Michael Jordan Efsanesi – 3. Bölüm

NBA ve Basketbol tarihinin en ikonik oyuncusu Michael Jordan’ın kariyerini ve kısaca hayatını anlattığımız yazı dizisinin 3. bölümüne hoş geldiniz. Önceki bölümleri okumak için;

  1. Bölüm (tıklayınız)
  2. Bölüm (tıklayınız)

 

-1986-1991 Arası Dönemi-

1986-1987 Sezonu:

86–87 sezonu Michael Jordan başarısının bir tesadüf olmadığı ve daha da iyiye gittiğinin kanıtı oldu. Ayrıca güvenmeyen ve onun yeteneklerini uygun kullanamayan eski koç yerine Jordan ile ömürlük dostluğa sahip olacak olan Doug Collins takımın başına geçmişti ve hem Jordan hem Chicago daha da motive idi.

Takımında adeta 3 pozisyonda(pg,sg,sf) oynuyordu, çok yönlüydü, çok zayıf bir takımı sürekli play-offl potasına sokabiliyordu. Ayrıca kendine has hava harekatları, footwork hareketleri ve yaratıcılığı ile NBA’in globalleştiği, Magic, Dr.J ve Bird’in yaşlanmaya başladığı bu yıllarda Jordan ilaç gibi gelmişti. Çaylak yılında kaptırdığı Smaç Şampiyonluğunu bu kez ezeli rakibi Dominique Wilkins’ ten sökercesine alıyordu.

 

Harikalar yarattığı sezonda yaptıkları;

  • İlk Smaç Şampiyonası şampiyonluğunu aldı.
  • 9 kez 40 sayı barajını geçerek rekor kırdı.
  • 3 maç arka arkaya 50 sayı barajını geçerek bir ilke imza attı.(57.53.61)
  • 1987 yılı Dr.J’ in emekli olduğu yıldı ama MJ matemi kısa kesti.
  • Wilt Chamberlain’den sonra bir sezonda 3000 sayı barajını geçen 2. oyuncu ve tek gard oldu. Ayrıca bir sezonda toplamda 2500 sayı üzerine çıkan en kısa oyuncu oldu.
  • 37.1 ile maç başına ulaşılabilen en yüksek sezon ortalaması değerinde; gardlar arasında en iyi birinci , genelde ise Wilt in harika üç sezonunun(1960larda) arkasından 4. geldi hala da öyle.
  • İlk Sayı krallığı (Daha 10 kere alacağının ilki)
  • NBA savunma ve Normal birinci ilk beşlerine girdi.
  • 2. kez All-Star oldu
  • En iyi Savunma Oyuncusu Ödülü’nü(DPOY) kıl payı Michael Cooper’a kaptırdı. Oylamada ikinci oldu.
  • En Değerli Oyuncu Ödülü’nü (MVP) kıl payı Magic Johnson‘a kaptırdı. Oylama da ikinci oldu. Hem en iyi savunmacı hem de en değerli oyuncu ödüllerinin Lakers‘a gitmesi ile Jordan’ın hakkının lobi üstünlüğü ile yenildiğini düşünen çok fazla insan vardı.
  • 250 top çalma ve 120 blok rakamlarını aynı zamanda geçen ilk ve tek oyuncu oldu.
  • Sezon boyunca maç başına 37.1 sayı 5.2 ribaunt 4.6 asist 2.88 top çalma 1.52 blok rakamları elde etti. Maç başına %48.4 şut yüzdesi ile oynadı.

Ve yüzlerce unutulmaz an…

Jordan’ın Smaç Şampiyonluğundan Görüntüler:

Michael’ın sezon sonundaki üç maçta arka arkaya 50+ sayıyı %60 şut yüzdesi ile hiç üçlük kullanmadan attığı ve toplamda 164 sayı ürettiği maçlardan görüntüler:

Jordan’ın, Utah Jazz maçında Jazz’ın yıldız oyun kurucusu John Stockton’ın üstünden smaç bastıktan sonra Utah seyircileriden birinin “Kendi ayarında/boyunda birini seç, daha büyüğünü dene!” diye laf atar çünkü John Stockton yaklaşık 1.84 m boyundadır. Bir Sonraki atakta MJ havada şıpagat açarcasına Utah’ın 2.12m lik pivotu Mel Turpin‘in üzerinden smacı basar ve o seyircinin olduğu yere dönüp ” Bu yeterince büyük mü ?” der. 1987 yılında Jordan’ın yaşattığı onlarca efsane andan biridir.. İşte o olayın özeti sizlerle;

 

1986-1987 Sezonundan Karma Görüntüler:


1987–1988 Sezonu:

1987–1988 sezonunda Michael Jordan adeta bir yarış atı gibiydi. Tozu dumana katıyordu ve önüne pek kimse geçemiyordu. Bir takım hariç…

Bu sezondaki başarıları;

  • Maç başına 35.0 ortalama ile 2. sayı krallığına kavuştu.
  • 2. kez 2500 sayı barajını geçti
  • En iyi Savunmacı ödülünü kucakladı. Geçen sene vermedikleri ödülü bu sefer vermemezlik edemediler.
  • NBA en iyi savunma ve normal ilk beşlerine seçildi.
  • All-Star MVP ödülünü yani All-Star organizasyonunun en değerli oyuncu ödülünü aldı. (Chicago’da)
  • 2. kez Smaç Şampiyonası şampiyonu oldu. D.Wilkins ile yaptıkları final NBA tarihine kazındı. Ve MJ arka arkaya yaparak bir ilki başardı. Ayrıca tarihte aynı all-star organizasyonunda hem All-Star MVP si hem de Smaç Şampiyonu olan ilk kişi oldu ve hala tek.

  • 2. kez 250 top çalma ve 120 blok rakamları aynı sezonda geçti
  • En Değerli Oyuncu ödülünü ilk kez kaldırdı. Artık bu ödülü Jordan’dan daha fazla uzak tutamıyorlardı.
  • Bu ödülü alırken aynı zamanda en iyi savunmacı olan ilk(2.si Hakem Olajuwon) oldu.
  • En iyi savunmacı iken sayı kralı olan ilk oyuncu oldu. Smaç Şampiyonluğu, All-Star ve sezon MVP ödüllerini, en iyi savunmacı, sayı krallığı top çalma krallığını aynı sezonda başaran hatta bu saydıklarımın her hangi bir ikili kombinasyonunu ilk defa başarmış sporcu ve pek çoğunu hala başarmış tek sporcu. (En İyi Savunmacı olduğu yıl en değerli oyuncu seçilmiş olma konusunda bir tek Hakeem Olajuwon Mj’e eşlik ediyor.).
  • All-Star MVP liğini ve smaç şampiyonluğunu aynı anda alan ilk ve tek oyuncu oluyordu.
  • İlk top çalma krallığını aldı.
  • Hem top çalma, hem sayı kralı olan ilk oyuncu(2.si Iverson)
  • Bir maçta 10 top çaldı.
  • 35.0 sayı 5.5 ribaunt 5.9 asist 3.16 top çalma 1.60 blok ortalamaları tutturdu. Maç başına %53.5 gibi harikulade bir yüzdeyle skor üretti.

Ve yüzlerce unutulmaz an…

 

Tüm bu başarılara rağmen play-off 2.turunda üç yıl daha başlarına bela olacak olan gösterişli eziyet Detroit Pistons’a elendiler. MJ tüm bireysel başarılarına rağmen, O’nu Magic, Bird, Dr.J ile aynı klasmana getirecek olan şampiyonluk yüzüğüne ulaşamamıştı.


1988-1989 Sezonu:

Ama 1989 yılı yeni bir BULLS takımının başlangıcı olacaktı. 1987 yılının seçmelerine takıma katılan, ileride İsviçre çakısı ile çok yönlülük konusunda yarışacak olan Scottie Pippen henüz çaylak iken, Jordan ile özel antremanlarla oyununu geliştiriyordu. Jordan’ da en yakın takım arkadaşını, kendine en yakın seviyede ki adamı buluyordu ve onu özel olarak eğitiyor, kolluyor ve oyunu öğretiyordu.. Horace Grant ise yeni sezonda, daha sert, daha hızlı bir çaylak pota altı adamı olmaya hazırdı.

Gerek Ted Winter imzalı “triangle offense” üçgen hücum oyunuyla, gerekse zen anlayışı ile sevgi ve disiplini aynı ölçütte taşıyabilen baş koç Phil Jackson, Dean Smith sonrası, Michael Jordan’ın yeni akıl hocası oluyordu.Kesinlikle sıra dışı bir adam olan Jackson, keza gene onun kadar sıra dışı Michael Jordan ile uyum içerisinde büyüyor ve gelişiyorlardı. Başarıya aç takım geleceğe umutla bakarken, Michael Jordan her konuda oyununu ve yaratıcılığını, disiplinini standartların çok çok üzerine çıkmıştı.

Kazıttığı saçları, NBA çapında bir akım olacak olan uzun şortu (evet NBA şortlarının uzamasını başlatan Jordandır), medya-basın ile iyi ilişkisi, yaratıcılık timsali reklamları, hareketleri ve elbette 32.5 sayı 8 ribaunt 8 asist 2.89 top çalma 0.88 blok ve %54 şut yüzdesi ortalamaları ile efsaneliğe doğru süzülüyordu. Bu sezonun son 2 ayını ise oyun kurucu pozisyonuna geçmesi ile 29 sayı 11 ribaunt 10 asist gibi rakamlar ile tamamlamıştı. Nitekim Jordan topu taşıyan ve kararları veren olduğunda da istatistiki olarak oyunu domine edebildiğini göstermiştir.

1988–1989 sezonunda yaptıkları-başarıları;

  • 17 asist kariyer rekoru
  • Jordan’la geçen üç yılın ardından Chicago’nun en büyük sorunu Stada giden yolların, gelen binlerce arabaya yetersiz kalması idi…
  • Ocak ayı içinde 10.000. sayısına ulaştı ve bunu en çabuk başaran oyuncu oldu hala da öyle.(86’daki sakatlığı olmasa çok daha çabuk olurdu!)
  • 3. Sayı krallığı.
  • Top Çalma üçüncülüğü.
  • 4. kere All-Star ilk beşliği(en fazla oyu alarak)
  • 3. kere NBA en iyi savunma ve normal ilk beşine seçilmesi
  • 2500 sayı barajını ardı ardına 3 kez geçti.
  • IBM’ in dağıttığı takımına en faydalı oyuncu ödülünü 2. kez alıyordu.

Ve yüzlerce unutulmaz an…

Play-off sezonunda, Doğu Konferansı ikincisi Cleveland Cavaliers’ı destansı bir şekilde geçtiler. Michael, 5. maçta takımı 100–99 yenilirken topu kenardan aldı,çok hızlı bir şekilde topu olduğu yönün aksine şekilde potaya doğru koştu ve topu faul dairesine doğru sürdü. Craig Ehlo (karşı takımın ve ligin en iyi dış savunmacılarından biri) ona yapıştı.Fakat, MJ faul dairesinde aniden driplingi kesip havalandı. Ehlo yer çekimine yenik düşüp yere indiğinde, Jordan topu daha yeni elinden çıkarmaktaydı.

Ve son saniyelerde takımını 101–100 lük galibiyete taşıyıp, seriye noktayı koyuyordu. Attığı şuta “THE SHOT” denilmiş ve Michael Jordan’ın efsaneliğe ve en iyi olma yolunda ilk adımı olarak kabul görmüştü.

Tur ortalamaları; 39.3 sayı 6.8 ribaunt 5.9 asist 3.0 top çalma %53 şut yüzdesi idi.

Yaptığı tarih yazmaktı. Doğunun 5.si olan Bulls takımını Konferans Finallerine kadar sürüklemişti.

Tüm bunlara rağmen Doğu Konferansı Finallerinde, bir kez daha Doğu birincisi ve o sezonun şampiyonu olacak olan “Bad Boys” lakaplı ezeli rakipleri Detroit Pistons tarafından eleniyorlardı.

“Mağlubiyetlere en çok üzülen Jordan’dı. Çünkü kimse ondan fazla çaba sarf edemezdi.”

demişti Chicago Bulls’un koçu Phill Jackson.

Seri bitiminde Detroit oyuncuları gülüyorlardı, Jordan alay konusu idi. Bir spiker morluklar ve yaralar içerisinde gözleri dolmuş halde soyunma odasına sendeleyerek giden Jordan’a bakarak.

Evet seyirciler, Pistons bir kez daha Bulls’u eledi ama bu adam için üzülmemek elde değil.

diyordu.

Kötü Çocuklar lakaplı Pistons NBA’in en sert, pis, kurnaz ve de çirkef takımı idi.. Safi yetenek ile devirelebilir bir şey değildi ya da sıradan takım oyunuyla… Öyle ki Bulls’tan çok daha efsane olan Bird’lü Celtics ve Magic’li Lakers bile Kötü Çocuklara o sezon boyun eğmişti. Jordan’ı da “Jordan Rules” dedikleri bir seri faul, boyalı alan kalabalığında onu ezmeye dayalı hareketlerden oluşan illegal taktiklerle durduruyorlardı. MJ takımın tek skor tehdidi ve her şeyi idi. Pistons biliyordu ki MJ’i durdurur ya da en azından yavaşlatırlarsa ve onun cesaretini bu pis oyunla kırarlar ise Chicago onları geçemeyecekti.. Jordan istatistik ve efor babında ne kadar iyi maçlar çıkarsa da asla oyunu Bulls domine edemiyordu.


1989-1990 Sezonu:

1989-1990 sezonunda,1990 senesi ile 90’lı yıllara giriliyor. Lig yeni yıldızlarla tanışıyordu. Ama en parlağı olan Jordan 90’ da sportif ve ekonomik başarı konusunda çığır açıyordu…

1989–1990 sezonu başarıları:

28 Mart 1990 tarihinde Cleveland Cavaliers takımına karşı 69 sayı ile kariyer rekoru kırıyordu. Ayrıca bunu uzatmasız bir maçta ligin en iyi savunma takımlarından ve baş düşmanlarından biri olan Cleveland’a karşı onların sahasında yapıyordu. Bir enteresan gerçek ise şuydu; aynı maç ribaunt rekorunu da kırıyordu 18 ile. 65+ sayı 15+ ribaunt sayılarını tek maçta geçen toplamda ikinci, 2.10m den kısa oyuncular arasında ise ilk ve tek başaran idi (hala da öyle).

İşte O Maçın Özeti:

  • 65 sayıyı geçen en genç oyuncu idi.
  • 60 sayı barajını hem play-off hem de normal sezonda geçen 2. adamdı ve sonuncusu.(1. Elgin Baylor)
  • 4. sayı ve 2. top çalma krallıklarını aldı.
  • NBA en iyi savunma ve normal ilk beşlerine seçildi.
  • 6. kez All-Star beşine girdi. En çok oy alan oldu.
  • Maç başına 33.6 sayı %52.6 şut yüzdesi 6.3 asist 6.9 ribaunt 2.77 top çalma 0.70 blok rakamları tutturdu.

Ama ne var ki Konferans Finallerine kadar yükselip, orada “Bad Boys” ekibine 3. kere eleniyorlardı. Seri bitip Jordan sahayı terk ederken maç yorumcusu şunu demişti; “ Bu adam için üzülmekte haklısınız, dostlarım”

Bu sefer seriyi yedinci maça kadar sürüklüyorlardı ve eğer yedinci maçta Pippen sakat olmasa belki de bugün Jordan’ın nasıl yedi şampiyonluk sahibi olabileceğini konuşuyor olurduk. Bu seri MJ’in play-off kariyerinde 7. maça giden üç seriden birisi idi.

John Salley rakip takımın oyuncusu olsa da hayranlığını şu sözlerle ifade ediyordu;

Bu adam maç başına 45, 39, 60 sayı atıyor ama kaybediyordu. Üzülmemek elde değildi.

Bulls çok zorlamıştı bu sefer ama gene olmadı. Jordan ve ona destek olan tüm takım arkadaşlarını resmen kıyma makinasından geçirir gibi eziyordu Kötü Çocuklar.

 

Kötü Çocuklar Lakaplı “Detroit Pistons” takımının Jordan ve Bulls’lu illegal bir şekilde ezdiği anlar.

Aynı zamanda 1990 yılında efsane koç John Wooden’dan en iyi oyuncuları sıralaması istendiğinde, üst sıralara Magic ve Bird isimlerini sayarken, “Peki ya Jordan ?” diye sorulduğunda; “Jordan tek kişilik gösteri, takım olarak başarısı yok” demişti.
Ve gene Wooden gibi düşünen bir Pistons taraftarı seri bitiminde Jordan sahadan çıkarken ona doğru şu pankartı kaldırdı;“Maybe Next Year Jordan” (Belki Gelecek Sene Jordan).Taraftarın içine mi doğdu. Yoksa MJ o an kafasında bir şeylere karar mı vermişti bunu bilemeyeceğiz ancak gelecek sezon Detroit Pistons süpürge tadı nedir? Öğreneceklerdi… 1991 sezonu tüm senelerden çok farklı başlıyordu ve rakipleri de bunu sezmişti…

Jordan ve Boğalar hakkı olanı almak için geliyordu !

devam edecek…

 


Yazıyı izin alınmadan vede orijinal linki paylaşılmadan üstlenenler hakkında hukuki yaptırım uygulanacaktır. Tüm hakları saklıdır. @utkan.in

Utkan Aktaş Yazar:

2 Temmuz 1987 doğumlu olan Utkan genç görünümlü bir ihtiyar olarak iki üniversitede bulamadığı aidiyet ve de yaratıcılık hissini dans, yazarlık, kurgu gibi pek çok diğer sanatsal uğraşıda buldu. Şimdilerde ise Kahraman Baykuş olgusunun kurucularından ve de yazarlarından biri olmaktan son derece memnun bir adam olarak tanınmakta ...

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir