2018 Yılı Dikkat Çeken Animeler

Bu 2017 yılı animeler çok kötü bir yıl olmasa da devam animelerinin damga vurduğu klasik yıllardan biri oldu. Made in Abyss gibi yeni soluk getirebilmeyi başarmış animeler olsa da bu yılı pek beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Neyse bu yıl öyle böyle geçti en iyisi önümüzdeki yıl durumlar nasıl görünüyor bir ona bakalım.

Tokyo Ghoul:re

Başlangıç Tarihi: Nisan 2018
Stüdyo: Studio Pierrot
Türü: Aksiyon, Dram, Korku, Psikoloki, Bilim Kurgu, Gizem, Doğaüstü Olaylar

Tokyo Ghoul ilk sezonuyla bir çok hayran toplamayı başarabilen ancak 2. sezonuyla hikayeyi mangasından koparıp başka yerlere götürdükleri için seveni kadar nefret edeni de olan bir seri. Hikayenin 3. sezonu olan Tokyo Ghoul:re ise bu önümüzdeki ilkbahar dönemi bizlerle olacak. Eğer ki asıl hikaye olan mangaya daha sadık kalmayı başarabilirse bu shonen görünümlü seinen anime kesinlikle bir göz atmaya değer olacaktır.


Batman Ninja

Başlangıç Tarihi: Nisan 2018
Stüdyo: Warner Bros.
Türü: Aksiyon, Macera, Dövüş Sanatları, Bilim Kurgu

Batılı çizgi romanların en ikonik karakterlerinden biri olan Batman’in Japon dünyasıyla yeniden buluşması olan Batman Ninja gözüme oldukça ilginç gözüktü. Karakter tasarımlarını absürdlük ve geleneksel edo temasıyla genel olarak hoş buldum ancak  3 boyutlu animasyonlar umarız bizi fazla rahatsız etmez ve seyir zevkini baltalamazlar. Berserk’ten bildiğimiz üzerin Cg çizimler animelere pek hoş gitmiyor. Ancak bir seri olmak yerine anime filmi olacağı için Cg çizim kalitesi olarak içimiz rahat merakla bekliyoruz.


Boku no Hero Academia 3. Sezon

Başlangıç Tarihi: Nisan 2018
Stüdyo: Bones
Türü: Aksiyon, Komedi, Süper Güç, Okul

Shonen camiasında yeni bir ses olmuş. İlk sezonuyla Japonya ve çoğu ülkede deli gibi bir fırtına yaratan Boku no Hero 2. sezonuyla etkiyi bu yıl 2’ye hatta 3’e katlamayı başarmıştı. Ardından kısa bir süre içinde Academia’nın 3. sezonunun 2018 yılında geleceği hemen duyuruldu. Mangada en sevdiğim arclardan birine denk gelecek olması 3. sezonu benim için beklemeye değer kılıyor.


Violet Evergarden

 

Başlangıç Tarihi: Ocak 2018 ve İlkbahar 2018 (Netflix)
Stüdyo: Kyoto Animation
Türü: Dram, Fantezi

Kyoto Animasyon şirketi 2016 yılında, Twitter aracılığı ile light novel serisi olan Violet Evergarden’in bir animeye uyarlamaya çalıştıklarını açıklamıştı.

Seri Violet adındaki savaşta kollarını kaybetmiş ve yapay kollar ile yaşamını sürdüren savaş gazisi bir kızın hayatını anlatıyor. Violet yapısı gereği insan duygularını ve özellikle Aşk, sevgi duygularını kavrayamayan bir varlıktır. Savaş sonrası hayatında normal bir hayata adapte olması ve aşk duygusunu anlamaya çalışarak kendi varoluşuna bir anlam katmaya çalışmaktadır.

Netflix üzerinden yayınlanacak Violet Evergarden kesinlikle yayınladığı tanıtım videolarındaki animasyon kalitesiyle göz doldurdu ve tarafımca son yılların en çok beklenen serilerinden biri olmayı başardı.


Steins;Gate 0

 

Başlangıç Tarihi: 2018 – 2019
Stüdyo: White Fox
Türü: Bilim Kurgu, Gerilim

Geçen yılların ardından stüdyo White Fox,(Akame ga Kill, Hataraku Maou-sama, re:Zero) sonunda Steins Gate serisinin yeni animesinin Steins;Gate 0 ismi ile geleceğini duyurmuştu. Yeni anime yine aynı isimli olan Steins; Gate 0 adlı görsel roman oyunundan uyarlama olacak. Orjinal serinin resmi(canon) bir parçası olan Zero orijinal hikayenin bitiminden önceki bir zamanda vuku buluyor.


Fairy Tail Final

Başlangıç Tarihi: 2018
Stüdyo: Belirsiz
Türü: Aksiyon, Komedi, Büyü, Fantezi, Macera, Shonen

Uzun soluklu seriler arasında kendine bir kitle yaratmayı başarabilmiş olan Fairy Tail’in 2. sezon animesinin final vermesinin ardından mangası da geçtiğimiz aylarda final verdi. 2018 yılında çıkması tahmin edilen final sezonu ile Fairy Tail efsanesi televizyon ekranlarında da son bulmaya hazırlanıyora benziyor. Eski ve çok bilindik seri olduğu için sevenler zaten izleyecek sevmeyenlerde uzak duracaktır o yüzden bir şeyler demeye pek gerek yok.


Koutetsujou no Kabaneri 2

Başlangıç Tarihi: Ocak 2018
Stüdyo: Production I.G.
Türü: Aksiyon, Gizem, Dram, Bilim Kurgu

Bir steampunk, aksiyon ve hayatta kalma serisi olan Koutetsujou no Kabaneri ikinci sezonuyla birlikte 2018 yılında  geri dönüyor. Aslında 2017 de geleceği duyurulan serinin ikinci sezonu, Shingeki no Kyojin’in ikinci sezonuyla yakın tarihe denk geleceği için biraz ileri itilerek 2018’in içine alındı. Direk orijinal anime uyarlaması olduğu için hikayenin nereye gideceğinin belli olmaması seriye karşı olan merak duygusunu iyi bir şekilde arttırıyor.


Overlord 2

 

Başlangıç Tarihi: Ocak 2018
Stüdyo: Madhouse
Türü: Aksiyon, Supernatural, Büyü, Doğaüstü Güçler, Oyun, Macera

Bir Isekai(başka bir dünya) temalı light novel uyarlaması olan Overlord’un ilk sezonu genel olarak hoş denebilecek bir seviyeydi. Video oyunu temalı olan(Grimgar of Fantasy, SAO, Log Horizon) seriler arasında karanlık seinen derecesinde sayılabilecek bir temada olan Overlord’u bu tür isekai ve MMORPG animeleri sevenlere kesinlikle öneriyorum.


One-Punch Man 2

Başlangıç Tarihi: 2018
Stüdyo: J.C. Staff
Türü: Aksiyon, Supernatural, Komedi, Doğaüstü Güçler, Seinen, Parodi, Bilim Kurgu

2. sezonun Madhouse animasyon stüdyosu tarafından yapılmayacak olması ve yönetmen Shingo Natsume’nin projeden ayrılması sonucu OPM ne yazık ki bekleyenlerini bir miktar endişeye soktu. Ancak ben J.C. Staff’ın ortalamanın üzerinde iyi bir stüdyosu olduğunu ve bu işi iyi bir şekilde kotarabileceklerini düşünüyorum. Sonuçta Shokugeki no Souma, Prison School ve Railgun gibi bir sürü animasyon kalitesi yüksek ortaya çıkarabilmiş bir stüdyo. En nihayetinde bu endişelere rağmen 2. sezonda izleyiciler için hikayenin gideceği yön ve eklenecek yeni karakterler bile oldukça cezbedici olacaktır.


Persona 5 the Animation

Başlangıç Tarihi: 2018
Stüdyo: A-1 Pictures
Türü: Aksiyon, Supernatural, Fantezi

2016 sonbaharında, A-1 Pictures, Ps4 oyununu teşvik etmek için Persona 5 The Animation The Day Breakers isimli bir special bölümü yayınlamıştı. Bu kısa animenin izleyicilerden aldığı geri dönüşler o kadar olumlu oldu ki, Persona 5’e 12 bölümlük bir televizyon serisi yapmaya karar verdiler. Persona ve daha doğrusu oyun uyarlaması olan animelerin genellikle kötü çıkmak gibi bir huyları olsa da, anime oyunun sihrini azıcıkta olsa yakalayabilirse bu yıl Persona 5  kesinlikle izlenmeye değer bir anime olacak.


Attack on Titan(Shingeki no Kyojin)

Başlangıç Tarihi: Temmuz 2018
Stüdyo: Wit Studio
Türü: Aksiyon, Doğaüstü Güçler, Fantezi, Dram

2. sezonu beklerken çektiğimiz 4 yıllık işkencenin aksine bu sefer Shingeki no Kyojin’in 3. sezonu beklenmedik bir şekilde çok erken bir zamanda bizlerle buluşacak. 2. sezonuyla 1. sezondan kalan bazı gizemleri bir nebze açıklığa kavuşturmayı başardı. Ancak hala mangasını takip etmeyenler için Eren’in bodrumunun gizemi ve daha nice gizemler 3. sezona kalmış durumda. Merakla bekliyoruz umarız ki bu kısa süre yüzünden animasyon kalitesi düşürmezler.


Code Geass: Lelouch of the Resurrection

Başlangıç Tarihi: 2018
Stüdyo: Original
Türü: Aksiyon, Askeriye, Bilim Kurgu, Siyaset, Dram, Mecha

Özellkile Code Geass: Lelouch of the Rebellion sezonlarıyla büyük bir hayran kitlesi toplayan serinin 3. anime serisi 2018’de bizler ile olacak. Bu sayede eski karakterleri yeniden görme şansını elde edebileceğiz. Detayları pek bilmesek de serinin Rebellion sonrasını anlatacağı tahmin ediliyor.


Fate/Extra Last Encore

Başlangıç Tarihi: Ocak 2018
Stüdyo: Shaft
Türü: Aksiyon, Büyü, Fantezi

TYPE-MOON tarafından PSP oyunu olarak 2010 yılında Fate/Extra isimiyle yayınlanan Fate oyununun anime adaptasyonunu Gatari serisinden tanıdığımız stüdyo Shaft üstleniyor. Proje Fate hakkında tecrübeli yazarlara emanet edilse de Ufotable tarafından yapılmadığı için heyecanım hem sönük hemde biraz temkinli yaklaşıyorum ancak Shaft’ın da iyi işler başaracağına inancım da yüksek.

Ascalon Yazar:

4 Yorum

  1. galeme
    17 Aralık 2017
    Yanıtla

    One Punch Man en heyecanla beklediğim. Mangasından okudum ama animesini de izlerim. Yeni stüdyo umarım diğeri gibi kaliteli bir iş çıkarır.
    Batman Ninja’yı da izleyeceğim.
    Code Geass en sevdiğim animelerden birisi olmasına karşın sanırım izlemeyeceğim. Güzel olacağını sanmıyorum pek. Finali yaptın işte kaç yıl geçmiş ne gerek var.

  2. Fuegoreon
    17 Aralık 2017
    Yanıtla

    Çoğu devam serisi, hiç yeni bir soluk yok piyasada. Üzücü. Eline sağlık.

  3. maxel23
    13 Mart 2018
    Yanıtla

    Abi çıldırcam heryerde yanlış yazıyolar şu violet evergardenın hikayesini ya abi bak bu kız insan robot falan değil savaşta kollarını kaybetmiş ve robotik kollar kullanıyo ayrıca şu Auto Memory Dolls(Otomatik Hafıza Kuklaları) olayıda anlaşıldığı gibi değil spoiler vermek istemiyorum animede bunun ne anlama geldiği açıklanıyor onun dışında anime gerçekten etkileyici daha bölümlerin yarısı yayınlandığı halde MAL da 160. sırada bi göz atmanızı isterim pişman olmassınız.

    • Tarık Berk Gündüz
      14 Mart 2018
      Yanıtla

      Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Bu yazıyı yazdığım vakit Violet yayın tarihine daha başlamamıştı. Ve bende Light Novel’ı(hafif roman) ne yazık okumadığım için baktığım İngilizce kaynakta kukla robot olayını öyle yorumlamıştı. Seri başladıktan sonrada yazıyı düzenlemeyi unutmuşum. Sizin geri dönüşünüz dahilinde bir hatamızı düzeltmiş olduk ne mutlu bize. 🙂

      Violet içinse gerçekten güzel bir anime, insanda yarattığı sıcak sevgi ve ait olma duygusunun yanında Violet’in toplumsal normları ve yaşam amacını kavramaya çalışması oldukça güzel bir şekilde izleyiciye veriliyor. Birde bunların yanında muhteşem çizimler ve animasyon kalitesi olunca umarım ki insanların gözünde yükselen bir seriye dönüşür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir