DC Universe Online – Karakter Yaratma Rehberi

Zamanında (3 yıl kadar önce) oyuna acemi olan türk oyuncular için hazırladığım bu yazıyı şimdi yeniden paylaşayım dedim oyun eski popülaritesinde olmasa da belki meraklıları varsa faydalanırlar diye arşivden çıkarttım.


-Karakter Yaratma Ekranı Arayüzü-

Oyuna ilk girdiğinizde sizi direkt, giriş videosuna sonra bir açıklama videosunun ardından da karakter yaratma ekranına yönlendiriyor. ( Free Kullanıcı tipi iseniz 2, Premium kullanıcı tipi iseniz 6, legendary kullanıcı tipi iseniz 12 karakter yaratma ve barındırma hakkınız vardır.)
işte buraya ulaştığınızda ilk gördüğünüz ekran şu oluyor:

Bu ekrana bakaraktan bile sistemi çözmüşsünüzdür. sağda bilgilendirici info yazıları, solda karaktere dair seçmek istedikleriniz, ortada ise çarınız. Basit ve sade bir arayüzü var.


– Karakterimizin Fiziği ve Görünümü –

Öncelikle karakterinizin kadın mı yoksa erkek mi olacağını seçiyorsunuz. Sonra işte sıra vücut tipini seçmeye geliyor.  

3 ana vücut tipi var ve de her vücut tipinin küçük,orta ve iri olmak üzere üçer tane boy düzeni var.

Solda farklı boylarda iri ve tıknaz tipte (Hulk, Etrigan vs) karakterler, Ortada en ideal ve normal olan (Batman, Silver Surfer, Hal Jordan vs) vücut tipi, Sağda ise daha ince, sıska tipler var (Robin, Mr.Fantastic, Spider-Man vs gibi)

 

 

Daha sonra kendiniz ısmarlama bir karakter mi yaratmak istiyorsunuz (Custom seçeneği) yoksa en favori süper kahraman ve kötülerden ilham alınarak yaratılmış bir dolu hazır tasarımdan birini mi (inspired seçeneği) istediğinizi seçiyorsunuz.

Benim gibi tasarlama kısmına bayılıyorsanız Custom’a tıkladınız demektir. Ve bundan sonrasını anlatayım.

İşte bu raddeden sonra en büyük kararı veriyorsunuz 🙂 Kahraman mı Yoksa Kötü Adam/Kadın mı olacağınızı karar veriyorsunuz. (Kahraman=Hero // Villain=Kötü)

Daha sonra kişiliğinizi seçiyorsunuz ki bu da duruşunuzu ve de oyun içerisinde ki hareket komutlarındaki hareketlerinizi etkiliyor. (Dinlenme (Rest), Dans Etme(Dance), Poz Vermek (Pose) vs gibi sosyal komutlarınızdaki jestlerini ve genel duruşunuz. Klavye başından uzaklaşınca karakterinizin yapacağı hareketler bu kişilik seçimine göre değişiklik gösterecektir.)

 

Serious/Ciddi Duruşu Görüyoruz.

 

5 Duruş var. Ciddi (Serious), Kudretli(Powerfull / Klasik), Hayvansı (Primal), Komik (Comical) ve de Flört (Flirty) duruşlar var. Mesela yukarıda vücut tipi skalasında ki tüm kişiler powerful duruş tipine sahip.

 

Mesela kadınlarda ki “Flirty” duruşuna bir örnek göstereyim.

 

Şahsi favorim Erkeklerde-> Serious ve Powerful. Kadınlarda ise -> Flirty ve Powerful

Karakterinizi ve duruşunuzu da seçtikten sonra artık biraz daha özelleştirmeye başlıyoruz.


-Mentor Seçimi-

Şimdi ise Mentorunuzu, danışmanınızı seçme zamanı. Eğer Kötü bir karakter yarattıysanız. Seçebileceğiniz üç mentor var. Bunlar Lex Luthor kendisi Hall of Doom‘un Meta Kanadını temsil ediyor. Ve görevlerin Metropolis‘in güneyinde başlayacaktır.

Diğeri ise Circe, Hall Of Doom’un Magic (Büyü) kanadını temsil etmekte ve görevlerin Metropolisin Çin Mahallesinde başlar.

Diğer Seçenek ise Joker, O da Hall of Doom’un Tech (Teknoloji) kanadını temsil ediyor. Ve de Görevlerin Gotham’da başlar.

İyi ve Kötü Mentorlarımız

Eğer iyi bir çocuk olup kahraman olmayı seçtiysen yine 3 mentor seçeneğin var be bunlar

Seçtiğin mentora göre Tech, Magic, Meta çarlarından biri oluyorsun. Batman (Gotham ve Tech Çar), Superman (Güney ve Batı Metropolis – Meta Çar), Wonder Woman (Doğu Metropolis ve Magic Çar). Yani kötülerde anlattığımın aynı mantığı. Burada da Hall Of Doom yerine Watchtower ile iletişim halindesin.

Mentorlar güç ya da karakter gelişimi olarak sana hiç bir katkıları yok ya da hiç bir şeyini sınırlamazlar. Şehirlerde ki ilk görevlerin, 15. level görevlerin ve lige kabul görevin olan 30. level görevlerinde Mentorlarınla beraber görevi yaparsınız. Bu kadar 🙂

Mentor (Şehir ve Karakter Tipi diyelim) seçildikten sonra işte gerçekten oyunda ki oynanabilirlik adına önemli şeyleri seçme işi başlıyor.


-Roller-

Güçlere geçmeden önce karakter yaratımı ekranında bilgilendirilmediğin bir konuda ben sizleri bilgilendireyim.

Oyunda 4 tip karakter rolü var (PVP aktivitelerinde). Bunlar,

 

  • Controller
  •  Healer
  • DPS (Damage)
  • Tank

 

Controller; bir pvp ya da pve aktivitesinde grubuna güç (mana) verir. Yani arkadaşlarının güç barlarını doldurur.

Ve onların power ve skillerini daha fazla kullanabilmesine yardımcı olur.

 

Healer; Pek çoğunuzun bildiği gibi ekip arkadaşlarının yaşam barlarını doldurur ve onların alınan hasarlardan daha az etkilenip savaşta kalmasını sağlar.

 

DPS; sadece ve sadece saldırmak ve karşı tarafı hasar vererek bertaraf etmek üzere hareket etmesi gereken oyuncu tipidir.

 

Tank ise adından da anlaşılabileceği gibi, Tank skill ve power özelliklerini kullanarak savaşta öncü olması, Boss ve de Düşmanların dikkatini üzerine çekmesi gereken kişidir. Diğer çarlara oranla Hasar gücü düşük ancak dayanıklılık ve de yaşam gücü yüksektir .

 

Healer ve Tank karakterlerin hasar oranı çok düşüktür. Daha Sonra Controller’lar gelir en iyi hasar verebilme oranı mantıken DPS yani damage(hasar) bazlı karakterlerdedir. 

Oyunda ki her karakter, herhangi bir güç setine sahip her karakter zaten DPS olarak başlar. Herkesin (her çarın) iki rolü var. 1.si DPS’tir. İkincil ayırtman rolün ise diğer üçünden biridir. Hangi güç setlerinin hangisine hakim olduğunu ve nasıl silahlar taşımaları gerektiğini söyleyeceğim.   Oyun içerisinde damage ya da 2.cil rolünüz arasında geçiş yapabilirsiniz. Giydiğiniz armor ve zırhlar farklı rollere göre farklılık gösterebilir bu sebeple bunu dikkate almanız gerekir.


-GÜÇLER-

Şimdi güç seçme işine tekrar dönelim ancak ondan önce tüm güçlerin animasyonlarını vs görmeniz iyi olur. Tek tek burada video vermeyeyim. Siz kendiniz nette bakınabilirsiniz. Hepsi epey havalıdır.

Bedavaya Kullanabileceğiniz Güçler

Fire (Ateş) – DPS // Tank

Ice (Buz) – DPS // Tank

Nature (Doğa) – DPS // Healer

Sorcery (Büyücü) – DPS // Healer

Gadgets (Alet ve Ekipman) – DPS // Controller

Mental (Düşünce Gücü) – DPS // Controller

 

Var olan DLC Paketleri ile eklenenler

Earth (Toprak/Yerküre) – DPS // Tank

Rage (Öfke – Kızıl Fener) – DPS // Tank

Celestial (İlahi) – DPS // Healer

Electricity (Elektrik -Yıldırım) – DPS // Healer

Light (Işık – Yeşil Fener) – DPS // Controller

Munitions (Ağır Silahlı) – DPS // Controller

Quantum (Kuantum – Kosmik) – DPS // Controller

Experimental Serums ( Deneysel Serumlar – Bane gibi ) – DPS // Tank

Atomic (Atomsal Güçler Firestorm, Captain Atom gibi) – DPS // Healer

Water (Su – Elementsel) – DPS // Healer

 

Güçler Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın (İngilizce)


-Hareket Türleri-

Şimdi gücünüzü bildiğimize göre artık hareket çeşidimizi belirleyelim:

 

Flight (Uçmak): Superman gibi göklerde süzülebilirsiniz ki çok eğlenceli. ( 9 Levelden sonra Ses hızını geçebilecek şekilde sabit uçma şansınız var)  

Acrobatics (Akrobat): Şehir de taklalar atarak gezmek, Yüksek binalardan süzülerek inmek, bir binadan ötekine kablo atarak gitmek hepsi bunun içinde. Favorimdir.

Super Speed (Süper Hız): Flash gibi süper hızla ve inanılmaz sıçrayışlarla şehirde gezebilirsiniz. Binaların üzerinde koşabilirsiniz. Her zemin ve açıda koşabilirsiniz.

DLC ile elde edilebilen hareket tipi:

Skimming (Kayma – Süzülme): Ayağınızın altında beliren iki diskin üzerinde sanki buz bateninde kayar gibi havada kaymanıza olanak sağlar. Mr. Miracle adlı karakterden esinlenilmiştir.

 


-Silahlanma-

Bedavaya Edinebildiklerimiz:

 

Bow (Yay): Uzak mesafeli, orta hızlı ile hızlı arası bir hareket ve refleks hızı var. Ok ile rakiplerinizi uzaktan şaşırtabilirsiniz (uzaktan deyince öyle çokta değil) Tabi yakın dövüşte de kullanılabiliyor. Controller ve Healer’lar aksiyonun dışında kalıp DPS ve Tank karakterlere destek olması gerektiği için Yay gibi bir uzun-orta mesafe silahı işlerini görecektir.

Brawling (Pataklama-Yumruklama): Brawling biraz yavaş, ağır ve yakın mesafe silahıdır. Kişi Yumrukları ile konuşur. (Superman gibi) Ama hasar gücü çok fazladır. Tank ve DPS çarları tercih edebilir. Uçan bir karaktere eklerseniz. ekstra DPS puanı eklersiniz (Çünkü Supermam ilhamı)

Dual Pistol (Çift El Tabanca): Çok Hızlı ve Çabuk kullanımı olan uzak-orta mesafe silahı. Bu silah çok ağır hasar veren bir komboya sahip değildir ancak çok hızlı olduğundan ve saniyeye düşen mermi ve vuruş sayısı ile açığı kapatır. Bence Tank hariç her karakter tipine iyi gider. Ancak daha çok villain karakterlere yakıştırıyorum.

Dual Wield (Çift El Kuşanma): Çift el ile ateşsiz eski tip silahları kulanmanızı sağlar. İster Daredevil ve Nightwing gibi iki çubuk ile takılırsınız isterseniz. Çift Kılıç ya da Balta ile keser biçersiniz. Yakın Mesafede oldukça hızlı bir silahtır. Alışması zordur. Tank ve DPS için tavsiye edilir.

Hand Blast (El Patlaması-Işınları): Elinizden ya da taktığınız özel bir eldivenden çıkan ışınlar ve patlamalar şeklinde görsellenebilir. Uzun mesafeli ve de orta hız-hızlı arası hızda bir silahtır. Özellikle uçuyorsanız yukarıdan düşmanlarınızı vurmak bu silahla çok eğlenceli. Açıkcası Healer’lara en çok yakışan Silah Modu diyebilirim. Tabi Controller’lar da kullanabilir. (Dr. Fate, Captain Atom vs gibi)

Martial Arts (Dövüş Sanatları): Martial Arts benim favorim çünkü hem orta mesafe de shurikenleriniz ile çok güzel orta/uzak mesafe saldırı ve komboları yapabilir. Hem de yakında gayet hızlı stunt çakabilirsiniz. Açıkcası her oyuncu tipi bir şekilde bu silahı kendine uyarlayabilir. Belki Helaer’lar uzak dursa da olur ama diğerlerine uyar. (Batman, Wonder Woman vs gibi)

One Handed (Tek Elli): Dual Wield’ın aksine tek elinize aldığınız Kılıç, Bıçak, Sopa, Balta, Çekiç gibi silahları kapsar. Çok hızlı komboları vardır ancak uzak mesafe saldırısı belki de en zayıf olan silah tipidir. DPS çar için vazgeçilmezdir. Tabi Tanklarda kullanabilir. (Ra’s Al Ghul ya da Deathstroke gibi)

Rifle (Tüfek): Uzun ve orta Mesafe de orta hızda bir silahdır. Destek amaçlı oynayan ekip arkadaşları için son derece el verişlidir. Healer ve Controller’lar kullanabilir ancak özellikle Controller tarafından tercih edilebilir. (Mr. Freeze gibi)

Staff( Sopa – Bo): Uzun ve etrafında ki pek çok düşmana birden vurabilen, stunt garantili oldukça hızlı bir yakın ve orta mesafe silahıdır. Uzak saldırısı tamamen çaresiz değildir ancak bir Martial Arts’ın uzak saldırıları etmez. Healer iseniz aksiyona ve kalabalığa girmemeniz gerek tavsiye etmem. Eğer becerikli bir Controller iseniz belki idare edebilirsiniz. Ancak ağırlıklı olarak bir DPS silahıdır. Tanklarda kullanabilir.

Two Handed (İki Elle Tutulan): İki elle tutulmasını gerektirecek kadar büyük ve ağır Kılıç, Balyoz, Balta, Sopa ve benzeri silahları sembolize eder. İnanılmaz hasar verir ancak yavaştır. Fakat çok etkili komboları vardır. İşin tuhafı uzak mesafesi de şaşırtıcı derece de iyidir. Silahınızı atarsınız ve dönerek size gelir. Bu sırada ise giderken ve gelirken rakiplerinize iki kere hasar verir. Yavaş Olması dert edilmiyorsa bence her karakter tipi kullanabilir. Belki Healer için fazla iddialı ama diğerleri alışınca kullanabilirler. Özel tavsiye ise Tanklar için. ( Hawkman, Steel vs gibi)

 

DLC Paketleri ile Elde Ettiklerimiz.

 

Shield (Kalkan): Belki de oyunun en OP silahı hem yakında hem uzakta inaılmaz etkili. Orta mesafenin kralı olabilirsiniz. Bence her oyuncu tipi kullanabilir. (Wonder Woman, Cap. America vs gibi)

Munitions (Ağır Ateşli Silahlar): Vitralyözler, Roket Savarlar hepsi içinde. Bu Silahlar güç seti olan “Munitions” ile beraber gelmekteler. Hemen Hemen her oyuncu tipi kullanabilir.

 

Silahlar Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın (İngilizce)

 

Tüm bunlardan sonra karakterinizin cildini, dış görünümünü, saçlarını, kostümünü, dört ana rengini ve makyajını ayarlayıp bir de daha önce başka biri tarafından alınmamış bir isim çakıp karakterinizi oluşturuyorsunuz hayırlı olsun.


-Uyarılar-

Şimdi önemli bir noktaya değinmem şart. Bir kere oyuna girdiniz mi karakterinize dair değiştiremeyeceğiniz şeyler şunlar;

 

  • Hareket Modu
  • Kişiliği (duruşu)
  • Mentorun
  • Saç Modeli ve Cilt (Dış Görünüm yani)
  • Güç Setin (Ateş, Buz vs)
  • Kahraman ya da kötü adam oluşun.
  • Karakterin İsmi

 

Bunlardan bazıları ancak ve ancak parayla değiştirilebilir seçenekler. O yüzden bunlar konusunda dikkatli olun.

 

Değiştirebileceğiniz şeyler ise,

  • Saç Rengi, Kostüm Rengi, Makyaj, Göz Rengi, Kostüm  Parçaları
  • Silah Setin (Oyuna Sopa ile başlamışsındır Ama belli bir levelden sonra yeteneklerini sıfırlayıp başka bir silaha geçebilirsin)
  • PVP ya da PVE Açık Harita da oynama seçeneği

 

Bu değişebilirler ve değişemezleri bilerek karakteri yaratın. Her karakterle hikayeniz sıfırdan başlar. Bir önceki karakterinizin tecrübeleri ya da eklentileri yeni karaktere gram etki etmez.

 

Bir diğer bilinmesi gereken şey ise Hareket Modu ve Silahlarınıza Dair yetenekleri (birden fazla silah tipi kullanabilirsiniz ileride) skill points ile alıyorsunuz. Skill Point alma şansınız hiç bitmiyor. Oyunda başardığınız featler kadar geliyor. 30 leveli geçtikten sonra bile.

Ancak Power Points Tüm oyun boyunca sadece15 tane ve 15 tane güçleriniz ile ilgili atak – defans – iyileştirme – güç verme güçleri alabilirsiniz. Ve bunları iyi seçmek gerek. Neyse ki bunları resetleyip yeniden deneyebiliyorsunuz. Ama o konuda da size ileride rehberlik edeceğim. Gerçi son güncelleme ile bu sistem değişti benim için bile yeni ancak durum şu an güç ve yetenek puanlarının ortak bir havuzda toplanması ve sizin istediğiniz uzmanlık türünden istediğiniz beceri ve güçleri karakterinize o puanlar karşılığında almanız şeklinde çok fazla şey değişmedi sadece havuz genişletildi. Buna dikkat edersiniz. 


Karakter gelişimleri, DLC Tanıtımları, Güç Setlerinin Rollere göre (controller,tank, vs) nasıl geliştirilmesi gerektiğine dair bilgiler, vs vs vs hepsi sizden gelecek isteğe göre gelebilecek içerikler. Şu an planımda olan şeyler değiller açıkcası fakat dediğim gibi istek durumunda yapmaya gayret ederim.

 

Okuduğunuz için teşekkürler. Biraz aceleye geldi ama umarım yardımcı olur.

 

 

 

Utkan Aktaş Yazar:

2 Temmuz 1987 doğumlu olan Utkan genç görünümlü bir ihtiyar olarak iki üniversitede bulamadığı aidiyet ve de yaratıcılık hissini dans, yazarlık, kurgu gibi pek çok diğer sanatsal uğraşıda buldu. Şimdilerde ise Kahraman Baykuş olgusunun kurucularından ve de yazarlarından biri olmaktan son derece memnun bir adam olarak tanınmakta ...

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir