Justice League Dark Animasyonu Mercek Altında

Justice League Dark Kritiği:

Üzerinden epey geçen fakat benim zamanımda eski köşemde yayınladığım bazı arşivlik yayınları burada yeniden yayınlamaya karar verdim. Ve bu eski film ve animasyonların önceden hazırladığım bu incelemeleri sizlerle buradan paylaşmaya devam etmeyi düşünyorum a dostlar.

Evet  18+ etiketli bir DC Animasyon Filmi incelemesi ile karşınızdayız.

Öncelikle, Teen Titans ve Justice League etrafında dönen klasik filmlerden sıyrılıp biraz da olsa farklı materyaller içeren mistik ve de gotik Justice League Dark animasyonunun araya sıkıştırılması gerçekten de iyi olmuş diye düşünüyorum. Şahsen ben mistik ve de gotik öğeleri seven biriyimdir bu sebeple Justice League Dark çizgi roman serisi olarak da ilgimi çeken bir iş idive yine bu sebeptendir ki animasyonu çıkınca da izlemek istemem şaşılası bir durum değildi.

Fakat, doğruyu söylemek gerekirse son dönem dcau yapımlarının kalitesizliği sebebiyle filme şu tarz bir tavırla girmiştim;

“Bu sefer nasıl batıracaklar acaba ? ” ya da “Acaba Damian bir şekilde bir yerden çıkar mı”

Fakat film başlar başlamaz sizi yakalıyor, gizemli olaylar, engellenemez travmalar, R damgalı olmanın hakkını veren ilüstrasyonlar sizi filme adeta yapıştırıyor.Sonra Batman’in odasında kanla yazılmış Constantine yazıları ile sonunda yeni film ve yeni kadro için gerekli ortam sağlanıyor.

Ardından Adalet Birliği’nin en karanlık adamı Batman ile daha da karanlık olan bir ekibe doğru gidiyoruz. Batman burada Adalet Birliği filmlerinden, olası Justice League Dark filmlerine iletilen bir meşale görevi görüyor.Ve onun aracılığıyla yeni mistik karakterlerimiz ile tanışıyoruz. Filmin başında DC evreninin en güçlü emanetlerinden bazılarının bekçiliğini yapan ve çok güçlü olan The Demons Three ile tanışmak hoştu ama onların bu denli kolay alt edilmeleri o kadar da hoş değildi tabi.

Filmi benim için cezbedici yapan olguların başında gelen şey ise Jason Blood yani Etrigan karakteri idi ve onu filmin başında Constantine ile takım olarak görmek iyi bir başlangıç oldu. Sonra Zatanna‘nın şovuna gittik ve Kara Büyülerin ve de Mistik Sanatların en zararsız ve de sempatik üstadı olan Zatanna sayesinde Batman, Constantine ile bir bağ kurmayı umdu, daha sonra Rama Kushna tarafından ruh formunda kalmak üzere bazı güçler bahşedilen Deadman olaya dahil olur ve bu üçlü Constantine ve onun sığınağı olan Gizemler Evi’ne (The House of Mystery) doğru yol alırlar. Bundan sonrası izlemeyen takipçiler için spoiler, izleyenler içinse malum tabi.

Tahmin edilebilir bir twist yaşanıyor, çok etkili olmasa da filme az da olsa bir derinlik katıyor. Final Boss iyi ama dövüşün başlayış biçimi ile bitişi arasında acayip mantıksal uçurumlar var diyebiliriz. Yinede bu filmden keyif almanızı engelleyecek seviyelerde değil, nitekim film tatmin edici.

Artıları:

  • Constantine, Zatanna, Jason Blood / Etrigan, Swamp Thing, Merlin, Deadman, The Demons Three, Black Orchid gibi mistik ve de gotik karakterleri dc animasyon evrenine dahil etmiş olması.
  • Çok süper olmasa da göz doyurucu animasyonlar.
  • Müzikler ve efektler çok başarılı kullanılmıştı.
  • Zatanna’nın sadece Constantine ile Batman arasında bir köprü bir dişilik objesi olarak kullanılmaması bunun yerine çok önemli bir yeri olması, gerek Swamp Thing’i ikna etme işinde gerekse de Felix Faust savaşında potansiyelini göstermesi karakter adına güzel şeylerdi. Killing Joke filminde Barbara‘nın başına gelen Zatanna’ya olmamış anlayacağınız.
  • Swamp Thing’in aksiyona girdiği ve devam ettirdiği anlardaki animasyon ve müzik inanılmaz gaz idi.
  • Etrigan’a tamamiyle doğru olmasa bile güzel bir köken hikayesi ayarlanması ve Jason ile arasında ki düşman kardeşler tarzı ilişkisiyi çok iyi yansıtmış olmaları.
  • Constantine karakteri gayet kararında olmak ile birlikte her şeyin merkezinde idi ama yinede bu rahatsız edici değildi.
  • Batman’i karakterine ters bir şekilde kendisine tamamen yabancı bu büyülü ve mistik macerada komedi unsuru olarak kullanma fikri.
  • Batman’in filmi gölgelemeyip destekliyor oluşu. Bu Damian’lı filmlerde görmek istediğimiz hareket tarzı işte !

Eksileri:

  • Son savaşın başlangıcı ile bitişi ve bu ikisi arasında yaşananlar arasında ki uyumsuzluklar ve mantık hataları.
  • Demons Tree’nin çok güçsüz gösterilmesi.
  • Kadronun kısıtlı olması. Batman Adalet Birliği’nden geliyordu, Swamp Thing ise kalıcı bir üye falan değil 2 kere göründü sadece. Etrigan deseniz sadece umutsuz anlarda kullanılıyor. Yani Deadman, Zatanna ve Constantine film boyunca her karede olan tek Justice League Dark karakterleri idi. Biraz daha çok karakter tanıyabilirdik. Andrew Bennett, Frankenstein, Madame Xanadu gibi karakterler ya da benzer başka karakterler bir şekilde gösterilebilirlerdi bence.
  • Felix Faust’a çok erken varmaları vede twist unsurunun bu kadar bariz gösterilmesi yaratılmak istenen sürpriz sonucu aşılamayı ve bize yutturmayı çok çok zorlaştırmış.

Sonuç:

Nitekim izlenir, epey keyifli bir film, son dönem dc animasyon evreninin yüz akı yapımlarından biri olmuş diyebilirim.

Not: 74/100

Utkan Aktaş Yazar:

2 Temmuz 1987 doğumlu olan Utkan genç görünümlü bir ihtiyar olarak iki üniversitede bulamadığı aidiyet ve de yaratıcılık hissini dans, yazarlık, kurgu gibi pek çok diğer sanatsal uğraşıda buldu. Şimdilerde ise Kahraman Baykuş olgusunun kurucularından ve de yazarlarından biri olmaktan son derece memnun bir adam olarak tanınmakta ...

Tek Yorum

  1. Anka Kuşu
    22 Kasım 2017
    Yanıtla

    Yine güzel bir yazı olmuş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir