Bu yazı 13 Ekim’de yazılmış ve daha sonra 27 Ekim ile 6 Kasım’da güncellenmiştir. Yazıyı daha önce okuduysanız, güncellenen kısımlara geçmek için aşağı inebilirsiniz.
Bu hafta içerisinde İngilizce geek ortamlarında bir haber patlak verdi ve etkileri hala sürüyor. Kesilme belirtisi de göstermiyor. Yıllardır oyun dünyasında olan ve bu alemle ilgilenen herkesin bildiği firma, Hearthstone oyununda bir oyuncuyu 1 seneliğine banladı.
Blitzchung isimli oyuncu, Hearthstone kart oyununun en prestijli ligi olan Grandmasters’da birinci olmuştu. Blitzchung, ülkesi Taiwan’da Çin’e karşı düzenlenen protestoları desteklemek için, oyun sonrasında resmi Taiwan yayınında bir gaz maskesi taktı ve şu sözleri sarf etti.
“Hong Kong’u özgürleştirin, günümüzün devrimi.”
Buna karşılık, Blizzard Activision, oyuncuyu gelecek senenin Ekim ayına kadar turnuvalardan uzaklaştırdı, şampiyonluğunu ve şampiyonluk parasını geri çekti. Bu yaptırım, geçimini oyunculuktan kazanan birisi için önemli bir ekonomik darbe olmasıyla dikkat çekiyor. Blizzard aynı zamanda Taiwan’lı iki sunucuyu işinden kovdu.
Hong Kong protestoları aylardır devam ediyor ve polisin sert tepkisi dünya basınında yankı bulmuştu. Ancak geek alemine şu ana kadar sıçramamıştı. Blizzard’ın bu hareketi batılı geek kitlesinde çok sert tepkilere neden oldu. Oyuncular, bu olaylara tepki göstermelerinin sebepleri olarak şunu belirtiyor: “Blizzard’ın Çin pazarındaki kârını kaybetmemek için ifade özgürlüğü karşıtı ve otoriter bir rejimi destekleyen bir sansürde bulunması.” Aynı zamanda Çin firması Tencent’in Blizzard Activision firmasında %5 hissesi olması da kimilerince dile getirilen bir şey. İşin diğer bir boyutunda, Çin, ABD’ye karşı gittikçe büyüyen bir rakip ve Hong Kong protestocularında batının hassasiyetlerine oynayan önemli bir grup var. Tepkilere karşı yapılan eleştirilerden birisi, Ekvador’da da benzer protestolar devam ederken Hong Kong’un “batı dünyasının” dikkatini bu kadar çekmesindeki bir sebebin, batının çıkar ilişkisi olması.
Pek çok batılı oyuncu boykot olarak World of Warcraft’taki paralı üyeliklerini iptal ederken, bir çok kişi de Blizzard hesaplarını sildi. Gelen tepkilerden birisiyse ilginçliğiyle öne çıktı. Firmanın diğer bir oyunu olan Overwatch karakterlerinden birisi olan Mei isimli Çinli karakterin, Hong Kong’u destekleyen montajları yapılmaya başlandı.
Bu tepkinin sebebi, Hong Kong’u Çin’de banlatmaya çalışmak. Çin’in engelleyici politikası dünyada oldukça bilinen bir şey. Geçtiğimiz seneler içinde, Winnie the Pooh’un ülke başkanıyla olan monteleri banlanmıştı. Bunun sebebi, muhalif kitlelerin, ülkenin ömür boyu başkanı Xi Jingping’i bu karaktere benzetmesi ve bunun bir “meme” haline gelmesi.
İşin diğer bir ilginç yanı, bu olaydan hemen önce yayımlanan South Park bölümünde (23. sezon 2. bölüm) Çin hükümetiyle dalga geçildiği için, dizinin Çin’de yasaklanması. Bölüm, firmaları Çin pazarına hitap etmek için Çin’in sansürleyici rejimini desteklemekle eleştiriyordu. Hemen ardından yaşanan bu olay, Çin’in benzer bir hareketi NBA oyuncularına karşı yapması ve dizinin yasaklanmasını protesto amaçlı olarak, South Park yeni bölümünde “Fuck the Chinese government,” şeklinde bir tepki verdi.
Blizzard bir açıklama yaparak kararının politik olmadığını söylese de, kimseyi inandırmış gibi görünmüyor (aynı zamanda Blitzchung’un banı 6 aya indirildi ve kovulan yayıncılar da 6 ay sonra işe geri dönebilecek, Blitzchung ödül parasını alacak). Bir Reddit kullanıcısı fikrini şöyle belirtiyor.
“Bir keresinde bir sığır çiftliğini ziyaret etmiştim, orada ineklerin otlarını ve dışkılarını toplayan kocaman bir makine vardı. Ardından makine onların hepsini kocaman bir kabın içine atar ve burada tezeğe dönüştürülürlerdi. Bir gün kap kırıldı ve bir hafta boyunca birikmiş inek dışkısının tamamı otlağın üstüne döküldü. Ve bu gördüğüm en büyük bok yığınıydı, ta ki bu açıklamayı okuyana kadar.”
27 EKİM 2019 GÜNCELLEMESİ
Yukarıdaki grafikten görüleceği üzere Activision Blizzard’ın hisseleri bu tartışmalardan etkilenmemiş durumda. Yani bütün boykot çağrılarının ve batı internetindeki tepkilerin duruma pek bir etkisi olmamış. Bu çağrıların tepkisel olduğu ve bu trene atlayan çoğu kişinin bunu yapmayacağı yönündeki eleştiriler her zamankinden daha alakalı duruyor. Hatta bu durum, yıllar önceki başka bir boykot çağrısını akla getiriyor.
İşin diğer bir yanında, kendi evrenini tasarlama açısından “Yeni Blizzard” olarak gösterilen Riot Games firmasının, League of Legends Dünya Turnuvası’ndan önce aldığı, bütün siyasi açıklamaları yasaklama kararı var.
Çinli firma Tencent, Activision Blizzard’ın hisselerinin %5’ine sahip. Öte yandan Riot Games’in hisselerinin tamamı Tencent’e ait. Bu durum, akla bazı soru işaretleri getiriyor. Neden Blizzard bu kadar sert bir tepki aldı fakat diğer Çinli hissedarları olan, hatta tamamı Çinli hissedarlardan oluşan ve aynı politikaları izleyen firmalar buna maruz kalmıyor? Blizzard’ın yıllardan beri oyuncuların gözünde tamamen farklı sebeplerden kaybolan itibarının bu tepkiyle bir ilişkisi var mı? Batının ve özellikle ABD’nin Çin’le gittikçe büyüyen rakiplikleri bu tepkiyi ne kadar etkilemekte? Son olarak, Hong Kong protestoları çok uzun zamandır devam etmekteyken sadece kendi zevkleriyle alakalı bir şey etkilenince tepki veren insanlar bu konuda ne kadar haklı veya dürüst? Gerçekten önemsiyorlar mı, yoksa sadece içi boş bir tepkisellikle mi hareket ediyorlar?
6 KASIM 2019 GÜNCELLEMESİ
Oyuncular ve diğer pek çok geek, Blizzard Activision’ın Blitzchun’u banlaması sebebiyle firmayı boykot edeceklerini ve Blizzcon’da protestoya gideceklerini söylemişlerdi. Peki 1-3 Kasım arasında gerçekleşen Blizzcon’da neler oldu?
Blizzcon’un dışında kimi protestocular toplandı ve Winnie the Pooh kostümüne bürünerek, Hong Kong’u destekleyen tişörtler dağıttılar. Aynı zamanda sunumlar sırasında da Hong Kong’u destekleyici bir slogan atan bir protestocu oldu. Kimi haber kaynakları elli kişinin protestoya katıldığını iddia etse de, Blizzcon’a katılan kişilerden gelen bilgiler bununla çakışıyor. Gelen bilgilere göre bu protestocuların sayısı yirmiyi geçmiyor. Diğer bir deyişle, internetteki bütün bu öfke, bağırma çağırmaya rağmen çok küçük bir insan grubu protestoya gitmiş.
Bütün bu tepkilerden çıkan sadece iki somut şey var.
- Blitzchung ve sunuculara verilen ceza hafifletildi.
- Tayvan’lı bir firma olan Mitsubishi Motors, Hearthstone sponsorluğundan çekildi. Tayvan, Çin tarafından tanınmayan ve doğal olarak Çin ile ilişkileri kötü olan bir ülke.
Bunun dışında ne Blizzard Activision hisseleri etkilendi, ne insanlar boykota başladı, ne de herhangi bir önemli etkisi olacak bir protesto yaptılar. Ancak kimi haber siteleri ve Reddit gibi sosyal medya siteleri, bu küçük gelişmeleri olduğundan çok daha büyükmüş gibi aktarıyor. Örneğin, Blizzcon devam ederken, Reddit’teki en popüler postlardan birisi, bu küçük protestoyu çok büyükmüş gibi veren bir tanesi oldu.
Bir kez daha, internetteki tepkilerin ne kadar kısa hafızalı ve duygusal olduğu, içten olmadığı ve geek -özellikle oyuncu- kitlesinin herhangi bir somut eylemden ne kadar uzak olduğu görülüyor. Aynı zamanda olayların internete aktarılma şekli ve internette yaşanma şekliyle gerçeklik arasında ne kadar büyük bir kopuş olduğu tekrar görülüyor. Haber sitelerine ve sosyal medya sitelerine kalmış olsa, Blizzard Activision boykottan dolayı aşırı büyük bir darbe aldı ve dünyanın dört bir köşesinde oyuncular bu durumu protesto ediyor. Öte yandan, Modern Warfare oyunu, Call of Duty tarihindeki en iyi açılışı yaptı ve ilk üç günde 600 milyon dolarlık sattı. Kısacası, gerçeklik bundan daha uzak olamazdı.
İşin iyi tarafında, internet kitlesinin ve oyuncuların bu tarafıyla dalga geçen oldukça fazla monte çıktı. Yazıyı bunlardan bazılarıyla bitiriyorum.
İlk Yorumu Siz Yapın