Batman: Gotham by Gaslight Animasyonu Mercek Altında

Batman: Gotham by Gaslight Animasyon Filmi İncelemesi:

Bugünkü inceleme yazımızın konusu 2018 yılının ilk DC Animasyon filmi olan vede aynı ada sahip 1989 yılı çıkışlı tek sayılık popüler alternatif Batman hikayesinin uyarlaması olan Batman: Gotham by Gaslight.

Filmin Konusu:

Viktoryan (19. Yüzyıl) Dönemi Gotham Şehrinde geçen hikayede Batman, orta ve düşük ekonomik sınıftan kadınları öldüren ve öldürme yöntemleri ile Karın Deşen Jack ünvanını almış bir katilin peşindedir. Ancak bu Batman’in sokaklardaki ilk yıllarına tekabül eder. Zira hem şehir hemde polis teşkilatı için Batman hala bir bilinmezlik ve bir tehdittir. Ve bu Karın Deşen Jack ile Batman’in aynı anda peşinde olan Polis şaşkındır. Batman ise hem adını temizlemeye hemde bu gizemli katili yakalayıp, kökenlerini ortaya çıkarma derdindedir.

Çok uzatmadan konuya gireceğim. Önce spoilersız değerlendirmemi yapacağım.


Spoilersız Değerlendirme:

  • Animasyonlar felaket derecesinde kötü yani saniye başına düşen frame sayısı 1-2 falan sanırım. Orijinal çizgi romanındaki gotik havanın yakınından bile geçemiyor.
  • Dövüş koreografileri epeydir DC de özlediğimiz tatta olması belkide en pozitif kısım.
  • Müzikler hiç etkileyici değil
  • Kaynak materyale sadık kalınmamış zaten alternatif evren batman hikayesi olan bir şeyi birde kendi içinde alternatif versiyon yapmışlar. Gereksiz saçma bir hamle.
  • Tarihi göndermelerin ve dönemin ünlü şahısların katılımının eksikliği
  • Bazı karakterlere , orijinal eserde olduğundan çok daha fazla rol verilirken, bazıları tamamen unutulmuş.
  • İlk 15-25 dakikanın çok boş vede anlamsız geçtiği buna karşın sonrasının alelaceleye getirildiği gerçeği
  • Ana kaynağa saygısızlık edip, olayları hiç olmadığı bir biçimde değiştirmiş olsa da kendi içinde nispeten tutarlı denebilecek vede yine kendi içinde hoş bir plot twist barındıran özellikle son 30-40 dakika kendini seyrettiren bir olay örgüsü var. Tek sorun buraya çok geç geliyoruz ve çok kötü bir görsellik söz konusu
  • R rated yani 18+ bir filmde DC‘nin gözümüze kadın karakterlerin popolarını sokuşturmamasını görmek rahatlatıcı oldu. Zira Killing Joke ve Harley Quinn and Batman animasyonlarından sonra DC Animasyonları bir daha 18+ içerik yapmasın lütfen diye dua etmeye başlayacaktık neredeyse, ama burada işinde gücünde sakin, basit bir hikaye izliyorduk bu konforlu bir histi.
  • Animasyonlar ve görseller anlamında DC Animasyonları (90lar sonrası) tarihinin en berbat işi olabilir. Renk skalası ve tematik tonlar çok iyiydi aslında ancak hareketlilik, yakın plan karakter çizimleri ve arka plan çalışmaları o kadar kötü ki…
  • Selina Kyle karakter olarak, hikayeye etkisi ve tasarımı olarak hoş olan tek şey olabilir.
  • 19. Yüzyıl Gotham manzaralarına yeterince yer ayrılmamış.

Notum: 57-60/100


Spoiler İçeren Değerlendirme:

Yukarıdaki maddelerden 4. olanı açarak başlayayım. Evet DC Films yine ikonik tek sayılıklarından birinin adaptasyonunda kendi fikrini, tasarımını kullanma yoluna gitmiş ve batırmış. Killing Joke’daki kadar bir batırma yok (öyle kimse batıramaz sanırım) ancak yine de olmamış.

Orjinal hikayede Kedi Kadın, Robinler, Harvey Dent ve Komiser Gordon asla filmdeki gibi değiller hatta bunlardan bazıları doğru dürüst yoklar bile.

Ama bu filmde bizleri Karın Deşen Jack olarak bizi Harvey Dent’e yönlendirirken aslında nedensizce bu kişinin James Gordon olduğu ortaya çıktı. Ama James’in bunu yapmak için gerekli motivasyonları o kadar köhnece ve yüzeyselce verildi ki .. Final bizde bir etki bir hissiyat yaratmadı. Sadece şaşırdık ama bunun ötesinde “Neden Gordon” ve “Neden Gordon Bunu Yapsın ki ” vede “Neden Kadınlar ?” sorularının bariz, saçmalama ve provokatif olmayan bir yanıtı yok.

Çizgi Roman’da ise bu işleri yapan Bruce Wayne‘in eski bir tanışı olan Jacob idi. Sistemin dışından bir karakter olması belli ki hikayeyi daha sürükleyici yapmıştır. Yap-mıştır diyorum çünkü ben listeme almış olsam da henüz bu ikonik tek sayılığı okumadım ancak bir hata olmaması adına araştırdım. Çünkü filmi izlerken bu karakterlerin bu şekil kullanılmış olmasına rağmen bunu daha önce duymamam şaşırtıcı gelmişti ve gerçekten de sadece filme özgüymüş.

Yani benim naçizane tavsiyem ya Batman: Bad Blood ya da Batman: Mask of The Phantasm gibi çizgi romanı falan olmayan tamamen film yazarının kendi ürünü olan alternatif hikayeler yazıp onlara film yapılması. Ya da Çizgi Roman uyarlaması yapacaksanız da lütfen bunu The Dark Knight Returns ikilemesi gibi yapın. Ha çizgi roman uyarlaması yapacaksanız ama süreden kazanmak için oynamalar yapmanız gerekiyorsa da o zaman bunu lütfen Batman: Under The Red Hood filmindeki gibi mantıklı yapın. Mesela o filmde Jason‘ın hayata geri dönme şekli ve arkasındaki sebepler, çizgi romanından daha mantıklı ve edebi. Ayrıca çizgi romanda hikayenin anlatımına Jack’in ilgili makamlara yolladığı mektuplar şekil ve yön veriyordu. Burada bir kereye mahsus çok yüzeyselce kullandılar. Bence onun biraz daha üstüne gidilebilirdi.

Bu filmde suçlu ve çirkin erkeklerin polis, savcı vs gibi gösterilmesi ve de Leslie Thompkins, Selina Kyle karakterlerinin normalde olduğundan çok fazla aktif ve efektif rolü olması. Ve James Gordon‘ın karısının kadınlardan “içerinde günah var, en kirlileri onlar” diye bahsetmesi günümüz yobaz patriyarki toplumunun vede geri kafalı devlet organlarının karşısında kadınların bir duruşuna bir ışık tutma girişimi olarak görüp bu değişikliğe pozitif bakmaya çalışsam da aktarımdaki ve diyaloglardaki başarısızlık bununda üstünü örtüyordu.

Bu arada çizgi romanda dönemin önemli karakterlerini görmek ya da adlarını duymak o dönemde hissettiriyordu sizi gerçekten. Mesela Bruce Wayne ile Sigmund Freud‘ın sohbet arkadaşı olmaları gibi. Başkan Theodore Roosvelt ile boks maçı yapacak olması gibi olaylar dönemi kavramaya yardımcı oluyordu. Filmde ise adı geçen tek tarihi figürler. Filmin antagonisti olan “Jack The Ripper” ve Batman’e bir 300 dolar karşılığında bir numara öğrettiğini öğrendiğimiz Houdini oluyor.

Nitekim bu filmde öyle olmamış. Bundan önceki izlediğim son 2 DC Animasyonunu düşünecek olursam. Bu film için Justice League Dark‘dan kötü, Batman & Harley Quinn’den iyi olarak nitelendiririm.

Notum: 57-60/100


İyi Günler. Umarım Beğenmişsinizdir. Farklı fikirleriniz ya da aklınıza takılanlar varsa paylaşmaktan çekinmeyiniz.

 

Utkan Aktaş Yazar:

2 Temmuz 1987 doğumlu olan Utkan genç görünümlü bir ihtiyar olarak iki üniversitede bulamadığı aidiyet ve de yaratıcılık hissini dans, yazarlık, kurgu gibi pek çok diğer sanatsal uğraşıda buldu. Şimdilerde ise Kahraman Baykuş olgusunun kurucularından ve de yazarlarından biri olmaktan son derece memnun bir adam olarak tanınmakta ...

2 Yorum

  1. demkir
    15 Şubat 2018
    Yanıtla

    Animasyonu izledim ve DC animasyonlarını çok beğensem de bu fazla durgundu.Çizgi romandaki orijinal hikaye hakkında bir bilgim yok ama bilsem de fark etmez.Özellikle Jack karakterinin Gordon çıkması çok tuhaftı.Altı çok boş kalmış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir