Batman: Killing Joke Animasyonu Mercek Altında

Batman: Killing Joke Animasyon Film Kritiği:

Keşke film 30 dk çekilseymiş de sadece bunlardan ibaret olsaymış 🙁

Yine önceden yazılmış, arşivlik içeriklerimizden birini baykuş kovuğundan tuttuk çıkardık ve karşınıza getirdik arkadaşlar.

Pek çoğunuzun da bildiği gibi animasyona ismini vermiş olan çizgi roman yani Batman: Killing Joke grafik romanı hem Batman hemde çizgi roman tarihinde köklü değişikliklere sebebiyet vermiş efsane bir yapımdır. Kısa ama vurucu, tahmin edilebilir fakat şüphe uyandırıcı diyebileceğimiz zıtlıkların buluştuğu bir eserdir kendisi.

İki karakterinde bir şekilde deliliğin ve aşırılığın içinde olduğunu ama ikisinin çok ayrı varoluş biçimleri olduğunu sergileyebilen, oldukça iyi bir anlatım dili ve de harika çizim stiline sahip olan bir eser olarak tanımlanabilir. Çizgi Roman’ın yazarının ise V ve Watchmen gibi ikonik çizgi romanların yazarı Alan Moore olduğunu da eklememiz gerekir. Yani,+18 etiketli mükemmel bir kara mizah ve gotik drama animasyonu izleyebilmek adına her türlü koşul var diye düşünüyor insan.

Şimdi kitabı okumayan ya da çizgi filmi izlemeyenler bu açıklamalardan sonra “Vay be gerçekten sağlam bir şeye benziyor, e dc animasyon filmleri de iyi oluyor demek ki bu süper olmalı yahu !!” falan diye düşünmüş olabilir. Ve o kişiler buradan sonrasını okumamalılar.

Fakat, üzülerek belirtmek durumundayım; bu film bir rezalet, şahsen benim en kötü bulduğum 2. Dc Animasyon Evreni filmi olmuş durumda. Filmin ilk 31 dakikası tamamen karakterinden dışarıya çıkarılmış, Batman’i ürkünç ama bir o kadar çekici bir patron figürü haline getirmiş Barbara ve Batman’in bu konuda ne kadar aciz olduğunu anlatan bir ısınma(daha çok soğuma) devresi ile başlıyoruz filme.

Hayııııırrrr !

Hadi sırf film olsun hem de R rated olsun diye ekstra sahneler yapmak istediniz anladık. Bari Joker & Jim Gordon & Batman üçgeninde ki gerilimi ve o çatışmaları , kimlik paletini az dahi olsa yansıtabilse idiniz.

Zaten yönetmen Sam Liu ve Jay Olivia yani benim uyuz olduğum tüm “Prens Damian Wayne” odaklı DC animasyon filmlerinin sorumluları denebilir, o sebeple bu kült ve önder eserin yorumunu da bu denli ucuz ve harcanabilir yapması şaşırtmadı. Keşke Geoff Johns, DC Animasyon Evrenine de el atsa arkadaş. İşin kötüsü bu ikili bu yeni dc animasyon evreni başlamadan önce bence eski dönemin iyi filmeri olan TDKR Part 1 & 2, Justice League: CoIE  gibi başarılı animasyonları tasarlamış ve yönetmiş isimler.. Abiler ne oldu sizlere ya, beyniniz mi yandı, Warner Bros sizinde mi işinize burnunu soktu anlamadım ki.

Aksiyon olsun diye abuk sabuk dövüşler eklenmiş filme ve kitapta olan tüm ayağı yere basmak ile basmamak arasında gidip gelen öykünün o sizi içine çeken yapısını bozmuş, budamış resmen. Spoiler barındıran detaylı bir inceleme yazmama değmeyecek kadar seviyesiz ve “R Rated” (+18 etiketli) olmanın hakkını veremeyen bir film var.

Hadi dersiniz ki konu kötü ama “hocam ne kaliteli animasyonu var yav !” yada “dövüş koreografisi gözlere şenlik be !” gibi şeyler dersiniz. Bunda o dahi yok maalesef. Barbara’nın gözleri asla aynı yere bakamıyor.. Batman’in omuzları yerinden çıkacakmış gibi oluyor her frame değişiminde. Dövüşlerde ki “dış dış ahanda dış” tarzı basit ve çocuksu çiğ dövüş tarzını ise anlayabilmiş değiliz.. Yani nerede bir Batman: Under The Red Hood yahuu nerede bu !!

Filmi izledikten sonra ben

Lanet olsun sana WB ve senin kurgusal evlatlığın Prens Damian’a , DC Animasyon Evreni gibi 30 yıldan fazla süredir en kaliteli ana akım çizgi roman filmlerini (evet normal filmlerini de içine dahil ediyorum) üreten ekibin, ekolün içine ettiniz. Kapat, kapat, asabım bozuldu yine.

Tek artı yönü Joker’in kökenlerini anlatan flashback kısımları iyi işlenmiş ve kotarılmıştı o da iyinin kötüsü yani.

İlk 31 Dakika: 1.0/10
Sonraki 30 Dakika: 5.5/10

Toplam Puan: 3.25/10

Utkan Aktaş Yazar:

2 Temmuz 1987 doğumlu olan Utkan genç görünümlü bir ihtiyar olarak iki üniversitede bulamadığı aidiyet ve de yaratıcılık hissini dans, yazarlık, kurgu gibi pek çok diğer sanatsal uğraşıda buldu. Şimdilerde ise Kahraman Baykuş olgusunun kurucularından ve de yazarlarından biri olmaktan son derece memnun bir adam olarak tanınmakta ...

Tek Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir