Fate serileri özellikle Ufotable adı stüdyonun yaptığı animelerle üne ve şöhrete kavuşmuş dünyada ve Japonya’da aşırı büyük kitleye sahip bir franchise’dır. Ülkemizde ise animeleri popüler oyunlarının ve diğer yan ürünlerinin çok küçük de olsa bir kitlesi bulunmakta. Bu yüzden içimden iyi yönleriyle kötü yönleriyle sevdiğim bu franchise hakkında tanıtım, evrenin sistematiği, serilere nereden nasıl başlanacağı hakkında bir kaç şey yazasım geldi.
Nasuverse ve Type-Moon Nedir
İlk başta Fate ve başlıkta yazdığım adını yazdığım Nasuverse nedir?, nasıl oluştular ve her şey nasıl başladı ondan bahsedelim. Öncelikle Nasuverse, Type-Moon adlı görsel roman şirketinin ürettiği medya ürünlerinin hikayelerinin geçtiği ortak evrene hayranlar tarafından verilen bir isimdir. Bu ürünler içerisinde Fate serisi dışında bir kaç seri daha bulunuyor onlardan da yazının bir bölümünde mutlaka bahsedeceğim.
Type-Moon şirketinin kurucuları birer lise arkadaşları olan Kinoko Nasu ve Takashi Takeuchi‘dir. Bu ikili, Type-Moon markası altında çıkan tüm visual novel(görsel roman) serilerinin yaratıcısıdırlar. Kinoko Nasu hikayeleri Takashi Takeuchi ise çizim ve dizayn işlerini yapmaktadır. Nasu, Fate projesinin üzerinde çalışmaya lise yıllarında başlamıştır. Ancak bu ikilinin ilk resmi eserleri 1998 de başlayan Kara no Kyoukai Light Novel(Hafif Roman) serisidir. Video oyun stüdyolarını kurduktan sonra ilk yayınladıkları seri ise Tsukihime isimli eroge türündeki görsel romandır. Daha sonra Tsukihime’nin spin-off serisi olan Melty Blood yayınlanmıştır. Ve nihayet bütün bunlarından ardından 2004 yılında Fate/stay night ve devamında 2005 yılında Fate/hollow ataraxia görsel roman oyunu yayınlanır.
Bunca şeyin ardından Fate serisi o kadar çok tutuldu ve sevildi ki(özellikle Heaven’s Feel rotası) bir çok hafif roman yazarı Nasu’nun yarattığı bu evrende hikayeler yazmak istediler böylece Gen Urobuchi(Psycho-Pass, Mahou Shoujo Madoka Magica) ve Ryohgo Narita(Durarara!!,Baccano) gibi başarılı yazarlar Fate/strange fake, Fate/zero ve Fate/Apocrypha gibi hafif roman serileri ile evrene zenginlik getirdiler. Ancak evrenin en büyük genişlemesi bir mobil oyun olan Fate/Grand Order ve bir psp oyunu Fate/Extra serisi ile yaşandı.
Görsel roman oyunları seçim ve diyalog bazlı oldukları için iyi kötü bir sürü hikaye sonu ve güzergahlarını içlerinde barındırıyorlar bu ‘route’ denen seçimlerde hikayelerin içindeki paralel evrenleri oluşturuyor. Bu yüzden günümüzde Fate de dahil olmak üzere hala çeşitli Type-moon serilerinin anime uyarlamaları yapılmakta. ‘Route’ kavramı sayesinde Fate/stay night’ın birden fazla anime uyarlaması bulunmakta ve gelmektedir.
Nasuverse ve Seriler:
-
Tsukihime(月 姫, Ay Prensesi): Tsukihime aralık 2000 yılında Type-Moon tarafından orijinal olarak eroge görsel roman türünde hazırlanmış bir video oyunudur. 2003 yılında J.C. Staff stüdyosu tarafından Shingetsutan Tsukihime ismiyle animeye uyarlanmıştır. Tsukihime’deki olaylar Misaki Kasabasında gerçekleşir, kronolojik olarak Tsukihime hikayesinin finali Fate/stay night’ın başlangıç tarihine denk gelmektedir. Hikaye Kara no Kyoukai serisiyle bir çok benzerlik taşımaktadır iki hikayede de ortak kesişim noktaları bulunur. Hikayemiz Shiki Tohno adında genç bir çocuğun yaşamını anlatıyor. Küçük bir çocukken, Shiki hayatını tehdit eden ciddi bir sakatlık geçirir. Geçirdiği bu kazadan dolayı da ana karakterimiz Shiki cisimlerin ve insanların “ölüm çizgilerini” görmeye başlar. Eğer gördüğü bu çizgileri kesici bir alet ile keserse, bu çizginin sahibi olan cisim ya da insan da ölmekte veya kesilmektedir. Sahip olduğu bu gücü keşfetmesinin ardından tanıştığı gizemli bir kadın tarafından kendisine özel bir çift gözlük taktim edilir. Bu gözlükleri giydiği taktirde gücünü bastırıp dünyayı normal bir şekilde görebilir hale gelebilmekte ve düzgün bir hayat yaşayabilmektedir. Daha sonra Shiki, nesneler ve insanlar üzerinde bir takım “noktaları” da görebildiğini keşfeder; aslında bu kısımlar “çizgilerin” daha etkili ve güçlü versiyonlarıdır. Hikayenin gidişatında Shiki gücünün sadece öldürme gibi bir kavramın çok daha ötesinde olduğunu farkına varır. Oyunun hikayesi, Shiki’nin lise günleriyle başlar. Geçirdiği yaralanmanın ardından sonrada mensubu olduğu Tohno hanesinden uzaklaştırılır(sürgün). Sürgününden yıllar sonra Tohno ailesinin başı olan Shiki’nin babasının ölümünün ardından Shiki’nin kız kardeşi Akiha ailenin yeni başına geçme sorumluluğunu üstlenir. Ve kardeşi Shiki’nin haneye geri dönmesi hükmünü verir. Hikaye ilerledikçe, Shiki esrarengiz geçmişini giderek keşfeder ve giderek daha garip maceralarla karşılaşır.
- Melty Blood: Melty Blood, TYPE-MOON ve French-Bread (2003 öncesinde Watanabe Seisakujo olarak da bilinir) stüdyoları tarafından geliştirilen ve Tsukihime için bir spin-off olan 2D bir dövüş oyunudur. Melty Blood’un hikayesi, Satsuki Yumizuka‘nın non-existent rotasından tam bir yıl sonrasında devam ediyor. Shiki Tohno, Tsukihime sırasında gerçekleşen cinayetlere benzer bir şekilde, Misaki’de yeni bir dizi cinayetler zinciri olduğunu öğrenir. Katili ararken, kendisini yakalamaya çalışırken onunla bir kavga başlatan Sion Eltnam Atlasia ile tanışır. Dövüşten sonra kendisini yakalamaya çalışmasının sebebinin, “True Ancestor” (Arcueid‘e atıfta bulunarak) ile temasa geçerek “vampirizm için tedavi” hakkında bilgi edinmek olduğunu söyler. Shiki de böylece bu görevde ona yardım etmeye karar verir. Hikaye oyun içinde gerçekleşen kavgalarla birlikte devam etmektedir. Savaşın sonucuna bağlı olarak hikaye muhtemel iki olasılık yolundan birini seçip devam eder. Eğer üst yoldan devam ederseniz hikaye içinde ciddi olaylarla karşılaşılır ve ona göre bir final ile son bulur. Eğer ki alt yolları tercih edilirse hikaye gittikçe absürt bir havaya bürünür final de ona göre değişir.
- Kagetsu Tohya: Kagetsu Tohya TYPE-MOON’un Ağustos 2001’de Tsukihime‘nin devamı niteliğinde çıkardığı görsel roman hikayesidir. Kagetsu Tohya, birçok kolu olan uzun bir ana hikayeden ve kilidi açılan bir çok kısa yan hikayeden oluşur. Bu yan hikayelerin on tanesi de “On Nights of Dream” başlığı altında birleşmekte.
-
Kara no Kyoukai: Kara no Kyoukai, Kinoko Nasu’nun yazdığı ve Takashi Takeuchi tarafından görselleştirilen TYPE-MOON’un bilinen en eski eserlerinden biridir. 1998 ve 1999 yıllarında orijinal olarak hafif roman olarak yayınlamıştır. Geçtiğimiz seneler boyunca ufotable stüdyosu tarafından yıllarca anime filmi formatında 7 adet anime uyarlaması yapılmıştır. Ayrıca Garden of sinners(Günahkarlar Bahçesi) yan başlığıyla da bilinir. Seri diğer Type-Moon ana evren serileri olan Tsukihime ve Fate/stay night’dan farklı bir zaman çizgisinde geçmektedir ve bu ana evren serileri içeriklerinde Kara no Kyoukai’ye dair bir çok referans barındırmaktadır. Serinin ana karakteri karakteri Shiki Ryougi, Tsukihime’nin kahramanı Shiki Tohno ile aynı yeteneklere sahiptir ve Aoko Aozaki’nin ablası Touko Aozaki seride önemli bir karakter. Fate/ stay night’da ise Touko, direkt olarak değinilmese de bir finalde küçük bir rol oynamakta. Kara no Kyoukai‘deki olaylar 90’lı yıllarda Mifune şehrinde gerçekleşmektedir. Ruhlar, Kaynak, Karşı Güç, Büyü ve Magecraft, ve Köken gibi Type-Moon’un eserlerinde evrenin en temel olan kavramlardan bazıları bu seride tanıtılmaktadır.
- Mahou Tsukai no Yoru: Mahou Tsukai no Yoru, başlangıçta 12 Nisan 2012’de piyasaya çıkan TYPE-MOON tarafından yaratılmış bir kinetik romandır. Ana karakter olarak içeriğinde Aoko Aozaki‘yi bulundurur. 1980’lerin sonlarında Şova döneminin bitişine doğru kurulan Misaki Kasabasındaki eski bir konağın bir cadının evi olduğu yönünde söylentiler dolaşmaktadır. Hikaye de Aoko Aozaki’nin aniden ailesinin baş varisi olmasına karar verildikten sonra Aoko aniden büyü dünyasına adımlarını atar. Bu zamandan sonra Aoko o söylentili Kuonji Köşküne taşınır ve malikanenin bahsi geçen cadılarından biri olan Alice Kuonji‘den magecraft öğrenimi görmeye başlar.
- Tsuki no Sango: Tsuki no Sango Kinoko Nasu tarafından yazılmış kısa bir hikayedir. Tsukihime olayının hiç gerçekleşmediği bir dünyada insanlığın medeniyetin doruğuna yaklaştığı 3000 yılında yaşanır. Ancak bu durum insanlardan yaşama isteğini söküp almıştır.
Fate Serileri:
Fate serileri kutsal kase savaşı ve bunun katılımcıları olan Efendilerin savaşı kazanmak için yaptıkları seçimleri ve uğraşları konu alır. Bu savaşlarda genelde mana sahibi olan magi(maguslar), çağrılan hizmetkarlar ve kahraman ruhları kullanılır. Bu konsept ilk olarak görsel roman Fate / stay night ile başladı ve o zamandan beri “Fate” adını taşıyan bir sürü prequel(ön hikaye), sequel(devam hikayesi), spinoff(yan hikaye) seri çeşitli uyarlamalarla hala büyümeye devam etmekte.
Fate/stay night:
Fate / stay night, orjinal olarak 30 Ocak 2004’te TYPE-MOON tarafından hazırlanmış bir eroge türündeki bir görsel roman oyunudur. Nasu eserleri arasında seçimlerin en çok farklılıklar oluşturduğu eser budur. Fate, Unlimited Blade Works ve Heaven’s Feel olmak üzere 3 ana rotası ve çeşitli sonları vardır. Fate/stay night’da olaylar 2004 yılında gerçekleşir ve başlangıcı Tsukihime‘deki olaylarının sona ermesi ile hemen hemen aynı zamana denk gelmektedir. Fuyuki Şehri rakip magus’lar arasındaki gizli ve şiddetli bir 4. bir kutsal kase savaşına ev sahipliği yapmaktadır.
Geçtiğimiz 2 yüzyıl boyunca seçilen 7 magus, tüm dileklerini yerine getirecek olan kutsal kaseyi elde edebilmek için kendi hayatlarını ortaya koydukları savaşlara girdiler. Geçmişteki dört Kutsal Kase Savaşı, 1814 yılında başlayıp genellikle her altmış yılda bir 1994 yılına kadar devam etti, ancak beşinci savaş, umulmadık şekilde on yıl sonra başlayarak beklenmedik şekilde erken gerçekleşti. Seri boyunca kase tarafından seçilmiş olan maguslar daha çok master(efendi) olarak bilinir ve her birinin kendi manaları ve ellerindeki kalıntılarla yaptıkları ritüeller ile çağırdıkları reenkarne tarihi ruhlara da servant(hizmetkar) adı verilir. Bu dirilen Kahraman Ruhlar, insanüstü özellikler taşır ve Noble Phantasms adı verilen güçlü eserlerle beraber kendilerine has çeşitli özel yeteneklerini kullanabilirler. Noble Phantasm’ın gizli güçleri sadece gerçek isimleri söylenerek ortaya çıkarılabilir. Ancak Noble Phantasm gereksiz durumlarda ortaya çıkarılmamalıdır çünkü Servant‘ın kimliğinin ortaya çıkması durumunda rakipler için büyük bir stratejik avantaj olabilmekte. Her savaşta yedi sınıfın birinden yalnızca bir Hizmetkar çağrılabilir: Saber, Archer, Lancer, Berserker, Rider, Assassin ve Caster. Kutsal Kase, ruhsal bir nesnedir, bu yüzden sadece onun gibi olan Hizmetkarlar gibi ruhsal olan varlıklar ona dokunabilirler. Efendilere kase ve kilise hakemi tarafından Hizmetkarlarına nihai emir verebilmelerini sağlayan 3 tane komut büyüsü bahşedilir. Hizmekarlarının ölmesi durumunda Efendiler başka bir Hizmetkar ile anlaşma yapabilirler veya savaştan çekilip tarafsız bölge olan kiliseye sığınma talebinde bulunabilirler.
- Fate Rotası: Tüm Fate serilerindeki ilk güzergahtır. Serinin baş Hizmetkarı olan Saber’ın ana odak noktası olarak alındığı rotadır. Oyuncunun Fate / stay night serisindeki oynayabileceği ilk rotadır. Bu rota serinin hikayesinin kabaca inşası, evrenin tanıtılması ve Saber karakterini detaylı bir şekilde aradan çıkarmak için kullanılıyor diyebiliriz. Ana fikir ”İdealler ile bir olmak” dır. 2006 yılında Stüdyo Deen tarafından anime uyarlanmıştır. Zamanına göre fena bir anime olmasa da ufotable animelerinin yanında zamanın ve stüdyonun verdiği dezavantajlar ile görsel olarak zayıf bir uyarlama. Ancak duygu verme ve güzel müzikleriyle bir göz atmaya değer.
- Unlimited Blade Works Rotası: Bu rotanın odak kahramanı Rin Tohsaka dır. Oyuncu, Ubw seneryosuna girmeden önce Fate senaryosunu tamamlamalıdır. Bu rotayı tamamlamak, Heaven’s Feel adlı son rotaya erişmek için gereklidir. Bu rotaya Tohsaka’nın teklifini reddedip Fate senaryosunu bitirmeden girebilmek mümkünde olsa bu durum oyuncuyu direkt olarak kaçınılmaz kötü sona doğru sürükler. Diğer rotalara oranla ana karakterin gelişimini bizlere en iyi şekilde gösteren rota budur. Rota’nın ana fikri ”Kendi ideal haline karşı savaşmaktır.” Bu seride yine Stüdyo Deen tarafından 2010 yılında film olarak yayınlanmıştır ancak bir çok noktayı atladığı ve teknik yönden de dikkate değer olmadığı için bayağı kötü eleştiriler aldı. Ve 2014 yılında ufotable olaya el attı ve iki sezon şeklinde Unlimited Blade Works güzel bir uyarlamaya sahip oldu.
- Heaven’s Feel Rotası: Bu rotanın kahramanı Sakura Matou dur. Heaven’s Feel, oyuncunun Fate / stay night’da oynayabileceği üçüncü ve son rotadır. Ancak Fate ve Unlimited Blade Works adlı ilk iki yolu tamamlandıktan sonra erişilebilir hale gelmekte. Heaven’s Feel, görsel romanın en uzun ve en karmaşık rotasıdır. Savaşın arkasındaki arka plan hikayesini ve hikayenin çoğu kısmını kapsar ve önceki rotalarda bulunmayan çok önemli bilgileri de ortaya çıkarmaktadır. Önceki Kase savaşları ve Kase’nin gerçek doğasını bizlere sunar. Efendiler’de detaylı bir şekilde değinen Heaven’s Feel, ‘Fate’ hikayesinin ‘karanlık tarafı’ olarak kabul edilir. Belirsizlik ve korku temalarının hakim olduğu bu kısmın ana fikri ”İdealler ve gerçeklik arasında ki sürtüşme” dir. Bunun anime uyarlaması günümüzde de devam etmekte geçen ekim ilk film yayınlandı ve serinin bir üçleme olması planlanıyor. İlk filmi daha izleme fırsatı bulamadım o yüzden bir yorum yapamayacağım. Ancak Fate/Zero‘nun kendine en yoğun şekilde baz aldığı rota bu olduğu için filmleri kesinlikle izleyin derim. Ayrıca film üçlemesi olarak yayınlanmasının nedeninin televizyon ekranlarında gösterilemeyecek kadar ağır sahneler içerdiği için olduğunu da söylemeyi unutmayalım.
Fate/stay night: Garden of Avalon:
Garden of Avalon, 25 Mart 2015’te ufotable‘ın Unlimited Blade Works animesiyle birlikte yayınlanmış yaratıcı Kinoko Nasu tarafından yazılmış bir romandır. Britanya mitolojisindeki efsanevi Camelot kralı olan Arthur‘un efsanesinin çeşitli karakterler ve Fate evrenine uygun şekilde yeniden anlatımıdır. Yuvarlak masa şövalyeleri ve Merlin gibi karakterlerin geçtiği güzel bir hikayedir. Seslendirmeler eşliğinde dinleyebileceğiniz bir hikaye anlatımına da sahiptir.
Fate/zero:
Fate/Zero, Gen Urobuchi tarafından Fate /stay night için bir ön hikaye olması için Takashi Takeuchi‘nin illüstrasyon desteği ile birlikte yazılmış bir hafif roman seridir. Ayrıca proje, Fate evreninin yaratıcısı Kinoko Nasu gözetimi ve denetimi altında oluşturuldu. İlk cilt 12 aralık 2006 yılında çıktı dördüncü ve son cilt 29 Aralık 2007’de yayınlandı. Ufotable tarafından hazırlanan anime uyarlaması da 2 Ekim 2011 tarihinde ekranlarla kavuştu.
Fate/Zero, 1994 yılında Fuyuki Şehrindeki Dördüncü Kutsal Kase Savaşı olaylarını ayrıntılı olarak anlatıp Fate/stay night olaylarından tam 10 yıl önce gerçekleşmektedir. Başlangıçta Einzbern, Tohsaka ve Matou aileleri tarafından düzenlenen savaş, Saber, Lancer, Archer, Rider, Caster, Assassin ve Berserker olmak üzere yedi sınıfın altında yedi efendi ve yedi hizmetkar’ı içerir.
Süre gelen 3 kutsal Kase savaşında da yüzü gülemeyen Einzbern ailesi her ne pahasına olursa olsun bir sonraki savaşı kazanmak için nam-ı diğer ‘magus killer’ olarak duyulmuş kiralık suikastçi Kiritsugu Emiya ile anlaşmışlardır. Einzbern ailesinin acımasız ve ahlak dışı metotlarıyla özellikle büyücüler tarafından sevilmeyen Kiritsugu ile anlaşması diğer katılımcılar arasında büyük yankı oluşturur. Önümüzdeki sekiz yıl boyunca, savaşı Einzbern ailesinin kalesinde hazırlanarak bekleyen Kiritsugu beklenmedik bir şekilde büyücü Irisviel von Einzbern ile aile kurarak Illyasviel adında bir kız evladı sahibi olmuştur.
Üç kurucu ailenin birinin başı olan büyücü Tokiomi Tohsaka, savaşın hakemi Papa Risei Kotomine’den ve onun oğlu savaş ustası Kirei Kotomine‘nin beklenmedik bir şekilde desteği alarak kutsal kase’yi elde edip Akasha’yı aktive etmeyi amaçlamaktadır. Tokiomi’nin aksine savaşa katılan Kirei’nin ise savaşa veya hayata karşı en ufak bir ilgisi yada amacı yoktur bu boşluğu dolduracak cevabın Kiritsugu Emiya’da olduğunu düşünür.
Tokiomi’nin küçük kızı Sakura’nın Matou ailesi tarafından evlatlık edinildiğini öğrenen Kariya Matou bunun ardından Master olup savaşa katılma kararı alır. Amacı küçük Sakura’yı Zouken Matou’nun elinden kurtarmak umuduyla, Zouken ile anlaşıp Kutsal Kase yarışına dahil olur.
Saat Kulesinin magusu ve öğretim görevlisi Kayneth El-Melloi Archibald, Büyücüler Birliğinde kendi ününü artırmak için savaşa katılmaya karar verir. Bununla birlikte, öğrencisi Waver Velvet‘in radikal teorilerine karşı kibirli tavrı genç adam Waver’ı , Lord El-Melloi’nin kalıntı eserini çalmaya ve kendi dehasının Büyücüler Birliğinde zorla tanınmasını sağlamak için savaşa katılmaya itti.
Yedinci bir sihirbaz Kase’in çağrısına cevap veremediğinden Ryuunosuke Uryuu isimli bir seri katil son Master olarak seçilir. İnsanları öldürmenin heyecan verici yeni yollarını arayan Ryuunosuke Okült bir kitap ile bir hizmetkar çağırıp onunla birlikte yeni öldürme metotları bulmaya çalışır.
Fate/hollow ataraxia:
Fate/hollow ataraxia, 2005 yılında TYPE-MOON tarafından Fate/stay night’in devamı olması için hazırlanmış bir görsel roman oyunudur. Başlıktaki “ataraxia” kelimesi antik Yunanca olan bir terimdir ve sükunet, durgunluk anlamına gelmektedir, başlıkta kullanılışı ise ”boş(veya sahte) sükunet/huzur” anlamına gelir.
Fate/hollow ataraxia’nın hikayesi Fate/stay night olayların tam 6 ay sonrasında Fuyuki Şehrinde gerçekleşmektedir. Hikaye önceki 3 stay night rotasını da kapsamaktadır. Hepsine az biraz göndermeler yapıldığı için hangi zaman çizgisinde olduğu bir oyuncunun yorumuna açık bırakılmıştır. Kinoko Nasu ise bu soru kendine sorulduğunda kesin bir cevap vermekten kaçınmıştır.
Angra Mainyu, Kutsal Kase’nin neden böyle olduğu. ve 8. hizmetkar sınıfıyla ilgili bilgiler bu seride gösterilmektedir. Hikaye Bazett Fraga McRemitz isimli bir Büyü Birliği üyesinin önceki savaşta uyanmasıyla birlikte başlar. Beşinci savaşın ardından Rin Tohsaka ve Shirou Emiya günlük hayatlarına geri dönmüşler ve huzurlu bir hayat geçirmektedirler. Ancak serinin başlığında olduğu gibi bu huzur sahte ve geçici olacaktır.
Lord El-Melloi II Case Files:
Lord El-Melloi II Case Files Sanda Makoto tarafından yazılmış ve Mineji Sakamoto tarafından resimlendirilen bir hafif roman serisidir. Bu yazı yazıldığından itibaren sadece Japonya’da yayınlanmış olan hali hazırda 7 cilti vardır ve devamı da gelmektedir. 4 Ekim 2017’de ise manga uyarlamasına başlanmıştır. Seri Birleşik Krallık ve özellikle birliğin Saat Kulesi’nin çevresinde gerçekleşiyor. Hikaye Fate/stay night‘a göre paralel bir evren iken nispeten Fate/zero ile alakalı bir hikayedir. Waver Velvet 4. kutsal kase savaşına katılmıştır ve bu olayların ardından eski efendisinin ünvanını alarak Lord El-Melloi II olmuştur. Hikayede Lord El-Melloi II ve Gray adlı karakter büyü sanatı dünyasının sırlarını keşfetmektedirler.
Fate/strange fake:
Fate / Strange Fake, Baccano ve Durarara’nın yazarı Ryohgo Narita‘nın yazdığı ve Shizuki Morii‘nin görsel illüstrasyonlarını içeren bir hafif roman serisidir. Hikaye Fuyuki şehrinde geçen 3. Kutsal Kase Savaş’ının başarısız bir şekilde kopyalandığı bir kutsal kase savaşını konu almaktadır. Üçüncü Kase Savaşı’nın sona ermesinin ardından Londra merkezli Büyücüler Birliğinden ayrı olan Birleşik Devletler’de bulunan bir büyücü organizasyonu Fuyuki’de ki kase savaşının verilerini kullanıp kendi ritüellerini planlar. Yetmiş yılın ardından, Snowfield şehrini kendi Kase Savaşları için Kutsal Topraklar olarak kullanırlar. Ancak ritüelin her yönünü başarılı bir şekilde kopyalamayı başaramamışlardır; bu da savaşta ‘Saber’ sınıfının olmamasına ve “kahraman” tanımı bulanıklaşmasının akabinde savaşa tuhaf hizmetkarların çağrılmasına sebebiyet verdi.
Büyücüler Birliği, şehri ve savaş durumunu araştırmak için Rohngall ve öğrencisi Faldeus’u gönderir. Aslında Amerika’nın ajanı olan Faldeus, ustası Rohngall’ın sadece basit bir kukla olduğunu bilmesine rağmen haklar. Saat Kulesine, Amerika’da ki Kutsal Kase Savaşı’nın gerçek olduğunu ve gittikçe büyüdüğünü bildirir bu bilgi Londra’da ki Büyücüler Birliğinde büyük bir kargaşaya sebebiyet verir.
Fate/Prototype:
Fate/Prototype İkinci Tokyo Kutsal Kase Savaşı’nı temel alan bir Fate serisidir. Kinoko Nasu’nun lise zamanları kafasında tasarladığı Fate hikayesinin ilk eskiz halidir diyebiliriz. Henüz tam bir seriye uyarlanmamış olmasına rağmen hikayeyi genel hatlarıyla hafifçe gösteren 10 dakikalık bir animasyonu bulunmaktadır.
Savaş sistemi ve geri kalan pek çok şey bazı noktalarda Fate/stay night’a çok benzer olsa da Fsn‘nin aksine Prototype versiyonda efendilerin melek hiyerarşisini takiben isimlendirilmiş (Prensler, Güçler, Faziletler, Hükümler, Tahtlar, Cherubim, Seraphim) yedili bir “Master Derece” sistemi vardır.
Fate/Prototype’ın ana hikayesi Heaven’s Feel trajedisinin sekiz yıl sonrasında gerçekleşir. Kutsal Kase hala arzulanan bir nesnedir. Bununla birlikte, sözde “Kutsal Kase” adı verilen bu karanlıklık nesne ortaya çıkmak için kendisini arzulayan karakterlerin birbirleriyle ölümüne dek savaşmalarını beklemektedir.
Ayaka Sajyou ailesinin son üyesi olup geçmişi ya da kase savaşı ile hiçbir ilişkisi olmadan hayatını normal bir şekilde yaşamak isteyen genç bir kızdır. Ancak ablası Manaka Sajyou savaş sırasında öldürüldüğü için Ayaka’nın kaderi de savaş ile mühürlenmiş olur. Genç Ayaka babasının ölümünden önceki son sözlerini hala hatırlayabiliyordu “Heaven’s Feel’e girmekten başka hiç bir seçeneğin yok”
Ailesinin ölümünün sekizinci yıl dönümünde Ayaka, bir tür kurt benzeri yaratıklar ve Lancer tarafından saldırıya uğrar, ancak kutsal bir şövalye onu bu beladan kurtarır. Artık, Ayaka’nın savaşa girmekten başka seçeneği kalmaz.
- Fragments of Sky Silver: Fate/Prototype: Fragments of Sky Silver, Hikaru Sakurai tarafından yazılmış ve Nakahara tarafından görselleştirilmiş Fate/Prototype için ön hikaye olması için hazırlanmış bir hafif romandır. Fragments of Sky Silver’ın hikayesi 1991’de Birinci Tokyo Kutsal Kase Savaşının yaşandığı Tokyo’da geçmektedir. Romanda Akihabara, Setagaya ve Yokohama gibi ilçeler ve Tokyo Körfezi çatışmaların yaşandığı ana bölgelerdir.
- Labyrinth: Fate/Labyrinth , Hikaru Sakurai tarafından yazılmış ve Nakahara tarafından görselleştirilmiş Fragments of Sky Silver‘ın yan hikayesidir. Fate/Labyrinth Caubac Alcatraz’ın Yedinci Labirentinde geçmektedir. Birisi, Caubac Alcatraz’ın labirentine bir Kutsal Kase yerleştirmiş ve aktivite etmiştir.
Fate/Apocrypha:
Fate/Apocrypha, Yuuichirou Higashide tarafından Ototsugu Konoe’nun illüstrasyonlarıyla görselleriyle ve Kinoko Nasu‘nun karakter ve hikaye planlama yardımı ve denetim desteğiyle birlikte yazılmış bir hafif roman serisidir. İlk cilt, 29 Aralık 2012’de son cilt ise 30 Aralık 2014’te yayınlandı. A-1 Pictures tarafından yapılan anime uyarlaması ise 2 temmuz 2017 yılında başlayıp 31 aralık 2017’de son erdi.
Fate/Apocrypha’nın hikayesi 3. Kutsal Kase savaşından sonra Kase’nin kaybolduğu bir zaman çizgisinde Fsn‘den ayrı bir evrende geçmektedir. Hikayede 2000’li yıllar civarlarında Yggdmillennia ailesi kasenin kendilerinde olduğunu iddia ederek Büyü Birliği‘nden ayrıldıklarını ilan ederler. Bunun üzerine Birlik 50 adet büyücüyü Yggdmillennia ailesine karşı Romanya’ya gönderir ancak biri dışında 50 adet büyücünün hepsi Yggdmillennia’nın Lancer of Black adlı hizmetkarı tarafından katledilir. Bu olayın akabinde Trifas şehrinde Büyük Kutsal Kase Savaş’ı başlamış olur. Savaşa Yggdmillennia ailesi 7 kara hizmetkar, Büyü Birliği ise 7 kızıl hizmetkar çağırır. Kase de savaşa hakem olsun diye Ruler sınıfında bir hizmetkarı savaşa getirir.
Fate/Extra:
Fate / EXTRA, Marvelous Entertainment tarafından yayınlanan Type-Moon ve Image Epoch tarafından yapılmış bir J-rpg oyunudur. Extra, CCC ve Extella olmak üzere 3 oyunu çıkmıştır. CCC, Extra’nın hikayesinin başka bir güzergah bakış açısıyla anlatımıdır. Extella ise Extra’nın bir devam hikayesidir. Serinin CCC Fox Tail adında bir manga uyarlaması var ve bu kış Last Encore ismiyle televizyon ekranlarına da Shaft stüdyosu tarafından uyarlanacak.
1970 yılında dünyadaki mana’nın azalmasına neden olacak büyük olaya kadar Fsn evreniyle ortak olayları paylaşan Extra evreni bu olaydan sonra farklı olayların geliştiği bir evrene dönüşmüştür. 2030’lu yıllara gelindiğinde ise dünyada ki mana tamamen tükenir. Ana hikayeyse 2030’lu yıllarda amnezik(hafıza unutkanlığı) olan ana karakterimizin Moon Cell isimli yapay bir ortamın içinde düzenlenen Kutsal Kase savaşına katılıp hizmetkarı ‘Red Saber‘ ile birlikte diğerine karşı savaşıp hayatta kalması gerekmektedir. .
Fate/Grand Order:
Fate/Grand Order iOS ve Android için yapılmış çevrimiçi bir mobil RPG oyunudur. “Fate Online Project Reboot” olarak adlandırılan bu proje vesilesiyle orijinal proje olan ”Fate/Apocrypha Project” bir roman projesine dönüştürüldü. Her şey Aniplex’in yapımcısı Atsuhiro Iwakami’nin ortaya Fate’i geniş kitlelere tanıtmak için bir çevrimiçi video oyun projesi atmasıyla başlar. Ancak Takeuchi Takashi ve Nasu oyunun kendileri tarafından düzgün bir şekilde yapılmasını isterler. Bunun neticesinde Fate/Extra CCC ile son defa Fate hikayesi yazdığını söyleyen Kinoko Nasu sözünü bozup Grand Order projesinin başına geçmek durumunda kalmıştır. Seri geçtiğimiz 2016 yılında Fate/Grand Order: First Order ismiyle film uzunluğunda bir Special bölüm ile animeye uyarlandı ve devamının da gelmesi planlanıyor gibi?!
Hikaye 2015 yılında Kutsal Kase dileklerinin neden olduğu bir dizi uzay/zaman anomalileri sonucunda, tüm insanlığın yok olmasına sadece bir yıl uzakta olan bir dünyada geçiyor. Bu kırık zaman çizgilerini düzeltmek için, ana karakterimiz ve gizemli kahraman ruhu Galahad ile birleşen Mash adındaki yarı-hizmetkar kızla beraber zamanda yolculuğa çıkmalı ve yanlış giden zaman rotaları düzeltilmelidir.
Genel olarak Fate ve Nasuverse serileri böyle bir kaç tane daha anmaya değer görmediğim Fate/kaleid gibi parodi işler ve ciddi görsel roman serileri mevcut ama onları şimdilik anmaya gerek olmadığını düşünüyorum.
Eğer bu serilerin hangi sırayla izleneceğini merak ediyorsanız Fate Anime Serisi İzleme Rehberi‘ne bakabilirsiniz.
Yabancı forumlarda yada YouTube üzerinde dahi böyle detaylamasına bir yazı bulamadım. Elinize sağlık soru işareti falan kalmadı ortada xD
Teşekkürler. 😀
Güzel bir yazı oluş okumam baya uzun sürdü ama diğer serileri de ekleseniz güzel olur birçok manga ve roman da var
Güzel Bi yazı ama Garden of Avalonu nerden izleyebilirim Bilmiyorum hep İngilizce yada Japonca Türk yazılı versiyonu Yokmu acaba Tarık berk gündüz Acaba Garden of avalonu nerden izleyebilirim Türkçe olarak ?