazı bakterilerini de mikrop gibi öldürdüğümüz, sayılarını azalttığımız oluyor o yüzden evcil kedi için kalıcı çiğ beslenme iyi bir çözüm değil bence , haa arada diyetine eklenebilir tabi ancak kalıcı, sürekli olarak bilemedim. Zaten makale de ideal olanın bu çiğ beslenme ile diğerinin ortak kullanımı olduğunu belirtmiştim.
Köpekler için ise durum daha da kötü çünkü köpekleri bizler ehlileştireli ve pişmiş et yedirmeye başlayalı onbinlerce yıl oldu ve köpekler kedilerin aksine %100 etobur değil, hepçildir. Ve pişmiş ete, mamaya, kedilerden daha uzun süredir alışkınlardır yani köpek için kalıcı olarak çiğ beslenmeyi ben pek onaylamıyorum.
Ayrıca Barf’ı muhafaza etmek de daha zor, muhakkak buzdolabında olması lazım. Yani 8 kiloluk ya da 5 kiloluk barf alsanız ,buzdolabında ciddi yer açmanız lazım.
Merhabalar. İki mama karıştırılıp verilirken gramajı nasıl ayarlıyorsunuz? Çünkü her mamanın kendine has ölçeklendirmesi var. Şimdiden teşekkürler.
Her mamanın kendine göre ölçeklemesi var ancak genelde çok aşırı farklar olmuyor genelde 40 ila 80 gram arası gidip geliyor. Ortalama alıp 50-60 gr yeterli bence.
Merha değerli yazınız ve emeğiniz için teşekkür ederim öncelikle. Ben birkaç hafta öncesinde kedilerime mama almıştım petshoptan, verdiğiniz bilgiler ışığında biraz inceledim fakat emin olamadım size de danışmak istedim. Sizce bu mamanın içeriği nasıldır kullanmalı mıyım kedilerim için? https://www.naturapetfood.com/product/natura-salmon-anchovy-cranberry-sterilised-cat-food-10-kg/
Merhabalar, değerli yorumunuz içinde öncelikle ben teşekkür ederim.
Öncelikle gönderdiğiniz mamayı ne kadar aldığınızı bilmem gerekiyor ona göre fiyatının karşılığımı , değil mi onu anlayabiliriz.
Açıkçası içinde gerçek et yok, toz proteinler var. Ve hangi malzemeden yüzde olarak ne kadar var belirtilmemiş. Sadece içinde olanlar sırayla yazılmış ancak miktarlar belirsiz. Ayrıca, GDO, Koruyucu, renklendirici, Trans-Yağ yoktur tarzı kalite belirten ibarelerde görmedim. Hoşuma giden şeyler L-Karnitin ve Antartik Krill içermesi oldu. Ancak kurutulmuş krill yerine direkt yağı olsa daha iyi olabilirmiş.
Yani eğer ülkemizdeki diğer ekonomi grubu mamalarla benzer fiyatlara ya da daha ucuza satılıyorsa, neden olmasın elbette olabilir. Ha ben bu mamaları tavsiye eder miyim ? Hayır etmiyorum, makaleyi de okuduysanız zaten bu tarz protein tozlu mamaları sadece durumu olmayanların son çaresi olarak görüyorum.
Tekrardan teşekkürler.
Emeğiniz için çok Teşekkür ederiz. Ne güzel bir araştırma tebrik ederiz.
Tekir bir kedi misafirimiz var. 10-12 aylık. Kisirlastirmayi düşünüyoruz.
Bozita Indoor kısırlaştırılmış 10kg 1750 TL.
ND Tropical Selection Tavuk ve Meyveli Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 Kg 1570 tl
Brit in yavru ve kısırlaştırılmış serileri var.
Kafam baya karıştı. Ve evde komşunun vermis olduğu mama var sadece.
ND Tropical fiyat uygun. Alayım diye düşündüm. Yanına karıştırarak vermek için ne alabilir orta seviye için, yardımcı olabilir misiniz? Yada sadece nd devam mı etmeliyiz.
Çok teşekkürler, bu yazının hala bu kadar ilgi görmesi beni şaşırtıyor. Çok sağolun.
Sorunuza gelince eğer bütçeniz yeterli ise hem tahıl karıştırıp hem de ND devam etmeniz mümkün. ND Tropical yanına ND Ancestral Grain (az tahıllı) serisi.. alıp iki ND’yi karıştırıp yüksek seviyede bir karışım elde edebilirsiniz. Eğer öyle çok tuzlu gelecekse Brit Premium Sterilised serisini öneririm ancak paketlemesine iyi bakın, Brit’in distribütörü biraz garip paketlemeler yapabiliyorlar, ancak mamanın içeriği fiyat/performans olarak çok iyi. Ben yıllardır Bozita Indoor + Brit Premium gidiyorum memnunum.
Merhabalar. Yazınız için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık gerçekten çok güzel bilgilendirme olmuş. Size bir sorum olacak 60 günlük yavru kedim var. Bunun için Acana proteini yüksek olduğu için ağır mı gelir. Az tahıllı mamalardan hangisini karıştırarak vermemi önerirsiniz?
Yani evde beslenen bir yavruysa aşırı hareketli değilse o yoğunlukta proteini yakamayabilir evet. ND’nin az tahıllı “Ancestral Grain” gibi birşeydi sanırım. Onunla karıştırarak verebilirsiniz.
Merhabalar, öncelikle bu emek dolu, bilgilendirici yazınız için sonsuz teşekkürler. 11 yaşında kısır bir kızım var. Tahılsız Brit Care grubunda ishal problemi yaşadık, Veteriner tedavisi ve Hills multi benefit ile ishal sorunumuzu çözdük, Şimdi Nd tahıllı grupta alerji problemi yaşıyoruz buğday kaynaklı olduğunu farkettik. Sırf tahılsız da gidemiyorum çünkü artık evden dışarı çıkmıyor ve 16-17 saatini uyuyarak geçiriyor. Brit Care’a dönmekten korkuyorum, ishal süreci çok yıprattı, ve aynı şikayetten muzdarip olanların yorumları son zamanlarda arttı. Tahılsız + tahıllı karışım olarak bana tavsiyeniz ne olur ? Saygılar.
Çok teşekkürler övgüleriniz için. Ayrıca geçmiş olsun başınıza gelenler için, açıkçası fiyatlar yükseldi ve daha ekonomik gruplardaki bazı mama firmaları formüllerini değiştirdiler (Dr. Sacchi, Profine gibi) o yüzden öneri penceresi çok daraldı.
Bozito Indoor Sterilised + Brit Premium Sterilised kombosunu önerebilirim. Buğday içeriği sanırım olmaması lazım ikisinde ve sanırım Bozita glutensiz idi, ancak yine de bir kontrol edin. Emin olmak için ikisinin de 2şer ya da 5şer kiloluklarını alın. Memnun olduğunuz takdir de devam edin. Eğer bu da olmazsa biraz pahalı olur ancak ND Tahılsız + Advanced Tahıllı önerilebilir.
Utkan bey çok güzel bir derleme olmuş. Emeğinize sağlık.
Okurken aklımdaki soru işaretlerinin çoğuna yanıt bulabildim. Fakat eklemeliyim ki bazı mama markalarının içeriklerinin değişmesine bağlı bazı değişiklikler olması lazım sanırım. Yorumları dikkate almasaydım farklı bir mama alacaktım. Yorumları da okuyunca insanın aklında bir şey kalmıyor tabi.
Sosyal medya platformlarında böyle derleme bulmak çok kolay değil bu yüzden çok teşekkür ediyorum.
Şu ekonomik şartlar altında öğrenci halimle sokak kedileri için bir şeyler yapmaya çalışıyorum ben de. Küçük bir şehirde yaşıyorum ve petshoplar fazla yok, var olanlar mamaları internet fiyatlarının 1,5-2 katına satıyorlar ne yazıkki.
Daha önceden pawpaw alıyordum. Fakat son aldığım paketi yediremedim kedilerime. Zaten paketi açtığım anda bir gariplik olduğunu anlamıştım. Mamaların kokusu değişmişti, boyutları değişmişti.
Biraz bütçemi de zorlayarak Mystic mamayı şipariş ettim. İnşallah kedilerim sever.
Emekleriniz için teşekkür ederim.
Çok teşekkürler, güzel sözler için. Makale tarih sebebiyle elbette güncelliğini yitirdi. Bu sırada fiyatlar değişti hatta bazı markalar için formüller ve tarifler de değiştiler. Fakat inanın işten güçten güncelleme yapmaya vaktim olmuyor. Bu makalede en azından bir mama içeriği, içindekiler kısmı nasıl okunur, ne görmeyi beklemeliyiz neyden uzak durmalıyız onu gösterdiğimi düşünüyorum yani ürün tavsiyesi kısmı güncelliğini yitirse de , alma/seçme rehberi olarak hala değerini korumakta olduğunu düşünüyorum.
Tekrar teşekkür ederim, ilgi ve alakanız için.
merhaba, yazınız ve ilginiz için çok teşekkürler, 7 yaşında kısır tekir kedim var, veteriner önerisiyle kısırlaştırılmış kediler için somonlu proplan kullanıyorduk ancak yazınıza denk gelince mama değiştirmeye karar verdim. Orijen, acana, nd için protein içeriğinin yüksek olması sebebiyle hareketsiz kediler için zararlı olduğunu söyleyenler oldu, ‘Natures Variety’ markası hakkında düşünceleriniz nedir, kedim çok hareketli değil, uykuca geçirdiği zaman dilimi oldukça fazla, güncel olarak kalite ve içerik bakımından hangi mamaları önerirsiniz, hangi mamaları karıştırıp vermeliyim, teşekkürler
Nature’s Variety kötü bir marka değil Avrupa’da ve Ülkemizde “True Instinct” adıyla satılıyordu hatta bu yazımda onların da değerlendirmesi var Ancak Nature’s Variety’nin direkt kendi ürünü biraz daha iyi.Amerikalı bir firma.
Ancak 7 kg’lık paket için bir tık pahalı , çok değil piyasayı düşününce sadece bir tık. NV’nin tahıllı ve tahılsız iki kısır mamasını alıp karıştırabilirsiniz gibi duruyor içeriği fena değil. Onun haricinde Bozita Indoor Sterilised + Brit Premium Sterilised kombosunu da öneririm.
Ekonomik durumunuz yeterliyse tahılsız ND + Ancestral Grain ND karıştırılabilir.
Dr. Sacchi’yi sokak kedileri bile yemiyor. Mystic Kitten ağzını çok iyi kapatmama rağmen bir süre sonra tuaf reaksiyonlara girmeye başlıyor. Bu iki mama kağıt üzerinde iyi gözükse de tavsiye etmem.
Yine bu iki mamanın halkla ilişkileri çok zayıf.
Utkan Bey elinize sağlık öncelikle. Hala aktif olduğunuzu gördüğüm için ben de evdeki iki tekir kedim için danışmak istiyorum (4 yaş bombay ve 9 aylık calico).
Şu an büyük olan 3.5, küçük olan 4 kilo ve ikisi de kısır. Bonacibo’dan daha üst bir markaya geçmek istiyorum kilosu 100-150 bandında. İlk sorum, şu 3 ay için yavru kedi maması önerir misiniz bahsettiğiniz kombo yerine? İkincisi ise, sadece Brit Premium tercih etsek yetersiz mi olur? Eğey fiyat farkı var Bozita ile. Bir dönem Acana kullanabilmiştim, epey de yaramıştı ancak şartlarımız elvermiyor şimdilik.
Eşim Cat Chow iyiydi diyor, güvenemedim, La Vital falan da hakeza. Pro Plan bir dönem yine kullandık, Applaws da öyle, sonra ona ceza mı ne geldi. Reflex vb. kötüydü dediğiniz gibi. F/P güncel tavsiyeleriniz olur ise, 3 ay v sonrası için, çok memnun oluruz.
Kolaylıklar.
Teşekkürler. Biraz geç döndüm kusura bakmayın.
Kilosu 100-150 TL bandında Bonacibo’dan iyisine geçmeniz çok zor. Ama Bonacibo ile benzer fiyatlarda bence Vancat, Mystic, ProChoice (formülü değişti deniliyor gerçi) daha iyi mamalar. Yavru kediye gelince hepsiburada da ucuzmama adlı satıcı bozitanın az tahıllı tavuklu yavru kedi mamasını 1800’e satıyor kilosu 180’e geliyor çıkabiliyorsanız ona çıkın yoksa Mystic falan önerebilirim ancak ya da Brit Premium belki. Az tahıllı Spectrum ve Sanabelle de iyi bir fiyata bulunabilirse (kilosu 160 TL ve altında) düşünülebilir çaresizlikten.
Brit Premium tek de yeterli olur yani Bonacibo falan gibilerine kıyasla Brit Premium, Acana gibi kalır. Ancak mümkünse combo yoluan gitmeye çalışın. Cat Chow’un içeriğini makale de ekledim zaten, kararı siz verin, ben olsam Felix, Cat Chow, Whiskas bunlara hiiiiç bulaşmam.
Açıkçası güncel piyasaya inanın çok hakim değilim çünkü kurdan bağımsız denetimsizliklerden dolayı çok fazla kafaya göre fiyat koymalar var. Bozita’nın ülkedeki fiyat artışının sebebi de sanırım maalesef benim 😀
Kilo başı 100-150 TL’ye önerebileceklerim çok azalıyor maalesef.
Merhaba. Benim evde 4 kısır dişi 15 AYLIK. 2 kısır olmayan erkek. 15 AYLIK. 1 dişi kısır değil. 5 aylık. 1 kısır olmayan erkek 5 aylık. Hepsi TEKİR. Sokakta da bir sürü kedi bakıyorum. Hem sokak kedileri için ve hem evdeki kediler için mama tavsiyesi alabilir miyim sizden? Tesekkür ederim şimdiden.
Maşallah kadro geniş xD Bana bir bütçe söylemeniz lazım.
Merhaba tekrar. 1050 TL’ye 7 Kg Brit Care ile 850 TL’ye 15 KG Mystic aldım, 22 kilo 1900 lira ile kg başı 86’ya geldi, sanıyorum Bonacibo ile aynı. Hepsiburada’dan kuponla aldım ikisini de. Brit Premium, Golosi, hatta Cat Chow 150/250 kuponla bile kilosu 150’yi geçiyor bu ara, evet, Brit Care, Premium’dan uyguna geldi. Premium zamlandı bu ay, yoksa onu ekleyecektim az tahıllı için. İkisini de Kitten aldım bu arada, 2 kedi 22 kilo 5.5 ay gideceği için sene başı Indoor Bozita ile devam edeceğim ikamesi Brit Care yerine umarım. Mystic memnun kalırsak devam, yoksa Premium deneyeceğim yine. Çok teşekkür ediyorum tavsiyeleriniz için.
Çok iyi almışsınız,afiyet olsun tatlışlara. Ben teşekkür ederim.
Merhabalar tekrardan. Mystic yakin tarihli geldigi icin iade ettim, tek Brit Care ile kalinca kedilerim bayildi ancak ben de kumdaki kokudan bayildim. Kucuk tesirli parcalarla cokca alana yayilmis halde, 3 gundur ugrastiriyor. Cozum olarak ikinci bir mama mi onerirsiniz? Kaliteli mama kokar yazilmis, Bozita da boyle midir? Yoksa kum mu kotu? Magicsand kullaniyorum kum olarak da. Mahvoldum, care doktor (:
Koku olayı kediye,kedinin aşı ve sağlık durumuna, kuma, ne sıklıkla temizlendiğine, kum miktarına, evin nem ve sıcaklığına göre de değişebilecek bir şey. Misal ben Bozita ile hiç kokan dışkı olayı hatırlamıyorum. Brit Care’in bazı serilerinde oluyordu ancak öyle bayıltacak cinsten değildi. O yüzden bu değişkenleri bilmeden ne desem boş. Kokmaz derim kokar, kokar derim kokmaz bunun pek garantisi olmuyor maalesef.
Magicsand’in marsilya sabunlusunu kullanmıştım. Hepsiburada da değerlendirme kısmına yazdığım şeyi aynen buraya aktarıyorum;
“Topaklanma çok kötü ve koku engellemeye dair bir şey yok. Toz da var. Sabun kokusu da azdı. F/p olarak eh idare eder. Ama daha iyi alternatifler bulunabilir.” Nitekim evet çok iyi bir kum değil kendileri.
Merhaba 2.5 aylık yavru kedi sahiplendim. Yavru kedim şuanda royal canin kitten yiyor. İçeriğini beğenmediğim için mama markası araştırması yaptım ve bozita, brit care, pro-nutrition, ve Exclusion markalar arasında kaldım ama Bozita daha iyi gibi sanki sizce bozita mı almalıyım?
Bozita’nın maalesef içeriği değişmiş eğer tarihi geçmemiş eski formüllü mamadan hala bulabiliyorsanız (internete bakarsanız yeni mama ile eski paket arasındaki farkı hemen anlarsınız) o zaman Bozita alın ancak satın alacağınız yerden muhakkak formüle bakın, eğer bu yazıdaki formüle sahipse, tarihi geçmemişse hemen alın derim. Ancak öbür türlü ise
Brit Care Kitten + Brit Premium Kitten alıp karıştırarak vermenizi tavsiye ederim. Ancak Exclusion’ın formülüne baktım ve bence fiyatı için hiç de fena değil. Ancak instagram sayfası hariç hiç bir websitesi, distribütör adresi olmaması da biraz garip, güvenilir bir satıcıdan alıyorsanız ya da instagram hesabı ile iletişime geçebiliyorsanız Exclusion da alınabilir duruyor.
Öncelikle yazı için emeğinize sağlık ama bazı noktaların güncellenmesi hatta eksik bilgilerin giderilmesi lazım. Öncelikle Bozita mamaların bazılarının içerikleri değişti. Paylaştığınız kitten mamanın eski-yeni içeriği şöyle:
(Eski İçerik)
Tavuk %29 (kurutulmuş tavuk eti %25, tavuk eti suyu %4), kurutulmuş patates, kemik yağı %13, bezelye nişastası, somon (taze hazırlanmış %10), kurutulmuş sığır proteini %7, kurutulmuş domuz proteini %4, kurutulmuş pancar lifi, mineraller, lignoselüloz, hindiba inülini (FOS %0,63), mannan oligosakkaritler (MOS %0,2), maya (ß-1,3/1,6-glukanlar %0,1).
(Yeni İçerik)
Kurutulmuş tavuk proteini %26, kurutulmuş patates, bezelye nişastası, kemik yağı %11, somon (taze hazırlanmış %10), kurutulmuş domuz proteini %5, kurutulmuş sığır proteini %4, kurutulmuş pancar lifi, hidrolize protein, lignoselüloz, mineraller, hindiba inülini (FOS %0,63), mannan oligosakkaritler (MOS %0,2), maya (ß-1,3/1,6-glukanlar %0,1).
Görüldüğü üzere tavuk eti suyu içerikten çıkarılmış ve ayrıca en önemli nokta kurutulmuş tavuk eti içeriği artık tavuk proteini olmuş durumda. Kemik yağı oranı da düşürülmüş onun yerine bezelye nişastası üçüncü sıraya yükselmiş. Sığır-domuz proteini de toplamda önceki içeriğe göre %2 azalmış. Onun yerine yeni içeriğe “hidrolize protein” eklenmiş. Fakat hayvansal protein olup olmadığı yazmıyor, hayvansal proteinse hangi hayvan proteini olduğu da belirtilmemiş. Bu değişiklik listede sırasını etkiler mi bilemem sadece belirtme gereği duydum.
Bir diğer nokta da Sanabelle içeriğinde kanatlı ayağı, ciğer ve et bulamacı gibi şeyler yazılmış fakat resmi sitesinde baktığımızda içerisinde bu maddeler yok. Sadece ciğer var. Aynı şekilde Koruyucu/renklendirici durumu belirsiz yazmışsınız ama sitesinde sıkça sorulan sorular “frequantly asked questions ” kısmında bu soruya değinmişlerdi. Mamalarının renklendirici içermediğini, renklendirici içeren mamaların zaten etikette bunu yazmaları gerektiği yazılmış. Koruyucu kısmında da her mama gibi mamanın oksitlenmemesi için antioksidan içerdiğini ve içermesi gerektiğini ancak tamamen kimyasal olan etoksikin, BHA, BHT gibi antioksidan ve koruyucuların kullanılmadığını, onun yerine bitkisel yağlardan elde edilen tokoferol özleri ve bir miktar propil gallat kullanıldığı yazılmış. Zamanında ben de mail yoluyla kendilerine sormuştum hızlı bir şekilde geri dönüş yapıp benzer şekilde detaylı açıkladılar bana durumu müşteri hizmetleri iyi çalışıyor. Gluten durumu da belirsiz yazmanıza rağmen sitesinde direkt başta gluten içermeyen tarif diye belirtiliyor. Gdo durumu hakkında net bir şey demek zor çoğu marka belirtmiyor Sanabelle’nin ise et içeriği hakkında yaptığı bulabildiğim yazısı şöyle:
“Ham maddeler yalnızca insan tüketimine uygun olan etlerden elde ediliyor. Hiçbir ürünümüzde boynuz, toynak, pençe vb. gibi insan tüketimine uygun olmayan kemik unu veya kesim atıkları kullanmıyoruz. Et ürünleri, yalnızca Almanya’dan ve Avrupa Birliği’ne üye komşu ülkelerden, Alman ve Avrupa yönetmeliklerine uygun olarak özenle ısıtılıp kurutuluyor.”
Bu arada “meal” kelimesini “bulamaç” olarak çevirdiğinizi ve bunun kalitesiz ürün olduğunu belirttiğinizi okudum. O zaman liste değişiklik gösterebilir çünkü belki biliyorsunuzdur Mars Pet, Acana-Orijen grubunu satın almıştı. Bu satın alımdan sonra Acana mamanın içerikleri değişti. Acana sitesini açıp ülke kısmından north america canada’yı seçip içeriğe bakabilirsiniz. Varsayılan olarak amerika birleşik devletleri sitesi açılıyor, merkezi oraya taşındığı için ama bize gelen ürünler ve amerika dışına gönderilen ürünler daima Kanada menşeili geliyor. Yeni içeriğe baktığınızda dondurularak kurutulmuş ciğer içerikten çıkarılmış ve bir diğer nokta da kurutulmuş et içeriğinin hepsi artık “meal” tabiri ile geçiyor. Chicken meal, turkey meal. Artık Acana mamaların içerisinde kurutulmuş et, kurutulmuş etlerin hepsi sizin tabirinizle bulamaç şeklinde yazıyor. Orijen için bu durum geçerli değil onda hala kurutulmuş et yazıyor. Kalite düşürülmüş olması muhtemel.
Bilgilendirme için teşekkürler, vakit bulabilirsem güncelleyeceğim. Ancak yazımda zaten belirtmiştim, yazı eskiyecek ve formüller değişecek muhakkak kontrol edip alın diye. Zaten bu yüzden hepsinin linklerini bırakmıştım, linke tıklayınca güncel bilgiyi görebilirler. Bozita konusunda haklısınız içerik aynen bu şekilde değişmiş. Bu içerikle o fiyata kitten ürününü tavsiye etmem, gene standartın üstünde ancak eski f/p krallığı böylece biter. Yani sıralamasını bence etkiler.
Sanabelle’e gelince eğer yazdıklarımın doğruluğunu sorguluyorsanız makaledeki linkin webarchive.org’dan 2020 ve 2021 de nasıl göründüğüne bakarak kontrol edebilirsiniz. Sanabelle’in içeriğine gelince ayak ve bulamaç kısmı çıkmış ve meal yerie meat kelimesine geçilmiş ve artık websitelerinde gluten yok yazmışlar. Bu da bir gelişme, artık daha makul bir mama diyebiliriz ancak bence içeriği için fiyatı hala pahalı çünkü “Kümes Hayvanı Eti” dediğin zaman iş biraz karışlabiliyor. Fakat yine de eski formüllerine göre kesinlikle bir gelişme olmuş, bu bizim için iyi bir şey.
Acana ve Orijende de durum dediğiniz gibiyse elbette kaliteden ödün verilmiş demektir. Formüle şöyle bir baktım içerik ve çeşitlilik olarak ve de alerjenlerden uzak durması halinde Acana hala kaliteli ancak et içeriği bulamaca dönmüş ve bu kesinlikle taze et ile aynı kalitede olmayacaktır. Amerika da bir yönetmelik sebebiyle artık kuru mamada et içeriği “meal” olarak yazılsın vs denildiyse onu bilemem onu ayrıca araştırmak gerekir.
Ancak bildiğimiz içerik okuma tekniğiyle meal genelde meat’in yerini tutmuyor. Orijen’i zaten pek sevmezdim ancak Acana’ya yazık olmuş.
Bilgilendirmeler için çok teşekkürler.
Rica ederim. Bu arada ben Amerika yönetmeliği gereği olduğunu pek düşünmüyorum. Merkezi Amerika’ya taşındı dedim ama baktığımızda benim bildiğim Acana-Orijen’in iki fabrikası var. Biri Alberta (Canada) diğeri ise Kentucky (ABD). Zamanında bu iki marka Kanada menşeili olarak çıktı, gelişti. Sonrasında büyüyünce ABD bölgesi için ayrı bir fabrika açtılar. ABD bölgesi için bu fabrikadan ürün üretiliyor. Amerika dışı bölgeler (bizim gibi) Kanada fabrikasının ürünlerini kullanıyoruz.
Amerika yönetmeliği gereği olduğunu sanmıyorum dedim çünkü bu iki fabrika bağımsız çalışıyor. Amerika ürünlerinin içerikleri bile bize gelenden farklı. Ayrıca oradaki mamalarının içerik yazılışları da farklı. Bizdeki gibi %10 tavuk falan yazmıyorlar, maddelerin yüzdeleri hiçbir üründe belirtilmiyor. Mars Pet satın aldıktan sonra hem Acana hem Orijen paket tasarımları ve içerikleri dediğim gibi değişti. Ama yanlış anlaşılmasın bu değişiklikten daha çok Acana etkilenmiş gibi.
Öncesinde Acana taze et ve kurutulmuş et içeriyordu. Artık taze et ve bulamaç içeriyor. Orijen ise bundan etkilenmemiş, hala kalitesini koruyor. Hala taze et ve kurutulmuş et içeriyor. İki ürün de aynı fabrikalardan çıkıyor. Amerika yürütmeliği gereği olsaydı Orijen’deki kurutulmuş et ibaresi de bulamaç’a çevirilirdi ama hiç değişmemiş ve hala kurutulmuş et yazıyor. Burada Acana-Orijen arasındaki farkı açmaya çalışıyorlar gibi geldi. Eskiden birbirine yakın benzer içerikli olan iki markadan şimdi Acana’nın içeriği düşürüldü, Orijen ise içerik kalitesini koruyor.
Bu arada gözüme çarpan ufak bir detayı da ekleyeyim. Eski Acana içeriklerinde “kömür balığı yağı” kullanılıyordu. Yeni içeriklerde direkt “balık yağı” diye yazmışlar. Hangi balığın yağı olduğunu da artık bilmiyoruz. Ama Orijen’e bakıyorum onlarda hangi balığın yağı olduğu halen yazıyor ve belirtiliyor. Dediğiniz gibi Acana’ya yazık olmuş.
Utkan bey merhaba tekrardan . Ara sıra neler olmuş diye sayfanızı kontrol ediyorum. Öncelikle şunu belirteyim, bu kadar detaylı bir yazıyı ve bilinçli yorumcuları inanın dünyanın hiç bir yerinde görmüş değilim. Mama konusuna ciddi anlamda kafayı takmış birisi olarak global forumlarda halen incelemedeyim. Yukarıda saydiginiz markalarin iceriklerinin degiştiginin farkindayım. ND üretimi bazı mamaların içeriginin degistigini sitesinden gördüm . Mesela Acana içeriginin degiştiği fiyat olarak daha cazip hale getirilmeye çalışıldıgı da ayrıca dikkatimi çekmekte. 2 ay öncesinde 5 tane yavrumuz dünyaya geldi. Anne kedimiz sıska bir kedi ve asla 3.2 kilogramı geçemiyor 🙂 Hamilelik öncesi ND ocean morina balkabak serisi kullanıyordum ve bir paketi 1 ay garanti gidiyor ve dışkı oranı gayet azdı. Artan enerji ihtiyaçları ve veterinerler tavsiyesi ile mecburen RC mother and baby mamaya geçiş yaptık . Aslında kedimizini tavuğa alerjisinin olduğunu biliyorduk . Bir önceki deneyimlerimde Brit premium paket kullanmış ve bir hafta içerisinde ciddi alerjik reaksiyonlar yaşamıştık. 4 ay gibi bir süre bu mamayı kullandık ve son günlerde hafif bir alerjil reaksiyona girdiğini gördüm . Hamilelik emzirme donemi ve bu süreçte yaşadığı stresi de sayarsak bu alerjik reaksiyon gayet anlaşılabilir seviye.
Önceki yazılarımda belirttiğim aşırı tüy dökme sorunu özellikle RC mother and baby mama geçişinden sonra ciddi anlamda azaldı. Burada en önemli nokta şu tabi ki ; 2 kg ‘lık RC mamayı tam 15 günde bitiriyor ve dışkı miktari haliyle eski mamaya oranlarsak iki katına çıktı. Kaliteli mama ve dışkı oranı bildiğiniz üzere önemli bir sekme. Bunu bir kenara not edelim 🙂
Evet kediler tüy döker fakat bizimki kosarken arkasından uçan tüyleri görseniz inanamazsınız. Bu dört ay icerisinde uyguladigim beslenme programinin da etkisinin olabilecegine inanıyorum . Haftada bir kez yaş mama ( %100 balık ve az miktarda pirinçli ) yine hafta da iki kez kedi çorbası ( balik&deniz mahsulu) vermis olmam tecrübeme göre olumlu etki ettigini düşünüyorum . ( aman nazar değmesin )
Finale gelecek olursak bebekleri büyüttük ve dostlarima saglikli bir şekilde teslim ettik. Şimdi tekrar mama degişim zamanı .Eski maması olan ND serisine tekrar geçiş yapacagız , Fakat Ocean serisi degilde tavuk&balik karışımı prime serisi ile beslenmeye başlayacagiz. Sıvı/yaş mama alımını hamilelik ve emzirme sürecinde oldugu gibi yine üst seviye de tutarak tüy dökme miktarinin ne seviye de oldugunu gözlemleyip sizlere tekrar bilgi verecegim .
Bu güzel calışmanız için tekrardan elinize emeğinize saglik.
Deneyimlerinizi paylaştığınız için her zamanki gibi çok teşekkür ederim. Övgüleriniz içinde öyle, gerçekten yorumcularda çok bilinçli ve daha da bilinçlenmek isteyen insanlar, sizin gibi araştırmacılar, yani yazımın çok doğru insanlara ulaştığını bilmek daha da güzel 🙂
Sizlerin de gönlünüze sağlık.
İyi günler incelemeniz gerçekten yeni kedi sahiplenecekler ve hali hazırda sahiplenenler için çok bilgilendirici şimdiden teşekkür ediyorum. İncelemelerinize ve kendi incelemelerime bakarak kafamda bazı sorular kaldı. BritCare iyi bir içerik markası özellikle kitten modeli fakat kedim için daha denemedim(2.5 aylık scottish) ama birçok ishal yorumu gördüm anlamlandıramadım. Onun dışında fp olarak hala olmasa da hepsiburada’da bir satıcı var ucuzmama diye siz de bahsetmişsiniz Bozita markasını satıyor ama onda da bazı müşteriler sk tarihinin geçtiğini yazmış yani 10kg si 1700 liraya gelmesi şu zamanda fazla iyi ve içeriği eskisiyle aynı mı bilmiyorum doğrusu. Muhtemelen BritCare tercih edeceğim ve sonuçları yine paylaşırım ama eğer sorun yaşanırsa hangi markaları önerirsiniz yavru kedim için hala bir bilginiz var mı ?
Çok teşekkürler.
İshal şikayeti bazı Brit Care kullanıcılarında var ancak Brit Care her departman için birden fazla modelde mama üreten ve satan bir marka yani hangi ürün bunu yapıyor, eski formül mü, yeni formül mü ve hangi model bunu belirlemek lazım ve elbette kediden kediye de tepkimeler değişebiliyor, benim kedimde ve mama paylaştığım çevremdeki kedilerde ishale sebep olmamıştı ancak elbette tam olarak bilemiyorsunuz.
Olurda Brit Care ile umduğunuzu bulamazsanız, pazara yeni giren ve f/p olan Exclusion denenebilir. Bozita öneriridim ancak yavru mama formülü değişmiş. Bütçeniz yeterli ise ND elbette her zaman güvenli bir liman (şimdilik).
Tarihi geçmiş ürün hepsiburada da ise iade edersiniz olur biter ,o fiyata bu riske değer. Ayrıca her kedi sahibi hepsiburada premium üyesi olmalı, çünkü mamalarda sorun çıkınca “kolay iade” hakkı var premium müşterilerin, bu da iade için sizin kargoya gitmenize gerek olmadığı, kargonun gelip evinizden alması demek. E biz kedi ve köpek sahipleri 8-10-12-15kg lık mamalar alıyoruz her zaman ve sorun çıktı mı iadesi sıkıntı (hele de benim gibi arabasız iseniz) o yüzden premium üyesi olun aylık 30-40 bir şey idi en son. Ürünü alın, söylenildiği gibi tarihi geçmiş ürün ise ya da fake ise hemen iade edin.
Merhaba birkaç gün önce konuşmuştuk Bozita mamanın içerik değişikliği hakkında sizi bilgilendirmiştim. O yazıyı yazarken kullandığım mamayı eklemeyi unutmuşum, listede olmadığı için eklemek isterim. Fitmin For Life serisi, bence şuanda en fiyat/performans mamalardan biri. Daha öncesinde Fitmin konuşulmuş ama büyük ihtimal konuştuğunuz Purity tahılsız serisiydi çünkü bu serisi uzun zamandır Türkiye’de vardı. Fitmin For Life serisi ise benim bildiğim Türkiye’de yoktu, öncesinde içeriği de farklıydı. Hem içeriği hem paket tasarımı yenilendi ve piyasaya sürüldü. Daha çok yeni birkaç ay önce de ilk kez Türkiye’ye geldi. Purity serisi içerik olarak tahılsız ve daha çeşitli bir içeriğe sahip ama ona göre fiyatı ve bulunabilirliği de daha zor. Fitmin For Life serisi ise düşük tahıllı ama içeriği bence Bozita ile yarışır hatta geçebilir. Buna rağmen fiyatı daha uygun bu yüzden daha ön plana çıkıyor. Kitten mamasının içeriğini aşağıda paylaşacağım zaten bakabilirsiniz. İçerik bilgisini İngilizce sitesinden aldım, vitamin bilgisi ise genel merkezi olan Çekya alan adı uzantılı (cz) sitesinde belirtiliyor o bilgiyi de oradan aldım.
(Fitmin For Life Kitten)
Et (kurutulmuş tavuk eti %40, taze tavuk eti %20, hidrolize tavuk proteini %3,8), pirinç, kümes hayvanı yağı, yulaf, pancar lifi, maya, bezelye, somon yağı %1,5, tavuk yumurtası, peynir altı suyu tozu, elma posası, inaktif Saccharomyces cerevisiae mayası (beta-glukanlar) %0,7, keten tohumu, potasyum klorür, hindiba kökü, yucca %0,01.
vit. A 20750 mj, vit. D3 1300 mj, vit. E (RRR-alfa-tokoferol) 550 mg, vit. B1 12,5 mg, vit. B2 28 mg, vit. B6 13 mg, vit. B12 100 µg, vit. C 121,5 mg, niasinamid 119 mg, kalsiyum pantotenat 61 mg, folik asit 4,5 mg, biyotin 2,2 mg, kolin klorür 2880 mg, taurin 2000 mg; amino asitler: metiyonin (DL-metiyonin ile desteklenmiş) 7280 μg; AB tarafından onaylanmış antioksidanlar. Eser elementler: demir 209 mg (demir şelat ve amino asitler n-hidrat ile desteklenmiştir), bakır 21 mg (bakır şelat ve amino asitler n-hidrat ile desteklenmiştir), manganez 48 mg (manganez şelat ve amino asitler n-hidrat ile desteklenmiştir) , çinko 153 mg (takviyeli çinko şelat ve amino asit n-hidrat), selenyum 0,51 mg (Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060 tarafından üretilen selenyumun organik bir formu ile takviye edilmiş), iyot 2,4 mg (susuz kalsiyum iyodat ile takviye edilmiş)
Ham protein %38, ham yağ %22, ham lif %2, ham kül %6,8, kalsiyum %1,3, fosfor %0,9, sodyum %0,38, magnezyum %0,09.
Sizin yorumunuz nasıl olur bilmiyorum ama benim gördüğüm direkt hem içerikte hem de şuan kullanıyorum paket üzerinde barizce “meat” ibaresi geçiyor. Çoğu mamada genel olarak “dehydrated chicken” yazar çevirirken de genellikle “kurutulmuş tavuk eti” diye çevirenler oluyor ama aynı şey değil onu biliyorum. Bazı mamalarda da “dried chicken” yazar ama sanırım aslında tam olarak o da aynı et anlamını karşılamıyor. Fitmin ise direkt “dried chicken meat”, “fresh chicken meat” şeklinde belirtiyor. Paket üzerinde de direkt meat ibaresi geçiyor bu yüzden içeriğini beğeniyorum. %89 Hayvansal protein içerdiği yazıyor bence yüksek bir değer. Bozita kitten %34 protein, %20 yağ içeriyor. Fitmin For Life kitten ise %38 protein, %22 yağ içeriyor. Hem daha besleyici hem de karbonhidrat oranı daha düşük. Normal paket seçenekleri üzerinden fiyat kıyaslama sitesi ile fiyatlarına bakarsak eski fiyat/performans Bozita’dan çok daha ucuz, Brit Care ile de kafa kafaya fiyatı var. İçerik olarak bence kendi segmentinde yer alan Exclusion’dan kesinlikle çok daha iyi bir içeriği var, Brit Care ile de yarışır. Bir süredir kullanıyoruz, memnunum. Bence fiyatı absürt bir şekilde artmazsa, yeni fiyat/performans mama adayı. Sizin fikriniz nedir?
Fitmin For Life Kitten 1.8 kg:
469-589 TL
Brit Care Kitten 2 kg:
499-599 TL
Exclusion Kitten 1.5 kg:
468-599 TL
Bozita Kitten 2 kg:
708-979 TL
Fitmin daha önce de konuşulmuştu o zamanlar fiyatlar biraz daha fazlaydı ancak şimdi dediğiniz gibiyse elbette düşünülebilir.
Hocam selamlar öncelikle bu yazı için ne kadar teşekkür etsem azdır. Sizin sayenizde kedime ND’den başka markaları da alıp mama grubunu çeşitlendirdim. ND-Bozita-Sanabelle-Brit Care döngüsünde gidiyordum uzun zamandır. Yalnız son dönemde kedimde egzama çıktı kendisi 10 yaşında ve bir bacağı yok. Sadece evde bakıyorum. Veterinerimiz hipoalerjenik mama önerdi ancak ND’de bulamadım. Sizin öneriniz ne olabilir? Saygılar.
Brit Care’in Sensitive serisinde “Food Alergy Management” yazan ringa balıklı ve larvalı/böcekli bir mama var. Benim kedim geçenlerde alerjik tüy dökümü yaşadı gerçi o, ayrılma psikolojisi ve tanıdığımızın verdiği yanlış mamadan da oldu biraz tamamen beslenme değildi sorun, ancak Brit Care’in bu serisi ve bizim sevgimiz, alakamız ile geri normale döndü. O yüzden 1. elden kullandığım için tavsiye edebilirim.
https://brit-petfood.com/en/products/cats/716912-brit-care-cat-grain-free-sensitive-food-allergy-management
Ayrıca farmakolojik mama konusunda Advance’in faydasını gören eşim dostum oldu Advance Sensitive Care düşünülebilir (kısır ve kısır olmayan seçenekleri var).
https://www.advance-affinity.com/tr/kedi/yemek-kedi/sensitive-sterilized-324_tr.html?_gl=1*aavdrc*_up*MQ..*_ga*OTkzOTE3Mzg4LjE3MjU0NjgwNjI.*_ga_E7EVZFP5GN*MTcyNTQ2ODA1MS4xLjAuMTcyNTQ2ODA2OC4wLjAuMA..*_ga_GE32GV2HT3*MTcyNTQ2ODA2MS4xLjEuMTcyNTQ2ODA2OC4wLjAuMA..
Bunları olmadı Vetlife Ultrahypo maması ile karıştırabilirsiniz (ND’yi üreten firmanın farmakolojik mama markası VetLife).
https://www.farmina.com/tr/eshop/kedi-mamalari/farmina-vet-life-ked%C4%B0-mamasi/85-ultrahypo-kedi.html
Bunlara bir bakın, hala olmazsa başka tavisyeler düşünürüz. Geçmiş olsun tekrardan, Allah sağlıklı ve uzun ömür versin patili dostunuza ^^