Avengers: Infinity War Mercek Altında (Spoilersız)

Infinity War Spoilersız Film İncelemesi:

Son bir kaç on yılın en çok beklenen, en çok konuşulan ve en fazla reklamı, pr çalışması yapılan film yıllar süren bekleyişin sonunda geldi bizde biletimizi günler öncesinden aldık dün gittik izledik. Herkeste büyük bir heyecan vardı yine Black Panther filminde olduğu gibi bu filme de pek çok afrikalı, afro-amerikalı ve afro-türk katıldı. Ayrıca daha küçük yaştaki izleyicilerde üzerlerinde Kaptan Amerika ve Demir Adam tişörtleri ile dolaşıyorlardı. Gerçekten büyük bir event olduğunu küçük bir sinemada bile hissediyordunuz ki ben gece seansına gittim nispeten yoğunluk azdı.

İncelemeye başlamadan önce bu filmdeki büyük emeği, çalışmayı görüyor ve buna saygı duyuyorum bunu belirtmek isterim. Yani  bir sanatçının, bir sinemacının en kötü eseri bile biz eserieleştirmenlerin en iyi eleştirisinden çok daha fazla emek, sorumluluk ve inisiyatif barındırdığı bir gerçek. Fakat çok büyük bir emek olması, tarihte bir ilke (nispeten) imza atıyor olması ve de hayranların hype dolu olması filmi kritik geçirmez yapmıyor. Çünkü bunlar hayrına yapılmıyor. Yüzlerce milyon dolarlık emek var fakat onlarca milyar dolarlık dönüşü var bunun. Nitekim her bilinçli tüketici gibi ne tükettiğimiz hakkında bir bilgi sahibi olmalı, memnuniyet ile memnuniyetsizliklerimizi aynı özveri ile dile getirmeliyiz.

Amaç ne göklere çıkarmak ne de yerin dibine sokmak olmalı (bunları hak eden yapımlar var o ayrı tabi) filmin yarattığı hype a çok kapılmadan elimizde ne var ona bakacağız. Arkadaşlar önce spoilersız kısa bir izlenim kısmı olacak sonra spoiler olan bölümde işin derinine ineceğiz. Hazırsanız başlayalım.


Film o kadar çok mühim olayı içinde barındırıyor ki spoiler olmayınca konuşacak açıkçası çok fazla bir şey kalmıyor ancak şöyle bir artılar eksiler yapılabilir.

Artılar:

– Müzikler. Black Panther ile yükselişe geçen MCU müzikleri yükselişini sürdürüyor.
– 3-4 sanhe hariç hemen hemen hepsinde gayet akıcı ve inandırıcı görsel efektler kullanılıyordu. Görsel şölen açısından hakkını tamamıyla verdiğini düşünüyorum.
– Bu kadar zengin bir kadroda rol dağılımı yapmak çok çok zor olmalı ancak bunu çok iyi kotarıyorlar. En ufak karakterin bile işte Mantis, Nebula, Okoye vs kendi anı var yani.
– Karakterlerin giriş sahneleri bir kaç eksiklik hariç genelde etkileyici idi.
– İki buçuk saatin üzerinde bir film olmasına rağmen özellikle ilk yarı çok hızlı geçiyor. Tempo bir kaç yer hariç gayet iyi.
– Bir kaç karakter hariç genel olarak karakterler kendi filmlerinde hayranlar onları nasıl sevmiş ve benimsemişse öylelerdi bu da iyi bir şey.
– Dövüş koreografileri, cgı kullanımı ve inandırıcılık gayet iyiydi. LOTR filmlerinde falan hissetmeye alışık olduğumuz cinsten fantezi ile gerçekliğin bu kadar yakın durduğu hissiyatını size verebilen bir filmdi.
– Oyunculuklar bir kaç piyes sahnesi hariç iyiydi.
– Prodüksiyon devasa ve başarılıydı.
Thanos çizgi romanlardan çok çok farklı ancak bu film evreni için mantıklı bir şekilde değiştirilmişti. Yani evet sadık değil fakat bu değişimin gerekliliğini hemen anlamak mümkündü. Öldüren Batman ya da Şakacı Thor gibi konuya hizmet etmeyen gereksiz bir değişiklik değildi.


Eksiler:

– Hikaye biraz ağır aksak, “ne?” , “neden?” , “nasıl?” sorularının pek cevapları gelmiyor hep bir ön kabul ile izlemek durumundasın.
– Çok fazla mantık hatası, kurgu boşluğu ve deus ex machina anı yaşandı bu da istikrarı bozuyor.
– Bir önceki filmlerde karakterlerin kişilikleri ve güçleri ile ilgili yaratılan temalar (bazıları için en azından) bu filmde tekrar elden geçiriliyordu bu da süreklilik hissini biraz zedeledi.
– Güç dengesi berbattı. An geliyor herkes aynı güçte an geliyor herkes anlamsız kalıyor. Kimin kime, neden, nasıl gideri var anlamanız bir yerden sonra mümkün olmuyor.
– Thanos’un adamlarının potansiyeli çok fena harcanıyor. Fragmanlarda öyle bir hava yaratmışlardı ki sanki bunların çok fazla rolü var gibi fakat hiçte öyle olmadı.
– Savunma hattımız Doctor Strange, Thor ve Iron Man hariç çok sokak seviyesi kaldığından film 50-60. dakikasında bitmesin diye Thanos ve diğer pek çok karakter pek çok saçma ana maruz kalıyor.
– Evrende bir ton olay oluyor, Marvel Evreninin kozmik karakterlerinden hiç biri ne oluyor demiyor en ufak bir cameo anı bile yok !
– Filmin ilerleyiş kronolojisinde mekan-zaman tutartlığı açısından mantık hataları vardı. Bu çok göze batan bir şey değildi ama vardı.
– Özellikle 2. yarının ortalarından itibaren film seneye gelecek olan 2. bölümün genişletilmiş fragmanı oluyor ve çok fazla ” O seyirci 2. Filme Gelecek O Kadar !” baskısı oluyor. Bu bir yandan koca yıl boyunca heyecanı aktif tutabilmek için güzel ama bir yandan da o an odaklandığınız filmi izlerken lezzetsiz bir şey.


SONUÇ:

Kesinlikle standart süper kahraman, comics filmlerinin üzerinde bir iş. MCU için çıta atlatan bir iş ve MCU standartlarının da üstünde ancak bir Winter Soldier ve Black Panther değil diyorum. Bir fantastik macera, savaş filmi olarak MCU filmi olarak 8/10 denebilecek bir iş olabilir. Ancak hikayedeki dengesizliklere şahit olduktan sonra birde genel olarak bir anlatı sanatı olan “Film Sanatı” olarak irdelediğinizde, hakkında yapılan bu büyük spekülasyona, konuşmalara ve reklama pek yakışır olmadığını söyleyebilirim.

Filmi yeniden 2. bölümü ile beraber izlediğimde net bir puan vereceğim şimdilik sadece bir aralık veriyorum.

Puan: 73-76/100

Ekleme (15.08.2018) : Filmin yarattığı hype treninin etkisi geçtikten aylar sonra evimde ailemle izleyince bu film eleştirimde altını deştiğim ancak filmin izlenilebilirliğini aşırı derecede kötü etkilemediğini düşündüğüm şeylerin aslında oldukça kötü biçimde etkilediğini ve gerek comics alemini ya da önceki MCU film mirasını bile bir yere koysanız. Sadece bir fantastik / bilim-kurgu işi olarak bile tonla metinsel boşluk, mantık hatası ve de ucuzluk seçillebiliyormuş. Gerçekten filmi abartmışız diye düşündüm. Şimdi puan versem 63-66/100 gibi bir şey olur sanırım. O da prodüksiyonunun hatrına…

Bu filmin net puanını tam gerçek değerini ise bence 2. bölüm belirleyecek o yüzden şimdilik bir aralık bırakıyorum sizlere. Seneye 2. filmden sonra ayrı ayrı ve tamamına net bir puan veririz. Bu spoilersız inceleme idi. Spoiler barındıran detaylı inceleme için hemen diğer yazımıza geçiniz (tıklayınız) orada film neden benden bu puanı aldı detaylıca açıklıyor olacağım arkadaşlar. İyi Günler.

Utkan Aktaş Yazar:

2 Temmuz 1987 doğumlu olan Utkan genç görünümlü bir ihtiyar olarak iki üniversitede bulamadığı aidiyet ve de yaratıcılık hissini dans, yazarlık, kurgu gibi pek çok diğer sanatsal uğraşıda buldu. Şimdilerde ise Kahraman Baykuş olgusunun kurucularından ve de yazarlarından biri olmaktan son derece memnun bir adam olarak tanınmakta ...

Tek Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir